Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 10.08.2021 09:00

szj napisał(a):
Marsallah napisał(a):^^
Nie wyobrażam sobie, że ktoś kupuje słoweńską winietę, nie planując jechać przez przejście w Macelj.
Zwlaszcza, że winiety na Słowację są tygodniowe, więc jeśli już ktoś je kupuje, to oddzielnie na przejazd tu i tam.

Słoweńska winieta (bo o takiej jak rozumiem była cała wypowiedź) 30-dniowa kosztuje tyle co dwie 7-dniowe, więc ja akurat kupuję 30-dniową na wjeździe do Austrii u "Kramera" i mam z głowy w obie strony.

Oczywiście, że można. Nam przytrafia się zmieniać plany, daty, trasy. Gdybym zrobił tak jak Ty, to już kilka razy bym stracił te 15E :)
szj
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) szj » 10.08.2021 12:01

piotrulex napisał(a):Oczywiście, że można. Nam przytrafia się zmieniać plany, daty, trasy. Gdybym zrobił tak jak Ty, to już kilka razy bym stracił te 15E :)

Jedni bardziej cenią 15€ inni czas całej rodziny spędzony w podróży - co kto lubi (kupowanie winiet np. przy granicy Słowackiej to często stanie w kolejce - przebijałem się sam przez taki sztuczny tłok aut na granicy A-SLO, które chciały zjechać do punktu z winietami) ;-) Mi na ten przykład Google w stronę do Cro w reakcji na bieżącą sytuację zaproponował koło Ptuja zjechanie na Cvetlin (jeszcze na początku lipca to robił). Czy straciłem 15€? Nie uważam tak - dotarłem tam pewnie i tak wcześniej niż kombinując od Austrii jak nie wjechać w Słowenii na autostradę, zwłaszcza, że kompletnie tego nie planowałem :)
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 10.08.2021 12:32

Czy możecie zdradzić jak długo aktualnie czeka się na granicy Słowenia/Chorwacja jadąc na Istrię?
Chodzi mi o przejście graniczne: Dragonja (SLO) - Buje Kastel (HR) lub przejście Border Crossing Secovlje (SLO) - Plovanija (HR)?
Granicę będę przekraczał nietypowo bo ok. godz. 15:00 we wtorek.
W drodze powrotnej rano ok. 09:00 w niedzielę.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 11.08.2021 10:08

szj napisał(a):
piotrulex napisał(a):Oczywiście, że można. Nam przytrafia się zmieniać plany, daty, trasy. Gdybym zrobił tak jak Ty, to już kilka razy bym stracił te 15E :)

Jedni bardziej cenią 15€ inni czas całej rodziny spędzony w podróży - co kto lubi (kupowanie winiet np. przy granicy Słowackiej to często stanie w kolejce - przebijałem się sam przez taki sztuczny tłok aut na granicy A-SLO, które chciały zjechać do punktu z winietami) ;-) Mi na ten przykład Google w stronę do Cro w reakcji na bieżącą sytuację zaproponował koło Ptuja zjechanie na Cvetlin (jeszcze na początku lipca to robił). Czy straciłem 15€? Nie uważam tak - dotarłem tam pewnie i tak wcześniej niż kombinując od Austrii jak nie wjechać w Słowenii na autostradę, zwłaszcza, że kompletnie tego nie planowałem :)

Na początek zdecyduj czy piszesz o Słowacji czy Słowenii :)

Dokładnie, niech każdy wybiera co lubi. Ja wiele w trasie sikać nie muszę, ale moje Panie i owszem :) Tak więc ja kupuję w minutę winietę i dzięki temu zamiast 5 minut, czekam tylko 4, aż skorzystają z WC. Tym sposobem każdy jest szczęśliwy :) Kolejek tam nigdy nie miałem
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 15.08.2021 14:49

Współczuję wracającym dzisiaj m7 przez Budapeszt, za Balatonem wypadek i korek na 15 km. Zablokowane oba pasy. Temperatura 35C.
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 17.08.2021 07:28

15.08 po 17ej wyruszałem do Vodic.
Trasa tradycyjna Cz-A-Slo-HR. O trasie przejazdu przez Slo postanowiłem zdecydować podczas tankowania na Temmelu w A.
Podczas przejazdu przez Czechy, w okolicach Lipnika nawigację (jechałem na GM i samochodowej) zaczęły wskazywać mi 50 minut korka i nakazały zjechać z autostrady. Skręciłem na Przerów, przejazd przez centrum, i za Przerowem wjazd na krajówkę nr 1 i potem powrót na autostradę w Vyskov.
Nie wiem, co się tam wydarzyło ale godzina docelowego przyjazdu się nie zmieniła, więc byłem zadowolony.
Na granicy Cz-A strata jakieś 40 minut. Przez Mikulov jechaliśmy już w sznurze aut ale płynnie. Dosłownie jakieś 400 - 500 metrów przed sklepem Kramera wszystko stanęło. Dojazd do tego sklepu zajął nam ok. 40 minut.
5 minut na sprawdzenie sytuacji na granicy w Macejl, 5 minut na zakup i naklejenie winiet i z powrotem do korka. I nagle wszystko ruszyło. Koło celnika jechaliśmy już jakieś 30 km na godzinę, który tylko popędzał, żeby jechać szybciej.
Punkt do testów był zatłoczony, cena 89 euro.
U Kramera kupiłem też winietę na Slo, bo nic nie wskazywało na jakieś utrudnienia, a objazdu już mi się odechciało, tym bardziej, że na powrót i tak założyłem przejazd przez Slo autostradami. Olać te 15 euro.
Standardowo tankowanie na Temmelu, gdzieś w trasie drzemka na parkingu i w Macelj byłem chyba koło 5ej - 5.30. Tam po ok 10 aut do każdego okienka, celnik tylko popatrzył na paszporty w ręce i machał dalej.
Spory korek zrobił się przed bramkami na autostradę. Nawigację kazały zjechać na jedynkę to ten kawałek do Durmanec przejechałem krajówką. 15 minut zaoszczędzone.
Ale za to przejazd przez Chorwację kiepski. Trafiłem chyba na poranny szczyt bo przejazd przez rejon Zagrzebia zajął mi jakąś godzinę. Dalej też nie lepiej bo bez przerwy ograniczenia do do 100 albo 80 km/h. Ale i bez tego momentami zwalniało się do 60 albo nawet wolniej. Doszedł do tego wypadek, więc kolejne minuty straty. Może po minięciu Zadaru zrobiło się luźniej ale szału nie było. Do Vodic dojechaliśmy jakoś przed 11ą.
yehnot
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) yehnot » 17.08.2021 18:03

Czołem,
My zaczęliśmy podróż w sobotę 14/08 ok godz. 10.00 spod Wrocławia z noclegiem w Austrii, aby zakończyć ją w niedzielę 15/08 ok 16.30 w Drasnicy za Makarską. Mając w pamięci korki w pierwszy łykend sierpnia też bałem się zakorkowanej granicy chorwackiej.
Ale wszystko poszło bezproblemowo - żadnego stania i żadnych kontroli. W zasadzie najgorzej mi się jechało w PL - wybrałem trasę A4 i potem nr 45 do Chałupek ze względu na remonty na A4 koło Krapkowic i Górze Sw. Anny. Czechy bezproblemowo za to z solidną ulewą przed Brnem. Wiedeń bez żadnych zatorów, remonty przed Gratzem też bezproblemowo.
Na granicy chorwackiej byliśmy w niedzielę ok. godz. 11.00 sprawdzając wcześniej (koło Ptuja) na googlach sytuację korkową, pomachałem pogranicznikom tylko paszportami (covidowymi i zwykłymi). Auta podjeżdżały cały czas, zajęło nam to może z 10 minut.
Na Lucko też nie było dramatu , cały czas sie podjeżdżało - kolejne 10 minut.
Za w drugą stronę widziałem, że było grubo - i na Lucko - duży korek do bramek płatnych kartami, i na granicy w Macelj - tu jeszcze większy korek. Wcześniej widzieliśmy też trochę zatoru na granicy austriackiej.
No ale powrotem do PL będę się martwił za 2 tygodnie :)
Kelo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kelo » 18.08.2021 11:57

Cześć,
Jadę z czwartku na piątek.
Granicę chorwacką będę przekraczać około 4 rano.
Mam winietę na autostrad na Słowenii.
Gdzie najlepiej zjechać i wjechać z autostrady żeby ominąć "autostradowe" przejście graniczne w Mecelji.

Dziękuję za odpowiedź.
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 18.08.2021 13:56

Kelo napisał(a):Cześć,
Gdzie najlepiej zjechać i wjechać z autostrady żeby ominąć "autostradowe" przejście graniczne w Mecelji.

Dziękuję za odpowiedź.

A skąd jedziesz ?
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 18.08.2021 13:58

yanek37 napisał(a):

Dziękuję za odpowiedź.

A skąd jedziesz ?

I czemu chcesz "to" omijać ? Teraz już nie powinno być aż takich korków...
Kelo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kelo » 18.08.2021 17:47

Jadę z Gliwic, dalej Brno, Wiedeń, Graz..
Naczytałem się że korki na granicy są spore stąd pomysł taki.
bledzik
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) bledzik » 19.08.2021 08:50

nie powinno być konieczności objazdów.
Zainstaluj HAK-a chorwackiego i słoweńskie Promet, zerknij w okolicach Maribor i zdecyduj
Sebastianh13
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sebastianh13 » 19.08.2021 09:03

yanek37 napisał(a):
yanek37 napisał(a):

Dziękuję za odpowiedź.

A skąd jedziesz ?

I czemu chcesz "to" omijać ? Teraz już nie powinno być ażtakich korków...

Wracałem z Chorwacji we wtorek rano. Też myślałem że teraz nie powinno być najmniejszego problemu na granicy. A wyszło 2h stania. Także teraz już nie wiadomo w jaki dzień jechać wracać itd
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 19.08.2021 15:40

Kelo napisał(a):Jadę z Gliwic, dalej Brno, Wiedeń, Graz..
Naczytałem się że korki na granicy są spore stąd pomysł taki.

Słyszałem, że przez Wiedeń jedzie się objazdem z uwagi na remonty. Czy wiecie może coś więcej w temacie?

Sebastianh13 napisał(a):
yanek37 napisał(a):
yanek37 napisał(a):
Wracałem z Chorwacji we wtorek rano. Też myślałem że teraz nie powinno być najmniejszego problemu na granicy. A wyszło 2h stania. Także teraz już nie wiadomo w jaki dzień jechać wracać itd

Na jakim przejściu granicznym stałeś 2h?
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 19.08.2021 16:23

Start centralna PL: godz. 4:00 -> Brno 10:00 -> Lenti 14:00 -> Lucko 15:30 -> Drvenik 20:00
Żadnych korków, trochę remontów, granica HUN/HR paszporty + UCC. 1500 km. w 16h (2 tankowania, więc 2x15 min. przerwy).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 710
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone