Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Qkiz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Qkiz » 28.05.2013 17:00

Raul73 napisał(a):
Qkiz napisał(a):jadę z 6-miesięcznym dzieckiem z Żor na śląsku do Krk/Krk na poczatku lipca
miałem jechać przez wiedeń, graz i ptuj do zagrzebia ale że na granicy CRO bede w sobotę o 4 rano obawiam sie wiadomego.
pomyślałem o alternatywie przed ptujem na ljubljane i wjazd od opatiji ale nie znam ani stanu drogi ani tamtego przejścia, który wariant na Krk waszym zdaniem będzie szybszy uwzględniajac potenvcjalny ruch na granicach?

Ja w ubiegłym roku jechałem na Krk właśnie przez Ljubljanę i przejście w Rupa i moim zdaniem to jest o wiele lepsza trasa niż przez Zagrzeb. Do Postojnej nowa autostrada, potem niezła droda do granicy chorwackiej, i znów autostrada do Rijeki.
Dodatkowo na trasie przez Ptuj i Zagrzeb prawie nic nie ma, a od Postojnej do granicy z Austrią masz zwiedzania na dwa dni!

Tyle, że jeśli będziesz w sobotę rano, to i w Rupa może być korek - na pewno nie taki jak w Macelj, ale jednak może być. Na pewno przejedziesz szybciej niż przez Macelj.

Raul, dzięki!
o takie podstawowe info mi chodziło!

viltob08 napisał(a):O 4 rano korka raczej nie powinno być ( przynajmniej nigdy o tej porze nie trafiliśmy :roll: ), ale jak już tu wspominano, chyba lepiej przekraczać gracicę w Rupie. Wygodnie jedziesz przez Słowenię autostradą ( przynajmniej wiesz za co płacisz :wink: ). Dodatkowo należałoby się chyba jeszcze "martwić" korkami przy wjeździe na most na Krk.
Pozdrawiam Krajanina :papa: Myśmy też jeździli z takimi maluchami, ale zawsze "niżej" .

dzięki za utwierdzenie w wyborze nowej trasy, każda zaoszczędzona godzina jest bezcenna przy małym terroryście ;)
też chętnie wybralibyśmy się na południe ale za duże ryzyko przymusowego postoju, do krk jadąc nocą liczę na świt 6:00/7:00 czyli poranek mały zaliczy już w wózku nie foteliku
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 01.06.2013 20:58

Mam pytanie odnośnie trasy s1 i 1 w Tychach. Na sv widać że jest tam spory korek. Czy ta trasa do Cieszyna korkuję się mocno? Czy lepiej nadłożyć trochę i pojechać A1 do Zor i dalej wiślanką?
Sick
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sick » 01.06.2013 21:56

Michalm2012 napisał(a):Mam pytanie odnośnie trasy s1 i 1 w Tychach. Na sv widać że jest tam spory korek. Czy ta trasa do Cieszyna korkuję się mocno? Czy lepiej nadłożyć trochę i pojechać A1 do Zor i dalej wiślanką?

W Tychach trwa przebudowa dk1. W tygodniu się korkuje i lepiej to miejsce omijać. W niedzielę ruch płynny choć z powodu zniszczonej nawierzchni około 1 km jedzie się bardzo wolno.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.06.2013 22:22

Co do trasy przez Słowację nad Jadran

Z powodu korków w tygodniu trasa przez Tychy, Bielsko, Żywiec i Zwardoń to bardzo kiepski pomysł, chyba że jazda w nocy :wink:

Zależy gdzie ktoś jedzie i skąd. Ale wariant A1 do Żor i potem 81 do Skoczowa, potem 1 do Cieszyna jest najfajniejszy jeśli chodzi o czas i komfort jazdy

Natomiast obecnie trwa remont drogi po czeskiej stronie koło Trzyńca ( było o tym kilka stron do tyłu w tym wątku ).
Teraz zamiast obwodnicą Trzyńca na trasie 11 na Słowację, TRZEBA jechać przez centrum miasta ! :!: :!: :!: :!: :!: :!:
Masochiści jadą obwodnicą i mają 3 kilometry korka w prezencie :wink:
W połowie czerwca mają skończyć remont pierwszego odcinka i rozpocząć drugi.

Z tego, co się ostatnio dowiedziałem, dopiero w połowie lipca rozpoczną remont ostatniego odcinka.

Teoretycznie dla odcinków 2 i 3 są wyznaczone objazdy, ale to czas przyszły i będę monitorował sytuację.

Może w przyszłą sobotę pojadę za Żylinę i wtedy dam na forum najświeższe informacje :!:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 01.06.2013 22:28

Lednice napisał(a):Z powodu korków w tygodniu trasa przez Tychy, Bielsko, Żywiec i Zwardoń to bardzo kiepski pomysł, chyba że jazda w nocy :wink:

Zależy gdzie ktoś jedzie i skąd. Ale wariant A1 do Żor i potem 81 do Skoczowa, potem 1 do Cieszyna jest najfajniejszy jeśli chodzi o czas i komfort jazdy

Jak oni długo będą to budować? W zeszły roku korki były bodajże w okolicach Pszczyny.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.06.2013 22:33

Tego nie wie nawet Pan Bóg. :wink:

Np. cały czas remontują odcinek drogi 938 w Pawłowicach i aby jak najwygodniej dojechać do Cieszyna teraz jedzie się przez Skoczów.
Dawniej skręcało się w Pawłowicach na 938 i po pół godzinie było się na granicy.
Teraz dwupasmówka do Skoczowa ( UWAGA miśki suszą CODZIENNIE ) :roll: :roll: :roll: :roll:
, potem ekspresówka
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 01.06.2013 22:35

jara napisał(a):
Lednice napisał(a):Z powodu korków w tygodniu trasa przez Tychy, Bielsko, Żywiec i Zwardoń to bardzo kiepski pomysł, chyba że jazda w nocy :wink:

Jak oni długo będą to budować? W zeszły roku korki były bodajże w okolicach Pszczyny.

Zależy w jakich godzinach. W tygodniu po 16-tej, bo wracają z pracy z Katowic, w piatek już od 15.30 się zaczynają, ale po 18-tej już spoko, w sobotę na zwężeniach tylko zwalniają ale ruch jest płynny.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 01.06.2013 22:38

Lednice napisał(a):Dawniej skręcało się w Pawłowicach na 938 i po pół godzinie było się na granicy.

Tak jechałem w zeszłym roku.
Sick
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sick » 01.06.2013 22:40

jara napisał(a):

Tego nie wie nikt :) Nie wydaje mi się żeby udało im się to skończyć w tym roku z tego co widzę po postępach prac.
Pod Pszczyną nadal trwa przebudowa i to kolejne wąskie gardło. Jednak tam ruch odbywa się jakby płynniej. Przed Tychami łączą się dwie drogi S1 oraz DK86 od Katowic i to powoduje, że korki są tam niemal codziennie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.06.2013 22:43

No, sobota to już weekend :wink:

Trasa Bielsko -Żywiec w tygodniu tylko dla ludzi opanowanych, choleryk będzie ganiał z siekierą :roll:

Ja w majowy piątek jechałem godzinę z Bielska ( koniec obwodnicy ) do Żywca :|
Kilkanaście kilometrów
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 01.06.2013 22:59

Sick napisał(a):Tego nie wie nikt :) Nie wydaje mi się żeby udało im się to skończyć w tym roku z tego co widzę po postępach prac.
Pod Pszczyną nadal trwa przebudowa i to kolejne wąskie gardło. Jednak tam ruch odbywa się jakby płynniej. Przed Tychami łączą się dwie drogi S1 oraz DK86 od Katowic i to powoduje, że korki są tam niemal codziennie.

Ja jestem trochę z branży, śledzę przetargi i widzę co jakiś czas ogłoszenia z tego odcinka, niekiedy dwa, trzy razy o tych samych przedmiarach, czyli powtarzane.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 01.06.2013 23:06

Lednice napisał(a):W połowie czerwca mają skończyć remont pierwszego odcinka i rozpocząć drugi.

Drugi odcinek to ten od końca obwodnicy Trinca (od świateł) do Bystric - zgadza się?

Jeśli nie, to prosiłbym o korektę: gdzie zaczyna się i kończy ten drugi odcinek, bo wychodzi na to, że on właśnie będzie w budowie na początku lipca.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 01.06.2013 23:12

Raul73 napisał(a):
Lednice napisał(a):W połowie czerwca mają skończyć remont pierwszego odcinka i rozpocząć drugi.

Drugi odcinek to ten od końca obwodnicy Trinca (od świateł) do Bystric - zgadza się?

Jeśli nie, to prosiłbym o korektę: gdzie zaczyna się i kończy ten drugi odcinek, bo wychodzi na to, że on właśnie będzie w budowie na początku lipca.

Ciebie złapią te roboty pewnie, ciekawe co będzie 4.08.?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.06.2013 23:25

Najpierw mapa:
http://goo.gl/maps/1ITDu

Obecnie kładą nowy asfalt na odcinku obwodnicy do ronda z ulicą Frydecką :!:
To jest pierwszy odcinek :!:

Drugi odcinek jest od ronda z Frydecką do skrzyżowania z Jabłonkowską
Ten mają robić od połowy czerwca do połowy lipca

Trzeci odcinek jest od skrzyżowania z Jabłonkowską do skrzyżowania drugiego na południe na 11 - E 75
To już jest wioska Bystrzyca
Ten mają robić do połowy sierpnia

Te daty to oczywiście teoria, poślizgi w Czechach to norma

Na razie nie ma problemu, jadąc od Cieszyna skręca się do centrum Trzyńca, jedzie się Jabłonkowską albo Kasztanową i podziwiając hutę oraz zauważa, że miasto jest dwujęzyczne czesko-polskie, za chwilę jesteśmy na 11 :wink:

Co do remontu odcinka 2 i 3 ma być objazd inny
http://goo.gl/maps/mB9Ch
W Tyra skręca się w prawo i przez Oldrzychowice oraz Karpentną wyjeżdża się w Bystrzycy :!:
Widać chyba jasno na mapie, w prawo zółta droga, potem w lewo i jest Bystrzyca :)
Minus tej drogi to to, że jest czasem wąska, jak ktoś da po gazie, to wypadek gotowy

Ale jak tiry będą stały w długich kolumnach, to będą robić korek na długie kilometry i zwyczajnie nie będzie możliwe skręcić szybko na trasę objazdu :!:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 01.06.2013 23:46

Dzięki za wyjaśnienie.

Czyli mnie najprawdopodobniej w tamtą stronę złapie remont na tym właśnie drugim odcinku. Ale jeśli nie zamkną skrzyżowania, to będzie można spokojnie przez centrum przy hucie przejechać - tak jak w 2010 r.

Zaletą drogi przez Oldrihovice jest z kolei to, że na 100% nie pojadą tamtędy TIR-y. Tylko właśnie obawiam się, czy wjazdu nie zablokują...

Zobaczymy, co będzie za miesiąc..
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 82
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone