Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.08.2013 20:30

Seline koło Starigrad-Paklenica :?:
Innego nie kojarzę

Musicie tam być o ustalonej porze :?:
Jak nie, to widzę powodu do wielkiego stresu.

Trasa jest do przejechania, jak jesteście zmęczeni, to robicie postój.
Nic na siłę.
Wyjechać wcześniej dla świętego spokoju.
Z niedzieli na poniedziałek nie powinno być problemów :roll:
Ostatnio edytowano 01.08.2013 20:42 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 01.08.2013 20:38

Tak - dokładnie to Seline.
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 01.08.2013 22:11

Zbadek napisał(a):Witam wszystkich serdecznie.
Pierwszy raz w życiu jadę na Chorwację. Wyjazd z Krakowa w piątek 16.08. Prom w Splicie z którego chcemy skorzystać odpływa o 10.15 w sobotę. Przydałoby się być w porcie koło 9 rano. W związku z tym rodzi się pytanie o której trzeba wyjechać z Krakowa? Google mówią coś o 12 godzinach podróży, ja zakładam że jak wyjadę około 19 w piątek powinienem uniknąć poważnych korków na przejściu i koło Zagrzebia. Pytanie do doświadczonych czy podany tutaj czas przejazdu jest realny czy czegoś nie przemyślałem. Z góry dziękuję za okazaną pomoc.

20 lipca około 15.00 rozmawiałem na stacji w Lućko z Krakowianami, którzy wyjechali z domu w piątek o 22.
Jechali stanarowo tak jak wyznacza google - czechy-austria-słowenia z winietami.
Wyjedź dużo wcześniej. Niespodziewany wypadek na autostradzie blokuje ją na co najmniej 2h.
johny1412
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) johny1412 » 01.08.2013 22:50

Może przyda się wszystkim, którzy mają zamiar wracać w weekend. Wyjeżdzałem w okolic Omisia w ubiegłą sobotę o godz. 9tej. Na autostradzie od rana spory ruch. Proponuje tankować od razu na pierwszej stacji, bo im dalej tym kolejki straszne. W Lucko korek na kilka km, więc obczajcie zjazd Jastrebarsko2 albo następny i póżniej bocznymi drogami dojeżdżacie do A3 i wpadacie na obwodnicę Zagrzebia. Mały ruch i tuż przed wjazdem na A3 macie tanią stację. No a później w stronę granicy ze Słowenią. Ruch szedł płynnie. Bałem się korków na granicy więc zjechałem przed granicą na węźle Durmanec i pojechałem na Rogatec. Na granicy żywej duszy tylko droga kręta i wąska, ale bez przesady bo nawet tiry tamtędy szły. Później na Ptuj i objazdem przez Mureck. Parę km za Ptujem po lewej stronie fajna pizzeria gdyby ktoś zgłodniał :). Austria bardzo płynnie. Mały korek przed Mikulovem i już do Brna jazda w sznurze aut. No a potem to już z górki:) Generalnie jadąc objazdami nie stałem w żadnym korku, więc nie ma strachu. Pozdrawiam
slawekknepsi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekknepsi » 02.08.2013 10:02

Zbadek napisał(a):Witam wszystkich serdecznie.
Pierwszy raz w życiu jadę na Chorwację. Wyjazd z Krakowa w piątek 16.08. Prom w Splicie z którego chcemy skorzystać odpływa o 10.15 w sobotę. Przydałoby się być w porcie koło 9 rano. W związku z tym rodzi się pytanie o której trzeba wyjechać z Krakowa? Google mówią coś o 12 godzinach podróży, ja zakładam że jak wyjadę około 19 w piątek powinienem uniknąć poważnych korków na przejściu i koło Zagrzebia. Pytanie do doświadczonych czy podany tutaj czas przejazdu jest realny czy czegoś nie przemyślałem. Z góry dziękuję za okazaną pomoc.

Jak potoczy się podróz ciężko wyczuć,jeśli chodzi o prom,płynołęm ze Splitu na Supetar 27.04powrót 4.05,byłem przed odpłynieciem godzine wczesniej , wjechałem na prom i za mną może 5-6 aut i koniec reszta zostaje i czeke na następny.Tylko tyle szczęścia macie jakby co że w sezonie pływają częściej chyba 14 przez dzień atak było 9 kursów.pozdrawiam
Czas na zakup biletów na prom też policz
Zbadek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbadek » 02.08.2013 15:23

Dziękuję za wszystkie porady. Wygląda na to że rzeczywiście w rezerwie trzeba by mieć z pięć godzin. :(
Wygląda na to że podróż z Kraka do Splitu wyjdzie 17 godzin plus prom na Vela Lukę kolejne 3. 20h podróży; nieźle :?
Dreq
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dreq » 02.08.2013 16:49

Ty nie narzekaj... jakbym w Krakowie mieszkał to co roku do Cro bym jeździł na urlop... :lol:
Cropolak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cropolak » 03.08.2013 00:45

Nie chce nic mowic, ale w nocy z czw na pt i pt na sobote w Macejl mozna sie wystac dluzej niz w sobote o 14.
A kolega z Krakowa, to przez Wegry jedzie rozumiem?
Co do kolegi z Omisia, w Lucko najprostszy objazd gdy wracamy do domu to zjazd na karty.
A 8 Split-Omis Zawsze stoi ze wzgledu na tych z gwizdkami co w Omisiu stoją :D Jak tam zatrzymaja ruch w piatek i stworzą korek, tak ten korek rozladuje sie w sobote o polnocy ;)
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 03.08.2013 06:30

wczoraj Lućko ok. 11, przy powrocie z Chorwacji na płatności kartą 0 samochodów
przy gotówce ok 20-30 samochodów przy każdej bramce

powrót przez Wegry i Słowację
jedyny korek w Suchej Beskidzkiej - remont drogi 28, postój 20 min :lol:

na granicach zero korka
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 03.08.2013 06:44

johny1412 napisał(a):Może przyda się wszystkim, którzy mają zamiar wracać w weekend. Wyjeżdzałem w okolic Omisia w ubiegłą sobotę o godz. 9tej. Na autostradzie od rana spory ruch. Proponuje tankować od razu na pierwszej stacji, bo im dalej tym kolejki straszne. W Lucko korek na kilka km, więc obczajcie zjazd Jastrebarsko2 albo następny i póżniej bocznymi drogami dojeżdżacie do A3 i wpadacie na obwodnicę Zagrzebia. Mały ruch i tuż przed wjazdem na A3 macie tanią stację. No a później w stronę granicy ze Słowenią. Ruch szedł płynnie. Bałem się korków na granicy więc zjechałem przed granicą na węźle Durmanec i pojechałem na Rogatec. Na granicy żywej duszy tylko droga kręta i wąska, ale bez przesady bo nawet tiry tamtędy szły. Później na Ptuj i objazdem przez Mureck. Parę km za Ptujem po lewej stronie fajna pizzeria gdyby ktoś zgłodniał :). Austria bardzo płynnie. Mały korek przed Mikulovem i już do Brna jazda w sznurze aut. No a potem to już z górki:) Generalnie jadąc objazdami nie stałem w żadnym korku, więc nie ma strachu. Pozdrawiam

Najlepsze rozwiązanie dla tych co przez Austrię jadą.
Podoba mi się jak ktoś odrobił lekcję z tych 119 stron i wybrał prosty jedynie właściwy wariant.
ronnie
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ronnie » 03.08.2013 08:22

Cropolak napisał(a):A 8 Split-Omis Zawsze stoi ze wzgledu na tych z gwizdkami co w Omisiu stoją :D Jak tam zatrzymaja ruch w piatek i stworzą korek, tak ten korek rozladuje sie w sobote o polnocy ;)

Wierz mi kolego, ze przejeżdżałem przez Omis w lipcu kilkakrotnie i zator piękny był ale jak tych miśków z gwizdkami zabrakło. Dopiero się był niezły kor. Jak dla mnie to oni akurat robią kawał dobrej roboty!!!
Zbadek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbadek » 03.08.2013 08:39

Cropolak napisał(a):Nie chce nic mowic, ale w nocy z czw na pt i pt na sobote w Macejl mozna sie wystac dluzej niz w sobote o 14.
A kolega z Krakowa, to przez Wegry jedzie rozumiem?
Co do kolegi z Omisia, w Lucko najprostszy objazd gdy wracamy do domu to zjazd na karty.
A 8 Split-Omis Zawsze stoi ze wzgledu na tych z gwizdkami co w Omisiu stoją :D Jak tam zatrzymaja ruch w piatek i stworzą korek, tak ten korek rozladuje sie w sobote o polnocy ;)

Chciałem jednak jechać przez Czechy, Austrię, Słowenię. Jakoś tak wydaje się wygodniej i szybciej. Dzisiaj od 6 (wcześniej spałem to nie wiem) jest w Lucko masakra korki po horyzont nawet za bramkami w stronę wybrzeża. :(
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.08.2013 09:05

ronnie napisał(a):
Lednice napisał(a):To racja, że w przypadku sobotniej trasy przez Wiedeń i Macelj wszelkie obliczenia są teoretyczne, czy z google, czy z gps, są o kant d... potłuc :wink:

No, ale gwarancji, że nie będzie korków na trasie przez Budapeszt też nie ma.

Poza tym to jest czas czystej jazdy, te 13 godzin z hakiem.
Do tych 13 trzeba doliczyć czas na postoje, nie każdy da radę jechać w kawałku 15 godzin 8)

Wszytko się zgadza tylko weź pod uwagę, że jadąc przez Wiedeń i Macelj to sobie te 2-3 godzinki można śmiało doliczyć i wyjdzie na to samo. Z korkami na Budapeszt nie ma ryzyka. Tam po prostu nie ma co i gdzie stanąć!!! Chyba, że jakiś wypadek. Przy tamtejszym nikłym natężeniu ruchu, ryzyko mniejsze o owe zagadnienie. Jechałem tą trasą (05/06.07 piat/sob) i wracałem (22.07. poniedz) ani jednego rozkopu etc. Uważać trzeba tylko by nie wpaść do stolicy Węgier w dni robocze w godz. 7-9 i 15-17. Ponoć centrum stoi (zawsze zostaje obwodnica :D ). Należy obiektywnie dodać, ze nieciekawy jest odcinek słowacki - to fakt, ale to tylko 130 km. Potem już ojczyzna. W weekend zakaz ruch tirów i się jedzie ok.

Aktualny komunikat:
korek na granicy Letenye/Gorican - stanie na 1 godzinę
korek w Macelj - stanie na 1 godzinę
http://www.hak.hr/info/stanje-na-cestama/

Nie ma co korkować :wink: :?: 8)
slawekknepsi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekknepsi » 03.08.2013 10:46

Ogladał ktoś bramki w Macejl i Lucko ok godz 4 rano, jak tam wyglądała sytuacja z korkiem.Ja ogladałem te bramki o godz.2.00 dzisiaj w nocy aut dużo ale płynny przejazd praktycznie bez kolejek.Wyjazd mam 16.08 dlatego się tak tym interesuje
faziolot
Cromaniak
Korek przed Grazem ...

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 03.08.2013 13:14

Do tych co wracali przez Graz pytanie mam: Jadąc do Cro widziałem w kierunku przeciwnym korek przed Grazem na wysokości Kalsdorfu (ten z Oekotelem). Tak na oko z 10 km, roboty drogowe, zwężka itp.
Jak wygląda teraz sytuacja? Na kamerkach asfinag-u niewiele widać.
Dzięki za info.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 118
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone