Hej.
wybieram się w tym roku do Chorwacji, na Istrie.
Jadę już kolejny raz, tak średnio co 3-4 lata wychodzi. I ostatnio zawsze jechałem trasą przez Słowację i Węgry. I jechało się bardzo dobrze. Ostatni raz to był początek czerwca więc nie było żadnych korków. I zawsze wyjeżdzeliśmy na noc, około 21:00.
Start: Bydgoszcz
Cel: Fażana
Dystans: 1350 km
W tym roku pierwszy raz jedziemy na Istrię i jakbym nie sprawdzał to google.maps nie bardzo jest chętny wybrać trasę przez Słowację i Wegry tak jak zawsze jechałem czyli Żylina - Bratysława - Gyor - Szombathely - Zagrzeb i dalej na dół.
Wychodzi na chwilę obecną godzinkę dłużej i około 80 km dalej.
Nie ma co chyba kombinować? Dobrze mi się tą trasą jechało, w nocy między Żyliną, a Bratysławą prawie żadnego samochodu
.
W tym roku plan jest taki by wyjechać około 20:00 - 21:00 z domu i jechać na raz.
Do pokonania około 1350 km. Nie robimy noclegu na trasie. Chcę jechać na noc żeby dzieciaki spały (3 i 5 lat).
Wyjazd w środę wieczorem 15.06.
Czy jest sens kombinować z trasą przez Słowację i Wegry? Czy tak jak poakzuje nawigacja: Ostrawa - Brno - Wiedeń - Graz - Ljublana - Istria.
Pewnie byłaby jakaś osczędność na winietach ale nie chcę jeszcze dokładać trasy więc pewnie opcja klasyczna jest rozsądniejsza.
Gdzie na trasie przez Czechy, Austrie i Słowenie mogą być utrudnienia? Zakładając przejad przez te kraje w godzinach wczesnoporannych.
Planuję dojechać na spokojnie do Słowenii, powinno być to około 8:00 - 9:00 i wtedy dłuższy postój i śniadanie.
Polecicie jakieś fajne miejsce na odpoczynek na tej trasie: Maribor - Ljublana - Istria.
Nie chcę za bardzo zjeżdzać z trasy ale kawałeczek można zjechać, może gdzieś nad jeziorko jakby była pogoda? Nie znam kompletnie Słowenii, a tym razem przyjdzie nam przejechać prawie całą
Myślałem o zwiedzeniu jaskiń od razu, Postojnej. Ale nie wiem czy po całonocnej jeżdzie będzie to jakaś frajda, dzieciaki zmięczone itp. Dlatego wolałbym jakieś jezioro, może jakiś plac zabaw w Słowenii, na trasie / blisko trasy żeby dzieciaki miały trochę ruchu.
Pozdrawiam