Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2013 07:23

Są, ale nie widziałem, żeby ktoś korzystał.
Bramek jest sporo i płacenie gotówką jest błyskawiczne, ruch kilka razy mniejszy niż koło Zagrzebia :roll:
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 25.07.2013 10:02

dids76 napisał(a):meeg bo u nas bardzo mało osób potrafi korzystać z autostrady :?
Mnie najbardziej denerwuje wieczna jazda środkowym pasem, przy trzypasmowej autostradzie (pozdrawiam kierowców Toyoty Yaris i Opla Vectry na rejestracjach EL których otrąbiłem na A2 przed Wiedniem :papa: ). Ograniczenie do 130km/h, ja jadę prawym pasem (pustym! weekend! brak TIR-ów!!!!) 130 do 135km/h, oni środkowym 120km/h. Żeby ich wyprzedzić muszę przejechać przez dwa pasy i wrócić przez dwa pasy na prawy. Podobnie wygląda to na naszej A1 od Gliwic do Żor. Tam już jest całkiem pusto a i tak 90% samochodów jeździ środkowym pasem. Nie wiem może nasi miszczowie kierownicy uważają że jazda prawym pasem to obciach? :wink: :mrgreen:

Ps.Kiedyś, wracając z żoną z Niemiec, przy pustej trzypasmowej autostradzie, robiliśmy zakłady czy auto jadące daleko przed nami (żeby nie było widać rejestracji ;) ) środkowym pasem jest z Polski, w 8 na 10 przypadków było na Polskich rejestracjach :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Zgadzam się w pełni - też mnie to drażni. Ale dopóki w Polsce nie będą egzekwowane kary za takie niby mini przewinienia to nigdy się cwaniacy nie nauczą - bo takich kierowców dopóki nie zaboli to się nie nauczą. No ale juz nie będę narzekać :wink: bo to wątek na inny temat i go zaczęłam zaśmiecać :wink:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 25.07.2013 10:46

meeg napisał(a):
dids76 napisał(a):meeg bo u nas bardzo mało osób potrafi korzystać z autostrady :?
Mnie najbardziej denerwuje wieczna jazda środkowym pasem, przy trzypasmowej autostradzie (pozdrawiam kierowców Toyoty Yaris i Opla Vectry na rejestracjach EL których otrąbiłem na A2 przed Wiedniem :papa: ). Ograniczenie do 130km/h, ja jadę prawym pasem (pustym! weekend! brak TIR-ów!!!!) 130 do 135km/h, oni środkowym 120km/h. Żeby ich wyprzedzić muszę przejechać przez dwa pasy i wrócić przez dwa pasy na prawy. Podobnie wygląda to na naszej A1 od Gliwic do Żor. Tam już jest całkiem pusto a i tak 90% samochodów jeździ środkowym pasem. Nie wiem może nasi miszczowie kierownicy uważają że jazda prawym pasem to obciach? :wink: :mrgreen:
Ps.Kiedyś, wracając z żoną z Niemiec, przy pustej trzypasmowej autostradzie, robiliśmy zakłady czy auto jadące daleko przed nami (żeby nie było widać rejestracji ;) ) środkowym pasem jest z Polski, w 8 na 10 przypadków było na Polskich rejestracjach :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Zgadzam się w pełni - też mnie to drażni. Ale dopóki w Polsce nie będą egzekwowane kary za takie niby mini przewinienia to nigdy się cwaniacy nie nauczą - bo takich kierowców dopóki nie zaboli to się nie nauczą. No ale juz nie będę narzekać :wink: bo to wątek na inny temat i go zaczęłam zaśmiecać :wink:

apropos korków na zwężkach (niedouczenie w tym temacie PL kierowców):
http://pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_zam ... kawicznego
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 25.07.2013 12:06

Akurat na zwężcze za Ptujem największe problemy z tym mieli Niemcy i Austriacy. Może dlatego, że nie było takiego znaczka a może że byli poza granicami swojego kraju gdzie jeżdżą kulturalnie i zgodnie z przepisami.
Polacy wpuszczali bez problemów, poboczem też nie jeździli.
P.
przemek_w
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemek_w » 25.07.2013 12:44

Witam
Proszę o krótka instrukcję tego co widzę z kamer w Lucko:
http://www2.hak.hr/rmt/?id=34&l=15
Czy dobrze rozumiem ze "Ulaz" to wjazd na autostradę A1 i tam się tylko bierze bilecik. A "Izlaz" to jest wyjazd z tej autostrady? I ten korek to właśnie w miejscu gdzie trzeba płacić za przejazd? Na Google SV sprawdziłem te pasy "no cash" i to chyba właśnie ten pas widać na kamerze Lucko Izlaz i Lucko Autocesta-taki pusty. Jutro ruszam na Brać i to moje ostatnie przygotowania. Prawdę mówiąc to na forum spędziłem chyba więcej czasu niż spędzę wCro (2 tyg) :)
sam_fischer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sam_fischer » 25.07.2013 13:08

Tak przemek_w, IZLAZ to zjazd z autostrady wracając do Polski. Tylko bierz pod uwagę ,że w weekendy taki sam korek po bilecik do wjazdu na autostradę w stronę morza.
Piraraq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piraraq » 25.07.2013 13:12

sam_fischer napisał(a):Tak przemek_w, IZLAZ to zjazd z autostrady wracając do Polski. Tylko bierz pod uwagę ,że w weekendy taki sam korek po bilecik do wjazdu na autostradę w stronę morza.

W nocy z soboty na niedziele w strone wybrzeża też takie korki? I późnym wieczorem wracając do Polski?
sam_fischer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sam_fischer » 25.07.2013 13:16

W nocy z soboty na niedzielę na pewno nie będzie już korków. Z powrotem również nie.
ronnie
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ronnie » 25.07.2013 13:17

izlaz czyli exit (wyjazd) taki właśnie koreczek jest dziś śliczny w tygodniu ale nie są to brami NO CASH !!
Tam takiej partyzantki nie ma. Ja w poniedziałek rano (22.07.) wyjeżdżałem ok godz. 11 bramkami z opłatą kartą i zerooooo kora (bezpośrednio podjechałem pod szlaban, postój trwał 10-15 sekund) a po lewej ślicznie widziałem stojących misiaczków w korku do bramek z gotówką, długość korka tak gdzieś ze 1,5 - 2 km. To ku przestrodze jeśli ktoś myśli, że w tygodniu na wylocie w Lucko to korków nie ma. A to tylko lipiec w sierpniu będzie jeszcze milej. Pozdro
sam_fischer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sam_fischer » 25.07.2013 13:20

Dlatego trzeba to w piz.u objechać , nie zastanawiając się czy będzie korek czy też nie.
ronnie
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ronnie » 25.07.2013 13:31

Piraraq napisał(a):
sam_fischer napisał(a):Tak przemek_w, IZLAZ to zjazd z autostrady wracając do Polski. Tylko bierz pod uwagę ,że w weekendy taki sam korek po bilecik do wjazdu na autostradę w stronę morza.

W nocy z soboty na niedziele w strone wybrzeża też takie korki? I późnym wieczorem wracając do Polski?

Bez obaw sytuacja na wlocie się uspokaja w sobotę popołudniu, a wieczorkiem już bez korka tam jest.
Na wylocie w Lucko ZAWSZE tnij na bramki NO CASH (ok 2 km przed tradycyjnymi bramkami są wydzielone pasy do jazdy w prawo na opłatę bezgotówkową - są super oznaczone i banalnie proste w obsłudze).

Ja wjeżdżałem na A1 w Lucko 06.07. ok 6.30 (sobota) i max 8-10 pojazdów do bramki po bilet. Wiem, że ok godz. 9 w tym dniu już się stało ok 30 min (na plaży zgadałem się z rodakiem).
22.07. wracałem z Cro i w Lucko byłem ok godz. 10.30. Zgodnie z zalecaniami kilku kompanów z forum udałem się na bramki do zapłaty kartą. Zero pojazdów! Po lewej stronie widziałem za to po 20-30 pojazdów do bramek z zapłatą gotówkową. Nie to, że był jakiś korek tylko 2 kasy były czynne..

sam_fischer napisał(a):Dlatego trzeba to w piz.u objechać , nie zastanawiając się czy będzie korek czy też nie.

co tu objeżdżać wystarczą bramki NO CASH, nawet jeśli jest to ostatnia sobota sierpnia i godziny południowe!
sam_fischer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sam_fischer » 25.07.2013 13:44

Pisałem bardziej o wjeździe do Cro. Poza tym nie bierzesz pod uwagę,że w drodze powrotnej zanim highway rozwidli się na cash i no cash czasem jest kupa stania.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 25.07.2013 16:53

piotr62 napisał(a):Akurat na zwężce za Ptujem największe problemy z tym mieli Niemcy i Austriacy. Może dlatego, że nie było takiego znaczka a może że byli poza granicami swojego kraju gdzie jeżdżą kulturalnie i zgodnie z przepisami.

lub byli to Polscy Niemcy :wink:
Justka1978
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Justka1978 » 26.07.2013 19:17

Lednice napisał(a):Fakt :roll:
Moja wina :cry:

Ja miałem na myśli korki na samej A7 i obwodnicy Rijeki, tam nie ma co się korkować.

Nie myślałem o samym przejściu w Rupa :roll:

Tam może być korek.

Myśmy pojechali kawałek dalej autostradą, za Postojną i zjechali drogą nr 7 na Rijekę
( droga krajowa Triest - Rijeka ).
Jechaliśmy w niedzielę i ruch na 7 był naprawdę spory, 80% aut z Włoch ale na przejściu Starod/Pasjak nie było korka, kilka minut czekaliśmy, bo była małą afera i jakiś Włochów odstawiali na bok.
Odprawa graniczna była wspólna, to znaczy Słoweniec brał do ręki dokumenty i gadając o d.. maryni z Chorwatem je po 5 sekundach oddawał.
W drugą stronę też na bieżąco

W radiu chorwackim i słoweńskim mówili tylko o korkach w Macelj, oceniali je na godzinę stania, to było 7 lipca

Bardzo Wam dziękuję za cenne rady
redaktorm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) redaktorm » 26.07.2013 22:39

ja właśnie wróciłem z Pirovac. w kilki miejscach się korkuje. Wracałem w piątek wyjazd o 8:30. Ok. 15 minut stania za zapłacenie gotówką na bramkach Zagreb Lućko, ale to bezboleśnie. Kolejne stanie i to już masakra jakaś przed Drasenhofen w Austrii. Światła w centrum tego miejsca powodują, że korek miał chyba z 10 kilometrów. Kolejne problemy mogą być w soboty jak Polacy pojadą przez Słowenię omijając autostradę. Kilka kilometrów za Mureck oczywiście po słoweńskiej stronie jest remont drogi. Ja miałem szczęście bo dwa auta stały na wahadle ze światłami ale w weekend może być gorzej. kolejne problemy to "autostrady" w Czechach, które tylko mają taką nazwę. co chwilę zwężenie do jednego pasa i tam też kolejki. w Austrii bez problemów chociaż w drugą stronę był gigantyczny korek na odcinku do Grazu. i to tyle moich uwag. pozdrawiam i wyjeżdżającym życzę bezstresowej jazdy.

ps. upały miałem od 15 lipca, że aż pięknie. jak ktoś lubi słoneczko to będzie szczęśliwy:)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 111
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone