Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 23.07.2013 08:09

piotrulex napisał(a):
pjetko napisał(a): ... Ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z 15.08? ...

Ja nie mam ale chcemy wyjechać 14-go po pracy aby 15-go wcześnie z rańca być już na Krk

jechałem dokładnie w tej dacie 14/15.08.2012, jak pamiętam o godz. 7:30 byłem na Lućko i przestój był jedynie z 10min
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 23.07.2013 08:13

te kiero napisał(a):
piotrulex napisał(a):
pjetko napisał(a): ... Ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z 15.08? ...

Ja nie mam ale chcemy wyjechać 14-go po pracy aby 15-go wcześnie z rańca być już na Krk

jechałem dokładnie w tej dacie 14/15.08.2012, jak pamiętam o godz. 7:30 byłem na Lućko i przestój był jedynie z 10min

ale piotrulex goni z Torunia i na początek długiego łykendu ma do przejechania parę newralgicznych miejsc już w Polsce
sam_fischer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sam_fischer » 23.07.2013 08:17

Powiedzcie od którego momentu zaczyna się korek do poboru bilecików dla wjeżdżających do Cro (oczywiście zakładam sobotę) - jeszcze przed tym wielkim węzłem na którym krzyżują się autostrady czy już za nim?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 23.07.2013 08:18

jara napisał(a):ale piotrulex goni z Torunia i na początek długiego łykendu ma do przejechania parę newralgicznych miejsc już w Polsce

jak po PL to się nie wypowiem, bo nie jechałem (start Katowice :wink: ), wiem że mniej więcej od Olomouc w nocy "goniło" wiele aut i jak na noc to ruch był sporawy, ale potem gdzieś to się porozjeżdżało na różne strony, jak będzie w tym roku... :?: :|
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 23.07.2013 08:31

jara napisał(a):
te kiero napisał(a):
piotrulex napisał(a):

ale piotrulex goni z Torunia i na początek długiego łykendu ma do przejechania parę newralgicznych miejsc już w Polsce

Tia, mam krzyżówkę koło Ciechocinka, przejazd 1 pasem przez Włocławek, zjazd z A2 w kierunku Łodzi, pokopaną Łódź z kolejnymi ograniczeniami, krzyżówkę koło Maka w Częstochowie i później już z górki. Do granicy mam w planie zmieścić się w 6, maks 7 godzin. 6 to będzie sukces a 7 to jeszcze do zniesienia ...
pjetko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pjetko » 23.07.2013 10:34

Ja mam zamiar wystartować 15.08 z okolic Kłodzka ok 3 rano, czyli na granicy w Macelj będę gdzieś ok. 9:30 -10:00... w Lucku pewnie godzinę później (o ile nie będzie czopka na granicy i nie pojadę objazdem). Najbardziej obawiam się tego, że będę w tych czopkowatych miejscach (Macelj, Lucko) w godzinach późno porannych i jeśli austraicy, słoweńcy, chorwaci, węgrzy, polacy (tacy jak ja :D ) wpadną na pomysł, żeby wyskoczyć na długi weekend nad adriatyk, to będzie kicha...

te kiero napisał(a):jak po PL to się nie wypowiem, bo nie jechałem (start Katowice :wink: ), wiem że mniej więcej od Olomouc w nocy "goniło" wiele aut i jak na noc to ruch był sporawy, ale potem gdzieś to się porozjeżdżało na różne strony, jak będzie w tym roku... :?: :|

Niestety mnie czeka poczatek długiego weekendu po naszych drogach, spod Warszawy do Kłodzka (tam mam zamiar troche przekimać u rodziny). A jak będzie w tym roku do cro, to Wam napiszę :D W planach mam dobić do Mostaru ok 17., czy się uda w 14h z Kłodzka? Zobaczymy.
tacim
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tacim » 23.07.2013 10:39

Jechalem w zeszlym roku nocą. Na 15 rano bylismy luzik totalny.
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 23.07.2013 11:00

Hej

czy ktoś z Was jechał przez Kranjska Gora i Soča? Jadąc od Salzburga do Rovinj w ten sposób chcemy przejechać Słowenię http://goo.gl/maps/pT35U

Czy ktoś z Was pokonywał tą trasę? Jeżeli tak jaka ona jest? Dużo podjazdów i zjazdów?

Pozdrav
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 23.07.2013 12:00

cronaturki napisał(a):Hej
czy ktoś z Was jechał przez Kranjska Gora i Soča? Jadąc od Salzburga do Rovinj w ten sposób chcemy przejechać Słowenię http://goo.gl/maps/pT35U
Czy ktoś z Was pokonywał tą trasę? Jeżeli tak jaka ona jest? Dużo podjazdów i zjazdów?
Pozdrav

mam plan tamtędy jechać, ale na ...przyszły rok :wink: i trochę szperałem, nie wiem czy to widzieliście, może pomoże:

na pewno ktoś jechał i pisał o tym, bo właśnie przez to zacząłem planować;
dodatkowo jeszcze po drodze to:

i ogólnie: http://www.krajoznawcy.info.pl/do-wodos ... -boka-6617
ronnie
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ronnie » 23.07.2013 22:37

Ja wjeżdżałem na A1 w Lucko 06.07. ok 6.30 (sobota) i max 8-10 pojazdów do bramki po bilet. Wiem, że ok godz. 9 w tym dniu już się stało ok 30 min (na plaży zgadałem się z rodakiem). Na pierwszych kilku stacjach benzynowych/parkingach uświadczyłem piękną kumulację turystów. Dla przykładu żona z córką za potrzebą stały w kilkunastominutowej kolejce. Sporo było też osób robiących tam dłuższy odpoczynek.
Wyczuwalne było, że turystom zależało na wjeździe na A1 o jak najwcześniejszej porze wiedząc co tam się będzie niebawem działo mimo, że to jeszcze nie sierpień lecz jednak sobota (też wyłuskałem takie info z forum cro.pl). Co ciekawe wczoraj wracałem z Cro i w Lucko byłem ok godz. 10.30. Zgodnie z zalecaniami kilku kompanów z forum udałem się na bramki do zapłaty kartą. Zero pojazdów! Po lewej stronie widziałem za to po 20-30 pojazdów do bramek z zapłatą gotówkową. Nie to, że był jakiś korek tylko 2 kasy były czynne..
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 24.07.2013 09:35

Co w tym ciekawego, że w tygodniu nie ma korków w miejscach, o których piszesz?
P.
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 24.07.2013 10:09

Może trochę nie na temat - bo napiszę o drodze powrotnej z Cro do Polski. Nie czytałam całości tematu więc jeśli powielę informację to z góry przepraszam.
Moja rada jest taka - jeśli ktoś chce uniknąć stania na bramkach przed Lucko - ale tych z opłatami czyli zjeżdżając już z A1 to trzeba się skierować na bramki płatne kartą. W sobotę 20 lipca, przy szczycie komunikacyjnym, zero kolejek - co najwyżej dwa samochody przed nami, podczas gdy do bramek płatnych gotówką kolejka 4 km.

I jeszcze jedna uwaga a wręcz apel do kierowców "kombinatorów" z PL. Niestety na 18 km przed Lucko był wypadek i autostrada była czasowo zablokowana. Korek był dość długi i wszyscy w nim stali tak samo długo. Niestety dla niektórych naszych rodaków widocznie zbyt długo bo zaczęli wyprzedzać stojące w korku samochody pasem awaryjnym.... Rejestracje były z województwa dolnoślaskiego. Dla mnie takie zachowanie to czysta żenada. Każdy się spieszy, jest zmęczony, chce jak najszybciej dojechać do celu, ale takie cwaniactwo drogowe powinno być tępione z cała stanowczością - mandat minimum 1000 euro i wtedy nawet nikt bynie pomyślał, że może w ten sposób kombinować. I niestety dlaczego zawsze to nasi rodacy okazują się, przepraszam za wyrażenie, "chamami drogowymi...." W tym roku Polaków w Cro było rekordowo dużo. Mam nadzieję, że nie popsuliśmy naszych relacji z chorwatami i nadal będą nas lubić, aczkolwiek po kilku tegorocznych spostrzeżeniach było mi po prostu niezmiernie wstyd za naszych. Kilka razy miałam wrażenie, że jestem nad Bałtykiem, a nie Adriatykiem. Sprzątałam po rodakach, którzy zamiast wyrzucić śmieci po plażowaniu - kosz był z tyłu przy wejściu na plażę (jakieś 10m od miejsca gdzie plażowali), wszystko zostawili po sobie - pestki, pety, chusteczki....... W restauracji śmiecie ze stolika nasz kochany rodak podrzucił bez zarzenowania na ... mój stolik.... I był strasznie obrażony gdy zwróciliśmy na to uwagę! Przepraszam, że teraz zeszłam z tematu drogowego, ale po prostu w tym roku miarka się przebrała i zamierzam trochę szerzej ten temat poruszyć, bo niestety nasi niewychowani rodacy robią przysłowiowe "bydło" myśląc, że są panami świata. Natomiast wracając do dróg - błagam - nie bądźcie cwaniakami na drodze, nie wpychajcie się przed innych pasem awaryjnym i bądźcie kulturalni, bo wystarczy tylko kilka takich przypadków, aby zła opinia została przypisana wszystkim Polakom - a chyba tego nie chcemy.
Jędrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jędrula » 24.07.2013 10:40

Koleżanko @meeg , dziwi mnie Twoje oburzenie , ja już dawno się przyzwyczaiłem do zachowania naszych rodaków za granica . Co do jazdy samochodem i '' cwaniactwa drogowego '' to uwierz mi , że są gorsze nacje i to o wiele , obstawiam , że jesteśmy gdzieś w pierwszej dziesiątce . Co do '' smieciarstwa '' to muszę przyznać , że Polacy są mistrzami w pozostawianiu po sobie ( wybacz wyrażenia ) gnoju i syfu , na myśl mi przychodzą bardziej wyrafinowane wyrażonka ale moder mógłby tego nie przełknąć . I tutaj jest podobnie jak w przypadku jazdy samochodem , są gorsi . Szczególnie zapisali mi się w pamięci Anglicy na plaży w El Arenal na Majorce , coś niebywałego - SZOK .Czy mi jest wstyd za moich polskich braci ? Nieeeee , staram się na to nie zwracać uwagi i tak jak Ty potrafię posprzątać nie tylko po sobie .
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 24.07.2013 10:41

meeg bo u nas bardzo mało osób potrafi korzystać z autostrady :?
Mnie najbardziej denerwuje wieczna jazda środkowym pasem, przy trzypasmowej autostradzie (pozdrawiam kierowców Toyoty Yaris i Opla Vectry na rejestracjach EL których otrąbiłem na A2 przed Wiedniem :papa: ). Ograniczenie do 130km/h, ja jadę prawym pasem (pustym! weekend! brak TIR-ów!!!!) 130 do 135km/h, oni środkowym 120km/h. Żeby ich wyprzedzić muszę przejechać przez dwa pasy i wrócić przez dwa pasy na prawy. Podobnie wygląda to na naszej A1 od Gliwic do Żor. Tam już jest całkiem pusto a i tak 90% samochodów jeździ środkowym pasem. Nie wiem może nasi miszczowie kierownicy uważają że jazda prawym pasem to obciach? :wink: :mrgreen:

Ps.Kiedyś, wracając z żoną z Niemiec, przy pustej trzypasmowej autostradzie, robiliśmy zakłady czy auto jadące daleko przed nami (żeby nie było widać rejestracji ;) ) środkowym pasem jest z Polski, w 8 na 10 przypadków było na Polskich rejestracjach :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
nowy100
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowy100 » 24.07.2013 10:42

Witam , czy moja "wymyślona" trasa http://goo.gl/maps/7FqjX to dobra alternatywa na korki na granicy i Lucko? W zasadzie chodzi o przyjazd i powrót w Sobotę.

Pozdrawiam

@dids, a czy przypadkiem nie dopuszcza się wyprzedzania z prawej strony gdy są trzy pasy?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 108
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone