Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 21.07.2013 10:57

sam_fischer napisał(a): są miejsca gdzie wiemy, że trzeba odstać a nie ma chyba sensu pchać się jak bydło na rzeź skoro można to jakoś ominąć.

O tym też napisałem :smo:

jara napisał(a): Znamy miejsca i daty newralgiczne, które można ominąć.
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 21.07.2013 11:34

Dżejan napisał(a):P.S.
a przy okazji, odpowie mi ktoś na te pytania dotyczące przyjazdu w Niedzielę czy Poniedziałek?
primosten-polecam-t41431-75.html

W 2010 roku w ciemno w poniedziałek rano (ok. godz. 10) godzinka szukania lokum. W 2011 byliśmy w niedzielę ale później ok. 12-13 z racji tego, że mieliśmy rezerwację. Z rezerwacji musieliśmy zrezygnować(brud smród itd.) i szukaliśmy sami na miejscu najpierw przez agencje póżniej sami.W agencjach mały wybór bo już było trochę późno ale rano podobno był większy wybór. Na koniec sami szukaliśmy jakieś 40 min. Reasumując wg. mnie nie ma większego znaczenia czy niedziela czy pon. pod warunkiem że rano. Ja w tym roku będę w niedzielę rano 04.08 i szukam na miejscu.Pozdrav
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 21.07.2013 14:35

jara napisał(a):Znamy miejsca i daty newralgiczne, które można ominąć.

to może ktoś wymieni te daty i miejsca dla przypomnienia, żeby nie trzeba przekopywać wątku...
albo da linka jakiegoś...
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 21.07.2013 14:47

Dżejan napisał(a):
jara napisał(a):Znamy miejsca i daty newralgiczne, które można ominąć.

to może ktoś wymieni te daty i miejsca dla przypomnienia, żeby nie trzeba przekopywać wątku...
albo da linka jakiegoś...

Ja byłem tylko raz w Chorwacji. Po lekturze forum pojechałem w niedzielę i teraz też tak pojadę. Zamawiając apartman, nie biorę go od soboty i tym samym nie muszę się w weekend szarpać. Ale w tym wątku znajdziesz odpowiedź na Swoje pytania. Bo nikt chyba nie będzie tego samego pisał raz jeszcze :mrgreen: . A z tego co ja poczytałem, to dużo tych dat nie zostało, ale za to najgorsze :mrgreen: , czyli koniec lipca i sierpień. Szczyt sezonu.
Masz tu link od 10.07. br.
korki-po-drodze-nad-adriatyk-i-jak-ich-uniknac-t17802-1410.html
japu
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) japu » 21.07.2013 18:20

Czesc

My pojechalismy w nocy z czw/pt - efektem byla praktycznie pusta trasa Krakow->Jastrzebie->
Olomuc->Brno->Wieden->Graz->Sentilj->(to juz bylo rano wiec minimalnie wiekszy ruch)->Koper->Pula.

Winietki kupilem w Krakowie 20 zl drozej niz mialbym kupowac na stacjach po drodze wiec problem z glowy.

W druga strone wracalismy od soboty od poludnia, zdecydowanie wiekszy ruch, korek przy granicy HR/SLO, autostrada w Slowenii dosc oblegana ale bez tragedii. Slowency odpadli, w Austrii znosnie, potem w Czechach juz pusto.
zenon21
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zenon21 » 21.07.2013 19:05

Ja niestety muszę jechać w sobotę 03.08. Jadąc trasą: Zwardoń > Bratysława > Wiedeń > Graz > objazd M-L-P > Macelj > Lucko > Baska Voda w okolicach Macelj i Lucko będę około 11-13. Z racji, że czytałem o korkach które potrafią powstać w tych miejscach chciałbym do Cro wjechać przez Zavrc, potem na A4 do Zagrzebia. Następnie omijam Lucko i wjeżdżam na drugim wjeździe. Co o tym myślicie? Może jakieś inne sugestie?

Tutaj planowana trasa (Wjazd do Wiednia konieczny, zabieram kogoś po drodze)
Zwardoń - Baska Voda
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 21.07.2013 19:09

zenon21 napisał(a):Ja niestety muszę jechać w sobotę 03.08. Jadąc trasą: Zwardoń > Bratysława > Wiedeń > Graz > objazd M-L-P > Macelj > Lucko > Baska Voda w okolicach Macelj i Lucko będę około 11-13. Z racji, że czytałem o korkach które potrafią powstać w tych miejscach chciałbym do Cro wjechać przez Zavrc, potem na A4 do Zagrzebia. Następnie omijam Lucko i wjeżdżam na drugim wjeździe. Co o tym myślicie? Może jakieś inne sugestie?

Tutaj planowana trasa (Wjazd do Wiednia konieczny, zabieram kogoś po drodze)
Zwardoń - Baska Voda

W linku nie ma mety.
zenon21
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zenon21 » 21.07.2013 20:41

Nie wiem czemu masz problem, u mnie na kilku kompach działa. Proszę, nowy link :)
Trasa raz jeszcze
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 22.07.2013 06:32

Dżejan napisał(a):no więc szwagier pokonał trasę Kraków - Brela w 25 godz.
wypadek w tunelu, korki na bramkach

Mój szwagier zanotował w weekend podobny wynik.
Trasa Oława - Riwiera Omiś w 26 godzin! Najpierw korki na bramkach, potem wypadek w tunelu.
Dojechali o 23ciej. Całe szczęście, że dał się namówić i zarezerwował apartament przed wyjazdem, bo byłaby nocka w aucie.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 22.07.2013 07:52

wielbiciel napisał(a):
Lednice napisał(a):UWAGA

Jest ktoś jedzie na Istrię, to polecam przejście Socerga (Słowenia)- Buzet (Chorwacja )

Już drugi raz tam jechałem, zawsze zero korków :wink:

To najlepszy wjazd na Istrię, kilkanaście razy tak wjeżdżałem i wyjeżdżałem z Istrji. Tam nigdy nie ma kolejki większej jak kilka aut !!!

O tym przejściu wielokrotnie pisałem na forum jako najlepszym, jeżeli interesuje nas piękna Istria.

Z Istrii będziemy wyjeżdzać w środku tygodnia z rańca. Też proponujecie ten objazd? Jak patrze na drogę z okolic Porec do autostrady to jakoś tak kręto to wygląda. Ile trwa przejechanie tym objazdem?

google z okolic Porec do wjazdu na A1 pokazuje

74,0 km, 1 godzina 21 min

"normalną" trasą do tego samego miejsca wylicza 61,6 km, 58 min

a jak w realu?

Więcej niż godzina potrafilismy stać do granicy więc objazd niby OK. Gdzie tam po drodze można kupić winietę na SLO?
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 22.07.2013 09:14

wielbiciel napisał(a):
sirk napisał(a):
sam_fischer napisał(a):Masakra jakaś. Dobrze,że ktoś podpowiedział objazd Lucko. Myślę, że teraz nie należy się stresować.
Jakby coś to wrzucam moją ostateczną trasę z ujętym właśnie objazdem:

http://goo.gl/maps/hP2Id

A jadąc od Słowenii można Lućko minąć tak: http://goo.gl/maps/BtXrw , czas przejazdu 23 minuty.

Chyba należy założyć nowy wątek pt. Jak ominąć korki w Lucko.
Dziwię się że zamiast szukać alternatywy podniecamy się ile staliśmy do bramek poboru opłat.
W tym roku jadą do jak i z Cro zastosowałem wariant objazdu bramek Lucko i na luzie pustymi drogami przejechałem wariant Macelj-Karlovac w/w objazdem. To jest chwila.
Wczoraj rano o 9:00 oglądając kamerki na Hak-u i widząc jak na kierunku "do" stoją na pasie zjazdowym na A-2 to tylko utwierdziło mnie że objazd Lucko jest tak samo ważny jak objazd płatnego odcinka autostrady w Słoweni.

Jak mam w planie być w okolicach Zagrzebia i słynnym Lucko baaaaaardzo wcześnie rano i nie w weekend to też mam liczyć się z dramatycznymi korasami? Tak powiedzmy koło 4 rano w czwartek?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 22.07.2013 09:18

dramatu nie będzie, powinno być spokojnie płynnie, aczkolwiek "na pewno" słowa nie używam, bo nie mogę przewidzieć wypadków, jakichś szczególnych kontroli, awarii systemów na bramkach itp
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 22.07.2013 10:51

informacyjnie: na A4 w PL (odcinek Katowice-Ruda Śląska w stronę Wrocka i A1 w Gliwicach), a dokładniej tu:
https://maps.google.pl/maps?saddr=aleja ... r&t=m&z=11

rozkładają roboty drogowe, jest zwężka i będzie raczej ruch dwukierunkowy jedną nitką autostrady; nie wiem jak się to mieć będzie do przepustowości, ewent. korków itp; oczywiście jadąc z północy można na A1 wskoczyć już za Siewierzem
Eliass
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eliass » 22.07.2013 11:26

Dżejan napisał(a):ja za tydzień jadę przez Słowację i Węgry, nocleg nad Balatonem :)

Gdzie dokładnie zamierzasz nocować? Robiłeś jakieś rozeznanie?

Też chce taką trasę obrać z Krakowa. Rok temu jechałem przez Austrię etc i never again. Korek na wjeździe do Chorcacji 3 h, potem 2h korek na bramkach. Także mam nadzieję że przez Węgry będzie lepiej.
lisartur
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lisartur » 22.07.2013 11:50

Gdzie takie korki są na których granicach?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 105
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone