Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pyton
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pyton » 30.06.2013 23:23

Dzień dybry wszystkim. Mam nadzieję, że na temat.Kilka razy wracałem (czerwiec lub wrzesień) autostradą do Polski. Przed bramkami Zagreb-Lucko w stronę północną widziałem zjazd typu "no cash" ale bałem się tam zjechać no bo nie wiadomo co będzie. Kolejka mała (do 10 aut jak to poza sezonem) i nie było problemu. Ale teraz (ostatni czwartek) postanowiliśmy z żoną, że zobaczymy jak będzie w "no cash" (najwyżej będziemy jechać na wstecznym do "normalnych" bramek jak coś nie wypali. Zjeżdżając na "no cash" zwolniliśmy max. Auta nas wyprzedzały ale bez trąbienia i jakiś tam. Oznaczenia bardzo dobre. Lewe trzy pasy nie dla nas. Prawe dwa pasy nie dla nas. Został środek. Pięć pasów. Pusto. Wszystko wolne. Podjeżdżamy. Po lewej terminal. Próbuję włożyć bilet do czytnika (pierwsza "szpara z prawej") a on nie wchodzi na co Lepsza połowa, że to dziura do wydawania paragonu. NO TO GDZIE MAM WŁOŻYĆ ? Do pierwszej szpary od lewej strony !!! Wkładam bilet i połknęło. UFF ! Kartę kredytową włożyłem ( sam, bez niczyjej pomocy ) do szpary obok (druga od lewej strony), coś pomiędliło, wyświetliła się kwota (takiej się spodziewałem), wypluło kartę (bez wpisywania pinu), podniosła się bramka i pomknęliśmy dalej. Pierwszy raz skorzystaliśmy z takiej możliwości (trwało to bardzo szybko) i zawsze będziemy z tego korzystać. Jadąc dalej patrzyliśmy na "normalne" bramki. Do wszystkich kolejka ( 5 do 7 aut). Tak więc polecam ten sposób płatności za autostradę w kierunku Polski na węźle przy Zagrzebiu.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 01.07.2013 07:06

pyton napisał(a): Jadąc dalej patrzyliśmy na "normalne" bramki. Do wszystkich kolejka ( 5 do 7 aut).

najlepszy jest efekt jak patrzysz na korek kilkukilometrowy właśnie od Demerje (No Cash) do Lućko na płatność gotówką (5-7 aut to walił bym na gotovinę jak by mi została, a zwykle tak jest)
sneer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sneer » 01.07.2013 08:00

pyton napisał(a): Pierwszy raz skorzystaliśmy z takiej możliwości (trwało to bardzo szybko) i zawsze będziemy z tego korzystać. Jadąc dalej patrzyliśmy na "normalne" bramki. Do wszystkich kolejka ( 5 do 7 aut). Tak więc polecam ten sposób płatności za autostradę w kierunku Polski na węźle przy Zagrzebiu.

Gdyby czytał kolega wcześniej nasze forum, "odkrył" by ten rewolucyjny sposób płacenia kartami już wieeeele lat temu :)
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 01.07.2013 08:26

sneer napisał(a):
pyton napisał(a): Pierwszy raz skorzystaliśmy z takiej możliwości (trwało to bardzo szybko) i zawsze będziemy z tego korzystać. Jadąc dalej patrzyliśmy na "normalne" bramki. Do wszystkich kolejka ( 5 do 7 aut). Tak więc polecam ten sposób płatności za autostradę w kierunku Polski na węźle przy Zagrzebiu.

Gdyby czytał kolega wcześniej nasze forum, "odkrył" by ten rewolucyjny sposób płacenia kartami już wieeeele lat temu :)

Odkryć można, tylko zawsze pozostaje strach i ja to rozumiem ( bariera językowa, rzadkość używania karty do płacenia - pamiętajmy, że do Cro jeżdżą ludzie w różnym wieku, moi rodzice do kart przekonali się dopiero w zeszłym roku, fatalny przelicznik......). Nadmienię, ze ja od lat korzystam z opcji płacenia kartą ;-)
Headstar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Headstar » 01.07.2013 10:16

Zapytam przezornie - czy do opłaty wymagana jest tylko typowa kredytowa "wytłoczka" czy zwykła debetowa ?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 01.07.2013 10:20

Wystarczy debetowa.
MaJaKi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MaJaKi » 01.07.2013 12:38

Witam, myślę, że tutaj będzie najodpowiedniej poprosić o info jadących i wracających. Jak wiadomo od dziś Chorwacja jest w Unii i ciekawa jestem czy na granicy z Bośnią (tranzyt Jadranką na Dubrownik) coś się zmieniło-zmienia, będzie to granica unijna, czy nie zakorkuje się przez dokładniejsze kontrole :)
Użytkownik usunięty
Re: GRANICA Od 01.07

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2013 21:03

Zobaczymy, to znaczy wy zoabczycie w internecie obrazki z kamerek,
ja na żywca w realu, ale nie w Macelj :wink:
autolicznik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) autolicznik » 02.07.2013 21:06

Miałem trochę czasu nocą z 28 na 29.06 o 02:30 tłoku nie było (max 10-15 min), ale jestem ciekaw co będzie w ten weekend. Osobiście sprawdzę z 12 na 13.07 :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2013 21:09

Na pewno będzie szybciej, bo jest wspólna odprawa graniczna i nie ma celników.
Ale korkogenne są bramki autostradowe :roll:
autolicznik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) autolicznik » 02.07.2013 21:18

Lednice napisał(a):Na pewno będzie szybciej, bo jest wspólna odprawa graniczna i nie ma celników.

Planuję przejechać granicę SLO-CRO ok 02:30 - czy w granicach godziny 04:00 na bramkach na wysokości Zagrzebia tworzą się korki?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2013 21:21

Ale kiedy :?: W nocy z piątku na sobotę może być :roll:
autolicznik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) autolicznik » 02.07.2013 21:25

Lednice napisał(a):Ale kiedy :?: W nocy z piątku na sobotę może być :roll:

W nocy z 12 na 13.
ronnie
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ronnie » 02.07.2013 21:44

autolicznik napisał(a):
Lednice napisał(a):Na pewno będzie szybciej, bo jest wspólna odprawa graniczna i nie ma celników.

Planuję przejechać granicę SLO-CRO ok 02:30 - czy w granicach godziny 04:00 na bramkach na wysokości Zagrzebia tworzą się korki?

Z tego co lukałem na kamerach 29.06 na bramkach w Lucko (kierunek -południe) od godz. 8 do 13 stało pięknie.
Brat przejeżdżał te bramki ok 5-6 rano i jeszcze i mio było.
Korka w nocy powinno być, co innego przełom lipca/sierpnia jak inne nacje rozpoczną wakacje szkolne..
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2013 21:50

Na stronach austriackiego automobilklubu sobota 13 lipca jest na czerwono, czyli duże niebezpieczeństwo korków :!:

https://www.oeamtc.at/?id=2500,,,10066
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 91
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone