Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Banzu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Banzu » 04.08.2020 01:43

Hej
Jade pierwszy raz do CRO ze Śląska, winiety już zakupiłem przez internet, jednak nurtuje mnie pytanie czy na przejściu macelji faktycznie jest tak źle? Wyjeżdżam że Śląska około 20/21 w dniu 8 sierpień, więc podejrzewam że będę tam koło 5/6 - 9 sierpnia, czy to dobra pora aby ominac tam korek? Piszecie tutaj o tym przejściu w Cvetlin i nad tym też się zastanawiam się czy tam nie ma tylko ruchu lokalnego? Ponoć też jest tam wasko, proszę o wskazówki gdyż jade z rocznym dzieckiem i nie chcialbym 3h stać w korku to wolę od razu gdzieś odbić wcześniej. Słyszałem też że we Wiedniu lubi się korkować czy to prawda? Dziękuję za wszystkie dobre rady, oczywiście apke hak posiadam i jedna strone z korkami. Jade na Google maps.
Pozdrawiam
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 04.08.2020 07:01

To bedzie niedziela masz troche szczescia ze nie w sobote jedz normalnie na Macelj i staraj sie byc nawet wczesniej niz o 5 jak mozesz.Wieden sie korkuje jak kazde wieksze miasto w godz szczytu.
biokd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) biokd » 04.08.2020 09:59

Banzu napisał(a):Hej
Jade pierwszy raz do CRO ze Śląska, winiety już zakupiłem przez internet, jednak nurtuje mnie pytanie czy na przejściu macelji faktycznie jest tak źle? Wyjeżdżam że Śląska około 20/21 w dniu 8 sierpień, więc podejrzewam że będę tam koło 5/6 - 9 sierpnia, czy to dobra pora aby ominac tam korek? Piszecie tutaj o tym przejściu w Cvetlin i nad tym też się zastanawiam się czy tam nie ma tylko ruchu lokalnego? Ponoć też jest tam wasko, proszę o wskazówki gdyż jade z rocznym dzieckiem i nie chcialbym 3h stać w korku to wolę od razu gdzieś odbić wcześniej. Słyszałem też że we Wiedniu lubi się korkować czy to prawda? Dziękuję za wszystkie dobre rady, oczywiście apke hak posiadam i jedna strone z korkami. Jade na Google maps.
Pozdrawiam

Ja jechałem z soboty na niedzielę, przez Wiedeń przejezdzalem w nocy (ok 2) i było pusto, bezproblemowy przejazd. Podobnie na granicy gdzie byłem o 4.30 jechałem przez Cvetlin gdzie o tej porze nie bylonani jednego samochodu przede mną, za mną jechały może 4. Wąsko nie jest ale po przejeździe granicy jest dużo ostrych zakrętów z górskimi pod górkę, nawet w nocy nie sprawia to zadnego problemu (jechaliśmy z 3 letnia corka). Myślę że o tak wczesnej porze nawet w Macejl nie ma dużego ruchu, nawet w weekend. Jeśli nie omijasz autostrady SLO, nie warto odbijać na Cvetlin, tylko jechać dalej na Macejl zwłaszcza jeśli będzie to ok 4-5 rano.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.08.2020 10:39

Już chwilę temu wracałam, bo dokładnie w poniedziałek 20 lipca i o 6 rano na wjazd do Cro był korek 1,5km. W ten weekend na fb donosili, że był od zjazdu 222 w Austrii.

Wyjedź wcześniej, aby na granicy być ok. 2,3 w nocy - za każdym razem staram się tak był i nie stoję w korkach (fakt, staram się na granicy być w piątek nad ranem).
Banzu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Banzu » 04.08.2020 13:08

Dziękuje za rady , będę w sumie na bieżąco obserwował sytuacje na Macelji jakby co to odbije , wracam w nocy z wtorku na środę (18/19.08) wiec może wtedy zdecydować się na Cvetlin bądź może ktoś ma jakieś info jak wyglada w tygodniu granica Na powrocie ?
Dziękuje za każda radę :-)
aneczka_m1
Plażowicz
Re: Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2020

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneczka_m1 » 04.08.2020 18:36

A ja mam pytanie planuje wyjazd z piątku na sobotę, jak jest na drogach, bo nigdy jeszcze tak nie jechałam na weekend? Jadę z południa w rejon Makarskiej :)
aegean11
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aegean11 » 04.08.2020 18:44

aneczka_m1 napisał(a):A ja mam pytanie planuje wyjazd z piątku na sobotę, jak jest na drogach, bo nigdy jeszcze tak nie jechałam na weekend? Jadę z południa w rejon Makarskiej :)
2-3 tygodnie temu na drogach było dość luźno, jedynie na przejściu SLO-HR (2 w nocy) ponad godzina czekania. Na marginesie, pas z EnterCroatia szedł najwolniej i mimo wypełnienia formularza i tak pytali o cel i numer telefonu.
Ostatnio edytowano 04.08.2020 18:59 przez aegean11, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2020 18:52

W niedzielę około godziny 9.00 były korki na wszystkich przejściach - Mecelj, Cvetlin oraz Ormoż. Bardzo dużo Polaków teraz jedzie do Cro co też ma odzwierciedlenie w kwestii kultury na drodze.
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 04.08.2020 18:58

aegean11 napisał(a):
aneczka_m1 napisał(a):A ja mam pytanie planuje wyjazd z piątku na sobotę, jak jest na drogach, bo nigdy jeszcze tak nie jechałam na weekend? Jadę z południa w rejon Makarskiej :)
2-3 tygodnie temu na drogach było dość luźno, jedynie na przejściu SLO-HR ponad godzina czekania. Na marginesie, pas z EnterCroatia szedł najwolniej i mimo wypełnienia formularza i tak pytali o cel i numer telefonu.

Ponoć pas EnterCroatia to pas dla nie mających wypełnionego formularza. Tak wynika z filmu z granicy, zamieszczonego na You Tube
aegean11
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aegean11 » 04.08.2020 19:02

alechandro napisał(a):W niedzielę około godziny 9.00 były korki na wszystkich przejściach - Mecelj, Cvetlin oraz Ormoż. Bardzo dużo Polaków teraz jedzie do Cro co też ma odzwierciedlenie w kwestii kultury na drodze.
Jeżdżę do Chorwacji od kilkunastu lat, dwa razy w roku i nie zauważam różnicy w kulturze między kierowcami z Polski a innymi. Za to z racji częstego podróżowania po Czechach zauważam i stwierdzam, że czescy kierowcy miewają częste problemy z zachowaniem zdrowego rozsądku.
aegean11
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aegean11 » 04.08.2020 19:10

Garo&Justa napisał(a):
aegean11 napisał(a):
2-3 tygodnie temu na drogach było dość luźno, jedynie na przejściu SLO-HR ponad godzina czekania. Na marginesie, pas z EnterCroatia szedł najwolniej i mimo wypełnienia formularza i tak pytali o cel i numer telefonu.

Ponoć pas EnterCroatia to pas dla nie mających wypełnionego formularza. Tak wynika z filmu z granicy, zamieszczonego na You Tube
Logiczne ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2020 19:10

W Austrii kierowca w BMW, na poznańskich numerach zaczął uporczywie przyśpieszać kiedy chciałem go wyprzedzić. Odpuściłem, wróciłem na prawy pas, ten przede mną zwolnił, za jakiś czas znowu chciałem go wyprzedzić to znowu przyśpieszył. Jedyne wytłumaczenie - BMW , BMW to stan umysłu.
aegean11
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aegean11 » 04.08.2020 19:19

alechandro napisał(a):W Austrii kierowca w BMW, na poznańskich numerach zaczął uporczywie przyśpieszać kiedy chciałem go wyprzedzić. Odpuściłem, wróciłem na prawy pas, ten przede mną zwolnił, za jakiś czas znowu chciałem go wyprzedzić to znowu przyśpieszył. Jedyne wytłumaczenie - BMW , BMW to stan umysłu.
Jeden kierowca z BMW reprezentuje tysiące pozostałych polskich kierowców? Genialne
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 04.08.2020 19:24

aegean11 napisał(a):
Garo&Justa napisał(a):
aegean11 napisał(a):

Logiczne ;)

Nie dla wszystkich, jak widac na wspomnianym filmie, ludzie mający formularze, ustawiali sie wlasnie na tym pasie. Powodowało to zatory bo pozniej musieli sie przenieść na lewy.
Tak jak do bramek z napisem Only Card ustawiają sie ci, którzy chcą płacić kartą, tak na pasie EnterCroatia ustawiają się mający formularze.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2020 19:31

No, nie jeden:)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 685
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone