Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Idzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idzik » 04.09.2009 09:44

Jadąc z Poludnia Polski stosuje prosty sposób na szybką i bezproblemową jazdą -bez żadnych kombinacji, cb itp

Dojechać do BUDAPESZTU w okolicach godziny 00:00 (max 1:00)

-unikam korków
-jak nie trafie na obwodnice to przele swobodnie miastem
-nie trafiam na korki na Chorwacji (Zagrzeb)
-za Zagrzebiem wita mnie sloneczko ...
-odcinek Budapeszt-Letenye pokonuje bez przerw(za szybko się dociera :twisted: )
janos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) janos » 04.09.2009 13:35

PETERENZO napisał(a):Czy korki, o których piszecie, zdarzają się również we wrześniu? Wybieram się do Chorwacji z soboty na niedzielę 05-06 września. Może nie będzie tak źle. Jak sądzicie?

witam, a jaką trasą planujecie lecieć, bo my również w sobotę 05.09 starujemy z Kielc (chociaż w tej chwili jeszcze cały czas w pracy w Gdańsku) około godz. 10-12 w południe i wychodzi mi że przez Katowice będzie ok - potem kierunek Bratysława i przez Węgry i Lendavę na autostradę któą zjeżdżamy do Zadaru i na Pag
może gdzies po drodze uda się spotkać jak Bozia da :) czym śmigacie?
mój mail: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
jp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jp » 21.09.2009 21:00

Wyruszyliśmy z 3miasta o 15:00, w Kołbaskowie bylismy o 21.00, w Munchen o 3.00. Wyjazd przed 9.00 z Munchen ok. 16.00 w Medulinie. Zero korków, nawet przy tunelach.
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 23.09.2009 07:58

janos napisał(a):
PETERENZO napisał(a):Czy korki, o których piszecie, zdarzają się również we wrześniu? Wybieram się do Chorwacji z soboty na niedzielę 05-06 września. Może nie będzie tak źle. Jak sądzicie?

witam, a jaką trasą planujecie lecieć, bo my również w sobotę 05.09 starujemy z Kielc (chociaż w tej chwili jeszcze cały czas w pracy w Gdańsku) około godz. 10-12 w południe i wychodzi mi że przez Katowice będzie ok - potem kierunek Bratysława i przez Węgry i Lendavę na autostradę któą zjeżdżamy do Zadaru i na Pag
może gdzies po drodze uda się spotkać jak Bozia da :) czym śmigacie?
mój mail: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

NIe miałem okazji przeczytać tej wiadomości przed wyjazdem - szkoda. Ja jednak wybrałem drogę przez Cieszyn - Żylinę - Bratysławę - Wiedeń - Graz - Maribor - Zagrzeb - Sestanovac. Nie jechałem przez Węgry.

Ale w temacie - nie było żadnych korków w drodze tam i z powrotem. Na granicach żadnych kontroli. Raz tylko podczas wycieczki do Mostaru, na granicy z BiH poproszono mnie o Zieloną Kartę - tyle.
mariuszula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariuszula » 03.12.2009 14:02

Chyba nie ma reguły na uniknięcie korków.w tym roku latem trafiliśmy na remont tunelu w Austrii i staliśmy wszyscy w 35-cio km korku!przejazd odbywał się wahadłowo.jakby było mało to we Włoszech na bramce także ze dwie godzinki.najważniejsze to to aby do świtu przelecieć Austrię.O świcie urlopowicze zbierają się po nocy z parkingów w trasę i robi się tłok.tym razem tak było.poprzednim zaś,przelecieliśmy Austrię przed świtem na pusto autostradą.A była to sobotnia noc w lipcu.takie jest moje zdanie według mojego doświadczenia na drodze.
thomsong
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) thomsong » 29.06.2010 12:18

Witam,
Startuje z Gdyni w niedziele rano 11 lipca - trasa przez Cieszyn, Slowacje,Wegry do Drace. Wychodzi kolo 2 tys. km, dlatego nieodzowny bedzie nocleg na Wegrzech.
Czy ktos moze podac namiary na nocleg na Wegrzech? najlepiej do 100km od granicy ze Slowacja (tak do Csornej). Chcialbym dojechac do godz. 24.

Z gory dziekuje za pomoc
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 11.07.2010 12:02

I ja odświeżam wątek...
Planuję wyjazd Kraków-Bratysława-Gratz-Mureck-Ptuj-A2-A1-Tribunj we wtorek i powrót w sobotę (11 dni). Wtorek pewnie będzie ok (wyjazd 4:00), ale mam obawy o powrót w sobotę. Czy droga powrotna jest bardziej zakorkowana w piątki czy właśnie w soboty? Jak wyjechać, żeby sobota była OK? Pozdrav!
lichy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lichy » 12.07.2010 07:06

Adax napisał(a):Czy droga powrotna jest bardziej zakorkowana w piątki czy właśnie w soboty? Jak wyjechać, żeby sobota była OK? Pozdrav!

Droga powrotna w sobotę niestety prawie na pewno będzie zakorkowana. W zeszlym roku wracałem w piątek (start z okolic Trogiru w piątek ok. 19.00) i był luz, za to co się dzialo w kierunku przeciwnym, zwłaszcza na granicy SLO/HR, tożto tragedia była - korek prawie do Ptuja!
wojownik73
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojownik73 » 12.07.2010 10:19

Ja wracałem RO, wyjazd o 4 rano i cały przejazd był spokojny. W Czechach było jedno zwęrzenie i straciliśmy około pół godziny. Ale to nic w porównaniu m z tym co było na drodze prowadzącej do Chorwacji - wypadek na autostradzie w Chorwacji i korek, nie przesadzę jeśli powiem dobrych kilkanaście kilometrów - wypadek był przed Zagrzebiem (moje przed) a kolejka była przed bramkami na autostradę. No i dla jadących w tamtą stronę (u mnie w drugiej kolejności - czyli widok na deser) kilkukilometrowa kolejka do granicy SLO - CRO. MASAKRA, zwłaszcza, że jadąc do Chorwacji dwa tygodnie wcześniej nic mnie takiego, nawet w najmniejszym stopniu nie spotkało.
AnkaP.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnkaP. » 12.07.2010 15:23

Jechałyśmy w ostatnią sobotę czerwca. Granicę w Cieszynie przekroczyłyśmy o 6 rano, dalej Żylina, Bratysława, obwodnica Wiednia, Graz, autostrada w Słowenii, Tucepi - na miejscu byłyśmy parę minut po 19-tej. Na całej trasie nie było ani jednego korka, nikt nas nie zatrzymał, jechało się dobrze. Tylko za Czeskim Cieszynem - Jablunkov, Trinec - było trochę problemów, bo remontują tam drogi.
Z powrotem wyjechałyśmy w czwartek ok. 7 rano, po drodze zwiedziłyśmy Wodospady Krka i ok. 13-tej w dalszą drogę. W domu byłyśmy przed 2 w nocy. Był tylko jeden korek, gdzieś między Grazem a Wiedniem, nawet nie wiem czemu.
piotr62
Croentuzjasta
Korki w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 12.07.2010 16:31

Witam,
jak wiadomo korków coraz mniej ale niemniej jednak w weekendy się zdarzają, newralgiczne miejsca to:
- wjazd do Cro od strony Ptuja
- wracając: zjazd z bramek koło Zagrzebia
- wyjazd z Cro w kierunku Ptuja

Są już pierwsze doświadczenia (aktualne) i proponuję się nimi podzielić poprzez podanie: miejsca, dnia tygodnia, godziny i kierunku jazdy oraz czy był korek czy nie.

Mnie osobiście najbardziej interesuje: wjazd od strony Ptuja do Cro w niedziele ok. 9:00.

P.
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 12.07.2010 21:26

No i po grzyba takie informacje.
Jakbyś wiedział kiedy i gdzie będzie korek w Chorwacji to szybko napisz.
A co nas obchodzi kiedy był. To już historia. :roll:

A jak boisz się korka o 9 rano w niedzielę to jedź w poniedziałek. Wielce prawdopodobne, że go tam, już nie będzie. :)
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 12.07.2010 21:47

Wszyscy, którzy jak "skywalker_01" nie ma nic istotnego do powiedzenia na ten temat - proszeni są o nieodpowiadanie na mojego posta.
P.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 12.07.2010 22:08

Ja mam coś istotnego.
Mianowicie ze zdumieniem odkryłem już w 2000r w maju, potem w 2005r. a potem w 2007 i w 2009 jadąc przez Zagrzeb, że w tym fajnym mieście są korki!!! 8O
Jechałem 3 razy rano i 3 razy po południu w rózne dni i... zawsze były korki.
Kurde, nie wiem dlaczego... :roll: :?:
Może tam już tak jest? :roll:

Tak w ogóle, to jak się budują autostrady, są roboty drogowe, zmiany w ruchu i godziny szczytu, to z reguły są korki (chyba nie tylko w Zagrzebiu...), więc nie ma sensu tego co rusz raportować.

Problem w tym, że poza dłuższymi okresami budów i przebudów oraz remontów dróg, są i korki okolicznościowe- zatory wypadkowe.
Czy te też mamy zgłaszać? :roll: :?:
CZYŻYK
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) CZYŻYK » 18.07.2010 20:21

W których godzinach trzeba być na granicy SLO-CRO aby korki były jak najmniejsze? Na Pagu mam być w sobotę 14.08.2010 :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone