Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.05.2013 19:39

Najgorszy wariant to jest na dzień z soboty na niedzielę...
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 27.05.2013 19:41

karo11 napisał(a):Witam, wybieram się do CRO w nocy z 12 na 13 lipca (z piątku na sobotę) czyli chyba najgorszy wariant. W jakich godzinach są największe korki na przejściu wMacelj, chciałbym dostosować godziny podróży aby je ominąć? Zawsze jeździłem przez Węgry i tam nie było tych problemów :)

http://www2.hak.hr/rmt/?id=34&l=16

Poobserwuj parę weekendów przed wyjazdem.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 27.05.2013 20:10

Z moich 6 podrózy wynika, że najgorszy wariant to z piatku na sobotę. Dużo lepszy jest z soboty na niedzielę - nigdy nie stałem w korkach - to chyba winno ciebie przekonać. Oczywiście najlepszy wariant to jazda w tygodniu.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 27.05.2013 20:13

darek1 napisał(a):Z moich 6 podrózy wynika, że najgorszy wariant to z piatku na sobotę. Dużo lepszy jest z soboty na niedzielę - nigdy nie stałem w korkach - to chyba winno ciebie przekonać. Oczywiście najlepszy wariant to jazda w tygodniu.

Ja byłem raz, wyjechałem z Łodzi w niedzielę rano i spokojnie, bez korków, wieczorem byłem w Plitvicach.
karo11
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) karo11 » 27.05.2013 20:36

Mam już kwaterę od soboty i nie przesunę terminu. Cóż życie pokaże jak będzie, myślałem że są jakieś lepsze godziny na tym przejściu z piątku na sobotę. Dziękuję wszystkim za opinie.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 27.05.2013 20:38

Zawsze wyjeżdżałem z Warszawy w sobotę tak około 5.00. Moim zdaniem dobra i optymalna trasa bez korków to Warszawa-Zwardoń-Bratysława-Csorna-Redics- Cakovec i dalej autostradami chorwackimi do Dalmacji. Nocleg tranzytowy po zjeżdzie z autocesty w Karlovac w m Turanji godz. 21.00 (full wolnych kwater na 1 dobę) w kierunku na Plitvickie jeziora.
Nastepnie rano 8.00 wjazd na autostradę w Karlovacu i dalej to już hulaj dusza piekła nie ma autocestą - kierunek Dubrownik - bez korków. Korki są w sobotę na terenie Chorwacji - chorwaci pracujący w Niemczech i Austrii wracają na weekend do domu + turyści z nie tak odległych państw jak Polska.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.05.2013 20:51

karo11 napisał(a):Mam już kwaterę od soboty i nie przesunę terminu. Cóż życie pokaże jak będzie, myślałem że są jakieś lepsze godziny na tym przejściu z piątku na sobotę. Dziękuję wszystkim za opinie.

Jadąc w nocy, spokojnie dojedziesz.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.05.2013 22:16

Na stronach automobilklubu austriackiego jest zamieszczony kalendarz korków. :!:

Wtedy należy unikać autostrad do Chorwacji przez Słowenię :wink:

Takie 3 autka na czerwono w kalendarzu :!: :!: :!:

Jakoś tak w lipcu i sierpniu zawsze te autka pojawiają się przy sobocie :roll:

Podaję link:
http://www.oeamtc.at/?id=2500,,,10033
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 28.05.2013 14:32

hej, zapytam bardziej doświadczonych,
klepnąłem Hvar od 24 sierpnia (sobota),
wyjeżdżam dzień wcześniej w nocy, zamierzam być przed południem na promie w Splicie.
Trochę poczytałem o korkach i boję się, że dopadną mnie po drodze. Jak myślicie, może lepiej przesunąć pobyt już od piątku (pod warunkiem, że wynajmujący pójdzie mi na to).
pozdr
pendecha
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pendecha » 28.05.2013 14:58

witam, przepraszam że w tym dziale,

Cooleczka czy mógłbyś na prv adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl wkleić trasę z Ostrowa do Split. Startuję pierwszy raz (z Poznania) do Chorwacji właśnie do Split. Dzięki za pomoc.

Przepraszam za spam
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 28.05.2013 15:01

pendecha napisał(a):witam, przepraszam że w tym dziale,

Cooleczka czy mógłbyś na prv adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl wkleić trasę z Ostrowa do Split. Startuję pierwszy raz (z Poznania) do Chorwacji właśnie do Split. Dzięki za pomoc.

Przepraszam za spam

niby mogę, ale ja po prostu ustalam ją na googlach wpisując trasa Ostrów - Split :)
lecę via Czechy, Austria, Słowenia (może uda się objazdem) i dalej na Cro...
pzdr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.05.2013 15:24

cooleczka napisał(a):hej, zapytam bardziej doświadczonych,
wyjeżdżam dzień wcześniej w nocy, zamierzam być przed południem na promie w Splicie.
Trochę poczytałem o korkach i boję się, że dopadną mnie po drodze. Jak myślicie, może lepiej przesunąć pobyt już od piątku (pod warunkiem, że wynajmujący pójdzie mi na to).
pozdr

Jak pójdzie, to pojechać dzień wcześniej :lol:
Jeden dzień dłużej albo możliwy korek - raczej wybór jest prosty :wink:
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 28.05.2013 15:29

Lednice napisał(a):
cooleczka napisał(a):hej, zapytam bardziej doświadczonych,
pozdr

Jak pójdzie, to pojechać dzień wcześniej :lol:
Jeden dzień dłużej albo możliwy korek - raczej wybór jest prosty :wink:

wiesz, ja obstawiałem że granicę przekroczę gdzieś w okolicach 4 rano, wtedy też bramki stoją?
Idziol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idziol » 28.05.2013 15:29

Prawdopodobnie też jedziemy z 12 na 13 lipca z Płocka lub Warszawy, w tamtym roku jechaliśmy w 2 połowie lipca i korków do Chorwacji nie było (jechaliśmy chyba również z piątku na sobotę) natomiast wracając staliśmy na przejsciu CRO/SLO - 2-3h

przejście Macelj
http://www2.hak.hr/rmt/default.asp?l=16&ttt=1369751547
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.05.2013 15:40

cooleczka napisał(a):wiesz, ja obstawiałem że granicę przekroczę gdzieś w okolicach 4 rano, wtedy też bramki stoją?

Nie wiem, ja o tej porze nie jadę autem, o 4 rano jestem nieżywy. :wink:
Jeżdżę tylko w dzień.
Mogę wstać o 5 i wyruszyć o 6.
Ale od 1 w nocy do 5 jestem nieżywy :roll:

Generalnie powyżej 12 godzin czystej jazdy w ciągu jednego dnia, nie licząc postojów, to już jest hardcore i każdy medyk wam to potwierdzi. Człowiek staje się zombie :wink: :roll: :!: :?:

Ale 2 lata temu spotkaliśmy parę ludzi z Katowic w Mikulovie z wielkim psem. Opowiadali, że jadą z Chorwacji i że stali w nocy z piątku na sobotę 3 godziny w Macelj. W Mikulovie byli o 9 rano, więc musieli być w Macelj w nocy. :roll:
Ostatnio edytowano 28.05.2013 23:41 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 81
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone