Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ewa.krakuska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.krakuska » 20.07.2013 18:25

Dojechałam na Istrię z Krakowa. Jechałam przez Czechy ( Ostrava), Austrię i Słowenię. Zero korków! Przyjechaliśmy szybko mimo częstych postojów. Z autostrady słoweńskiej zjechałam na Buzet. Piękne tereny a o godz 9 puste przejście graniczne.
Dziś przez Koper było trudno przejchać, Przed chwilą dojechali turyści, którzy stali tam 3 godz w korkach.
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 20.07.2013 19:21

Cropolak napisał(a): a ja dalej będę się smiał z tych co nie zjezdzają na karty :)

przypomnijcie mi jak są oznaczone te pasy i bramki na karty
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 20.07.2013 19:23

Dżejan napisał(a):
Cropolak napisał(a): a ja dalej będę się smiał z tych co nie zjezdzają na karty :)

korki-po-drodze-nad-adriatyk-i-jak-ich-uniknac-t17802-360.html
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.07.2013 19:32

jara napisał(a):
Dżejan napisał(a):

korki-po-drodze-nad-adriatyk-i-jak-ich-uniknac-t17802-360.html

do linku jara dorzucę:
Załączniki:
bez tytułu.JPG
IMG_2501.jpg
images.jpg
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 20.07.2013 19:47

@jara, @te kiero, dzięki :)
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 20.07.2013 19:59

Dojechałem na Pag, o godz. 10 w Luczko korek 1km, z powrotem 5 km - informacje z radia bo omijałem.
Ok. 14 podawali że korek z powrotem 20km.
Jedyne gdzie utknąłem to płacenie na bramach Zapresic - 45min ok. 9.
Jeszcze wczoraj w Wiedniu ok. 17, też ok. 1godz.
P.
Cropolak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cropolak » 21.07.2013 00:13

Troche nie rozumiem jak mozna korzystać z tego forum i jechać do Chorwacji dłuzej niz 16 h.
Sam jezdze 13h z Postojami okolo 1350km.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 21.07.2013 06:06

Cropolak napisał(a):Trochę nie rozumiem jak można korzystać z tego forum i jechać do Chorwacji dłużej niż 16 h.
Sam jeżdżę 13h z postojami około 1350km.

a można wiedzieć, do jakiego postu nawiązałeś? czy tak ogólnie?
bo wiesz jakby nie patrzeć tylko z własnego pkt widzenia (choć nie wiem skąd jesteś), tylko brać pod uwagę miejsce zamieszkania innych to:
np trasa Białystok-Dubrownik różni się od Katowice-Senj
Gdańsk-Makarska to nie to co Kłodzko-Opatija itd, itp...
jazda z przepisami i poza przepisami / jazda z dziećmi i bez / umiejętności i doświadczenie kierowcy lub ich brak...
to chyba wystarczy, by zrozumieć różnicę...

poza tym np ja na urlopie (w tym jazda) się nie śpieszę...
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 21.07.2013 06:23

te kiero napisał(a):
Cropolak napisał(a):Trochę nie rozumiem jak można korzystać z tego forum i jechać do Chorwacji dłużej niż 16 h.
Sam jeżdżę 13h z postojami około 1350km.

a można wiedzieć, do jakiego postu nawiązałeś? czy tak ogólnie?
bo wiesz jakby nie patrzeć tylko z własnego pkt widzenia (choć nie wiem skąd jesteś), tylko brać pod uwagę miejsce zamieszkania innych to:
np trasa Białystok-Dubrownik różni się od Katowice-Senj
Gdańsk-Makarska to nie to co Kłodzko-Opatija itd, itp...
jazda z przepisami i poza przepisami / jazda z dziećmi i bez / umiejętności i doświadczenie kierowcy...
to chyba wystarczy, by zrozumieć różnicę...

poza tym np ja na urlopie (w tym jazda) się nie śpieszę...

Obliczyć można wszystko. Czas przejazdów, postojów, picia kawy, szamki... Ale to jest trasa i różne sytuacje się zdarzają. Znamy miejsca i daty newralgiczne, które można ominąć. Może pojawić się jednak zator w miejscu, gdzie nie będzie można objechać ani się cofnąć. A jak będzie taka możliwość to ze stratą czasową. I już wszystkie rachunki biorą w łeb. Ja tak jak te kiero , z nikim się na godzinę w Chorwacji nie umawiam :lol: , godzin niech PKS pilnuje :mrgreen: Dojadę to będę.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 21.07.2013 07:58

Lednice napisał(a):UWAGA

Jest ktoś jedzie na Istrię, to polecam przejście Socerga (Słowenia)- Buzet (Chorwacja )

Już drugi raz tam jechałem, zawsze zero korków :wink:

To najlepszy wjazd na Istrię, kilkanaście razy tak wjeżdżałem i wyjeżdżałem z Istrji. Tam nigdy nie ma kolejki większej jak kilka aut !!!

O tym przejściu wielokrotnie pisałem na forum jako najlepszym, jeżeli interesuje nas piękna Istria.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 21.07.2013 08:12

sirk napisał(a):
sam_fischer napisał(a):Masakra jakaś. Dobrze,że ktoś podpowiedział objazd Lucko. Myślę, że teraz nie należy się stresować.
Jakby coś to wrzucam moją ostateczną trasę z ujętym właśnie objazdem:

http://goo.gl/maps/hP2Id

A jadąc od Słowenii można Lućko minąć tak: http://goo.gl/maps/BtXrw , czas przejazdu 23 minuty.

Chyba należy założyć nowy wątek pt. Jak ominąć korki w Lucko.
Dziwię się że zamiast szukać alternatywy podniecamy się ile staliśmy do bramek poboru opłat.
W tym roku jadą do jak i z Cro zastosowałem wariant objazdu bramek Lucko i na luzie pustymi drogami przejechałem wariant Macelj-Karlovac w/w objazdem. To jest chwila.
Wczoraj rano o 9:00 oglądając kamerki na Hak-u i widząc jak na kierunku "do" stoją na pasie zjazdowym na A-2 to tylko utwierdziło mnie że objazd Lucko jest tak samo ważny jak objazd płatnego odcinka autostrady w Słoweni.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 21.07.2013 08:32

wielbiciel napisał(a):Chyba należy założyć nowy wątek pt. Jak ominąć korki w Lucko.

Dokładnie, bo nie daj Boże staniemy w korku w Austrii lub w Czechach i będziemy zdziwieni, że to nie Lucko, a stoimy :mrgreen:
sam_fischer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sam_fischer » 21.07.2013 08:59

jara rozumiem twój sarkazm bo jakieś g...o na trasie zawsze może się przytrafić i nie mamy na to wpływu ale są miejsca gdzie wiemy, że trzeba odstać a nie ma chyba sensu pchać się jak bydło na rzeź skoro można to jakoś ominąć.

wielbiciel, potwierdź proszę, że dokładnie o to chodzi:

Objazd Lucko.png
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 21.07.2013 09:21

no więc szwagier pokonał trasę Kraków - Brela w 25 godz.
wypadek w tunelu, korki na bramkach, spanie 3 godz. na parkingu
i zamiast szukania kwater przed południem szukali o godz. 21...

ja za tydzień jadę przez Słowację i Węgry, nocleg nad Balatonem :)

P.S.
a przy okazji, odpowie mi ktoś na te pytania dotyczące przyjazdu w Niedzielę czy Poniedziałek?
primosten-polecam-t41431-75.html
sam_fischer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sam_fischer » 21.07.2013 09:43

Wierzyć się nie chce. Ja w najbliższą sobotę rano o 5. z Gdowa do Zwardonia przez Żywiec, highway do Bratysławy, potem 86, M70 do starego Letenye, objazd Lucko i jeszcze po drodze do Kastela musimy wjechać do Pani Zorki do Starigradu po ponton. Mam nadzieję dobić na miejsce do 21.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 104
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone