Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Banzu
Podróżnik
Re: Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2020

Nieprzeczytany postnapisał(a) Banzu » 04.08.2020 19:37

Garo&Justa napisał(a):
aegean11 napisał(a):
Garo&Justa napisał(a):
aegean11 napisał(a):
aneczka_m1 napisał(a):A ja mam pytanie planuje wyjazd z piątku na sobotę, jak jest na drogach, bo nigdy jeszcze tak nie jechałam na weekend? Jadę z południa w rejon Makarskiej :)
2-3 tygodnie temu na drogach było dość luźno, jedynie na przejściu SLO-HR ponad godzina czekania. Na marginesie, pas z EnterCroatia szedł najwolniej i mimo wypełnienia formularza i tak pytali o cel i numer telefonu.

Ponoć pas EnterCroatia to pas dla nie mających wypełnionego formularza. Tak wynika z filmu z granicy, zamieszczonego na You Tube
Logiczne ;)

Nie dla wszystkich, jak widac na wspomnianym filmie, ludzie mający formularze, ustawiali sie wlasnie na tym pasie. Powodowało to zatory bo pozniej musieli sie przenieść na lewy.
Tak jak do bramek z napisem Only Card ustawiają sie ci, którzy chcą płacić kartą, tak na pasie EnterCroatia ustawiają się mający formularze.

Czyli pas Enter Croatia jest dla tych co maja te formularze czy nie ? Ja mam wydrukowany plus tez potwierdzenie z apartamentu ze jestem zakwaterowany . Proszę wybaczyć za pytanie ale są tutaj nieścisłości odnośnie tego pasa , dziękuje za info
aneczka_m1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneczka_m1 » 04.08.2020 19:42

Też się już zakręciłem, bo z tego co wiem only card to płatność tylko bezgotówkowa :wink: No chyba że się mylę :wink:
aegean11
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aegean11 » 04.08.2020 20:12

Garo&Justa napisał(a):
aegean11 napisał(a):
Garo&Justa napisał(a):
aegean11 napisał(a):
aneczka_m1 napisał(a):A ja mam pytanie planuje wyjazd z piątku na sobotę, jak jest na drogach, bo nigdy jeszcze tak nie jechałam na weekend? Jadę z południa w rejon Makarskiej :)
2-3 tygodnie temu na drogach było dość luźno, jedynie na przejściu SLO-HR ponad godzina czekania. Na marginesie, pas z EnterCroatia szedł najwolniej i mimo wypełnienia formularza i tak pytali o cel i numer telefonu.

Ponoć pas EnterCroatia to pas dla nie mających wypełnionego formularza. Tak wynika z filmu z granicy, zamieszczonego na You Tube
Logiczne ;)

Nie dla wszystkich, jak widac na wspomnianym filmie, ludzie mający formularze, ustawiali sie wlasnie na tym pasie. Powodowało to zatory bo pozniej musieli sie przenieść na lewy.
Tak jak do bramek z napisem Only Card ustawiają sie ci, którzy chcą płacić kartą, tak na pasie EnterCroatia ustawiają się mający formularze.
Zgadza się, ale na przejściu w Macelj pas EnterCroatia poruszał się najwolniej w nocy z 17 na 18 lipca.
aegean11
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aegean11 » 04.08.2020 20:21

aneczka_m1 napisał(a):Też się już zakręciłem, bo z tego co wiem only card to płatność tylko bezgotówkowa :wink: No chyba że się mylę :wink:
Chciałem zapłacić kartą na bramkach na wylocie z Zagrzebia w stronę Split/Rijeka. Automat nie przyjął żadnej z 3 kart. W drodze powrotnej w tym samym miejscu to samo. Kobieta z obsługi powiedziała, że mają problemy z kartami z Polski. Pozostałe bramki bez problemu.
Sprostowanie: nie na wylocie z ZG, tylko przed ZG, po pierwszym odcinku autostrady.
Ostatnio edytowano 05.08.2020 14:54 przez aegean11, łącznie edytowano 1 raz
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 04.08.2020 20:51

landzik23 napisał(a):Cvetlin niby ok. ale wczoraj ,tam ma wjazd do Chorwacji czekało się 2,5 h.

Dziś byliśmy tam zupełnie sami, około 16 godz.
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 04.08.2020 21:22

Wychodzi na to, że pas oznaczony EnterCroatia jest dla tych którzy formularza nie mają i będą podawać dane celnikowi
Banzu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Banzu » 04.08.2020 22:32

Garo&Justa napisał(a):Wychodzi na to, że pas oznaczony EnterCroatia jest dla tych którzy formularza nie mają i będą podawać dane celnikowi

Właśnie oglądałem gościa na YouTube ktory jechal w lipcu i właśnie mowil ze to jest pas dla osób nie mających formularza
joe
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) joe » 05.08.2020 07:30

Masz wypełniony formularz Entercroatia przez internet to ustawiasz się na pasie kolorowym "Entercroatia" wg. mup.hr , przestańcie mieszać i słuchać naszych rodaków zakręconych ;)

Źródło Twitter @MUP_HR 3.07.2020 godzina 12:10 Ministerstwo Spraw Wewnętrznych Chorwacji
"Aby skrócić czas przekraczania granicy państwowej i umożliwić lepszy przepływ
, na przejsciach granicznych takich jak Bregana,Macelj,Rupa i Plovanija zostały wyznaczone specjalne pasy , z których moga korzystać pasażerowie zgłoszeni przez system Enter Croatia"
Ostatnio edytowano 05.08.2020 07:49 przez joe, łącznie edytowano 5 razy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.08.2020 07:41

Banzu napisał(a):
Garo&Justa napisał(a):Wychodzi na to, że pas oznaczony EnterCroatia jest dla tych którzy formularza nie mają i będą podawać dane celnikowi

Właśnie oglądałem gościa na YouTube ktory jechal w lipcu i właśnie mowil ze to jest pas dla osób nie mających formularza

A w rzeczywistości i tak albo formularza nie chcą bo skanują dokumenty albo wjeżdżają wszyscy jak leci.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 05.08.2020 08:04

aegean11 napisał(a): Chciałem zapłacić kartą na bramkach na wylocie z Zagrzebia w stronę Split/Rijeka. Automat nie przyjął żadnej z 3 kart. W drodze powrotnej w tym samym miejscu to samo. Kobieta z obsługi powiedziała, że mają problemy z kartami z Polski. Pozostałe bramki bez problemu.

A za co chciałeś zapłacić na bramce na wylocie z Zagrzebia , bo nie łapię?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.08.2020 08:11

Ode mnie też nie chcieli karty tylko gotówkę na co się nie zgodziłem bo była bramka cash/Card. Kiedyś płaciłem gotówkęą to praktycznie za każdym razem się "mylili" przy wydawaniu reszty.
coobah
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 05.08.2020 08:28

aegean11 napisał(a):
alechandro napisał(a):W Austrii kierowca w BMW, na poznańskich numerach zaczął uporczywie przyśpieszać kiedy chciałem go wyprzedzić. Odpuściłem, wróciłem na prawy pas, ten przede mną zwolnił, za jakiś czas znowu chciałem go wyprzedzić to znowu przyśpieszył. Jedyne wytłumaczenie - BMW , BMW to stan umysłu.
Jeden kierowca z BMW reprezentuje tysiące pozostałych polskich kierowców? Genialne

Ja również zauważam, że ta marka "częściej zobowiązuje" do debilnych zachowań na drodze niż inne marki samochodów. A nie jest to marka najczęściej spotykana na ulicach ze wszystkich marek.
Już białe służbowe Skody lepiej jeżdżą. Może szybciej, ale kulturalniej. Taki moje odczucie.

Sorry za OT.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 05.08.2020 09:07

aegean11 napisał(a):Zgadza się, ale na przejściu w Macelj pas EnterCroatia poruszał się najwolniej w nocy z 17 na 18 lipca.

Przejeżdżałem Macelj tej samej nocy i na każdym pasie było po 2- 3 samochody.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 05.08.2020 14:19

Dzisiaj w nocy wróciłem z Chorwacji i zdecydowanie odradzam jazdę, a zwłaszcza powrót tradycyjną trasą przez Austrię i Słowenię.
Razem z moim Synem równocześnie wystartowaliśmy wczoraj ok. godz. 10-tej rano z Biogradu: ja przez Słowenię i Austrię, Syn przez Węgry i Słowację.
Syn był w Krakowie o godz. 22-giej, ja o 2-giej w nocy!
Syn co prawda szybciej jeździ ode mnie, ale Syn jadąc przez Węgry i Słowację jeszcze po drodze zaliczył obiad, podczas gdy ja cała drogę jechałem na suchym prowiancie plus kawa i hot-dogi na stacji paliw w Czechach.
Syn na przejściach granicznych tracił po ok. 10 minut, natomiast u mnie, na przejściu w Macelj prawdziwa klęska :(
TomTom co prawda doradzał mi jazdę przez przejście Cvetlin, ale ponieważ wyświetlał mi tylko 22 minuty opóźnienia na przejściu w Macelj, więc zdecydowałem się nie zmieniać trasy, zwłaszcza że korek miał mieć tylko 150 metrów długości.
Po pokonaniu tego 150-metrowego korka, wyświetlił mi się następny, tym razem długi na 1700 metrów, ale wtedy już było za późno na zmianę trasy.
Na stronie HAK była informacją, że czas oczekiwania na wyjazd z Chorwacji wynosi 1 godzinę, ale było to tylko część prawdy!
Faktycznie, po godzinie i 10 minutach dojechaliśmy do chorwackiego przejścia granicznego, ale na pokonanie odcinka pomiędzy placówka kontrolną chorwacką, a słoweńską, straciliśmy jeszcze następną godzinę i 20 minut! A wszystko to w lejącym się z nieba żarze oraz spalinach pracujących silników!
Co więcej, prawdopodobnie z powodu remontu zapory na zbiorniku wodnym, Czesi zamknęli drogę nr 52 zaraz za Mikulovem, i w kierunku Brna trzeba było jechać kilkanaście kilometrów objazdem, wąskimi i dziurawymi drogami lokalnymi.
Chorwacja jak zwykle była wspaniała, ale droga powrotna zepsuła wszystkie pozytywne wrażenia.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 05.08.2020 14:23

Nie ten wątek raczej. Poza tym wg. mnie odradzać można po prostu przejście w Macieju.
Normal. Kto jedzie przez nie, igra sobie z losem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 686
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone