Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 29.07.2013 14:25

Romano300 napisał(a):Lubicie tak dowalić no nie? ale frajda :papa: :D :D zamiast krótko odpowiedzieć lepiej powytykać, pomądrzyć się, kolego wejdź na ten badziewny translator i sam sprawdź, potem proponuj. Rozwijajmy dalej ten wątek, kolega leniwy, nie poszukał, nie przejrzał 1000 stron. Ech ta polska życzliwość, wstyd mi po prostu. Pewnie, że sobie sam poradzę, dzięki za taką pomoc. Już o nic nie pytam. Suuuuuuuppppeeeeerrrrr :papa:

korki-po-drodze-nad-adriatyk-i-jak-ich-uniknac-t17802-1665.html
Romano300
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romano300 » 29.07.2013 14:39

"Jara" dzięki, bez zbędnej filozofii.
pjetko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pjetko » 29.07.2013 15:12

Romano300 napisał(a):Mogłeś parę zdań napisać, szacun wielki dla ciebie :papa:

Jakbyś wpisał jedno słowo w wszukwiarkę, to od razu by Ci wyskozcyło, co znaczą nieznane dla Ciebie słowa, ale po co, lepiej zaśmiecać forum :wink:
Romano300 napisał(a): Po co napisać dwa słowa, lepiej rozwinąć wątek, powytykać, pomądrzyć się

Nikt się nie mądrzy, tylko delikatnie sugeruje, że zanim zacznie się pisać na oczywiste tematy, to warto użyć szukajki.
Romano300 napisał(a):kolego wejdź na ten badziewny translator i sam sprawdź, potem proponuj.

Korzystałem z niego nie raz, wpisz sobie szukane słowa i zobacz, ze wyskoczą Ci odpowiedzi. Czasem warto kliknąc na przetłumaczone słowa, żeby zobaczyć inne tłumaczenia... albo wpisać drugie szukane słowo i odpowiedź gotowa. A jeśli jedna niewiadoma będzie rozszyforwana, to druga automatycznie staje się jasna...
Romano300 napisał(a):Rozwijajmy dalej ten wątek, kolega leniwy, nie poszukał, nie przejrzał 1000 stron. Ech ta polska życzliwość, wstyd mi po prostu. Pewnie, że sobie sam poradzę, dzięki za taką pomoc. Już o nic nie pytam. Suuuuuuuppppeeeeerrrrr :papa:

Wstyd. Dokładnie. Żeby nie wpisać jednego słowa do szukajki, a potem mieć pretensje, że ktoś mówi, że było to dwie strony wcześniej, a kto inny proponuje tłumaczkę... Więcej pokory życzę i udanego urlopu :D

Romano300 napisał(a):Na 99% zadanych pytań znajdą się po długich poszukiwaniach odpowiedzi więc propozycja aby zablokować forum aby nikt nie zadawał pytań tylko wszyscy szukali odpowiedzi tak jak napisał ronnie !!!! który o nic nowego nie pyta.

Akurat odpowiedź na to pytanie nie wymaga "długich poszukiwań", a sporwadza się do wpisania jednego słowa w szukajkę. :mrgreen:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 29.07.2013 15:24

Romano300 napisał(a):Ech ta polska życzliwość, wstyd mi po prostu. Pewnie, że sobie sam poradzę, dzięki za taką pomoc. Już o nic nie pytam. Suuuuuuuppppeeeeerrrrr :papa:

Na 99% zadanych pytań znajdą się po długich poszukiwaniach odpowiedzi więc propozycja aby zablokować forum aby nikt nie zadawał pytań tylko wszyscy szukali odpowiedzi tak jak napisał ronnie !!!! który o nic nowego nie pyta.

Romano nie denerwuj się, wszystko przez ten upał. Pamiętaj jeszcze, że desno, to w prawo, lijevo - w lewo, a ravno to prosto. :wink:
Jędrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jędrula » 29.07.2013 16:03

Nie działa mi stronka kamerek - http://www.hak.hr/info/kamere/

Tylko ja tam mam czy to jakiś większy problem ?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 29.07.2013 16:07

Jędrula napisał(a):Nie działa mi stronka kamerek - http://www.hak.hr/info/kamere/

Tylko ja tam mam czy to jakiś większy problem ?

Tylko Ty :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Jędrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jędrula » 29.07.2013 16:13

:evil: :roll:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 29.07.2013 16:15

Jędrula napisał(a)::evil: :roll:

Ale mogę Ci powiedzieć że pusto jest :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Jędrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jędrula » 29.07.2013 16:17

dids76 napisał(a):
Jędrula napisał(a)::evil: :roll:

Ale mogę Ci powiedzieć że pusto jest :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Jakimś cudem zadziałało , to chyba Mariusz dzięki Tobie...? :D
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 29.07.2013 16:20

Ręce które leczą :mrgreen: :mrgreen:
romanb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) romanb » 29.07.2013 16:54

A czy ktoś może powiedzieć, czy nie korkuje się między Olomouc i Brnem, bo widzę, że ciągle są tam jakieś roboty drogowe i zwężenia do jednego pasa. Nie chciałbym znów stać w kilkukilometrowym korku jak w zeszłym roku. W razie czego mogę jechać przez Svitavy zamiast przez Olomouc.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.07.2013 17:41

Możesz, ale po co :?: Masz za dużo czasu :?: :wink:

W stronę Brna nic nie grzebią na drodze, jest czysto, tylko ograniczenie do 100 km/h 8)

W stronę Ołomuńca są roboty drogowe na odcinku kilku kilometrów, zamknęli jeden pas, drugim
jedzie się około 80 km/h

Korków nie powinno być, ale ...
.... sam widziałem jak skończony ...(niecenzuralne :? ) z opolską rejestrację zignorował znak o zwężeniu drogi i kiedy wszyscy grzecznie zwolnili do 80, szykując się na zwężkę, on rył się dalej na chama dobrze przeszło stówą,
centymetry go dzieliły od rozpier... barierek blokujących zamknięty pas :cry:
W ostatniej chwili hamował na full, bo pas po prawej stronie był zajęty przez sznur aut i nie mógł nie niego zjechać.
Jak taki nie wyrobi i w coś walnie, to korek murowany :roll:
romanb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) romanb » 29.07.2013 18:07

Właśnie o czas chodzi, chciałbym sprawnie i szybko przejechać przez Czechy. To przynajmniej jadąc do Cro sprawę mam jasną, a z powrotem dopytam na cb.. Właśnie to zwężenie w stronę Olomouc może generować korek przy dużym natężeniu ruchu, tak miałem właśnie w zeszłym roku, wracając w piątek.
Dzięki za informacje.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.07.2013 18:26

Ruch tam raczej zawsze jest wielki w dzień. Te roboty są mało korkogenne. :wink:
Większym problemem jest to, że niektórzy kierowcy jeżdżą w Czechach jak wariaci i często są kolizje oraz wypadki. :roll:
Narodowość jest bez znaczenia, bo nawet Austriacy po przekroczeniu granicy dostają małpiego rozumu.
Nie chodzi o prędkość, ale o niebezpieczne manewry :?
Jedna mała kolizja i korek jest od razu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.07.2013 19:34

wojtas_gt napisał(a):Dobra, na 96 stronie chyba ostatnio pisałem, teraz mogę opisać moją podróż, bo już jest po.
Dojazd na Dalmację Północną do Vodic mieliśmy w tygodniu, więc był luzik, wyjazd wieczorem około 22.00, spod Katowic jest 1100km, samej jazdy jest 12 godzin (spokojnej raczej, nawet sporo poniżej 130km/h) plus ze 2 odpoczynki dłuższe i tankowanie, winiety, objazd w Słowenii - razem jakieś 14 godzin.
Powrót już gorzej, w sobotę (wczoraj) od 8.45 jakieś 15-16 godzin i tak jak wyżej odpoczynki, dolewki, jedzenia, sikania i inne prostowania nóg. Jaka jest różnica? Ano głównie taka, że sterczy się kilka razy po drodze w korkach. Autostrada od Dalmacji wiadomo - bardziej nasycona niż w tygodniu, ale spoko, da się w miarę jechać. W Jastrebarsku zdecydowałem się zjechać i boczkiem objechałem spory z pewnością koreczek w Lućko przed brameczkami (w radio słyszałem że już wcześniej miał 6km), wolałem też płacić Kunami bo zostało, zamiast kartą w Lućko (tam wcześniej). Zero ruchu na objeździe i już jadę na granicę. Przed granicą zeszło 1-1,5h na staniu najpierw przed ostatnim tunelem (zamykają co chwilę, żeby nie stać w nich, bo przed nimi są już korki), potem do bramek (tam nie było ułatwień dla płacących kartą), zaraz za bramkami korek do kontroli granicznej, pierwsza Chorwacka wogóle się nie odbywała, bo celnicy sobie tylko stali obserwując, a korek ciągnął się dalej do następnej kontroli Słoweńskiej, w której to facet wziął nasze papiery, potrzymał je złożone przez sekundę w głoniach jak Kraszan ze Zmienników i oddał - moim zdaniem to ten własnie gest jest wąskim gardłem i w soboty mogliby sobie darować.

Podsumowując - pozdrawiam!!! :D

Zaprešić też omijałeś (wjazd po bilety na A2 ) ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 114
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone