Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 22.07.2013 12:06

Eliass napisał(a):
Dżejan napisał(a):ja za tydzień jadę przez Słowację i Węgry, nocleg nad Balatonem :)

Gdzie dokładnie zamierzasz nocować? Robiłeś jakieś rozeznanie?

Też chce taką trasę obrać z Krakowa. Rok temu jechałem przez Austrię etc i never again. Korek na wjeździe do Chorcacji 3 h, potem 2h korek na bramkach. Także mam nadzieję że przez Węgry będzie lepiej.

Jeśli chodzi o granicę to ok, ale bramki (Lučko) to i tak Cie czekają. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.07.2013 13:13

piotrulex napisał(a):
wielbiciel napisał(a):
Lednice napisał(a):UWAGA

Jest ktoś jedzie na Istrię, to polecam przejście Socerga (Słowenia)- Buzet (Chorwacja )

Już drugi raz tam jechałem, zawsze zero korków :wink:

To najlepszy wjazd na Istrię, kilkanaście razy tak wjeżdżałem i wyjeżdżałem z Istrji. Tam nigdy nie ma kolejki większej jak kilka aut !!!

O tym przejściu wielokrotnie pisałem na forum jako najlepszym, jeżeli interesuje nas piękna Istria.

Z Istrii będziemy wyjeżdzać w środku tygodnia z rańca. Też proponujecie ten objazd? Jak patrze na drogę z okolic Porec do autostrady to jakoś tak kręto to wygląda. Ile trwa przejechanie tym objazdem?

google z okolic Porec do wjazdu na A1 pokazuje

74,0 km, 1 godzina 21 min

"normalną" trasą do tego samego miejsca wylicza 61,6 km, 58 min

a jak w realu?

Więcej niż godzina potrafilismy stać do granicy więc objazd niby OK. Gdzie tam po drodze można kupić winietę na SLO?

W dni powszednie nie ma korków :!: :!: :!: :!:

Korki są w soboty i niedziele, nie z powodu jadących nad Jadran z daleka,
ale dlatego, że w czasie weekendu połowa ludności Ljubljany oraz Triestu rusza nad morze, na plaże na Istrii :!:

I przez Buzet nie jest to żaden objazd :wink: Po prostu jedna ze zwykłych dróg, niczego się nią nie objeżdża :wink:
zenon21
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zenon21 » 22.07.2013 13:25

Lednice napisał(a):

ale dlatego, że w czasie weekendu połowa ludności Ljubljany oraz Triestu rusza nad morze, na plaże na Istrii :!:

I przez Buzet nie jest to żaden objazd :wink: Po prostu jedna ze zwykłych dróg, niczego się nią nie objeżdża :wink:

Zapraszam na strone HAK. Korek na Lucko, że końca nie widać.
sam_fischer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sam_fischer » 22.07.2013 13:28

I jak zwykle skrajne prawe pasy (te do płatności kartą) puste. W stronę morza pusto.
driver1880
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) driver1880 » 22.07.2013 13:59

czy ktoś jechał tym objazdem feralnego Lućko w wekend?
Bez tytułu (2304 x 1728).jpg

Myślę że warto,pytanie jakie drogi i czy tam też nie ma zbyt wielkiego natężenia ruchu.
Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.07.2013 14:14

zenon21 napisał(a):
Lednice napisał(a):

Pytanie, na które odpowiedziałem, dotyczyło korków na trasie z Istrii do Koper :roll: :!: :?:

Raczej mieszkańcy Triestu i Lublany nie jeżdżą na Istrię przez Zagrzeb :wink:
driver1880
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) driver1880 » 22.07.2013 14:23

no raczej, ale to jest pytanie do ogółu, a nie tylko do Ciebie i Twojej trasy :)
Więc czekam dalej na odpowiedzi.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 22.07.2013 14:25

piotrulex napisał(a):
wielbiciel napisał(a):
Lednice napisał(a):UWAGA

Jest ktoś jedzie na Istrię, to polecam przejście Socerga (Słowenia)- Buzet (Chorwacja )

Już drugi raz tam jechałem, zawsze zero korków :wink:

To najlepszy wjazd na Istrię, kilkanaście razy tak wjeżdżałem i wyjeżdżałem z Istrji. Tam nigdy nie ma kolejki większej jak kilka aut !!!

O tym przejściu wielokrotnie pisałem na forum jako najlepszym, jeżeli interesuje nas piękna Istria.

Z Istrii będziemy wyjeżdzać w środku tygodnia z rańca. Też proponujecie ten objazd? Jak patrze na drogę z okolic Porec do autostrady to jakoś tak kręto to wygląda. Ile trwa przejechanie tym objazdem?

google z okolic Porec do wjazdu na A1 pokazuje

74,0 km, 1 godzina 21 min

"normalną" trasą do tego samego miejsca wylicza 61,6 km, 58 min

a jak w realu?

Więcej niż godzina potrafilismy stać do granicy więc objazd niby OK. Gdzie tam po drodze można kupić winietę na SLO?[/quote

No to powiem Ci, że zawsze wracamy do PL w dzień powszedni z rańca i zawsze tracimy z godzinkę na koras o którym piszesz, że nie istnieje

Koras jest do granicy a przez Buzet jest inne przejście

Nic to nie daje??
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.07.2013 14:43

Kilka razy jechałem przez przejście na trasie Koper-Pula w dni powszednie, przejście Dragonja _ Plovanija
i nigdy korka nie było :roll:
Z rańca, koło 10, byliśmy jedynym autem na granicy

I przejeżdżaliśmy od Izoli do Koper oraz Triestu wielokrotnie i zawsze brak korka :!:

W Koper po południu był ożywiony ruch, jak ludzie jechali do domu z pracy w porcie, ale tempo 40 km/h to nie korek :wink:

W soboty i niedziele jedzie się przez Buzet i też nie na korka :wink:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 22.07.2013 14:54

Lednice napisał(a):Kilka razy jechałem przez przejście na trasie Koper-Pula w dni powszednie, przejście Dragonja _ Plovanija
i nigdy korka nie było :roll:
Z rańca, koło 10, byliśmy jedynym autem na granicy

I przejeżdżaliśmy od Izoli do Koper oraz Triestu wielokrotnie i zawsze brak korka :!:

W Koper po południu był ożywiony ruch, jak ludzie jechali do domu z pracy w porcie, ale tempo 40 km/h to nie korek :wink:

W soboty i niedziele jedzie się przez Buzet i też nie na korka :wink:

Przez Buzet niegdy nie jechalismy a tym standardowym widocznie mielismy pecha. Pównież koło 10, pewnie koło środy i koras na 1-2 godziny
zenon21
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zenon21 » 22.07.2013 15:13

Lednice napisał(a):
zenon21 napisał(a):
Lednice napisał(a):

Pytanie, na które odpowiedziałem, dotyczyło korków na trasie z Istrii do Koper :roll: :!: :?:

Raczej mieszkańcy Triestu i Lublany nie jeżdżą na Istrię przez Zagrzeb :wink:

Racja racja :) Mój błąd :) Z góry założyłem, że jak korki to Lucko :P
BTW Jakieś sugestie odnośnie planowanej trasy?
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 22.07.2013 15:20

zenon21 napisał(a):Racja racja :) Mój błąd :) Z góry założyłem, że jak korki to Lucko :P

czem w cro w okolice Zagrzebia A4 a nie A2?
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 22.07.2013 15:23

piotrulex napisał(a):
zenon21 napisał(a):Racja racja :) Mój błąd :) Z góry założyłem, że jak korki to Lucko :P

Ktoś wcześniej podał taką trasę:
http://goo.gl/maps/qmkjt
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 22.07.2013 15:24

Nigdy nie jechałem przez Słowację ale ktoś tu pisał że nie trzeba do Wiednia się pchać tylko przejechać drogą B50 na Eisestadt:
http://goo.gl/maps/mheaV

Ja jeszcze w tym roku zamiast na Graz, z A2 zjechałem na Ilz i B66 dojechałem do Mureck, o tak:
http://goo.gl/maps/3Dt9S
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 22.07.2013 15:28

piotrulex napisał(a):

Chyba żeby ominąć korki na przejściu w Macelj :wink: . Też już kiedyś myślałem nad taka trasą.
W tym roku pojechałem tak żeby ominąć Macelj, ale polecam raczej na dzień:
http://goo.gl/maps/xXlNq
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 106
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone