Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.04.2013 06:03

Z podobnych rewirów startujemy. Weź pod uwagę, że do Splitu na terminal masz około 14h jazdy + przeprawa + dojazd na Hvarze, a więc około 18h
Trochę długo...
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 03.04.2013 06:07

Spokojnie, dam radę :)
Na Korcule na dwa promy zajęło mi ponad 20h ;)
Teraz rozważam prom via Split, ale też Drvenik. Fux, myślisz, że pierwsza opcja jest lepsza?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.04.2013 06:56

Nie wiem; pytaj Hvarowców.
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 03.04.2013 08:34

cooleczka napisał(a):Teraz rozważam prom via Split, ale też Drvenik. Fux, myślisz, że pierwsza opcja jest lepsza?

mam podobną rozkminę co Ty w tym roku też Hvar u mnie i wciąż dumam skąd promem Split czy może Drvenik :?: , chyba jednak będzie to Drvenik, i nie chodzi o kwestię finansową płynięcia ze Splitu, ale samą długość rejsu(ok, 2,5h), poza tym z tego co poczytałem sobie to ze Splitu zdecydowanie rzadziej te promy śmigają, ale zabierają więcej, z Drvenika częściej ale biorą mniej na pokład i stąd moja rozkmina, ale chyba pogonię samochodem dalej te ok 100km i zakotwiczę się w Drveniku.
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 03.04.2013 16:31

barti75 napisał(a):
cooleczka napisał(a):Teraz rozważam prom via Split, ale też Drvenik. Fux, myślisz, że pierwsza opcja jest lepsza?

mam podobną rozkminę co Ty w tym roku też Hvar u mnie i wciąż dumam skąd promem Split czy może Drvenik :?: , chyba jednak będzie to Drvenik, i nie chodzi o kwestię finansową płynięcia ze Splitu, ale samą długość rejsu(ok, 2,5h), poza tym z tego co poczytałem sobie to ze Splitu zdecydowanie rzadziej te promy śmigają, ale zabierają więcej, z Drvenika częściej ale biorą mniej na pokład i stąd moja rozkmina, ale chyba pogonię samochodem dalej te ok 100km i zakotwiczę się w Drveniku.

dla mnie ten prom ze Splitu właśnie przez długość rejsu jest brany pod uwagę. 2,5h to idealnie żeby się przespać przed przemierzeniem wyspy i tunelu :)
kosztowo to chyba wyjdzie na jedno, prom droższy, ale mniej paliwa na przejazd i niższa opłata za autostradę
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 03.04.2013 20:15

cooleczka napisał(a):
barti75 napisał(a):

dla mnie ten prom ze Splitu właśnie przez długość rejsu jest brany pod uwagę. 2,5h to idealnie żeby się przespać przed przemierzeniem wyspy i tunelu :)
kosztowo to chyba wyjdzie na jedno, prom droższy, ale mniej paliwa na przejazd i niższa opłata za autostradę

no ja będę jechał z Grazu, więc będę po ok 600km(jeśli popłyniemy ze Splitu) lub po 700km jeśli z Drvenika więc kimać mi się nie będzie chciało, cenowo nie do końca wyjdzie tak samo, ale mogę się mylić.
Kiedyś czytałem że rejs ze Splitu na Hvar samochód ok 320kun+ok 45kun/osoba, z Drvenika na Hvar samochód ok 110kun+ok20kun/osoba, więc nie sądzę, aby te 100km jazdy równoważyło mi tą różnicę w promach, ale to nie ważne nawet jak wyjdzie na to samo bo z Sucuraja mamy na miejsce dale gdyż za cel urlopu w tym roku wybraliśmy Hvar zatunelowy niż jakbyśmy desantowali w Starim Gradzie, tyle że za Drvenikiem przemawia zjazd z autostrady w Sestanowcu i przejazd Jadranką do Drvenika i dlatego dla samych widoków, których się nie widziało od roku zdecyduję się jednak na rejs z Drvenika.
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 03.04.2013 20:41

No tak, widoki są faktycznie piękne. Ja lecę na raz, więc dla mnie możliwość kimnięcia się tuż przez finiszem będzie bardzo poważnie rozważana. A że też jadę za tunel... może po prostu rzucę monetą :)
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 03.04.2013 22:09

barti75 napisał(a):no ja będę jechał z Grazu, więc będę po ok 600km(jeśli popłyniemy ze Splitu) lub po 700km jeśli z Drvenika więc kimać mi się nie będzie chciało, cenowo nie do końca wyjdzie tak samo, ale mogę się mylić.
Kiedyś czytałem że rejs ze Splitu na Hvar samochód ok 320kun+ok 45kun/osoba, z Drvenika na Hvar samochód ok 110kun+ok20kun/osoba, więc nie sądzę, aby te 100km jazdy równoważyło mi tą różnicę w promach, ale to nie ważne nawet jak wyjdzie na to samo bo z Sucuraja mamy na miejsce dale gdyż za cel urlopu w tym roku wybraliśmy Hvar zatunelowy niż jakbyśmy desantowali w Starim Gradzie, tyle że za Drvenikiem przemawia zjazd z autostrady w Sestanowcu i przejazd Jadranką do Drvenika i dlatego dla samych widoków, których się nie widziało od roku zdecyduję się jednak na rejs z Drvenika.

Możesz rozważyć wcześniejszy zjazd z autostrady, a mianowicie w Blato Na Cetini do centrum Omisza. http://goo.gl/maps/MMp1d Przedsmak drogi na Hvarze http://goo.gl/maps/zEBSW Wrażenia tu.

Rozkład i cennik promów http://www.chorwackie.pl/dalmacja/trans ... dkowa.html
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 03.04.2013 22:52

cooleczka napisał(a):dla mnie ten prom ze Splitu właśnie przez długość rejsu jest brany pod uwagę. 2,5h to idealnie żeby się przespać przed przemierzeniem wyspy i tunelu :)

Wbijaj na ten 5:00 ze Splitu. Dostawcze mają pierwszeństwo lecz osobówek też sporo wchodzi. Bądź dużo wcześniej.
barti75
Cromaniak
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 04.04.2013 08:59

pasażer napisał(a):Możesz rozważyć wcześniejszy zjazd z autostrady, a mianowicie w Blato Na Cetini do centrum Omisza..............

Rozkład i cennik promów ....................

pasażer dzięki za info zapewne jakbym sam jechał to bym rozważył wcześniejszy zjazd jak proponujesz ale tak trzeba będzie zadać pytanko w większym gronie niby taka mini demokracja :lol: i czekać na info kto jest za tą opcją.
Co do rejsu ze Splitu no właśnie, jadąc z Grazu to raczej mało prawdopodobne że uda mi się dojechać do Splitu o tyle wcześniej, aby zdążyć na prom o 14:30 więc zostaje następny o 17 plus ponad 2godz rejsu i dojazd na miejsce ok 25km, jadąc do Drvenika jest szansa że wbiję się na prom o 15:45 choć to też może być złudne bo niewiadomo ile będzie już tam czekać aut na ten prom(podejrzewam że się nie załapię), więc zostaje czekać 1,5h na kolejny jakbym nie liczył skąd popłynę raczej znikome szanse, że przed 20 uda mi się dobić na miejsce
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.04.2013 09:03

W Drveniku, jeśli jest duże obłożenie, to poszczają dodatkowy prom, więc rozkład może nie być szczególnie przestrzegany. A dokładnie można załapać się na prom pomiędzy godzinami z rozkładu.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.04.2013 09:11

Z Grazu musisz ruszyć około 7ej po szybkim śniadaniu; wtedy zdążysz bez problemu.
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 04.04.2013 09:32

Bocian napisał(a):W Drveniku, jeśli jest duże obłożenie, to poszczają dodatkowy prom, więc rozkład może nie być szczególnie przestrzegany. A dokładnie można załapać się na prom pomiędzy godzinami z rozkładu.
no i git więc bez problemu powinien zdążyć na ten prom o 15:45, a być może i szybciej

FUX napisał(a):Z Grazu musisz ruszyć około 7ej po szybkim śniadaniu; wtedy zdążysz bez problemu.
rozumiem, że jak wyjadę o 7 z Grazu to do Splitu zdążę na ten o 14:30
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.04.2013 10:19

Myślę, że zdążysz.
cooleczka
Croentuzjasta
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 07.04.2013 22:49

pasażer napisał(a):
cooleczka napisał(a):dla mnie ten prom ze Splitu właśnie przez długość rejsu jest brany pod uwagę. 2,5h to idealnie żeby się przespać przed przemierzeniem wyspy i tunelu :)

Wbijaj na ten 5:00 ze Splitu. Dostawcze mają pierwszeństwo lecz osobówek też sporo wchodzi. Bądź dużo wcześniej.

nie wiem czy zdążę na 5.00
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 72
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone