Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bledzik
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) bledzik » 12.07.2021 08:47

jechałem niezliczoną ilość razy autostradą A1 w Chorwacji i nigdy nie stałem w korku ( poza Lucko - bramki). Kiedy wy jezdzicie i stoicie w tych korkach? Pytam z ciekawości , nie ze złośliwości, żeby nie wpakować się kiedyś korek, choć i tak zawsze jeżdżę z aplikacjami GoogleMaps, Hak itd
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 12.07.2021 08:59

bledzik napisał(a):jechałem niezliczoną ilość razy autostradą A1 w Chorwacji i nigdy nie stałem w korku ( poza Lucko - bramki). Kiedy wy jezdzicie i stoicie w tych korkach? Pytam z ciekawości , nie ze złośliwości, żeby nie wpakować się kiedyś korek, choć i tak zawsze jeżdżę z aplikacjami GoogleMaps, Hak itd

Korek może się zdarzyć z przyczyn losowych, np. wypadek na autostradzie. No i w szczycie sezonu. Kiedyś wracaliśmy do Polski w pierwszą sobotę sierpnia i w przeciwnym kierunku, czyli nad morze, autostradą jechał nieprzerwany ciąg samochodów. Korki były w kilku miejscach na parukilometrowych odcinkach, zwłaszcza przed tunelami.
Częste są też korki na popularniejszych zjazdach, np. w Splicie.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 12.07.2021 09:33

bledzik napisał(a):jechałem niezliczoną ilość razy autostradą A1 w Chorwacji i nigdy nie stałem w korku ( poza Lucko - bramki). Kiedy wy jezdzicie i stoicie w tych korkach? Pytam z ciekawości , nie ze złośliwości, żeby nie wpakować się kiedyś korek, choć i tak zawsze jeżdżę z aplikacjami GoogleMaps, Hak itd

2020 rok, początek sierpnia, sobota. My wracaliśmy do kraju, a w przeciwną stronę jeden korek praktycznie od Bosiljeva do Karlovaca, drugi od Karlovaca do Lučko.
Ostatnio edytowano 12.07.2021 11:12 przez Bravik, łącznie edytowano 1 raz
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 12.07.2021 10:08

Marsallah napisał(a):Przy okazji, po raz pierwszy odpuściłem sobie znaczną część autostrady w Chorwacji - jedynką jechaliśmy przez Plitvice i dalej i wyjechaliśmy na A1 dopiero na wysokości Sv. Roka (góry).
Czas podróży podobny, komfort jazdy większy, żarcie na trasie lepsze i tańsze.

Z tym komfortem to wszystko zależy od ruchu na trasie, jak ciągnie się sznur aut a ty utkniesz za jakimś kamperem to zapomnij o wyprzedzaniu.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 12.07.2021 17:36

^^
No tak. Jak wczorej jechaliśmy, było pusto. Dosłownie pusto, samochody jakieś tylko w miejscowościach. Nikogo nie wyprzedzałem i mnie nikt nie wyprzedzał.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 12.07.2021 17:39

Ja też nigdy nie doświadczyłem korka na bramkach w Lučko. Znaczy bywał on, ale ja w nim nie uczestniczyłem Głównie na bramkach cash w stronę Zagrzebia, no ale kto mądry tam staje...

W stronę Jadrana w sezonie bilety wydają młodzi ludzie, nie automat i to przeważnie załatwia kwestię korka. A jakby co, łatwo go ominąć starą jedynką przez msc. Lučko.
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 17.07.2021 06:16

Obecnie, do przejścia w Gornji Macelj korek prawie od Ptuja (>15 km), wg GM.
1.png
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 17.07.2021 07:28

Z dzisiejszego meldunku wynika, że:

SLO skanowanie wszystkich doku bez Covid, CRO skanowanie doku, Covid, pytania gdzie będziemy się zatrzymać, wszystko wpisywali sobie do bazy.

Swoją drogą, to ciekawe ile okienek otworzą? Dziś szczyt wyjazdów, a tak skrupulatna kontrola przy czterech osobach kontrolujących zakrawa na kompletny brak wyobraźni. Na odcinku pomiędzy przejściami asfalt zaczyna się topić...

Moja rada: przygotujcie dokumenty bez okładek, folii etc. oraz nie liczcie na pas EC :roll:
kombiak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kombiak » 17.07.2021 08:40

Przepraszam za głupie pytanie, ale może lepiej uciekać na Cvetlin? Tak nie byłoby lepiej?
a_tomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) a_tomek » 17.07.2021 08:53

kombiak napisał(a):Przepraszam za głupie pytanie, ale może lepiej uciekać na Cvetlin? Tak nie byłoby lepiej?

Cvetlin jest zarezerwowany dla smakoszy objazdu M-L-P :sm:
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 17.07.2021 08:53

Pytanie czy będziesz jedyny... :roll:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 17.07.2021 08:56

stachan napisał(a):Pytanie czy będziesz jedyny... :roll:

Raczej nie, ale chyba i tak mniejsza kolejka niż na Macelj. Dostałem dzisiaj rano informację od kolegi który wraca do Polski że kolejka w Macelj na wjeździe do Chorwacji miał ok. 9km :roll:
wildi2
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wildi2 » 17.07.2021 09:53

a_tomek napisał(a):
kombiak napisał(a):Przepraszam za głupie pytanie, ale może lepiej uciekać na Cvetlin? Tak nie byłoby lepiej?

W zeszłym roku 01.08 (sobota) Cvetlin - ponad 3 godziny stania w godzinach południowych na wjeździe do CRO, także różnie bywa z Cvetlinem. Po tej akcji jest dla mnie spalony.
a_tomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) a_tomek » 17.07.2021 11:15

wildi2 napisał(a):
a_tomek napisał(a):

W zeszłym roku 01.08 (sobota) Cvetlin - ponad 3 godziny stania w godzinach południowych na wjeździe do CRO, także różnie bywa z Cvetlinem. Po tej akcji jest dla mnie spalony.

kurde mole :roll: to chyba rzeczywiście dla smakoszy....
aż tak bardzo, nie warto się delektować :wink: akurat nie tym :hut:

a'propos sytuacji na trasie Ołomuniec-Brno, taki link: https://dopravniinfo.cz
może się przyda
kropi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropi » 17.07.2021 18:44

Co do korków na A1 to zdarzają się najczęściej w okolicach tunelu sv. Rok i dalej w stronę Adriatyku gdy jest silny wiatr - włączają ograniczenie np. 70 km/h, co psiejsko-czarodziejsko zmienia się w wielokilometrowe zatwardzenie.
A co do Cvetlina, też mi podpadł w tym roku - zwykle przejazd na bieżąco, a tu 2h20 stania na wjeździe, w sumie nie wiadomo dlaczego. Tyle dobrze, że w nocy i upału nie było. No i asfalt zrobili od strony Słowenii, można na wrotkach jechać :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 704
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone