Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
andru_krk
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) andru_krk » 27.07.2013 17:47

Witam. Macie może wiadomości z odcinka od Zagrzebia do granicy Cro - Słoweńskiej? Duży korek czy pusto, patrze na kamerki i wygląda, że jest pusto. Nie wiem czy dobrze podglądam. W tamtym roku korek miał ok. 20km. Dzięki za info. Pozdrawiam.
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 27.07.2013 21:33

do Krakowa jeździ się przez Węgry
zenon21
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zenon21 » 27.07.2013 22:22

A na Lucko dalej korek... ciekawe ile ma km?
misiudg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiudg » 28.07.2013 09:38

zenon21 napisał(a):A na Lucko dalej korek... ciekawe ile ma km?

te bramki i tak są bardzo elastyczne bo jak się robi korek w którąś stronę to "dokładają" pas z przeciwnego kierunku co u nas jest nie do pomyslenia - A4 Balice korek jak cholera ale nikt się brudził nie będzie i przesuwał ciężkich zapór jak by zwykłych pachołków nie mogli dać
wojtas_gt
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtas_gt » 28.07.2013 14:24

Dobra, na 96 stronie chyba ostatnio pisałem, teraz mogę opisać moją podróż, bo już jest po.
Dojazd na Dalmację Północną do Vodic mieliśmy w tygodniu, więc był luzik, wyjazd wieczorem około 22.00, spod Katowic jest 1100km, samej jazdy jest 12 godzin (spokojnej raczej, nawet sporo poniżej 130km/h) plus ze 2 odpoczynki dłuższe i tankowanie, winiety, objazd w Słowenii - razem jakieś 14 godzin.
Powrót już gorzej, w sobotę (wczoraj) od 8.45 jakieś 15-16 godzin i tak jak wyżej odpoczynki, dolewki, jedzenia, sikania i inne prostowania nóg. Jaka jest różnica? Ano głównie taka, że sterczy się kilka razy po drodze w korkach. Autostrada od Dalmacji wiadomo - bardziej nasycona niż w tygodniu, ale spoko, da się w miarę jechać. W Jastrebarsku zdecydowałem się zjechać i boczkiem objechałem spory z pewnością koreczek w Lućko przed brameczkami (w radio słyszałem że już wcześniej miał 6km), wolałem też płacić Kunami bo zostało, zamiast kartą w Lućko (tam wcześniej). Zero ruchu na objeździe i już jadę na granicę. Przed granicą zeszło 1-1,5h na staniu najpierw przed ostatnim tunelem (zamykają co chwilę, żeby nie stać w nich, bo przed nimi są już korki), potem do bramek (tam nie było ułatwień dla płacących kartą), zaraz za bramkami korek do kontroli granicznej, pierwsza Chorwacka wogóle się nie odbywała, bo celnicy sobie tylko stali obserwując, a korek ciągnął się dalej do następnej kontroli Słoweńskiej, w której to facet wziął nasze papiery, potrzymał je złożone przez sekundę w głoniach jak Kraszan ze Zmienników i oddał - moim zdaniem to ten własnie gest jest wąskim gardłem i w soboty mogliby sobie darować. No a dalej to już Słowenia (objazd przez Ptuj, Mureck swobodny), przy wyjeździe z Austrii na koniec korek lekko na 30min na skrzyżowaniu, Czechy luz. Jadący w przeciwną stronę też swoje odstali na granicy Słoweńskiej, do bramek, a nawet ze 2 razy wzdłuż autostrady w okolicach Karlovaca o ile się nie mylę. Na szczęście w tym roku autostradę miałem w obie strony otwartą (ten fajny odcinek przed Zadarem) i można było popodziwiać widoczki, w stronę morza z góry - super, w przeciwną pod górę, rok temu nie miałem szczęścia bo zamnęli w okolicy Gospić z powodu wiatru i objechałem górami, a wracając były Plitwickie i też bokami z Vodic.
Ogólnie - odradzam wszystkim jeżdżenie na weekendy, duża strata nerwów, czasu (pierwszego i ostatniego dnia), jeździłem i nad nasze morze w tygodniu i wyrabiałem się w 8 godzin z palcem do Kołobrzegu, w soboty i 12-14.

Poza tym co do samej Chorwacji - jak zwykle piękna, ale też przyćmiewająca. Sporo rzeczy podrożało, np. dania obiadowe jakieś 10KN, ogólnie żywność - owoce, warzywa kilka razy drożej niż u nas. Reszta raczej po staremu, dusigrosz i bidok jak ja bierze całą lodówkę turystyczną wędlin, nabiału i co się da instant, dotyczy tch, którzy będą mieli gdzie i ochotę pichcić. Paliwo gdy dojechałem kosztowało w Vodicach na OMV 10,39 super 98, w dniu wyjazdu 10,96 chyba, na trasie 11,6-11,20KN. Internetu tym razem nie bło w apt. i jeśli ktoś jest uzależniony - musi słono płacić, poza prepaidami, których nie zgłębiłem jeszcze w polsce jest też jakiś operator wifi lokalny, dalmatina coś tam i jest na nim opłata jak za zboże, jak dla niemieckiego lekarza, kilka 7 dni 150Kn chyba, ale są też 0,5h za 30KN, dobre, co? na szczęście dla mojego syna działał facebook za darmo więc jak ktoś jedzie to w większości miejsc miasta jest wifi i zainstalowane aplikacje na smartfonach działają wolno, niektóre, np. w skype da się pisać, w facebooku. Otwiera się też facebook na laptopie, dość szybko. Z racji że dałem kilkadziesiąt "kuna" napiwku kelnerowi - podam Wam hasło do pełnego wifi w barze Harry's obok studni - "harry777", działa na kilkanaście kroków, hehe, jak ktoś musi coś na szybko.

Podsumowując - pozdrawiam!!! :D
wojtas_gt
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtas_gt » 28.07.2013 14:56

Dorzucę jeszcze 3 grosze - dla lidlowcow, ktorym tez jestem - w tym roku jest Ożujsko 2 litry po 20KN i radler po 16 chyba to piwa nie pakujcie!
ronnie
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ronnie » 28.07.2013 15:28

wojtas_gt napisał(a):Dorzucę jeszcze 3 grosze - dla lidlowcow, ktorym tez jestem - w tym roku jest Ożujsko 2 litry po 20KN i radler po 16 chyba to piwa nie pakujcie!

W Konzumie można też znaleźć bez żadnej promocji 2L bidon Karlovacko też za 20 kun. Do wypicia rychłego bo jak gaz zejdzie po kilkukrotnym otwarciu to już średnio dobre. Zdziwiony jestem tylko cenami paliwa. 06.07. na pierwszej stacji za granicą HUN/CHOR na autostradzie A4 tankowałem 98kę po 10.43 kuny. W Makarskiej (21.07) 10.39, na vis-a-vis tej pierwszej stacji co podałem (22.07.) 10.47. Nie ukrywam, że spodziewałem się jakieś większej przebitki cenowej na autostradach chorwackich (no forum ktoś pisał, że jest średnio ok kuny droższa na litrze!). Wszystkie trzy tankowania na INA. Dodam tylko, że 98ka nie wszędzie jest..
wojtas_gt
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtas_gt » 28.07.2013 21:21

ronnie napisał(a):
wojtas_gt napisał(a):Dorzucę jeszcze 3 grosze - dla lidlowcow, ktorym tez jestem - w tym roku jest Ożujsko 2 litry po 20KN i radler po 16 chyba to piwa nie pakujcie!

W Konzumie można też znaleźć bez żadnej promocji 2L bidon Karlovacko też za 20 kun. Do wypicia rychłego bo jak gaz zejdzie po kilkukrotnym otwarciu to już średnio dobre. Zdziwiony jestem tylko cenami paliwa. 06.07. na pierwszej stacji za granicą HUN/CHOR na autostradzie A4 tankowałem 98kę po 10.43 kuny. W Makarskiej (21.07) 10.39, na vis-a-vis tej pierwszej stacji co podałem (22.07.) 10.47. Nie ukrywam, że spodziewałem się jakieś większej przebitki cenowej na autostradach chorwackich (no forum ktoś pisał, że jest średnio ok kuny droższa na litrze!). Wszystkie trzy tankowania na INA. Dodam tylko, że 98ka nie wszędzie jest..

Tak jak wyżej podałem - podrożała mniej więcej po 22.07, chyba z powodu Wielkiego Otwarcia Sezonu dla Głównych Gości. U nas mniej więcej przed wyjazdem i po powrocie było podobnie.
Co do butli 2 litry - można pić np. we dwóch :lol: Ożujsko czy Karlovacko - ujdzie, jedna woda. W zeszłym roku dawałem radę sam na plaży z tymi Deep-ami 2-litrowymi, ale teraz brałem te litrowe Ożujska po 13KN, hehe. Pozdrawiam :papa:
policeman3
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) policeman3 » 28.07.2013 21:43

Pytanko do zorientowanych.
Jadę do Cro w piątek (niestety) z okolic Poznania. trasa standardowa - Boboszów-Brno-Wiedeń-Maribor...no i tutaj mały rebus. W przypadku zatorów na granicy SLO-CRO (Macelj) czy ktoś może podpowiedzieć czy warto uciekać na przejście graniczne w Bregana a następnie ominąć A1 i wjechać dopiero w cna autostradę?
Lub też inny wariant: Wbijam się do CRO w Macelj ale chcę ominąć Lucko więc zjeżdżam w Zapresić i uciekam na 1 do Karlovaca i tam wjazd na autostradę. Dodaję że planuję przekraczać granicę SLO-CRO z piątku na sobotę około 4 rano. Proszę o sugestię.
policeman3
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) policeman3 » 28.07.2013 21:45

Poprawiam "ominąć A1 Lucko i wjechać w Karlovacu na autostradę"
Ewel1977
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewel1977 » 29.07.2013 09:36

Witam,
W piątek 12 lipca o godzinie 18,00 wyjechaliśmy z okolic Wrocławia do Grebasticy trasa ( A4 Chałupki - Olomuniec - Breslav - Graz - Murec- Dobrovac- Krapina - Grebastica). Korek mieliśmy na autostradzie A1 w Chorwacji przed tunelami ale tylko z racji wypadków. A tak droga do Cro spokojna.
W sobotę 27 lipca wróciliśmy z Grebasticy. Wyjechaliśmy o 5.00 rano i spokojnie bez żadnych korków dotarliśmy do okolic Wrocławia około godziny 20,00. Trasa Grebastica - Macelij - Murec - Graz - Breslav-Olomuniec-Chałupki-Jelcz.
Ale to co działo się 27 lipca w stronę do CRO już na granicy w Macelij a później Lucko i cała autostrada już od bramek w Lucko to jakaś masakra była. Oczywiście przez CB informowaliśmy rodaków aby zjeżdżali na Karlovac i jechali starą trasą na wybrzeże.
Ale różnica była niesamowita pod względem korków w soboty 12 a 27 lipca. 27 lipca można powiedzieć, że samochody na autostradzie w kierunku wybrzeża stały nawet nie poruszały się 10 km na h.
Pozdrawiam
Ewelina
Ostatnio edytowano 29.07.2013 10:42 przez Ewel1977, łącznie edytowano 1 raz
Romano300
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romano300 » 29.07.2013 10:40

Mam pytanko: - Izlaz oraz -Ulaz , co dokładnie oznacza ? Mylą mi się te słowa. Izlaz to wyjazd a Ulaz wjazd ????
ronnie
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ronnie » 29.07.2013 10:58

Romano300 napisał(a):Mam pytanko: - Izlaz oraz -Ulaz , co dokładnie oznacza ? Mylą mi się te słowa. Izlaz to wyjazd a Ulaz wjazd ????

Masz stronkę (jak również dwie) wcześnie opisane jak dla przedszkolaka. Troszkę inicjatywy własnej (bez obrazy). :D
pjetko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pjetko » 29.07.2013 11:04

Romano300
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romano300 » 29.07.2013 14:23

Lubisz tak dowalić no nie? ronnie !!! ale frajda :papa: :D :D poczułeś się pewnie lepiej ? Mogłeś parę zdań napisać, szacun wielki dla ciebie :papa: Po co napisać dwa słowa, lepiej rozwinąć wątek, powytykać, pomądrzyć się, kolego wejdź na ten badziewny translator i sam sprawdź, potem proponuj. Rozwijajmy dalej ten wątek, kolega leniwy, nie poszukał, nie przejrzał 1000 stron. Ech ta polska życzliwość, wstyd mi po prostu. Pewnie, że sobie sam poradzę, dzięki za taką pomoc. Już o nic nie pytam. Suuuuuuuppppeeeeerrrrr :papa:

Na 99% zadanych pytań znajdą się po długich poszukiwaniach odpowiedzi więc propozycja aby zablokować forum aby nikt nie zadawał pytań tylko wszyscy szukali odpowiedzi tak jak napisał ronnie !!!! który o nic nowego nie pyta.
Ostatnio edytowano 29.07.2013 14:31 przez Romano300, łącznie edytowano 3 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 113
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone