Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 25.06.2013 17:37

Bocian napisał(a):
dids76 napisał(a):Bardzo ciekawie i nowocześnie zrobione. Nam się podobało.

Film cały obejrzeliście? ;) Czasem ludzie jak przyjdą w połowie to nie chce im się czekać :)

Przyszliśmy w połowie (jak pani brała prysznic pod wodospadem :mrgreen: ), ale obejrzeliśmy cały jeszcze raz :wink:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 25.06.2013 20:46

yooshky napisał(a):Wyjazd planuję z soboty na niedzielę 06/07.07 ok. 00:00 może 1:00, rezerwację mam od 14:00 07.07-19.07.
Trochę poczytałem forum (różne działy), ale im więcej czytam tym mniej wiem a poświęciłem już ładnych kilka godzin :)
Chcę ominąć autostradę w Słowenii (dla zasady - nie dam z siebie zedrzeć). Tzn. nie wiem czy chcę bo nie wiem czy jest sens, nie "odmrożę sobie przecież uszu na złość babci" :) Nie chodzi o koszt bo przy takim wyjeździe 30E to grosze "na waciki" które nie grają większej roli. Chcę również ominąć w razie potrzeby (mam nadzieję, że będzie info na CB) korki na przejściu w Macelj.
Do rzeczy. Zastanawiam się czy taki objazd ma jakikolwiek sens biorąc pod uwagę stan i obciążenie dróg bocznych (widzę, że wielu forumowiczów ma olbrzymie doświadczenie), porę mojego przejazdu oraz to, że Chorwacja za kilka dni stanie się członkiem EU.
Objazd -> http://goo.gl/maps/U9TJj

spoko, spoko dasz radę:
-jeśli chodzi o drogę Ilz - Mureck tu pisałem:
polska-chorwacja-trasa-t40514.html?hilit=feldbach
i tu:
korki-po-drodze-nad-adriatyk-i-jak-ich-uniknac-t17802-990.html?hilit=feldbach#p1021651

-30E z winiety SLO proponuję jednak wydać na coś przyjemniejszego, no chyba że obawiasz się błądzenia itp, ale to Twój wybór i decyzja

-będziesz jechał z soboty na niedzielę, więc teoretycznie w niedzielę rano powinieneś być w okolicach Macelj i jakiegoś max dużego obłożenia nie powinno być, większość jedzie wg turnusów sobota-sobota, więc w sobotę do południa najwięcej stania

pzdr
ziom z Sielca
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 25.06.2013 20:54

kiero, droga Ilz - Feldbach - Mureck przejechana, bajer :wink: .
Fotek natrzaskanych pełny aparat, naprawdę widokowo super :mrgreen:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 25.06.2013 21:01

dids76 napisał(a):kiero, droga Ilz - Feldbach - Mureck przejechana, bajer :wink: .

A z Bratysławy tak jak pisaliśmy, przez Wiener Neustadt?
marrcin
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marrcin » 25.06.2013 21:04

A czy jest sens jechać na Ormoź żeby być tam w sobote przed południem? No i jak to z tymi paszportami , bo my nie mamy , dziecko ma .
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 25.06.2013 21:46

Dziękuję koledzy. Jeszcze jest trochę czasu na przemyślenia.
Zastanawiam się czy nie wyjechać w sobotę rano i nie przekimać gdzieś w okolicy Mureck-Ptuj.
W sumie jeździłem już po 1200km i nie miałem problemów ze zmęczeniem. Uwielbiam jeździć nocą ale dla mnie to nowość i nie chcę stracić żadnego widoku.
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2013 21:54

Trzeba być samemu pewnym co do trasy :roll:

Nie ma co panikować i nastawiać się na objazd Macelj. :!: :!: :!: :!: :!: :!:
Według tego co piszą sami Chorwaci, kontrola od 1 lipca będzie szybsza. :wink:
A wy chcecie jechać tam w niedzielę :!:

Co do winietek słoweńskich, to najlepiej zobaczyć na trasie.
Jesteś zmęczony, nie masz ochoty na objazd, kupujesz w Sentilj winietkę, kawa, odpoczynek, rozprostować kości i jak czujesz się dobrze, to wio autostradą, za chwilę jesteś n na granicy chorwackiej.
Jesteś w formie, nie jesteś zmęczony, to objazd.

Podstawa to nie robić nic na siłę, bo inni tak robią.
Inni to inni, ty jesteś ty :wink:
Decyduje Twoje samopoczucie :!:
Ostatnio edytowano 25.06.2013 22:05 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
numenius
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) numenius » 25.06.2013 22:01

Witam. Miałem rok przerwy w wyjazdach do Cro. Proszę o info. (może już tego roku), które z rozwiązań co do przekroczenia granicy Cz-A na dzień dzisiejszy jest lepsze: Mikulov czy Breclav? 5DDW.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2013 22:07

numenius napisał(a):Witam. Miałem rok przerwy w wyjazdach do Cro. Proszę o info. (może już tego roku), które z rozwiązań co do przekroczenia granicy Cz-A na dzień dzisiejszy jest lepsze: Mikulov czy Breclav? 5DDW.

Czesi nie zbudowali ani jednego metra nowej drogi w tym rejonie, jest tak jak przed rokiem, nic się nie zmieniło

Kwestia gustu :wink:
Ostatnio edytowano 25.06.2013 22:55 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
autolicznik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) autolicznik » 25.06.2013 22:23

Witam

Byłem w Chorwacji już pięć razy, lecz w tym roku pierwszy raz jadę w nocy z piątku na sobotę 12.07-13.07. I tu pojawia się moje pytanie odnośnie sytuacji w poprzednich latach: około której godziny pojawia się znaczący korek na przejściu SLO-CRO? Startujemy z Chałupek o 21, jeśli nie będzie żadnych nieprzewidzianych zdarzeń dojazd do granicy planuję ok 02.30 ( tyle potrzebowałem w poprzednich latach) Czy o tej godzinie w poprzednich latach tworzyły się korki ? Jeśli tak, to ile trzeba było oczekiwać na przejazd?

Pozdrawiam
Andrzej
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2013 22:52

No, właśnie wtedy tworzyły się korki.
Bo tłum zmierzał nad Jadran i jeszcze miał sporo do pokonania, jak jechał np. do południowej Dalmacji.

Podstawa to spokój

Jak od 1 lipca odprawa graniczna będzie taka, że Słoweńcy i Chorwaci będą razem tylko machać rękami, żeby jechać, to już jest lepiej.
Paradoksalnie granica może nie być problemem.
Gorzej z bramkami na autostradach. tu może być gorzej :roll:

Pożyjemy, zobaczymy. :wink:
autolicznik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) autolicznik » 25.06.2013 22:56

Ale korki się tworzyły, czy były w pełni wytworzone :) ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2013 23:55

Tworzyły się,
jak jedzie się szybko i nagle wszyscy muszą zwolnić, bo jest kontrola graniczna,
a potem bramki, to korki są nieuniknione :roll:

Na przełęczy Brenner między Austrią a Italią granicy nie ma, a jak jest sobota w lipcu czy sierpniu to korki często są, przez bramki :roll:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 26.06.2013 07:18

marrcin napisał(a):A czy jest sens jechać na Ormoź żeby być tam w sobote przed południem? No i jak to z tymi paszportami , bo my nie mamy , dziecko ma .

W Ormoż i Srediśce ob Dravi niewielki ruch, nawet w sezonie i sobotę, max kilka aut...

Paszporty + DO itp:
http://www.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/wizy/
paszport-czy-dowod-dyskusja-wycieta-z-faq-t28242-165.html?hilit=paszport
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 26.06.2013 07:24

dids76 napisał(a):kiero, droga Ilz - Feldbach - Mureck przejechana, bajer :wink: .

no to super, cieszę się że się podobało, dla mnie Zamek Riegersburg najlepszy:
Załączniki:
DSC00025.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 88
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone