Re: Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2020
napisał(a) Chris_M » 05.08.2020 20:51
piekara114 napisał(a):Chris_M napisał(a):Dzisiaj w nocy wróciłem z Chorwacji i zdecydowanie odradzam jazdę, a zwłaszcza powrót tradycyjną trasą przez Austrię i Słowenię.
Dla mnie to najlepsza z najlepszych tras. Dużo lepsza niż przez Węgry. Startuję z Suchej Beskidzkiej.
Do wczoraj ja też trasę przez Czechy i Austrię uważałem za najlepszą, jeżdżę tą trasą już od ubiegłego wieku i właśnie dlatego napisałem swój post z ostrzeżeniem.
Chris_M napisał(a):Syn na przejściach granicznych tracił po ok. 10 minut, natomiast u mnie, na przejściu w Macelj prawdziwa klęska
TomTom co prawda doradzał mi jazdę przez przejście Cvetlin, ale ponieważ wyświetlał mi tylko 22 minuty opóźnienia na przejściu w Macelj, więc zdecydowałem się nie zmieniać trasy, zwłaszcza że korek miał mieć tylko 150 metrów długości.
Po pokonaniu tego 150-metrowego korka, wyświetlił mi się następny, tym razem długi na 1700 metrów, ale wtedy już było za późno na zmianę trasy.
Na stronie HAK była informacją, że czas oczekiwania na wyjazd z Chorwacji wynosi 1 godzinę, ale było to tylko część prawdy!
Faktycznie, po godzinie i 10 minutach dojechaliśmy do chorwackiego przejścia granicznego, ale na pokonanie odcinka pomiędzy placówka kontrolną chorwacką, a słoweńską, straciliśmy jeszcze następną godzinę i 20 minut! A wszystko to w lejącym się z nieba żarze oraz spalinach pracujących silników!
Nie wiem czemu jesteś zaskoczony. Skoro stałeś po stronie HR i był korek to wiadomo, że do wjazdu do SLO (Schengen) będzie większy korek, bo i kontrola dokładniejsza. Piszemy o tym od 4 tygodni tu na forum i na grupach na fb też pełno wpisów na ten temat. Podobnie godzina wyjazdu - taka typowa na korek.
Przecież napisałem dlaczego byłem zaskoczony:
1. Przekraczałem granicę na tym przejściu co najmniej kilkanaście razy w każdym z kierunków i nigdy dotąd nie spotkałem się z takimi korkami,
2. Na stronach HAK podawano czas oczekiwania określony na 1 godzinę, a nie na 2,5 godziny,
3. Nawigacja TomTom określiła mi długość korka na 150 metrów, a czas oczekiwani na 22 minuty, co było czasem akceptowalnym.
A korek wcale nie był spowodowany granicą strefy Schengen tylko tym, że Słoweńscy policjanci skanowali dowody osobiste każdego z pasażerów, czego w ubiegłych latach nigdy nie było.