Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 03.07.2023 11:05

Korek na autostradzie, a obok świetna darmowa droga - resztę dopowiedzcie sobie sami, czy warto jeździć w sezonie (zwłaszcza w soboty) autocestą na odcinku Sentilj - Macelj ;)
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 03.07.2023 11:41

te kiero napisał(a):Promet.Sl pokazuje na mapie w ciągu autostrady i na Razcepach roboty drogowe. Stąd pewnie korek. Obecnie to 2,5km.
Ogólnie okolice Ljubljany lubi się korkować i spowalniać i bez robót drogowych, więc zwężka tylko to pogłębia.

Stałem w sobotę rano przez te roboty jakieś 1.5h (tzn. jechałem 9km przez 1.5h) potem przed Lubljaną i łącznie chyba 3 razy zanim dojechałem na Istrię. Wracałem w piątek już przez Rijeka/Lućko i tylko jedno zatwardzenie - oczywiscie przy granicy w Słowenii.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.07.2023 14:39

No trochę się tam dzieje, można podpatrzeć, bo w miarę na bieżąco uaktualniają; obecnie to zatwardzenie przed Ljubljaną ma 6km. Wklejam ponownie:
https://www.promet.si/en

Można sobie poustawiać opcje na mapce, co kogo interesuje.
grab56
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 03.07.2023 14:45

Nie widzę tam informacji o przewidywanym czasie zakończenia robót. Macie może jakieś info o tym, kiedy skończą w okolicy Mariboru?
huling
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) huling » 04.07.2023 08:28

Ja jechałem w nocy z niedzieli na poniedziałek (2/3 lipca). W Mariborze byłem ok. 0:30 i nie było żadnych korków. Tam chyba kładli wcześniej nowy asfalt, bo są długie odcinki z nowo pomalowanymi pasami. Myślę, że za chwilę będzie koniec tych utrudnień. Później przy Zagrzebiu też pusto było.
Krisv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krisv » 11.07.2023 22:24

Marsallah napisał(a):Korek na autostradzie, a obok świetna darmowa droga - resztę dopowiedzcie sobie sami, czy warto jeździć w sezonie (zwłaszcza w soboty) autocestą na odcinku Sentilj - Macelj ;)

Wszystko zależy od tego kiedy jedziesz. Wracaliśmy tą autostradą z Chorwacji w poniedziałek 10.07.2023 ok. godz. 15:00. Korek przed spalonym tunelem +10 minut według GM. Czas przejazdu od HR do AUT to całe 40 minut, w tym 13 minut jazdy w korku. Resztę dopowiedzcie sobie sami :wink:
bledzik
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) bledzik » 12.07.2023 07:36

U nas nawet 35 min, u znajomych podobnie, u rodziców podobnie...
a czas przejazdu Krapina - Cvetlin - Spielfeld - 2 godziny, ale dalej będą bredzić że szybciej. To te same bzdury, że trasa przez SVK/HUN szybsza, wystarczy spojrzeć na google maps lubi się nimi przejechać
histe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) histe » 12.07.2023 08:14

Nikt nie bredzi, a to co pokazuje GM i rzeczywistość to czasami dwa różne wymiary. Dla niektórych może być to trasa szybsza- zależy od miejsca startu i pory dnia samej jazdy nie można uogólniać
markid
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markid » 12.07.2023 09:38

Nie wiem jak to GM liczy ale tak dla testu wrzuciłem sobie na teraz trasę Kielce - Split przez CZ-AU-SL oraz przez SK-HU i odległość z dokładnością do kilku km praktycznie taka sama, czasowo ta pierwsza jest o pół godziny szybsza ale gdy zerknąć na mapę to na tej pierwszej jest na oko kilkanaście punktów z robotami drogowymi, a na tej drugiej ... dwa.
W długi weekend jechałem do Włoch i z powrotem - roboty drogowe i spowolnienia w Czechach - standard.
:papa: :papa: :papa:
Lawliet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lawliet » 12.07.2023 12:40

bledzik napisał(a):To te same bzdury, że trasa przez SVK/HUN szybsza, wystarczy spojrzeć na google maps lubi się nimi przejechać

Wincyj! Wincyj tej " forumowej propagandy" jak to w jednym z poprzednich postów nazwałeś. Dzięki tobie tam są takie puchy :papa:
grab56
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 12.07.2023 16:25

Ech, jak dzieci. Bez sensu te licytacje. Niech każdy jedzie jak mu pasuje. Oczywiście tylko niech nie ściemnia, że objazd słoweńskiej autostrady zajmuje tylko 20 minut więcej niż jazda niezakorkowaną autostradą, bo sam jeździłem nieraz objazdem i wiem, ile to trwa.
A jeśli chodzi o trzymanie się tematu, to będę bardzo wdzięczny za informację o tym, kiedy naprawią ten przypalony tunel w Słowenii.
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 13.07.2023 07:06

Duże korki się tworzą w tym tunelu? Planowałem w tym roku w tamtą stronę jechać autostradą i nie wiem czy warto. Będę tam koło godziny 10 rano, tylko że w środku tygodnia.
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 13.07.2023 08:54

markid napisał(a):Nie wiem jak to GM liczy ale tak dla testu wrzuciłem sobie na teraz trasę Kielce - Split przez CZ-AU-SL oraz przez SK-HU i odległość z dokładnością do kilku km praktycznie taka sama, czasowo ta pierwsza jest o pół godziny szybsza ale gdy zerknąć na mapę to na tej pierwszej jest na oko kilkanaście punktów z robotami drogowymi, a na tej drugiej ... dwa.
W długi weekend jechałem do Włoch i z powrotem - roboty drogowe i spowolnienia w Czechach - standard.
:papa: :papa: :papa:

algorytm google'a opiera się na użytkownikach oraz komunikatach ruchu drogowego (ten system co działa w GPS na szybę). Jeśli ty jedziesz 130km/h a cała reszta jechała tą samą trasą 140km/h to ty masz zieloną drogę, jak oni jechali 130km/h a ty tniesz 140km/h to MOŻE (ale nie musi) pokazać Ci na żółto trasę. Zwykle też te wszystkie kolory na trasach (zwłaszcza żółty) mają opóźnienie z aktualizacją. Tak czy inaczej im więcej ludzi używa tym te informacje są bardziej rzetelne.
Krisv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krisv » 13.07.2023 10:12

Koenig napisał(a):Duże korki się tworzą w tym tunelu? Planowałem w tym roku w tamtą stronę jechać autostradą i nie wiem czy warto. Będę tam koło godziny 10 rano, tylko że w środku tygodnia.

To uruchom sobie GM w środku tygodnia o 10 rano, ustaw trasę na Słowenii od granicy do granicy i zobaczysz czas przejazdu. Bez korków całą Słowenię przejeżdżasz autostradą w pół godziny, a z korkiem wyszło +10 minut.
bonovox75
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonovox75 » 13.07.2023 20:10

rodzynpatryk napisał(a):Dwa razy jechałem przez Boboszów i to w obie strony. Za pierwszym razem, wracając z Chorwacji nad ranem, nawigacja zgubiła sygnał i nie mogła się już odnaleźć. Wtedy do laski wróciła mapa papierowa i też dałem radę :D decyzja raczej podjęta, w sobotę po 16/17 nie powinno być strasznego ruchu na Kłodzko więc zobaczymy :) ale dzięki za rady

Hej,

ja z Wrocka i do Wrocka zawsze jadę przez CZ bezpłatnymi przez Boboszów, Cervena Voda, Svitavy, Brno, Mikulov. Może jest kilkanaście minut dłużej, ale bez winiet. Do CRO z reguły startuję w piątek około 16-stej z Wrocka. Na korki nigdy nie narzekałem mimo, że to piątki były.
Wracam zawsze z Chorwacji tą samą drogą i czasem nad ranem. Fakt, wówczas navi pokazuje "głupoty" i każe omijać "wirtualne" korki zebrane z popołudnia. Zawsze wówczas jadę po prostu według numeru drogi w CZ (42 i 11). I gitara ;-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 736
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone