Z podobnych rewirów startujemy. Weź pod uwagę, że do Splitu na terminal masz około 14h jazdy + przeprawa + dojazd na Hvarze, a więc około 18h
Trochę długo...
cooleczka napisał(a):Teraz rozważam prom via Split, ale też Drvenik. Fux, myślisz, że pierwsza opcja jest lepsza?
barti75 napisał(a):cooleczka napisał(a):Teraz rozważam prom via Split, ale też Drvenik. Fux, myślisz, że pierwsza opcja jest lepsza?
mam podobną rozkminę co Ty w tym roku też Hvar u mnie i wciąż dumam skąd promem Split czy może Drvenik , chyba jednak będzie to Drvenik, i nie chodzi o kwestię finansową płynięcia ze Splitu, ale samą długość rejsu(ok, 2,5h), poza tym z tego co poczytałem sobie to ze Splitu zdecydowanie rzadziej te promy śmigają, ale zabierają więcej, z Drvenika częściej ale biorą mniej na pokład i stąd moja rozkmina, ale chyba pogonię samochodem dalej te ok 100km i zakotwiczę się w Drveniku.
cooleczka napisał(a):barti75 napisał(a):cooleczka napisał(a):Teraz rozważam prom via Split, ale też Drvenik. Fux, myślisz, że pierwsza opcja jest lepsza?
mam podobną rozkminę co Ty w tym roku też Hvar u mnie i wciąż dumam skąd promem Split czy może Drvenik , chyba jednak będzie to Drvenik, i nie chodzi o kwestię finansową płynięcia ze Splitu, ale samą długość rejsu(ok, 2,5h), poza tym z tego co poczytałem sobie to ze Splitu zdecydowanie rzadziej te promy śmigają, ale zabierają więcej, z Drvenika częściej ale biorą mniej na pokład i stąd moja rozkmina, ale chyba pogonię samochodem dalej te ok 100km i zakotwiczę się w Drveniku.
dla mnie ten prom ze Splitu właśnie przez długość rejsu jest brany pod uwagę. 2,5h to idealnie żeby się przespać przed przemierzeniem wyspy i tunelu
kosztowo to chyba wyjdzie na jedno, prom droższy, ale mniej paliwa na przejazd i niższa opłata za autostradę
barti75 napisał(a):no ja będę jechał z Grazu, więc będę po ok 600km(jeśli popłyniemy ze Splitu) lub po 700km jeśli z Drvenika więc kimać mi się nie będzie chciało, cenowo nie do końca wyjdzie tak samo, ale mogę się mylić.
Kiedyś czytałem że rejs ze Splitu na Hvar samochód ok 320kun+ok 45kun/osoba, z Drvenika na Hvar samochód ok 110kun+ok20kun/osoba, więc nie sądzę, aby te 100km jazdy równoważyło mi tą różnicę w promach, ale to nie ważne nawet jak wyjdzie na to samo bo z Sucuraja mamy na miejsce dale gdyż za cel urlopu w tym roku wybraliśmy Hvar zatunelowy niż jakbyśmy desantowali w Starim Gradzie, tyle że za Drvenikiem przemawia zjazd z autostrady w Sestanowcu i przejazd Jadranką do Drvenika i dlatego dla samych widoków, których się nie widziało od roku zdecyduję się jednak na rejs z Drvenika.
cooleczka napisał(a):dla mnie ten prom ze Splitu właśnie przez długość rejsu jest brany pod uwagę. 2,5h to idealnie żeby się przespać przed przemierzeniem wyspy i tunelu
kosztowo to chyba wyjdzie na jedno, prom droższy, ale mniej paliwa na przejazd i niższa opłata za autostradę
pasażer napisał(a):Możesz rozważyć wcześniejszy zjazd z autostrady, a mianowicie w Blato Na Cetini do centrum Omisza..............
Rozkład i cennik promów ....................
no i git więc bez problemu powinien zdążyć na ten prom o 15:45, a być może i szybciejBocian napisał(a):W Drveniku, jeśli jest duże obłożenie, to poszczają dodatkowy prom, więc rozkład może nie być szczególnie przestrzegany. A dokładnie można załapać się na prom pomiędzy godzinami z rozkładu.
rozumiem, że jak wyjadę o 7 z Grazu to do Splitu zdążę na ten o 14:30FUX napisał(a):Z Grazu musisz ruszyć około 7ej po szybkim śniadaniu; wtedy zdążysz bez problemu.
pasażer napisał(a):cooleczka napisał(a):dla mnie ten prom ze Splitu właśnie przez długość rejsu jest brany pod uwagę. 2,5h to idealnie żeby się przespać przed przemierzeniem wyspy i tunelu
Wbijaj na ten 5:00 ze Splitu. Dostawcze mają pierwszeństwo lecz osobówek też sporo wchodzi. Bądź dużo wcześniej.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi