Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 06.06.2024 05:33

wielbiciel napisał(a):Zjazd na Karlovać i dalej "1" Plitvice-Graćac-Knin-Sinj-Trilj-Ćaporice i tu zjazd na autostradę gdzie robię pauzę na kawę i spacer z psem na pierwszej stacji. Za Plitvicami pusto przez wiele kilometrów. Mostem, po co stać na granicy. Jeżdżę do Molunat.

Hvala lipa :spoko:
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 10.06.2024 10:23

W kwestii omijania korków - spontanicznie chyba jednak pojedziemy w okolice Zadaru na tydzień na początku lipca, po pierwsze korki po drugie 7 dniowy wyjazd i 2 dni w samochodzie mnie zniechęcają - więc sprawdziłem 3 osoby lot z Katowic do Zadaru 1200zł, 800 zł wypożyczenie samochodu na tydzień (~Opel Corsa) + 120 zł parking na lotnisku.
Jadąc autem wyszło by mi może odrobina mniej (paliwo, opłaty drogowe) ale dwa dni wycięte z życiorysu za kółkiem.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 10.06.2024 10:42

adamosos napisał(a):W kwestii omijania korków - spontanicznie chyba jednak pojedziemy w okolice Zadaru na tydzień na początku lipca, po pierwsze korki po drugie 7 dniowy wyjazd i 2 dni w samochodzie mnie zniechęcają - więc sprawdziłem 3 osoby lot z Katowic do Zadaru 1200zł, 800 zł wypożyczenie samochodu na tydzień (~Opel Corsa) + 120 zł parking na lotnisku.
Jadąc autem wyszło by mi może odrobina mniej (paliwo, opłaty drogowe) ale dwa dni wycięte z życiorysu za kółkiem.

Dobra opcja tylko trzeba pamiętać o ilości bagażu do samolotu.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.06.2024 10:51

Zależy jak masz godziny my lotów, bo może się okazać, że nie 2 dni wycięte z życia, ale i tak 2 dni w plecy.
leswac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leswac » 10.06.2024 11:10

Moi Drodzy

sezon turystyczny zawsze co roku jest "inny" zwłaszcza jego szczyt więc miesiące lipiec i sierpień są najgorsze z uwagi na ilość turystów a przede wszystkim przełom lipca i sierpnia. Więc nie przewidzimy co będzie w temacie korków i jak dynamiczna będzie sytuacja na trasie zwłaszcza okolice Lućko i Macelij........duży plus że nie ma przejść granicznych. :verryhappy:
ja natomiast od kilku lat praktykuje być na Lućko i Macelij w okolicy godzin 22.00-01.00. I od kilku lat nie mam problemu z korkami :verryhappy:
wyjazd z Poznania około 10.00 i bez napinki "podróż za jeden uśmiech" tak aby trafić na Lućko i Macelij w przedział godzinowy wyżej wymieniony. Do tej pory zawsze przejazd był płynny i szybki bez najmniejszych problemów i zbędnego stania. :hut:
ten sposób sprawdzał się u mnie jeszcze jak były przejścia graniczne i nie było strefy Shengen. :jupi:
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 10.06.2024 12:02

piekara114 napisał(a):Zależy jak masz godziny my lotów, bo może się okazać, że nie 2 dni wycięte z życia, ale i tak 2 dni w plecy.

ale jak w plecy ??
loty są rano w niedzielę, z Katowic ~6:00 a z Zadaru ~8:00, ale odpada ~2x12h w samochodzie i niewiadoma co do korków, bo tu nie mam opcji zmiany terminu, po pierwsze loty a po drugie skończył mi się urlop :sm:

Więc po przylocie cała niedziela nasza, a powrót w sumie identycznie jak samochodem wyjazd niedziela rano na lotnisko zamiast do domu w Kato na lotnisku jestem ~10:00 i między 11-12 w domu w zależności od sytuacji.

Jedyne ograniczenia to bagaż ale w moim przypadku to nie problem, ja jedzenia, wody i piwa do Chorwacji nie biorę.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 10.06.2024 12:15

leswac napisał(a):Moi Drodzy

sezon turystyczny zawsze co roku jest "inny" zwłaszcza jego szczyt więc miesiące lipiec i sierpień są najgorsze z uwagi na ilość turystów a przede wszystkim przełom lipca i sierpnia. Więc nie przewidzimy co będzie w temacie korków i jak dynamiczna będzie sytuacja na trasie zwłaszcza okolice Lućko i Macelij........duży plus że nie ma przejść granicznych. :verryhappy:
ja natomiast od kilku lat praktykuje być na Lućko i Macelij w okolicy godzin 22.00-01.00. I od kilku lat nie mam problemu z korkami :verryhappy:
wyjazd z Poznania około 10.00 i bez napinki "podróż za jeden uśmiech" tak aby trafić na Lućko i Macelij w przedział godzinowy wyżej wymieniony. Do tej pory zawsze przejazd był płynny i szybki bez najmniejszych problemów i zbędnego stania. :hut:
ten sposób sprawdzał się u mnie jeszcze jak były przejścia graniczne i nie było strefy Shengen. :jupi:

jasne, jedynie jak masz app czy pokój dostępny od 14-15tej, to robi się problem, a nie wszyscy lubią "czekać" na plaży po takiej podróży;
z resztą co do przewidywań jak będzie po drodze pełna zgoda
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.06.2024 12:40

adamosos napisał(a):
piekara114 napisał(a):Zależy jak masz godziny my lotów, bo może się okazać, że nie 2 dni wycięte z życia, ale i tak 2 dni w plecy.
ale jak w plecy ??
loty są rano w niedzielę, z Katowic ~6:00 a z Zadaru ~8:00, ale odpada ~2x12h w samochodzie .
No to lux. Bo może być i tak, że wylot o 20, a powrót o 8 rano, więc i tak tcyh dwóch dni z tygodnia nie ma....
leswac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leswac » 10.06.2024 14:20

te kiero napisał(a):
leswac napisał(a):Moi Drodzy

jasne, jedynie jak masz app czy pokój dostępny od 14-15tej, to robi się problem, a nie wszyscy lubią "czekać" na plaży po takiej podróży;
z resztą co do przewidywań jak będzie po drodze pełna zgoda

tu się z Tobą również w pełni zgodzę......na szczęście ja nie mam takiego problemu bo pokój zawsze czeka na mnie od około 10.00 :proszedzieki: :proszedzieki: :proszedzieki:
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 10.06.2024 15:52

piekara114 napisał(a):
adamosos napisał(a):
ale jak w plecy ??
loty są rano w niedzielę, z Katowic ~6:00 a z Zadaru ~8:00, ale odpada ~2x12h w samochodzie .
No to lux. Bo może być i tak, że wylot o 20, a powrót o 8 rano, więc i tak tcyh dwóch dni z tygodnia nie ma....

To fakt, zdarzało nam się już przylatywać na lunch (że trzeba było na pokój poczekać) i wylatywać wieczorem czyli in plus - kilka razy, natomiast raz straciliśmy dzień ponieważ wylot był o 23:50 :sm: no i w hotelu wylądowaliśmy ostatecznie nad ranem jakby 2 dnia wakacji. Z tym że my zwykle na 2 tygodnie więc strata relatywnie mniejsza. Zależy jakie linie obsługują loty wakacyjnych biur.
MrMobutu
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MrMobutu » 10.06.2024 16:46

Dzień dobry, za niespełna miesiąc wyruszam swoim samochodem do Split'u i mam w związku z tym pare pytań czy faktycznie dobrze myśle/robię

Na początku plan miałem taki iż chapnę to na jeden raz, Jadę z Wrocławia, wyjazd planowałem jakoś o 18-20 w Niedziele by ominąć elegancko korki w Wiedniu itd, aczkolwiek teraz plany się całkowicie pozmieniały bo bardzo chcę się dostać do Split'u samiutkim wybrzeżem, stąd decyzja o rozłożeniu tej trasy na "raty"

Wyjazd w Niedziele 4-6, liczę 10h na dojazd do hotelu Lovrec w Słowenii

Zrzut ekranu 2024-06-10 173753.png

Nazajutrz 4-6 Wyjazd z hotelu prosto do Split'u i tutaj również liczę jakieś 10h, jak wygląda taka jazda krajówkami po wybrzeżu? Korkuje sie strasznie? Te 10h może być mało?

Zrzut ekranu 2024-06-10 173840.png
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 10.06.2024 17:49

Jeżeli już chcesz Chorwację zrobić krajówkami to lepiej wybrać D1 przez Plitvice i Knin. D8 czyli "Jadranka" jest piękna widokowo, ale strasznie męcząca jeśli chodzi o jazdę. Dużo miejscowości, spory ruch lokalny, turystyczny a w niektórych miejscowościach pieszy, bo część apartamentów jest po drugiej stronie ulicy a jakoś na plażę trzeba się dostać 8) Jeżeli już to wybierz sobie jakiś fragment Jadranki np Senj - Zadar a resztę przejedź autostradą.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 10.06.2024 18:08

MrMobutu napisał(a):Dzień dobry.......

Jeśli chodzi o jazdę krajówkami to są one widokowe ale licz, że średnia to 50km/h. Mając np. 350km do przejchania to licz, że to ok 7h. Lepiej to połączyć z autocestą żeby zaliczyć i widoki i urwać czasu. Na bank lecąc autostradą, nie usłyszysz cykad jak otworzysz okno.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 10.06.2024 19:05

MrMobutu napisał(a):
Nazajutrz 4-6 Wyjazd z hotelu prosto do Split'u i tutaj również liczę jakieś 10h, jak wygląda taka jazda krajówkami po wybrzeżu? Korkuje sie strasznie? Te 10h może być mało?

Mariusz Ci dobrze prawi; od Rijeki nie ma co jechać, najlepiej wskoczyć w Senj na Jadrankę.
Odcinek Jadranki od Zadar do mw Sibenika w moim odczuciu również nic specjalnego, ale Ktoś może mieć inne odczucie.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 10.06.2024 19:15

@dids76 świetny pomysł, bo odcinek Žuta Lokva (A1) - Senj - Rovanjska (A1) jest bardzo malowniczy z świetnymi widokami na Rab i Pag.

Do tego można zjechać na chwilę do Donja Klada, ale uwaga żeby nie przypalić hamulców.

02.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 746
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone