tre_k napisał(a):Panowie/panie czy wjeżdżając w nocy 31.07 na 1.08 tj. w niedzielę na poniedziałek uniknę korków? Pytam bo w zeszłym roku zrobiłem ten błąd i ruszyłem z piątku na sobotę… Stałem w korku nawet na moście górskim nie wiem jak się nazywa ten odcinek ale droga była ciężka
tre_k napisał(a):Panowie/panie czy wjeżdżając w nocy 31.07 na 1.08 tj. w niedzielę na poniedziałek uniknę korków? Pytam bo w zeszłym roku zrobiłem ten błąd i ruszyłem z piątku na sobotę… Stałem w korku nawet na moście górskim nie wiem jak się nazywa ten odcinek ale droga była ciężka
ziemniak napisał(a):Mam pytanie, bo do tej pory to zazwyczaj jeździłem do Chorwacji w czwartek na noc, a wracałem w poniedziałek na noc. Wyjazdy też były raczej przed/poza sezonem.
W tym roku pobyt nam się mocno rozciągnął geograficznie (30.06 - 17.07). Najbardziej boje się:
1) sobota, 9 lipca rano - przejście A1 od Medziugorie do Chorwacji
- obok jest pełno przejść mniejszych, rozważam nawet jazdę drogą nr 60 pod Split i wtedy na A1
2) sobota, 16 lipca około południa - wyjazd z term w Tuheljske Toplice, planuje przejechać bocznymi drogami do Varaždin, a potem na przejście w Mursko Središće i Dolga Vas. Tego najbardziej się boje - tutaj prośba o komentarze, bo nigdy nie korzystałem z tej drogi.
W sumie to planujemy kilka razy wjeżdżać i wyjeżdżać z Chorwacji:
1) czwartek, 30 czerwca popołudniu/wieczorem - Udvar (Węgry) na lody do Osijek, a potem późnym wieczorem/nocą przejście A5/A1 do BiH
2) czwartek, 7 lipca rano - przejście od Herceg Novi do Chorwacji, w razie problemów jest jeszcze drugie przejście do drogi nr 516 w Chorwacji
3) czwartek, 7 lipca około południa - przejście Brgat Gornji drogą nr 223 do bośniackiej M20
Za wszelkie wskazówki, uwagi, porady będę bardzo wdzięczny, bo ostatni raz po BiH i MNE jeździłem w 2011 roku.
berater napisał(a):Jest to mój pierwszy post na forum, zatem witam wszystkich.
Potrzebuję Waszej pomocy, życzliwych rad i komentarzy nt. poniższego planu:
Wybieram się z rodziną i niestety z psem (zakała rodziny) z Piaseczna pod Warszawą do Baška Voda.
Będzie to moja pierwsza w życiu wyprawa do CRO.
.....
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi