Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mkay
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkay » 02.08.2021 08:48

Cześć,
mam pytanie do znawców tras..;)

Planuję wyjechać z Katowic w nocy z niedzieli na poniedziałek (planowany start: 4-5 rano). Miejsce docelowe: Crikvenica, więc sama północ Chorwacji. Mam do wyboru w zasadzie 3 trasy:
1. Czechy-Austria-Słowenia i przejście graniczne w Macelj lub Cvetlinie - tu obawiam się korków zarówno na granicy, jak i później na chorwackich autostradach (Lucko itp...)
2. Słowacja-Węgry - z tego, co czytam fora granice powinny być w miarę ok, natomiast pozostają chorwackie autostrady jak wyżej
3. Czechy-Austria-Słowenia jak w pkt 1, z tą jednak różnicą, żeby w Słowenii jechać na Lubjanę i przejechać granice w Rupie (nad Rijeką) - omijam w ten sposób zakorkowane autotrady w chorwacji, a czasowo i kilometrowo (i finansowo) wychodzi mi bardzo podobnie (według googla)

opcję pierwszą raczej chyba odrzucę, zastanawiam się między 2, a 3 - co byście doradzili?

PS: powrót planuję na czwartek, wyjazd pewnie między 8-10. Najchętniej jechałbym tą samą trasę (kwestia winiet), ale się nie upieram
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 02.08.2021 08:59

Profeta napisał(a):Witam wszystkich Cro Maniaców :)
Mam pytanie dla tych, którzy nie stali w MEGA korku na przejściu AUSTRIA - CHORWACJA w Gornji Macelj.
Jadąc z Mariboru, w którym miejscu zjechać na Cvetlin? Bo mapy usilnie mi to chcą wybić z głowy ...
Czy zjechać już na wysokości Lancova Vas w kierunku Videm pri Ptuju?

Bo na powrocie z CHORWACJI w drodze do AUSTRI to z tego co czytam to zjechać sporo przed Durmanec a konkretnie na wysokości Velika Ves dalej przez Dolice, Gornije Jesenje, Sasa, Ples i Cvetlin?

Jeżeli ktoś w ostatnich dniach przejeżdżał podobnie proszę o wskazówki i podpowiedzi.
Dziękuję serdecznie

Nie ma granicy Austria - Chorwacja :wink:

Żeby od strony Słowenii zaprowadziła Cie nawigacja na przejście w Cvetli to zaznacz sobie koniec przed granicą Slo/Hr https://goo.gl/maps/DGLU3p9icYZn1FUH9
Od strony HR najlepiej zjechać zjazdem Đurmanec i potem kierować się drogą D1 wzdłuż autostrady https://goo.gl/maps/5LxeCciKqKjzPKUC8
Masterjam
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Masterjam » 02.08.2021 09:13

Pytanko , czy wyjeżdzając w tygodniu z poniedziałku na wtorek z Polski ,mam szansę na mniejsze korki na granicy, czy to już fantastyka :)?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 02.08.2021 09:51

Masterjam napisał(a):Pytanko , czy wyjeżdzając w tygodniu z poniedziałku na wtorek z Polski ,mam szansę na mniejsze korki na granicy, czy to już fantastyka :)?

Na pewno są mniejsze niż w w weekend, chociaż i tak z tego co obserwuję nikt nie zmusiłby mnie do jazdy przez Macelj :wink:
Profeta
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Profeta » 02.08.2021 11:48

dids76 napisał(a):
Profeta napisał(a):Witam wszystkich Cro Maniaców :)
Mam pytanie dla tych, którzy nie stali w MEGA korku na przejściu AUSTRIA - CHORWACJA w Gornji Macelj.
Jadąc z Mariboru, w którym miejscu zjechać na Cvetlin? Bo mapy usilnie mi to chcą wybić z głowy ...
Czy zjechać już na wysokości Lancova Vas w kierunku Videm pri Ptuju?

Bo na powrocie z CHORWACJI w drodze do AUSTRI to z tego co czytam to zjechać sporo przed Durmanec a konkretnie na wysokości Velika Ves dalej przez Dolice, Gornije Jesenje, Sasa, Ples i Cvetlin?

Jeżeli ktoś w ostatnich dniach przejeżdżał podobnie proszę o wskazówki i podpowiedzi.
Dziękuję serdecznie

Nie ma granicy Austria - Chorwacja :wink:

Żeby od strony Słowenii zaprowadziła Cie nawigacja na przejście w Cvetli to zaznacz sobie koniec przed granicą Slo/Hr https://goo.gl/maps/DGLU3p9icYZn1FUH9
Od strony HR najlepiej zjechać zjazdem Đurmanec i potem kierować się drogą D1 wzdłuż autostrady
https://goo.gl/maps/5LxeCciKqKjzPKUC8

ŁOOOooo matko :oops: oczywiście chodziło mi o SŁOWENIĘ ... poranna pomroczność :oops: :roll: :lol:

Dzięki za podpowiedź ... zaraz to obadam :)

Mile widziane potwierdzenie, że przejazd graniczny przez Cvetli jest czynny :D

Pozdrawiam - dużo słońca i mało korków życzę.
mkay
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkay » 02.08.2021 13:36

Profeta napisał(a):Mile widziane potwierdzenie, że przejazd graniczny przez Cvetli jest czynny :D

znajomi przejechali pół h temu. podobno o tej porze puściutko
Profeta
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Profeta » 02.08.2021 13:58

super dzięki za info ... ja planuje pokonać Cvetli dokładnie za tydzień, ale już za wczasu planuję trasę tak aby nie było potem marudzenia w samochodzie ... ;)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.08.2021 14:36

Cvetlin :idea:
Masterjam
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Masterjam » 02.08.2021 14:38

dids76 napisał(a):
Masterjam napisał(a):Pytanko , czy wyjeżdzając w tygodniu z poniedziałku na wtorek z Polski ,mam szansę na mniejsze korki na granicy, czy to już fantastyka :)?

Na pewno są mniejsze niż w w weekend, chociaż i tak z tego co obserwuję nikt nie zmusiłby mnie do jazdy przez Macelj :wink:

No ja jadę kawałek za Cirkvenicę, więc raczej Rupa. Ale dobrze wiedzieć co omijać :P
mkay
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkay » 02.08.2021 14:45

Masterjam napisał(a):No ja jadę kawałek za Cirkvenicę, więc raczej Rupa. Ale dobrze wiedzieć co omijać :P

ja z kolei kawałek przed i nie potrafię się zdecydować - Rupa, Cvetlin, czy w ogóle przez Węgry...;)

dane podawane przez hak.hr mają się nijak do tego, co widzę na mapach googla - nie wiem czemu wierzyć...;/
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 02.08.2021 14:50

mkay napisał(a):
Masterjam napisał(a):No ja jadę kawałek za Cirkvenicę, więc raczej Rupa. Ale dobrze wiedzieć co omijać :P

ja z kolei kawałek przed i nie potrafię się zdecydować - Rupa, Cvetlin, czy w ogóle przez Węgry...;)

dane podawane przez hak.hr mają się nijak do tego, co widzę na mapach googla - nie wiem czemu wierzyć...;/

W meldunkach często jest info że google w tym temacie przekłamuje.
mkay
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkay » 02.08.2021 15:00

empire13 napisał(a):W meldunkach często jest info że google w tym temacie przekłamuje.

to inaczej: według hak.hr obecnie w Rupie czeka się 2h, w Macelnj nic - według dars.si - w Rupie nic, w Macelnj - 30min. ponawiam pytanie - komu wierzyć...?;P
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 02.08.2021 15:08

mkay napisał(a):
empire13 napisał(a):W meldunkach często jest info że google w tym temacie przekłamuje.

to inaczej: według hak.hr obecnie w Rupie czeka się 2h, w Macelnj nic - według dars.si - w Rupie nic, w Macelnj - 30min. ponawiam pytanie - komu wierzyć...?;P

Natężeniu ruchu w mapach Google.
Freddie
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Freddie » 02.08.2021 18:04

dids76 napisał(a):Od strony HR najlepiej zjechać zjazdem Đurmanec i potem kierować się drogą D1 wzdłuż autostrady https://goo.gl/maps/5LxeCciKqKjzPKUC8

Niekoniecznie.
Ja w sobotę też tak zjechałem i to był błąd.
Sporo aut w Durmanec zjeżdżało, i jechało równoległą, ale po to by wbijać się znowu na autostradę na ostatnim węźle Gornji Macelj. Spowodowało to godzinny korek na tym objeździe. Człowiek stał i nie wiedział czemu ten korek...

Lepiej wtedy dorzucić te 4,5km trasy i z Durmanec jechać na Cvetlin tak:
https://goo.gl/maps/8C31qohADVUDqgWb9

Oczywiście to było w sobotę, więc jak ktoś jedzie w tygodniu, to korka na równoległej trasie może nie być.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 02.08.2021 21:27

Freddie napisał(a):Niekoniecznie.
Ja w sobotę też tak zjechałem i to był błąd.
Sporo aut w Durmanec zjeżdżało, i jechało równoległą, ale po to by wbijać się znowu na autostradę na ostatnim węźle Gornji Macelj. Spowodowało to godzinny korek na tym objeździe. Człowiek stał i nie wiedział czemu ten korek...

Lepiej wtedy dorzucić te 4,5km trasy i z Durmanec jechać na Cvetlin tak:
https://goo.gl/maps/8C31qohADVUDqgWb9

Oczywiście to było w sobotę, więc jak ktoś jedzie w tygodniu, to korka na równoległej trasie może nie być.

Na coś takiego jeszcze nie trafiłem, ale w tym roku sytuacje na granicach są naprawdę ekstremalne :wink: Kidyś gdy jeździłem przez przejście Macelj to przeważnie zjeżdżałem właśnie zjazdem Đurmanec i jadąc wzdłuż autostrady wjeżdżałem w Macelj. Nie dośc że było 21Kn taniej to jeszcze można było ominąć ewentualne korki.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 708
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone