Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu
Re: Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2020

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.08.2020 14:47

Chris_M napisał(a):Dzisiaj w nocy wróciłem z Chorwacji i zdecydowanie odradzam jazdę, a zwłaszcza powrót tradycyjną trasą przez Austrię i Słowenię.
Dla mnie to najlepsza z najlepszych tras. Dużo lepsza niż przez Węgry. Startuję z Suchej Beskidzkiej.

Chris_M napisał(a):Syn na przejściach granicznych tracił po ok. 10 minut, natomiast u mnie, na przejściu w Macelj prawdziwa klęska :(
TomTom co prawda doradzał mi jazdę przez przejście Cvetlin, ale ponieważ wyświetlał mi tylko 22 minuty opóźnienia na przejściu w Macelj, więc zdecydowałem się nie zmieniać trasy, zwłaszcza że korek miał mieć tylko 150 metrów długości.
Po pokonaniu tego 150-metrowego korka, wyświetlił mi się następny, tym razem długi na 1700 metrów, ale wtedy już było za późno na zmianę trasy.
Na stronie HAK była informacją, że czas oczekiwania na wyjazd z Chorwacji wynosi 1 godzinę, ale było to tylko część prawdy!
Faktycznie, po godzinie i 10 minutach dojechaliśmy do chorwackiego przejścia granicznego, ale na pokonanie odcinka pomiędzy placówka kontrolną chorwacką, a słoweńską, straciliśmy jeszcze następną godzinę i 20 minut! A wszystko to w lejącym się z nieba żarze oraz spalinach pracujących silników!
Nie wiem czemu jesteś zaskoczony. Skoro stałeś po stronie HR i był korek to wiadomo, że do wjazdu do SLO (Schengen) będzie większy korek, bo i kontrola dokładniejsza. Piszemy o tym od 4 tygodni tu na forum i na grupach na fb też pełno wpisów na ten temat. Podobnie godzina wyjazdu - taka typowa na korek.
aegean11
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aegean11 » 05.08.2020 14:50

Bravik napisał(a):
aegean11 napisał(a): Chciałem zapłacić kartą na bramkach na wylocie z Zagrzebia w stronę Split/Rijeka. Automat nie przyjął żadnej z 3 kart. W drodze powrotnej w tym samym miejscu to samo. Kobieta z obsługi powiedziała, że mają problemy z kartami z Polski. Pozostałe bramki bez problemu.

A za co chciałeś zapłacić na bramce na wylocie z Zagrzebia , bo nie łapię?
Oczywiście, w drodze powrotnej i po pierwszym odcinku, nie na wylocie. Pomyłka. ;)
aegean11
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aegean11 » 05.08.2020 14:51

Bravik napisał(a):
aegean11 napisał(a):Zgadza się, ale na przejściu w Macelj pas EnterCroatia poruszał się najwolniej w nocy z 17 na 18 lipca.

Przejeżdżałem Macelj tej samej nocy i na każdym pasie było po 2- 3 samochody.
Godzina? Ja miałem "szczęście" w okolicach 2.00-3.00 nad ranem.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 05.08.2020 15:13

Cvetlin, Ormož, Trnovec, w ostateczności Mursko Središče (ale to raczej już na Węgry).
Z drugiej strony Rogatec, Bregana.
Nie czytałem tutaj o przypadku aby kogoś nie wypuścili na granicy Hr-Slo i na odwrót.
Jedynie Austriacy robili cyrki w Mureck ale chyba to był jednorazowy wybryk. Przy wyjeździe ze Słowacji już nie powinno być żadnego kłopotu.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 05.08.2020 15:13

piekara114 napisał(a):
kaeres napisał(a):Nie ten wątek raczej. Poza tym wg. mnie odradzać można po prostu przejście w Macieju.
Normal. Kto jedzie przez nie, igra sobie z losem.

Lub planuje odpowiednie godziny na przejazd. I jest to realne i wykonalne. W obie strony zgodnie z planem, oczekiwanie na wjazd symboliczne.

Przejechać bez korków można tylko późno w nocy, więc nie zawsze jest to tak realne i wykonalne, bo nie każdy ma taką możliwość i nie każdy jest zombie, które potrafi za kierownicą bez spania wytrzymać dobę lub może nawet więcej.
Ja kiedyś tak jechałem do Chorwacji i rano gdy sen już zaczął mnie morzyć, to poprosiłem żonę, żeby mnie zastąpiła.
Po pół godzinie jazdy żona przysnęła za kierownica i wylecieliśmy z drogi!
Ponieważ to był już drugi taki przypadek, że mój zmiennik przysnął za kierownicą, więc ja już nigdy nie piszę się na takie jazdy.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 05.08.2020 15:18

aegean11 napisał(a): Godzina? Ja miałem "szczęście" w okolicach 2.00-3.00 nad ranem.

Około północy. A im dalej od Bosiljeva autostrada była coraz bardziej pusta, nawet do tego stopnia. że nie było nikogo ani z przodu ani z tyłu.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 05.08.2020 15:21

Od kilku tygodnie sprawdzam sobie ruch na poszczególnych trasach, a szczególnie na granicach. Według mnie trasa przez Węgry jest mniej ryzykowna jeśli chodzi o korki. Zawsze jeździłem przez Czechy i Austrię z różnymi wariantami Słowenii, w ubiegłym roku spróbowałem przez Słowację i Węgry i mi się spodobało :wink: Jedynie co w tym roku zmieniam to kupuję czeską winietę i jadę trasą przez Brno i na Bratysławę, do czasu aż Słowacy nie wybudują D3 do Żyliny raczej będę omijał ten odcinek.
Ps. Kilka ostatnich postów do przeniesienia :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.08.2020 15:36

kaeres napisał(a):Nie ten wątek raczej. Poza tym wg. mnie odradzać można po prostu przejście w Macieju.
Normal. Kto jedzie przez nie, igra sobie z losem.

Teraz jest właściwy.
Niestety wiele osób wątek o koronowirusie traktuje jak "zbiornik na wszystko". :roll:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 05.08.2020 16:52

Bravik napisał(a):
aegean11 napisał(a): Godzina? Ja miałem "szczęście" w okolicach 2.00-3.00 nad ranem.

Około północy. A im dalej od Bosiljeva autostrada była coraz bardziej pusta, nawet do tego stopnia. że nie było nikogo ani z przodu ani z tyłu.

Może w lipcu tak było.

W sierpniu o pustej autostradzie można pomarzyć. Do Bosiljeva bardzo ciasno, do Zadaru trochę mniej, a do Sestenovaca już tylko ciasno.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 05.08.2020 20:51

piekara114 napisał(a):
Chris_M napisał(a):Dzisiaj w nocy wróciłem z Chorwacji i zdecydowanie odradzam jazdę, a zwłaszcza powrót tradycyjną trasą przez Austrię i Słowenię.

Dla mnie to najlepsza z najlepszych tras. Dużo lepsza niż przez Węgry. Startuję z Suchej Beskidzkiej.

Do wczoraj ja też trasę przez Czechy i Austrię uważałem za najlepszą, jeżdżę tą trasą już od ubiegłego wieku i właśnie dlatego napisałem swój post z ostrzeżeniem.

Chris_M napisał(a):Syn na przejściach granicznych tracił po ok. 10 minut, natomiast u mnie, na przejściu w Macelj prawdziwa klęska :(
TomTom co prawda doradzał mi jazdę przez przejście Cvetlin, ale ponieważ wyświetlał mi tylko 22 minuty opóźnienia na przejściu w Macelj, więc zdecydowałem się nie zmieniać trasy, zwłaszcza że korek miał mieć tylko 150 metrów długości.
Po pokonaniu tego 150-metrowego korka, wyświetlił mi się następny, tym razem długi na 1700 metrów, ale wtedy już było za późno na zmianę trasy.
Na stronie HAK była informacją, że czas oczekiwania na wyjazd z Chorwacji wynosi 1 godzinę, ale było to tylko część prawdy!
Faktycznie, po godzinie i 10 minutach dojechaliśmy do chorwackiego przejścia granicznego, ale na pokonanie odcinka pomiędzy placówka kontrolną chorwacką, a słoweńską, straciliśmy jeszcze następną godzinę i 20 minut! A wszystko to w lejącym się z nieba żarze oraz spalinach pracujących silników!

Nie wiem czemu jesteś zaskoczony. Skoro stałeś po stronie HR i był korek to wiadomo, że do wjazdu do SLO (Schengen) będzie większy korek, bo i kontrola dokładniejsza. Piszemy o tym od 4 tygodni tu na forum i na grupach na fb też pełno wpisów na ten temat. Podobnie godzina wyjazdu - taka typowa na korek.

Przecież napisałem dlaczego byłem zaskoczony:
1. Przekraczałem granicę na tym przejściu co najmniej kilkanaście razy w każdym z kierunków i nigdy dotąd nie spotkałem się z takimi korkami,
2. Na stronach HAK podawano czas oczekiwania określony na 1 godzinę, a nie na 2,5 godziny,
3. Nawigacja TomTom określiła mi długość korka na 150 metrów, a czas oczekiwani na 22 minuty, co było czasem akceptowalnym.

A korek wcale nie był spowodowany granicą strefy Schengen tylko tym, że Słoweńscy policjanci skanowali dowody osobiste każdego z pasażerów, czego w ubiegłych latach nigdy nie było.
nieproszony-gosc
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nieproszony-gosc » 05.08.2020 22:09

Może mój post coś pomoże. Jadę z Wrocka do Umag przez Słowenię oczywiście z piątku na sobotę. Chorwaci od których będę wynajmował kwatery kazali jechać przez Buzet a omijać Dragonja i Sečovlje. A pytałem o przejście Brezovice pri Gradinu to ponoć jest tylko dla tubylców. Ktoś może to potwierdzić?
eva73
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) eva73 » 06.08.2020 11:26

Witam. Czy ktoś poratuje mnie informacją o sytuacji na przejściu w Macelj, ktoś przekraczał dzisiaj? Śledzę kamerki, jest gęsto, ale trudno ocenić, na jakim odcinku. Właśnie minęliśmy Wiedeń i niedługo trzeba będzie zdecydować, czy zjeżdżać w Ilz na objazd, czy jechać autostradą. Czy może ewentualnie zjechać z autostrady za Ptujem na Cvetlin?
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 06.08.2020 11:36

eva73 napisał(a):Witam. Czy ktoś poratuje mnie informacją o sytuacji na przejściu w Macelj

Jak wynika z Google Maps, korek na wjeździe do Chorwacji ma ok 1100 metrów długości, zaczyna się przy słoweńskim punkcie granicznym, a kończy przy chorwackim:
https://www.google.com/maps/place/Macel ... 77!5m1!1e1
4esto
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) 4esto » 06.08.2020 11:45

To przejście jest chyba jeszcze nie czynne. Zaś Socerga-Pozane wygląda, że jest tylko dla ciężarówek, chyba że ja źle interpretuje zapisy na stronie policija.si :/
eva73
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) eva73 » 06.08.2020 11:46

Dziękuję
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 687
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone