Jedhalem wczoraj Jastrzebie - Makarska. 6-19 Zadnych problemow nawet na granicy w Macelj moze 3-5 min stania. Na Lucko z 10 km korka ale wracajacych.
I jeszcze okazalo sie ze tunel przez Biokovo juz otwarty i do Makarskiej z A1 blizej
Fatamorgana napisał(a):Odkąd jeżdżę tak jak opisałem- nigdy nie miałem żadnego problemu.
Nie wiem ilu to przekona, ale to już nie mój interes.
Fatamorgana napisał(a):Ja mam każdy wyjazd wg. takiego schematu.
Wyjazd (ze Śląska) w godzinach późnopopołudniowych lub wieczornych, kierunek Cieszyn- Cadća- Żilina- Bratysława. Potem Rajka, droga nr. 86 (kiedyś jeździłem przez Bańską B. i Sahy, Budapeszt i Balaton autostradą- tak też można) tak się jedzie aby DO ZAGRZEBIA DOTRZEĆ nie później niż o 6:00-7:00....
Jak ktoś się spręża i nie marnuje czasu, to przed Zagrzebiem zdąży jeszcze po północy pokimać- te choćby 2 godz. sporo dają.
....
Zbadek napisał(a):Dziękuję za wszystkie porady. Wygląda na to że rzeczywiście w rezerwie trzeba by mieć z pięć godzin.
Wygląda na to że podróż z Kraka do Splitu wyjdzie 17 godzin plus prom na Vela Lukę kolejne 3. 20h podróży; nieźle
Bloszek napisał(a):Winiety można kupić na ostatnich stacjach w czechach. Korki napewno tworzą się na moście, ale ja jechałam w nocy to nie było problemu. Opłaty tylko kartą, trwa to chwilę.
Zbadek napisał(a):Jeszcze nie, na razie siedzę w Krakowie. Wyjazd 16 sierpnia o 17. Dziś rozważamy pomysł żeby jechać w dół Słowacją do Budapesztu (Około 7 godzin) i później już tylko autostradą do Splitu (8-9 godzin). Lucko mijalibyśmy pewnie koło 3 lub 4 rano. Pytanie tylko czy się tak uda.
biokd napisał(a):My tez wyjezdzamy 16.08 z Krakowa ale jakos ok 21. Chcemy jechac A4 na Katowice i potem A1 na Ostrave, tam ponoć na jakimś moście w Mszanie korki się tworzą, moze ktos to potwierdzić? no i potem granica w Mikulovie i pytanie czy w nocy przed wjazdem na austriacka autostrade da sie gdzies kupic winiete (jakiś calonocny punkt lub stacja benzynowa, tylko tak aby tam winiet nie zabraklo:) ) Omijamy autostrade slowenska i jedziemy przez Ptuj no i to juz bedzie sobota na granicy SLO-CRO i te cholerne korki, chce placic karta na bramkach wiec moze nie bedzie zle a jak znajde wiecej czasu to poczytam tu czy jakis objazd ktos poleca aby uniknac korków przed Zagrzebiem (bo chyba tam jest najgorzej??) i potem kierunek Omis (rozumiem ze zjazd jest na Makarska najlepszy gdzies przez jakis tunel pod Biokovem??)
krbaton napisał(a):...
Dlatego następnym razem wrócę do sprawdzonego schematu:
- granica H-HR ok 00:00
- Lucek ok 01:00
- kimanko za Mala Kapela ok 03:00-04:00
- dalsza część trasy ok 06:00 -07:00
Ten schemat sprawdzilem już kilka razy i wydaje się, że jest optymalny ( napewno dla mnie )
...
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi