Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 20.05.2013 22:48

Lednice napisał(a):No, ale to jest bez sensu, z całym szacunkiem. :wink:
Autostrada z Brna do Bratysławy jest dla masochistów, betonowe płyty z czasów komuny, jak u nas dawniej z Wrocławia do Legnicy :roll:
Betonowe płyty koło Brna oraz winieta słoweńska powodują, że dużo ludzi wybiera trasę przez Słowację i Węgry route 86
zamiast przez Czechy, Austrią i Słowenię :!: :!:

No i w tym wariancie traci się też czas

Czyli z Brna do Bratysławy na całym odcinku są płyty?
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 20.05.2013 23:14

jeżeli wydać 70 pln ,to może pójść dalej,kupić austriacką winietę i jechać już jak po maśle?Też myślę,od niedawna,że 86-tka tylko ze Słowacji.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.05.2013 23:14

Michalm2012 napisał(a):A co powiecie na trasę A1 od Siewierza do Brna( z ominięciem mostu i tankowaniem w Jastrzębiu) i dalej autostradą do Bratysławy i trasą 86 przez Węgry. Trzeba wykupić winiety na Czechy i Słowację, ale za 70złotych można chyba ominąć spory korek?

Trasa nie jest przez Jastrzębie, autostrada kończy się koło Wodzisławia i jedzie się objazdem przez wioski, potem znowu autostrada.
Nie ma czegoś takiego jak przejście graniczne w strefie Schengen. Na autostradzie jest ograniczenie prędkości do 90 km/h, potem zaraz znak Ceska Republika i znak koniec ograniczenia prędkości, wszystko w odstępie 10 sekund.
I już jesteśmy w innym państwie :wink:

Jak trzeba jak najszybciej dojechać to przez Austrię i Słowenię, wtedy odżałować te 15 euro za jeden przejazd w Słowenii.
W Austrii jedzie się bardzo fajnie, a winieta tańsza od czeskiej :wink:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 20.05.2013 23:18

Lednice napisał(a):Jak trzeba jak najszybciej dojechać to przez Austrię i Słowenię, wtedy odżałować te 15 euro za jeden przejazd w Słowenii.
W Austrii jedzie się bardzo fajnie, a winieta tańsza od czeskiej :wink:

Jechałem tak w zeszłym roku,ominąłem słoweńską autostradę,a teraz chcę pojechać 86-tką
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.05.2013 23:19

Michalm2012 napisał(a):
Czyli z Brna do Bratysławy na całym odcinku są płyty?

No, to jest to samo co na autostradzie z Brna do Vyskov lub z Vyskov do Brna, czyli betonowe płyty.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.05.2013 23:29

Moim zdaniem albo trasa Czechy-Austria-Słowenia ( przez Brno i Wiedeń )
albo Czechy-Słowacja-Węgry ( przez Żylinę i Bratysławę i route 86 ) :roll:

Jak ktoś się bardzo śpieszy to tylko wariant pierwszy. :!:

Tylko pamiętajmy, że od 1 lipca WSZYSTKIE przejścia graniczne Chorwacji są dostępne dla Polaków jako obywateli UE i ŁATWO da się ominąć korki na graniach jadąc bocznymi drogami. :!: :!: :!: :!: :!:

Ale to już temat wymagający dokładnej analizy :wink:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 20.05.2013 23:37

ale ja jechałem Czechy, Słowacja,Austria,Słowenia,Chorwacja.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.05.2013 23:50

No i dobrze, ja tylko przedstawiłem swoje przemyślenia.
A jak kto pojedzie, to jest jego trasa :wink:

Problem leży gdzie indziej, czy jechać w jednym kawałku, bez noclegu,
czy też spać po drodze :?: :!:

No, z Cieszyna raczej tylko pierwsza opcja, chyba że jedzie się do Dubrownika.
Ale z 2 kierowcami zrobi się w jednym kawałku i to :lol:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 21.05.2013 06:45

Lednice napisał(a):No i dobrze, ja tylko przedstawiłem swoje przemyślenia.
A jak kto pojedzie, to jest jego trasa :wink:

Problem leży gdzie indziej, czy jechać w jednym kawałku, bez noclegu,
czy też spać po drodze :?: :!:

No, z Cieszyna raczej tylko pierwsza opcja, chyba że jedzie się do Dubrownika.
Ale z 2 kierowcami zrobi się w jednym kawałku i to :lol:

jechałem z noclegiem w Plitvicach (celowym).I jeszcze jedno:jechałem w niedzielę,teraz też chcę tak pojechać i myślę,że korki o których tu piszemy,te w Trincu lub dalej,w niedzielę są o wiele mniej uciążliwe.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.05.2013 08:00

Lednice napisał(a):Ja będę na bieżąco monitorował sytuację, w tej okolicy mieszka mój wujek, więc będę do niego zaglądał. Postaram się pod koniec czerwca założyć wątek o tym remoncie w Trzyńcu

Liczę na ciebie, że do Lipca podrzucisz świeże "njuwsy" dot. Trzyńca i okolic :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.05.2013 12:02

Dzisiaj tam byłem zobaczyć, co się dzieje. Żeby informacja byłą w pełni rzetelna :roll:

http://tiny.pl/h8vn5

Korek około 11 w stronę Żyliny zaczynał się dokładnie tam, gdzie na mapie jest znaczek E75 na południe od Niebory.
Kończył się tam, gdzie jest znaczek 11 pod Kanadą !
Między 11 a rondem jest ruch wahadłowy, teoretycznie mieli tam kłaść nowy asfalt, położona jest na razie pierwsza warstwa,
ale nie miał kto :wink: :!: :?: , robotnicy się zadekowali, może przerwa śniadaniowa ?

Ulica Frydecka jest zamknięta dla ruchu koło ronda.

Samochody osobowe mają jechać przez centrum Trzyńca, od strony Czeskiego Cieszyna
- albo do huty i potem Kasztanowa
- albo do huty i potem Jabłonkowska

I do połowy czerwca to się zapewne nie zmieni

A co potem, to napiszę :!:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.05.2013 13:17

Super sprawa Lednice te bieżące informacje.
Śledzę z zainteresowaniem z uwagi na planowany wkrótce przejazd tą trasą.
A jak sytuacja na objeździe drogą nr 468 + Kasztanowa do Wendryni :?:
Pozdrav :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.05.2013 13:27

Jak się kończy obwodnica Czeskiego Cieszyna jest nieduża tabliczka na pomarańczowo, sugeruje jazdę do centrum Trzyńca dla osobówek ( strzałka w prawo i namalowane auto osobowe z podpisem Żylina ) :!:

Do centrum trudno nie wjechać, jedzie się cały czas prosto, jak zaczyna się Trzyniec ( dwujęzyczne tablice ), to zwolnić do 50, bo czasem miśki suszą :roll: . Potem rondo koło huty.
Kasztanową jedzie się na peryferiach Trzyńca koło szpitala, cały czas główną drogą, w Wędryni skręca się w prawo, obok polskiej szkoły, gdzie chodziła Ewa Farna.
Normalnie tyle samo czasu zajmuje przejazd przez ścisłe centrum Trzyńca, wtedy za rondem przejechać pod wiaduktem, potem na światłach w lewo, cały czas główną drogą aż do skrzyżowania z E75, jechać przepisowo, raz że radary, dwa że dziury :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.05.2013 13:37

Dzięki za szczegóły.
yanopodkivano napisał(a):A jak sytuacja na objeździe drogą nr 468 + Kasztanowa do Wendryni :?:

Miałem na myśli, czy i trasa się korkuje :?: :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.05.2013 14:20

Qrde to jakaś masakra, jak nie zrobią porządku do wakacji to będzie droga przez mękę.
Lednice- a jak dalej wygląda przejezdność w kierunku Ziliny ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 78
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone