Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 08.07.2024 10:26

leswac napisał(a):cześć

czy coś się zmieniło w winietach w Austrii ??? zawsze kupowałem 1 dniową przed granicą austriacką tego samego dnia przed wjazdem na autostradę ?
tak było co roku czy nie wiem o jakiś zmianach ??? :|

Jednodniowej na pewno nie kupowałeś w poprzednich latach, bo Austriacy wprowadzili ją w grudniu 2023r. :faja:
Teraz winiety jedno i dziesięciodniowe można kupić przez Internet bez osiemnastodniowej karencji. Z tego co wiem można też kupić zaraz za granicą Cz/A w Mikulovie.
leswac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leswac » 08.07.2024 10:46

Mario serdeczne dzięki za info. :proszedzieki:
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 10.07.2024 10:18

Sebastianh13 napisał(a):R.

Najważniejsze pytanie: kupiłeś już austriacka winietę? Bo ją trzeba kupić minimum 2 tygodnie przed podróżą. Jak nie kupiłeś, to masz trasę wybraną.[/quote]

Z tego co się orientuję, to wspomniana przez Ciebie karencja winiety austriackiej już jest nie aktualna.
Po prostu, kupujesz i jedziesz.[/quote]

Czyli Austriacy poszli po rozum do głowy, a raczej - UE na nich wymusiła taką zmianę. I bdb. Ja co roku ustawiałem sobie przypomnienia, żeby kupić winiety na Austrię odpowiednio wcześniej. Dobrze, że już nie muszę :)
rafalisko30
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 10.07.2024 13:21

Przecież można było przy zakupie winiety AUS ustawić, że prowadzisz działalność i bez problemu ją kupić nawet dzień przed wyjazdem
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 13.07.2024 17:58

Cześć,
Od 20 lat jeżdżę przez CZ-A. W tym roku w drodze do CRO chcemy zahaczyć o Budapeszt. Plan mamy taki, że z Warszawy wyjeżdżamy po pracy w piątek 30.08 i nocujemy gdzieś na granicy PL-CZ. W sobotę raniutko pobudka i do Budapesztu, gdzie nocujemy. W niedzielę rano wyjeżdżamy do CRO.
I teraz pytanko. Kiedyś czytałem tu na forum, że w weekendy nad Balatonem są potężne korki. Czy nadal tak jest? Czy też w ostatnią niedzielę wakacji raczej nie muszę się tego obawiać?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.07.2024 19:11

Korki są, jeśli jedziesz droga wzdłuż Balatonu.
Od Budapesztu go granicy z Chorwacją jest autostrada, korki sporadyczne.
dbh
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dbh » 14.07.2024 11:55

Zawsze jeździłem z piątku na sobotę, w tym roku z racji dostępności noclegu od niedzieli jedziemy z soboty na niedzielę. Pytanie do osób które jeżdżą tym systemem. Jak z korkami chodzi mi o przejście w Letrnye i później szczególnie Lucko. A granicy koło 1 w nocy planujemy i w Lucko później koło 3
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 14.07.2024 12:10

Pusto spokojnie mozesz jechac.
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 14.07.2024 13:03

dbh napisał(a):Zawsze jeździłem z piątku na sobotę, w tym roku z racji dostępności noclegu od niedzieli jedziemy z soboty na niedzielę. Pytanie do osób które jeżdżą tym systemem. Jak z korkami chodzi mi o przejście w Letrnye i później szczególnie Lucko. A granicy koło 1 w nocy planujemy i w Lucko później koło 3

Zawsze jeżdżę z soboty na niedzielę, i tą granice, i bramki w Lučko przekraczam w podobnych godzinach.
Jeszcze nigdy, nie trafiłam tam, na żadne utrudnienia. Wszystko przejeżdżane z marszu.
Nemhain
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nemhain » 17.07.2024 16:49

Czy na tygodniu też są korki na wjeździe do Austrii? Jechaliśmy w niedzielę (14.07) i za Mikulovem na przejściu staliśmy ok. 30 minut bo sprawdzali dokumenty, nie wszystkim na szczęście, ale był tylko jeden pas i przez to zrobił się korek. Gdy wjeżdżaliśmy do Słowenii to widzieliśmy ogromny korek na wjeździe. Zastanawiam się czy tak jest codziennie czy to tylko weekendowe kontrole.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 18.07.2024 11:26

Nemhain napisał(a):Czy na tygodniu też są korki na wjeździe do Austrii? Jechaliśmy w niedzielę (14.07) i za Mikulovem na przejściu staliśmy ok. 30 minut bo sprawdzali dokumenty, nie wszystkim na szczęście, ale był tylko jeden pas i przez to zrobił się korek. Gdy wjeżdżaliśmy do Słowenii to widzieliśmy ogromny korek na wjeździe. Zastanawiam się czy tak jest codziennie czy to tylko weekendowe kontrole.

W tym tygodniu przekraczałem kilka granic unijnych (chorwacko-słoweńska, słoweńsko-włoska, włosko-austriacka, austriacko-niemiecka kilka razy i niemiecko-polska), a tydzień wcześniej jeszcze polsko-czeską, czesko-słowacką, słowacko-węgierską i węgiersko-chorwacką. Kontrole graniczne widziałem tylko na granicach włoskich, na wjeździe do Włoch ze Słowenii w Basovizza i na wyjeździe do Austrii w Tarvisio wszystkie osobówki na jeden pas, 20 km/h i kontrola wzrokowa przez Włochów, nikogo nie zatrzymali.

Poza tym widać samochody służb, jak to na granicach, ale nie kontrolują.
Ostatnio edytowano 18.07.2024 12:10 przez marekkowalak, łącznie edytowano 1 raz
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 18.07.2024 11:34

Nemhain napisał(a):Czy na tygodniu też są korki na wjeździe do Austrii? Jechaliśmy w niedzielę (14.07) i za Mikulovem na przejściu staliśmy ok. 30 minut bo sprawdzali dokumenty, nie wszystkim na szczęście, ale był tylko jeden pas i przez to zrobił się korek. Gdy wjeżdżaliśmy do Słowenii to widzieliśmy ogromny korek na wjeździe. Zastanawiam się czy tak jest codziennie czy to tylko weekendowe kontrole.

Wydaje mi się że Austriacy kontrolują według własnego uznania. Pod koniec grudnia jechałem przez Mikulov i była kontrola dokumentów, 14 czerwca jechałem tamtędy i była kontrola tylko "wizualna". Podobnie na granicy Węgiersko Austriackiej w okolicy Kőszeg. W ubiegłym roku kontrola teraz tylko machniecie ręką.
W niedzielę, szczególnie wieczorem na trasie Pl-A jest dosyć wzmożony ruch z powodu sporej ilości naszych rodaków pracujących w Austrii i wracających weekendowego pobytu w domu. 8)
pawers
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawers » 18.07.2024 11:53

Jak jechałem 13 czerwca z MIkulova to też tylko machanie ręką żeby jechać dalej, ale sam fakt zjazdu z głownej drogi powoduje korki przy wzmożonym natężeniu ruch
maciek_apo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek_apo » 18.07.2024 12:45

dids76 napisał(a):
leswac napisał(a):cześć

czy coś się zmieniło w winietach w Austrii ??? zawsze kupowałem 1 dniową przed granicą austriacką tego samego dnia przed wjazdem na autostradę ?
tak było co roku czy nie wiem o jakiś zmianach ??? :|

Jednodniowej na pewno nie kupowałeś w poprzednich latach, bo Austriacy wprowadzili ją w grudniu 2023r. :faja:
Teraz winiety jedno i dziesięciodniowe można kupić przez Internet bez osiemnastodniowej karencji. Z tego co wiem można też kupić zaraz za granicą Cz/A w Mikulovie.

Jak ktoś jedzie A1 na Gorzyczki i dalej w kierunku Ostravy, to 8 kilometrów po przekroczeniu granicy PL/CZ na wysokości miasteczka Antosovice przy autostradzie jest stacja benzynowa o tutaj: https://maps.app.goo.gl/Ho8JxGeuPQ1mnBjS7

Na parkingu przy stacji jest winietomat na Czechy a na stacji można kupić winietę na Austrię. Aczkolwiek odkąd można kupić winietę na stronie i nie ma już dla osób fizycznych tej czasowej karencji, to warto przy okazji pozostałych opłat i zakupów przed wyjazdem to sobie on-line opanować.
Karencja 18 dni na zakup winiet online na Austrię obowiązuje tylko dla wariantu 2 miesięcznego oraz rocznego jak kupuje osoba fizyczna. Winieta 1 dzień oraz 10 dni działa z dnia na dzień.
DominikI
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DominikI » 20.07.2024 05:08

Obecna sytuacja na Lucko. Z godziny 6. Później będzie jeszcze gorzej wszak sobota. Polecam ten objazd lub do karlovaca a nawet dalej stara dk1
.
Załączniki:
IMG_8773.png
IMG_8774.png
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 748
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone