napisał(a) biokd » 28.06.2022 15:06
grab56 napisał(a):Istotnie, Czesi w paru miejscach zaczęli większe remonty, które na moje oko raczej będą trwały co najmniej do końca lata. Jednak w nocy to nie jest problem. Jedynym zmartwieniem jest granica SLO/HR, gdzie może być korek nawet na ponad dwie godziny. A jeśli chcesz granicę przekroczyć w innym miejscu (Cvetlin lub Rogatec), to wtedy znacznie maleje sens kupowania Słoweńskiej winiety, bo i tak trzeba z autostrady zjechać już w okolicach Ptuja.
Owszem, to jest oczywiste, 2 lata temu jechałem przez Cvetlin, w nocy na granicy zerowy ruch praktycznie, ale że to jest jednak trasa nieco naokoło i przez wioski to trochę dłużej się jedzie niż tym kawałkiem autostrady przez SLO.
No i wjeżdża sie spowrotem na autostradę chorwacka tuż za granicą omijając zapewne korek na głównej granicy.
Zasadnicze pytanie jest więc takie, czy jadąc normalnie autostrada i tak wpakuje się w jakiś mega korek na głównej granicy niezależnie od pory dnia i nocy i całość zajmie mniej więcej tyle samo co przejechanie objazdem przez Cvetli? Bardziej mi zależy na czasie niż na euro wydanych na winiete , bo wolę jechać 2 godziny niz stać w korku z marudzącym dzieckiem przez 2 godziny