Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fiordek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fiordek » 22.06.2013 20:31

stare przejście w Letenye super .. i tem dziadek gadający o pogodzie
ico_smiech.gif
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 23.06.2013 08:05

A dzisiaj wszędzie puściutko :lol: ( dla nas ważne, bo my wjedziemy do Cro wieczorem w sobotę, nocleg w Krapinie i rano ruszamy dalej :papa:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 23.06.2013 08:40

viltob08 napisał(a):A dzisiaj wszędzie puściutko :lol: ( dla nas ważne, bo my wjedziemy do Cro wieczorem w sobotę, nocleg w Krapinie i rano ruszamy dalej :papa:

Ja ruszałem w niedzielę rano.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 23.06.2013 10:27

Ostatnią niedzielę lipca też mogą wystąpić koreczki z powodu rozpoczęcia wakacji z "urzędu" w wielu krajach zachodniej części Europy, podobnie ma się w drodze powrotnej w ostatni weekend sierpnia.
Wobec tego dla tych co w niedzielę uważajcie i sprawdzajcie na bieżąco sytuację w tych terminach.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 25.06.2013 06:39

viltob08 napisał(a):A dzisiaj wszędzie puściutko :lol: ( dla nas ważne, bo my wjedziemy do Cro wieczorem w sobotę, nocleg w Krapinie i rano ruszamy dalej :papa:

W sobotę na granicy Slo/Cro byłem ok godz 15. Tak pustego przejścia w Macelj jeszcze nie widziałem. Zwiedziłem muzeum w Krapinie i po 17 ruszyłem dalej na południe, do Zagrzebia A2 całkowicie pusta.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 25.06.2013 06:40

dids76 napisał(a):

W sobotę na granicy Slo/Cro byłem ok godz 15. Tak pustego przejścia w Macelj jeszcze nie widziałem. Zwiedziłem muzeum w Krapinie i po 17 ruszyłem dalej na południe, do Zagrzebia A2 całkowicie pusta.

Witaj. Jak Muzeum?

Pozdrav
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 25.06.2013 06:44

Bardzo ciekawie i nowocześnie zrobione. Nam się podobało.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 25.06.2013 06:45

dids76 napisał(a):Bardzo ciekawie i nowocześnie zrobione. Nam się podobało.

Ok. Dzięki. Udanego wypoczynku.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 25.06.2013 08:38

dids76 napisał(a):Bardzo ciekawie i nowocześnie zrobione. Nam się podobało.

Film cały obejrzeliście? ;) Czasem ludzie jak przyjdą w połowie to nie chce im się czekać :)
qbat
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) qbat » 25.06.2013 11:05

wielbiciel napisał(a):Z racji zbliżającego się wyjazdu sprawdzałem dziś kamerki (...)

Czy są jakieś kamerki po Węgierskiej stronie granicy w Letenye (zarówno na M7 jak i na starym przejściu na 7-ce)?
Będę jechał 22.07 (poniedziałek), nie wiem czy zjeżdżać przed granicą na stare przejście czy nie warto bo nie ma korków - trochę bym poobserwował na kamerkach. Na http://www.motorway.hu/ nie ma nic z okolic granicy (nawet po przelaczeniu jezyka na wegierski, bo w angielskiej strona linkuje raptem 5 kamerek, w wegierskiej duzo wiecej). Tu http://internet.kozut.hu/utinform/Lapok/webcam.aspx tez bida....
Cropolak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cropolak » 25.06.2013 13:14

Radzę się wam też Tak nie podniecać tym, że teraz macie pusto o jakichś tam porach, to wynika z tego, ze jeszcze mało ludzi(czyt. Turystów) wyjeżdza na ten moment i dlatego te korki w SLO są mniejsze i faktycznie koło 13-14 się rozładowywują, lecz za tydzień lipiec, wystarczy spojrzeć w kalendarz wyjazdów na tym forum, a przeciez do cro jeżdzą jeszcze inni zagraniczni turysci( czyt. niemcy których jak zawsze pewnie bedzie multum), oni też jeżdzą przez SLO :) Więc jeżeli ktos wyjezdza teraz to jest ok, ale pierwszy weekend Lipca obstawiam na totalny korek w SLO-CRO oraz Lucko i następnie Bosiljevo też będzię się ciągnać.

A spostrzeżenie
Kod: Zaznacz cały
Z racji zbliżającego się wyjazdu sprawdzałem dziś kamerki, Na bramkach Lucko (kierunek południowy) o 7:00 już się zakorkowało a od 8:00 stali już przed zjazdem z A2 na A1. Pomiędzy godziną 10-11:00 to było apogeum (za bramkami nawet w poprzek się przepychali) by ok. 13:00 zrobiło się całkiem luźno, za to w przeciwnym kierunku (na północ) koreczek po horyzont.
Macelj pomiędzy 7 a 12 zapchany(wjazd do HR), by o 13:00 zrobić się całkowicie pusty !!
Wynika z tego że w w/w miejscach być max. ok. 5:00 Macelj co pozwoli być ok. 6:00 na bramkach w Lucko lub w okolicy godziny 13:00 na wjeździe do HR to wtedy pełny luz na całości.
Z kierunku Węgier również był duży ruch pojazdów do ok.12:00, po tej godzinie zrobiło się już spokojnie, pojedyncze auta na kamerce.

Za tydzień dwa nie będzie miało nic do rzeczy, więc nie sugerujcie się nim, na teraz tak to wygląda - i tak jest strasznie.
Polecam jechać w tygodniu, sam tak jeżdzę, tyle ze startuje w Lodzi, i jade przez wegry, prawie caly czas autostradami. Realia będą takie, ze Lucko będzie stalo od 7 do 15-16 dla jadacych do cro, a dla wyjezdzajacych od 10-11 do 17 - tyle , ze dla wyjezdzajacych jest ten plus, ze mozna zjechac na bramki NO CASH , KTÓRE POLECAM ZAOSZCZĘDZACIE KUPE CZASU . Procedura jest prosta i trwa moze 5 sekund.

Nikogo tutaj nie krytykuje, bo podajecie sytuacje na ten moment, lecz ostrzegam czytających ten post w lipcu i później .
qbat
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) qbat » 25.06.2013 14:11

Cropolak napisał(a): (...) startuje w Lodzi, i jade przez wegry (...) Lucko będzie stalo od 7 do 15-16 dla jadacych do cro

Jaki masz patent na Lucko miedzy godzinami, o których piszesz? Gdzieś zjechać wcześniej czy nie warto bo czas objazdu zrówna się z czasem czekania ?
(BTW: też jestem z Łodzi ;) ).
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 25.06.2013 14:16

Na wstępie pragnę wszystkich przywitać jako, że jestem tu nowy i nie miałem okazji tego uczynić.
Chcę również prosić o odrobinę wyrozumiałości.
Mieszkam w Sosnowcu (Zagłębie Dąbrowskie). Do Chorwacji udaję się po raz pierwszy. Choć wyjazd planuję od 10 lat z małym hakiem jakoś nigdy nie doszedł do skutku. Nigdy nie udało się zebrać paczki (przynajmniej 2 auta bo samemu pierwszy raz to trochę strach ;) ) i zawsze odpuszczałem.
Nie inaczej w tym roku, masa chętnych ale jak przychodzi do rezerwacji to zostaję sam.
Stwierdziłem, że skoro przy okazji innych pierwszych razów ( ;) ) również musiałem liczyć wyłącznie na siebie to i tym razem sobie poradzę. Ku mega wielkiej uciesze partnerki, postanowiłem "chwycić byka za rogi". I słowo ciałem się stało! Jadę do Podgory wraz z "OMC żoną" albo jak kto woli z kobietą z którą żyję w związku partnerskim (tzw. "na kocią łapę" ;) ).
Wyjazd planuję z soboty na niedzielę 06/07.07 ok. 00:00 może 1:00, rezerwację mam od 14:00 07.07-19.07.
Trochę poczytałem forum (różne działy), ale im więcej czytam tym mniej wiem a poświęciłem już ładnych kilka godzin :)
Chcę ominąć autostradę w Słowenii (dla zasady - nie dam z siebie zedrzeć). Tzn. nie wiem czy chcę bo nie wiem czy jest sens, nie "odmrożę sobie przecież uszu na złość babci" :) Nie chodzi o koszt bo przy takim wyjeździe 30E to grosze "na waciki" które nie grają większej roli. Chcę również ominąć w razie potrzeby (mam nadzieję, że będzie info na CB) korki na przejściu w Macelj.
Do rzeczy. Zastanawiam się czy taki objazd ma jakikolwiek sens biorąc pod uwagę stan i obciążenie dróg bocznych (widzę, że wielu forumowiczów ma olbrzymie doświadczenie), porę mojego przejazdu oraz to, że Chorwacja za kilka dni stanie się członkiem EU.
Objazd -> http://goo.gl/maps/U9TJj

Chcę jechać przez Czechy, Austrię i Słowenię.

Pozdrawiam gorąco.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2013 14:19

Austriacki automobilklub opracował kalendarz korków:

Juni - czerwiec, Juli - lipiec, August - sierpień, itd.

Czerwony kolor - alarm korkowy, duże prawdopodobieństwo korków :!:

Pomarańczowy - ryzyko jest średnie, żółty -ryzyko jest małe

http://www.oeamtc.at/?id=2500,,,10066
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2013 14:25

yooshky napisał(a):Chcę ominąć autostradę w Słowenii (dla zasady - nie dam z siebie zedrzeć). Tzn. nie wiem czy chcę bo nie wiem czy jest sens, nie "odmrożę sobie przecież uszu na złość babci" :) Nie chodzi o koszt bo przy takim wyjeździe 30E to grosze "na waciki" które nie grają większej roli. .

No to kto ma wiedzieć :!: :?:

Co do korków, to lepiej słuchać wiadomości w słoweńskim i chorwackim radiu, ostrzegają.
Ominąć Macelj, jak będą informować o korkach na ponad pół godziny czekania.
Ale w niedzielę powinno być zdecydowanie lepiej niż w sobotę.
Co do wejścia Chorwacji do UE, to życie pokaże, czy odprawa będzie szybsza, oby :wink:

Ale UWAGA od 1 lipca na 33 przejściach granicznych między Słowenią a Chorwacją będzie WSPÓLN odprawa graniczna :!: :!: :!:
Wszystkie przejścia graniczne, także te do tej pory lokalne, będą otwarte dla obywateli UE, w tym Polaków :!:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/hrva ... 82857.aspx
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 87
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone