Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Gonzales
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonzales » 04.06.2024 17:11

Wiem że im szybciej tym lepiej ale przed wyjazdem zawsze łapię kilka godzin snu i wtedy nie ma problemu z jazdą do celu.
Problem jest w tym żeby wyjechać jak najpóźniej po przespaniu choć 2-3 godzin.

Pozdrowienia.;)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.06.2024 17:32

Gonzales napisał(a):Podpowiedzcie dobrzy ludzie o której muszę być najpóźniej w Lucko w sobotę 29.06.
O 6-7 rano nigdy nie miałam problemu (lipiec i wrzesień w soboty).
Z Suchej Beskidzkiej wyjeżdżaliśmy ok 16-17 w pt, aby na granicy Slo-Hr (jeździmy autostradami SK-A-SLO-HR) być około północy, i bramkami autostradowymi spanko i potem nad ranem jechaliśmy. Śniadanie na parkingu za Lucko po 7mej i jak mąż potrzebował to jeszcze godzinka drzemki.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 04.06.2024 17:37

Gonzales napisał(a):Podpowiedzcie dobrzy ludzie o której muszę być najpóźniej w Lucko w sobotę 29.06. aby nie stać na bramkach i później w miarę płynnie dojechać w okolice Zadaru?
W ubiegłym roku wyjechałem z Wieliczki około 2 w nocy (1 lipca w sobotę), do Lucko dojechałem około 10,30 i trafiłem na gigantyczne problemy do samego Karlovaca.

Pozdrowienia.;)

Bramki Lučko można objechać. Jest trochę kręcenia. Decyzja indywidualna. Za Jankomirem trzeba zjechać na Zagrzeb jug. Nawigacja prowadzi. Potem na Lučko i starą 1ką. Można pociągnąć aż do Jasterbarsko. Tam wbić na autoceste. Ilu takich mądrych się znajdzie to nie wiem. Jak ma być zatwardzenie do Žuta Lokva to zawsze trochę krócej.
Gonzales
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonzales » 04.06.2024 17:38

piekara114 napisał(a):O 6-7 rano nigdy nie miałam problemu (lipiec i wrzesień w soboty).
Z Suchej Beskidzkiej wyjeżdżaliśmy ok 16-17 w pt, aby na granicy Slo-Hr (jeździmy autostradami SK-A-SLO-HR) być około północy, i .

Czyli muszę wyjechać przed północą aby najpóźniej w Lucko być przed godz. 8 rano? Muszę to przemyśleć.

Pozdrowienia.;)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.06.2024 17:53

8,5h to masz czystej jazdy. A przerwy ?
Gonzales
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonzales » 04.06.2024 18:03

Tak wiem że to tak na styk i to bez przerw. Jak sobie przypomnę ubiegłoroczne kilkugodzinne stanie w gigantycznym korku między Lucko a Karlovacem a nawet za nim to chyba zrezygnuję ze snu przed wyjazdem i wyruszę wcześniej.

Pozdrowienia.;)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 04.06.2024 22:21

piekara114 napisał(a):
Gonzales napisał(a):Podpowiedzcie dobrzy ludzie o której muszę być najpóźniej w Lucko w sobotę 29.06. .

Przy sobocie to najlepiej być na bramkach najpóźniej do 5tej.

I nic nie objeżdżać! W późniejszych godzinach objazd nic nie daje, bo i tak jest potem korek do rozjazdu w Bosiljevie. W wakacyjne weekendy nie chodzi tylko o same bramki, tylko właśnie o cały odcinek Lučko-Bosiljevo.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 04.06.2024 22:47

marekkowalak napisał(a):
piekara114 napisał(a):
Gonzales napisał(a):Podpowiedzcie dobrzy ludzie o której muszę być najpóźniej w Lucko w sobotę 29.06. .

I nic nie objeżdżać! W późniejszych godzinach objazd nic nie daje, bo i tak jest potem korek do rozjazdu w Bosiljevie. W wakacyjne weekendy nie chodzi tylko o same bramki, tylko właśnie o cały odcinek Lučko-Bosiljevo.

W zależności od warunków na drodze nr 1 i autostradzie oczywiście że to się może opłacać. Od bramek w Lučko do wjazdu z Jasterbarsko jest 25km, często to korek. Już jest zysk jeśli Stara Droga nie stoi. Można pojechać i do Karlovca i to jest ok 45km. Jak było wspomniane, często korka. Z Karlovca do rozjazdu w Bosiljevo II na Rijeke i Istarski Ipsilon, zostaje ok 40km. W sumie tylko a nie ponad 100km. Zysk może być duży. Kwestia przepustowości 1ki i autocesty.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 05.06.2024 07:20

Gonzales napisał(a):Wiem że im szybciej tym lepiej ale przed wyjazdem zawsze łapię kilka godzin snu i wtedy nie ma problemu z jazdą do celu.

Pozdrowienia.;)

A może spróbuj wyjechać wcześniej by Lucko minąć o 00:00-02:00 i na pierwszej, drugiej (lepsze zaplecze) stacji zrobić sobie drzemkę.
Jak jadę za Dubrownik to tak robię i w moim wypadku to działa. Nadmienię, że rano (ok.8:00) nie jadę autostradą tylko od Karlovaca starą D1, na miejscu jestem dokładnie na 16:00
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 05.06.2024 07:54

wielbiciel napisał(a):
Gonzales napisał(a):A może spróbuj wyjechać wcześniej by Lucko minąć o 00:00-02:00 i na pierwszej, drugiej (lepsze zaplecze) stacji zrobić sobie drzemkę.
Jak jadę za Dubrownik to tak robię i w moim wypadku to działa. Nadmienię, że rano (ok.8:00) nie jadę autostradą tylko od Karlovaca starą D1, na miejscu jestem dokładnie na 16:00

Możesz napisać którędy jedziesz od Karlovca? Dobijasz do autocesty czy nie? W jakim miejscu przejeżdżasz BiH, a może mostem i przez Pelješac?
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 05.06.2024 09:07

wielbiciel napisał(a):
Gonzales napisał(a):Wiem że im szybciej tym lepiej ale przed wyjazdem zawsze łapię kilka godzin snu i wtedy nie ma problemu z jazdą do celu.

Pozdrowienia.;)

A może spróbuj wyjechać wcześniej by Lucko minąć o 00:00-02:00 i na pierwszej, drugiej (lepsze zaplecze) stacji zrobić sobie drzemkę.

To jest najlepsza opcja, być jak najwcześniej i najwyżej dłuższy postój gdzieś dalej.
Zawsze jeździłem z piątku na sobotę i uważam że godz. 8 na Lućko, to jest taka granica.
Raz byłem ok 9 i już jechałem objazdem, nie wiem nie spodobał mi się, zakręty, skrzyżowania i także duży ruch.
Wyjedź jak najszybciej, po drodze krótka drzemka i kolejna już za Lućko.
Będę się rozglądał po drodze :), jedziemy w tym samym czasie i podobnym kierunku
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 05.06.2024 09:23

To tylko opcja a nie wstęp do dyskusji na temat rozsądku, wyższości jazdy w dzień czy w noc itp.

Zastawnów się czy ta drzemka 2-3 godziny ma sens? Ja mam troszkę dalej i zazwyczaj wyjezdzam już o 17:00 ( prawie wszystko spakowane dzień wcześniej, aby się tym nie zajmować, skończyć pracę chwilę odsapnąć i po godzinie w drogę, dodatkowo staram się dobrze wyspać przez ostatnie 2-3 noce). Wówczas pusto na drodze, mijam spokojnie Lucko i zjazd na Karlowac, krótki odpoczynek na tankowanie i jazda juz na dłuższy odpoczynek do KRKA-ZAPAD. U mnie pierwsze oznaki kryzysu są o 5-6 niezależnie czy wyjadę o 17,20,23. Drzemkę przed wyjazdem przerabiałem, ale przesuwa tylko ten kryzys do 7-8, a to nic nie zmienia poza tym ze człowiek dostaje jeszcze bardziej w kość, bo o 7-8 trudniej się zdrzemnąć i droga bardziej męczy przez większy ruch.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 05.06.2024 18:55

marekkowalak napisał(a):
piekara114 napisał(a):

W sezonie w soboty ruch jest bardzo duży, ale nocą jakoś to idzie. Odnośnie powrotu to zauważyłem, że ostatnio przed bramkami pod Zagrzebiem nie ma różnicy czy wybierzemy zjazd gotówkowy czy kartowy. Można już wspominać 2 km korki do "gotówki", a tylko kilka aut do "kart".

PS czy system elektroniczny (bez urządzenia) wchodzi od 2025 roku?
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 05.06.2024 19:05

ziemniak napisał(a):
PS czy system elektroniczny (bez urządzenia) wchodzi od 2025 roku?

Takie są zapowiedzi rządu chorwackiego.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 05.06.2024 23:24

Marlowe1994 napisał(a):
wielbiciel napisał(a):
Gonzales napisał(a):A może spróbuj wyjechać wcześniej by Lucko minąć o 00:00-02:00 i na pierwszej, drugiej (lepsze zaplecze) stacji zrobić sobie drzemkę.

Możesz napisać którędy jedziesz od Karlovca? Dobijasz do autocesty czy nie? W jakim miejscu przejeżdżasz BiH, a może mostem i przez Pelješac?

Zjazd na Karlovać i dalej "1" Plitvice-Graćac-Knin-Sinj-Trilj-Ćaporice i tu zjazd na autostradę gdzie robię pauzę na kawę i spacer z psem na pierwszej stacji. Za Plitvicami pusto przez wiele kilometrów. Mostem, po co stać na granicy. Jeżdżę do Molunat.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 745
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone