Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Hardy
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hardy » 25.05.2013 22:54

Witam, potrzebuję Waszej rady. Planuję jechać w okolice Makarskiej. Jadę od strony Barwinka, który będę przejeżdżał w piątek 31.05.2013r około godziny 22:00.

Jadę pierwszy raz, programy pokazują trasę Presov>Miskolc>Budapeszt>Zagreb>Karlovac i dalej A1. W sumie z domu to jakieś 1400km planowane na raz w obsadzie 2+1. Wolałbym nie wpakować się w korki u kresu podróży. Czy w tym czasie drogi też korkują się w sobotę? w sumie to chyba jeszcze nie sezon?

Pozdrawiam
Michał
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.05.2013 23:09

Na raz ? Jeden kierowca czy dwóch ? :?: :?: :?:
Jak jeden, to bym się nie martwił korkami przed sezonem, tylko tym czy kierowca wytrzyma kondycyjnie :roll:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 25.05.2013 23:46

Hardy napisał(a):Witam, potrzebuję Waszej rady. Planuję jechać w okolice Makarskiej. Jadę od strony Barwinka, który będę przejeżdżał w piątek 31.05.2013r około godziny 22:00.
... Czy w tym czasie drogi też korkują się w sobotę? w sumie to chyba jeszcze nie sezon?

Mało prawdopodobne. Ja jeżdżę zawsze pod koniec czerwca i na korki jeszcze nigdy nie trafiłem.
Qkiz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Qkiz » 26.05.2013 06:51

jadę z 6-miesięcznym dzieckiem z Żor na śląsku do Krk/Krk na poczatku lipca
miałem jechać przez wiedeń, graz i ptuj do zagrzebia ale że na granicy CRO bede w sobotę o 4 rano obawiam sie wiadomego.
pomyślałem o alternatywie przed ptujem na ljubljane i wjazd od opatiji ale nie znam ani stanu drogi ani tamtego przejścia, który wariant na Krk waszym zdaniem będzie szybszy uwzględniajac potenvcjalny ruch na granicach?

https://maps.google.pl/maps?saddr=%C5%B ... &via=1&z=8
Hardy
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hardy » 26.05.2013 09:30

Lednice napisał(a):Na raz ? Jeden kierowca czy dwóch ? :?: :?: :?:
Jak jeden, to bym się nie martwił korkami przed sezonem, tylko tym czy kierowca wytrzyma kondycyjnie :roll:

Może wytrzymam, jest niby jeszcze moja żona ale raczej nie będzie jechać - chyba że zemdleję. Poważnie pytam o korki bo drogę pewnie zniosę ale korków już nie. Ja z tych co jeżdżą na około by na światłach w mieście nie stać. Na poważnie to generalnie pracuję w samochodzie i oceniłem, że dam radę.

Jeśli korki w Chorwacji w sobotę bez względu na sezon są pewne to wolę przygotować się na to i zmienić trasę.

Pozdrawiam
Michał
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 26.05.2013 09:31

Qkiz napisał(a):jadę z 6-miesięcznym dzieckiem z Żor na śląsku do Krk/Krk na poczatku lipca
miałem jechać przez wiedeń, graz i ptuj do zagrzebia ale że na granicy CRO bede w sobotę o 4 rano obawiam sie wiadomego.
pomyślałem o alternatywie przed ptujem na ljubljane i wjazd od opatiji ale nie znam ani stanu drogi ani tamtego przejścia, który wariant na Krk waszym zdaniem będzie szybszy uwzględniajac potenvcjalny ruch na granicach?

Ja w ubiegłym roku jechałem na Krk właśnie przez Ljubljanę i przejście w Rupa i moim zdaniem to jest o wiele lepsza trasa niż przez Zagrzeb. Do Postojnej nowa autostrada, potem niezła droda do granicy chorwackiej, i znów autostrada do Rijeki.
Dodatkowo na trasie przez Ptuj i Zagrzeb prawie nic nie ma, a od Postojnej do granicy z Austrią masz zwiedzania na dwa dni!

Tyle, że jeśli będziesz w sobotę rano, to i w Rupa może być korek - na pewno nie taki jak w Macelj, ale jednak może być. Na pewno przejedziesz szybciej niż przez Macelj.
Ostatnio edytowano 26.05.2013 09:35 przez Raul73, łącznie edytowano 1 raz
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 26.05.2013 09:34

Hardy napisał(a):
Może wytrzymam, jest niby jeszcze moja żona ale raczej nie będzie jechać - chyba że zemdleję. Poważnie pytam o korki bo drogę pewnie zniosę ale korków już nie. Ja z tych co jeżdżą na około by na światłach w mieście nie stać. Na poważnie to generalnie pracuję w samochodzie i oceniłem, że dam radę.

1400 km spokojnie dasz radę na raz :) :)
maro22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maro22 » 26.05.2013 09:40

Ja jadę z Krakowa 21 czerwca (piątek) trasą E77 przez Słowację - do Budapesztu. Po noclegu nad Balatonem ruszam dalej. Tu jest już chyba tylko jedna opcja czyli w Chorwacji autostradą prawie do końca bo jadę do Brist. Ktoś ma jakieś sugestie ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.05.2013 12:14

Radio chorwackie podaje informacje o korkach. :!: :!: :!:

Są 3 trasy obok Macelj, nie trzeba stać w korkach informacje poprzednia strona 79. :lol:
oraz ten wątek: :!: :!: :!:
ktore-przejscie-slo-cro-t33503.html

Przy trasie na Istrię czy na Kvarner wybór autostrady przez Słowenię jest najlepszy :lol:
Ostatnio edytowano 26.05.2013 22:46 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 26.05.2013 13:06

Raul73 napisał(a):
Hardy napisał(a):

1400 km spokojnie dasz radę na raz :) :)

Da radę, ja lecialem na Korcule na raz i - mimo już sporego zmęczenia pod koniec - dolecialem ;)
Teraz Hvar, tez na raz tyle że raczej via Split, więc trochę szybciej...
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 26.05.2013 17:29

Lednice napisał(a):Radio chorwackie podaje informacje o korkach.
Sa 3 trasy obok Macelj, patrz poprzednie strony.

a na kamerki patrzycie:

http://www2.hak.hr/rmt/?id=34&l=16

trochę późno napisałem :oczko_usmiech:
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 27.05.2013 08:27

Qkiz napisał(a):jadę z 6-miesięcznym dzieckiem z Żor na śląsku do Krk/Krk na poczatku lipca

https://maps.google.pl/maps?saddr=%C5%B ... &via=1&z=8

O 4 rano korka raczej nie powinno być ( przynajmniej nigdy o tej porze nie trafiliśmy :roll: ), ale jak już tu wspominano, chyba lepiej przekraczać gracicę w Rupie. Wygodnie jedziesz przez Słowenię autostradą ( przynajmniej wiesz za co płacisz :wink: ). Dodatkowo należałoby się chyba jeszcze "martwić" korkami przy wjeździe na most na Krk.
Pozdrawiam Krajanina :papa: Myśmy też jeździli z takimi maluchami, ale zawsze "niżej" .
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 27.05.2013 09:11

viltob08 napisał(a):Dodatkowo należałoby się chyba jeszcze "martwić" korkami przy wjeździe na most na Krk.

Przejeżdżałem przez ten most w lipcu ubiegłego roku 4 razy - o różnych porach różnych dni - i ani razu tam nawet pół korka nie widziałem :D :D
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 27.05.2013 09:15

Raul73 napisał(a):
viltob08 napisał(a):Dodatkowo należałoby się chyba jeszcze "martwić" korkami przy wjeździe na most na Krk.

Przejeżdżałem przez ten most w lipcu ubiegłego roku 4 razy - o różnych porach różnych dni - i ani razu tam nawet pół korka nie widziałem :D :D

No to super :-) My jadąc od "d...py strony" do Rogoźnicy w 2011 :wink: , przejeżdżaliśmy obok zjazdu na Krk i to była masakra 8O , fakt, że było to w sierpniu i koło godziny 12.00 :lol:
karo11
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) karo11 » 27.05.2013 19:32

Witam, wybieram się do CRO w nocy z 12 na 13 lipca (z piątku na sobotę) czyli chyba najgorszy wariant. W jakich godzinach są największe korki na przejściu wMacelj, chciałbym dostosować godziny podróży aby je ominąć? Zawsze jeździłem przez Węgry i tam nie było tych problemów :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 80
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone