Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2013 09:38

Zbadek napisał(a):
krbaton napisał(a):...
Dlatego następnym razem wrócę do sprawdzonego schematu:

- granica H-HR ok 00:00
- Lucek ok 01:00
- kimanko za Mala Kapela ok 03:00-04:00
- dalsza część trasy ok 06:00 -07:00

Ten schemat sprawdzilem już kilka razy i wydaje się, że jest optymalny ( napewno dla mnie :) ) :hut:
...

Którędy jechałeś i o której wystartowałeś z Krakowa? Polecasz jakąś trasę przez Słowację i Węgry?
Pozdr.

Jak zawsze miałem ten sam problem szybko :D czy blisko :twisted: !!!

Jechałem trochę dookła : Kraków( start 19:07 ) - Mysłowice - Pszczyna -Bielsko B - Cieszyn - Żilina ( tutaj jest zwężka i robi się korek, stałem ok 15 min ) - Bratysława - Erd (prawie Budapeszt ) - Letenye ( stare przejście tu byłem o 03:00 czyli po 8 h jazdy = kimanko 2 h ) 06:00- Zagreb ( objazd Lucka przez centrum uważaj na remonty Krzysiek trochę sie pogubił :) ) -Karlować - Bosiljevo - Gospić - Metajna :hut:

Czyli obcja max AUTOSTRADY :hut:

Pierwzy raz bylem tak póżno na granicy, autostradzie i ruch był naprawdę spory !!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2013 09:41

krbaton napisał(a):
Zbadek napisał(a):
krbaton napisał(a):...
Dlatego następnym razem wrócę do sprawdzonego schematu:

- granica H-HR ok 00:00
- Lucek ok 01:00
- kimanko za Mala Kapela ok 03:00-04:00
- dalsza część trasy ok 06:00 -07:00

Ten schemat sprawdzilem już kilka razy i wydaje się, że jest optymalny ( napewno dla mnie :) ) :hut:
...

Którędy jechałeś i o której wystartowałeś z Krakowa? Polecasz jakąś trasę przez Słowację i Węgry?
Pozdr.

Jak zawsze miałem ten sam problem szybko :D czy blisko :twisted: !!!

Jechałem trochę dookła : Kraków( start 19:07 ) - Mysłowice - Pszczyna -Bielsko B - Cieszyn - Żilina ( tutaj jest zwężka i robi się korek, stałem ok 15 min ) - Bratysława - Erd (prawie Budapeszt ) - Letenye ( stare przejście tu byłem o 03:00 czyli po 8 h jazdy = kimanko 2 h ) 06:00- Zagreb ( objazd Lucka przez centrum uważaj na remonty Krzysiek trochę sie pogubił :) ) -Karlować - Bosiljevo - Gospić - Metajna :hut:

Czyli obcja max AUTOSTRADY :hut:

Pierwzy raz bylem tak póżno na granicy, autostradzie i ruch był naprawdę spory !!

Tak wiem jest dalej ( jakby ktoś pytał ) 8)

Prędkość od Żiliny caly czas 150 wg. GPS (z małymi wyjatkami) czyli srednia wychodzi całkiem niezła :)
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 06.08.2013 10:01

Mam pytanko do znawców trasy przez Czechy i Austrię, konkretnie odcinek Brno - Wiedeń.
Standardowo wszystkie mapy pokazuja trasę z Brna na S2 na Mikulov - Drasenhofen- Poysdorf - Wilfersdorf i dalej w dół do Wiednia.
Czy warto w Brnie skręcić na autostradę D2 w kierunku Bratysławy i potem w Breclav skręcić na Austrię i dojechać do Wiltersdorf ? Czy można zyskać na czasie jadać ta drugą opcją? Oczywiście mam na myśli jazdę z maksymalną dozwoloną prędkością.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2013 10:23

Jak w Poysdorf jest korek, to trochę zyskasz czasowo.
Ale inaczej wyjdzie czasowo tak samo
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 06.08.2013 10:24

Slavko1974 napisał(a):Mam pytanko do znawców trasy przez Czechy i Austrię, konkretnie odcinek Brno - Wiedeń.
Standardowo wszystkie mapy pokazuja trasę z Brna na S2 na Mikulov - Drasenhofen- Poysdorf - Wilfersdorf i dalej w dół do Wiednia.
Czy warto w Brnie skręcić na autostradę D2 w kierunku Bratysławy i potem w Breclav skręcić na Austrię i dojechać do Wiltersdorf ? Czy można zyskać na czasie jadać ta drugą opcją? Oczywiście mam na myśli jazdę z maksymalną dozwoloną prędkością.

Czas przejazdu na obydwu trasach jest bardzo podobny. Jechałem w tym roku do Cro przez Mikulov a wracałem przez Breclav. Mnie osobiście bardziej pasuje trasa przez Mikulov, ale innym przez Breclav.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 06.08.2013 10:25

Lednice napisał(a):Jak w Poysdorf jest korek, to trochę zyskasz czasowo.
Ale inaczej wyjdzie czasowo tak samo

Przy drugiej opcji można trochę stracić na światłach w Breclav :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2013 10:38

No, dopóki nie będzie łącznika między czeską ekspresówką od Brna, a austriacką autostradą od Wiednia,
to problem ze światłami zawsze będzie, czy Poysdorf, czy Breclav :roll:
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 06.08.2013 10:54

Dzięki za szybką odpowiedź :), bo właśnie tego mi brakowało, żeby już definitywnie ustalić przebieg trasy.
15ddw :D
Semedi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Semedi » 06.08.2013 11:10

Nie wiem czy było i czy tutaj pisać, ale remontowany jest nasz objazd autostrady Słoweńskiej. Znaczy 01.08 jeszcze był remontowany. Ruch wahadłowy, ale nie ma się czego bać, nie jest źle.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 06.08.2013 12:31

Co powiecie na objazd M-L-P i do tego jeszcze przekroczenie jak w linku granicy SLO-HR

https://maps.google.pl/maps?saddr=Graze ... 3&t=m&z=10
Ostatnio edytowano 06.08.2013 12:48 przez piotrulex, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.08.2013 12:33

A w którym miejscu niby wjeżdżasz na Węgry?
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 06.08.2013 12:50

Bocian napisał(a):A w którym miejscu niby wjeżdżasz na Węgry?

Poprawilem z H na HR bo pewnie do tego inteligentnie pijesz?

O to chodzi? Innej opcji nie widzę choć zawsze myślałem, że Wegry mają skrót HU :wink:

Wiem, że jesteś nie zwyczajny ale może jednak coś w temacie??
Ostatnio edytowano 06.08.2013 12:59 przez piotrulex, łącznie edytowano 1 raz
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 06.08.2013 12:55

piotrulex napisał(a):Co powiecie na objazd M-L-P i do tego jeszcze przekroczenie jak w linku granicy SLO-HR

Ja omijałem przejście w Macelj tak:
http://goo.gl/maps/H36pM
Twój objazd ma sens w drodze do Cro, w drodze powrotnej i tak utkniesz w korkach na końcu autostrady.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 06.08.2013 13:00

dids76 napisał(a):
piotrulex napisał(a):Co powiecie na objazd M-L-P i do tego jeszcze przekroczenie jak w linku granicy SLO-HR

Ja omijałem przejście w Macelj tak:
http://goo.gl/maps/H36pM
Twój objazd ma sens w drodze do Cro, w drodze powrotnej i tak utkniesz w korkach na końcu autostrady.

Tak, dzieki, wracać będę z Istrii całkiem inną trasą
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.08.2013 13:34

piotrulex napisał(a):O to chodzi? Innej opcji nie widzę choć zawsze myślałem, że Wegry mają skrót HU :wink:

Wiem, że jesteś nie zwyczajny ale może jednak coś w temacie??

No to źle myślałeś, ale nie dziwie się. W tym jesteś zwyczajny...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 124
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone