Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
grab56
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 01.08.2024 23:30

marekkowalak napisał(a):
Marsallah napisał(a): Polska, Panie to już sruuuu - od granicy do Warszawy jedzie się teraz 3h. Tak, mamy najlepsze drogi na drodze na/z crowakacji.

Też jestem tego zdania. Obecnie, po latach wielkiej budowy, mamy jedne z lepszych drog szybkiego ruchu w Europie. A już odcinek A1 Częstochowa- Łódź to jest perełka!

A budowa cały czas trwa...

To chyba jeździcie tylko na tym odcinku Łódź-Częstochowa. Odcinek od Koła w kierunku Łodzi - katastrofalny stan prawego pasa. Małyszówka to chyba fenomen na skalę europejską.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 02.08.2024 06:50

Najlepsze w Europie doły od szkód górniczych na śląskim odcinku A1. Ale na pewno wiele się poprawiło i wiele jeszcze jest do zrobienia.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 02.08.2024 08:41

lukass8421 napisał(a):
marekkowalak napisał(a):
Marsallah napisał(a):
Też jestem tego zdania. Obecnie, po latach wielkiej budowy, mamy jedne z lepszych drog szybkiego ruchu w Europie. A już odcinek A1 Częstochowa- Łódź to jest perełka!

Droga jest genialna tylko brakuje jeszcze jakości u szoferów. Szczególnie na tym odcinku gdzie droga jest 3 pasmowa a kierowcy jadą środkowym mimo pustego prawego pasa.

Zgadza się - jest to jeden z najgorszych nawyków polskich kierowców!
maciek_apo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek_apo » 04.08.2024 23:03

Marlowe1994 napisał(a):Najlepsze w Europie doły od szkód górniczych na śląskim odcinku A1. Ale na pewno wiele się poprawiło i wiele jeszcze jest do zrobienia.

Nie powielaj zasłyszanych teorii. To nie szkody górnicze tylko fuszerka przy robocie. Tam był prokurator i aresztowania w związku z tym jakoś w 2012 roku. W jednej warstwie miało być kruszywo a dali zwykłego piochu. No to się pofalowało. Tego nie ma jak naprawić, trzeba by cały odcinek rozebrać do gołego, usypać warstwy jak należy i zalać asfaltem.
croner
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) croner » 04.08.2024 23:13

maciek_apo napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):Najlepsze w Europie doły od szkód górniczych na śląskim odcinku A1. Ale na pewno wiele się poprawiło i wiele jeszcze jest do zrobienia.

Nie powielaj zasłyszanych teorii. To nie szkody górnicze tylko fuszerka przy robocie. Tam był prokurator i aresztowania w związku z tym jakoś w 2012 roku. W jednej warstwie miało być kruszywo a dali zwykłego piochu. No to się pofalowało.

Podaj źródło albo dowody, inaczej sam powielasz zasłyszane teorie :niepowiem:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 04.08.2024 23:20

maciek_apo napisał(a):

Nie powielaj zasłyszanych teorii. To nie szkody górnicze tylko fuszerka przy robocie. Tam był prokurator i aresztowania w związku z tym jakoś w 2012 roku. W jednej warstwie miało być kruszywo a dali zwykłego piochu. No to się pofalowało. Tego nie ma jak naprawić, trzeba by cały odcinek rozebrać do gołego, usypać warstwy jak należy i zalać asfaltem.

No nie do końca jest jak piszesz. Rzeczywiście to nie szkody górnicze jak pisałem a materiał, dokładnie żużel jest sprawcą pofalowania. Pęcznieje a nie powinien i taki efekt. A łapówki i zatrzymania dotyczyły innego odcinka, bodajże świerklany- gorzyczki.
Pozdrav.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 04.08.2024 23:24

maciek_apo napisał(a):

Na A1 mamy dwa miejsca z muldami, jedno Piekary Śląskie-Pyrzowice i drugie to Knurów do węzła Bełk (na Rybnik 925).
Pierwsze to fuszerka, drugie szkody górnicze, a sprawa prokuratorska była na fragmencie Piekary Śląskie i to nie z konstrukcją drogi a z nielegalnym pozyskiwaniem kruszywa (co w ziemi to należy do Państwa).
Notabene na tych odcinkach jest ograniczenie prędkości i warto je przestrzegać nawet bardziej niż ograniczają.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 05.08.2024 08:28

Ja tam często jeżdżę pustym autem i spokojnie można jechać szybciej niż ograniczenie, gdybym jechał mocno załadowanym to trzymałbym się ograniczeń a nawet jechał trochę wolniej. Na odcinku Piekary - Pyrzowice najlepiej jechać lewym pasem.
Po drugiej stronie granicy w okolicach Ostrawy Czesi mają podobny problem.
pawers
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawers » 19.08.2024 22:07

W najbliższą niedzielę planuje powrót do pl. Chce wyjechać z Makarskiej o 8 rano i non stop do Zagrożenia. Czy uda mi się uniknąć niedzielnych powrotów, czy jednak jestem skazany na koreczki? Tak wiem nie wraca się w niedziele ale czasem tak wychodzi.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.08.2024 06:44

pawers napisał(a):W najbliższą niedzielę planuje powrót do pl. Chce wyjechać z Makarskiej o 8 rano i non stop do Zagrożenia. Czy uda mi się uniknąć niedzielnych powrotów, czy jednak jestem skazany na koreczki? Tak wiem nie wraca się w niedziele ale czasem tak wychodzi.

Obserwowałem w ubiegłą niedzielę popołudniu drogę Slo-A-Cz na GM, takiej ilości komunikatów o wypadkach i dróg zaznaczonych na bordowo nie widziałem na tym odcinku nigdy.
Wracałem kilka razy w ostatnią niedzielę wakacji i zawsze był ruch max, aczkolwiek mz przeciągnie się to częściowo na niedzielę 1 września.
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 20.08.2024 11:51

Zawsze wracam w niedzielę i różnie to bywa. Na wypadek lub warunki pogodowe nie ma rady i tego nie przewidzisz.
Jeżeli wyjedziesz ok 6 rano, to na 99% trasę przejedziesz bez korków.
O 8 - nie powinno być źle, ale w Lućko swoje odstoisz.
Ostatnio edytowano 22.08.2024 14:52 przez yarko2000, łącznie edytowano 1 raz
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 20.08.2024 15:57

pawers napisał(a):W najbliższą niedzielę planuje powrót do pl. Chce wyjechać z Makarskiej o 8 rano i non stop do Zagrożenia. Czy uda mi się uniknąć niedzielnych powrotów, czy jednak jestem skazany na koreczki? Tak wiem nie wraca się w niedziele ale czasem tak wychodzi.

Czyli jesteś ok.13:30 czyli szczyt korka na bramkach w Zagrzebiu, potem 4/5 towarzystwa leci na SLO gdzie za przejściem SLO/A wyrywkowe kontrole=korek.
Albo wcześnie rano albo po południu jeżeli nie chcesz się wpakować w "tradycyjny korek", niezależnie od innych zdarzeń.
Możesz też tego uniknąć, zjazd w Karlovać lub Jastrebarsko.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 750
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies