Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 31.07.2020 08:56

tomassi07 napisał(a):Czy mogę prosić o poradę gdzie można kupić winietę austriacką jadąc przez Brzecław z soboty na niedzielę w nocy?

Na ASFINAG.au, zaznaczasz "przedsiębiorca" i masz winietę elektroniczną bez okresu karencji :wink:
A jak nie chcesz tak, to jedź kawałek dalej zwykła drogą i kup na OMV w Wielfersdorf https://goo.gl/maps/FdKQ784Mbrg2xebw9
marcjan1980
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcjan1980 » 31.07.2020 09:05

tomassi07 napisał(a):Czy mogę prosić o poradę gdzie można kupić winietę austriacką jadąc przez Brzecław z soboty na niedzielę w nocy?

na pierwszej lepszej stacji benzynowej w Austrii
tomassi07
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomassi07 » 31.07.2020 10:55

dids76 napisał(a):Na ASFINAG.au, zaznaczasz "przedsiębiorca" i masz winietę elektroniczną bez okresu karencji :wink:
A jak nie chcesz tak, to jedź kawałek dalej zwykła drogą i kup na OMV w Wielfersdorf https://goo.gl/maps/FdKQ784Mbrg2xebw9

Zawsze kupowałem na Asfinag, ale w tym roku się wstrzymałem z kupowaniem 18 dni przed wyjazdem. Opcji na firmę jakoś nie kojarzyłem, pewnie zawsze z automatu klikałem dalej, a teraz widzę, że można kupić nawet w dzień wyjazdu :)

Dzięki za konkretną odpowiedź ;)
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 31.07.2020 12:38

dids76 napisał(a): Oprócz HAK sprawdzaj też na Promet.si

Czy nie ma, czy ja źle patrzę, jeżeli chodzi o brak kamerek i podawania czasu na dwóch przejściach w Letenye w Hak.hr? Jeżeli tak to można również korzystać z apki Border Watcher.
nieproszony-gosc
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nieproszony-gosc » 31.07.2020 15:50

Witam mam pytanie jako świeżak jak ominąć korek na granicy słoweńsko-chorwackiej w sobotę nad ranem. Nawigacja kieruje mnie do Dragonja ,jadę do Umag. Tam są mega korki podpowiedzcie gdzie wcześniej skręcić i z którego przejscia skorzystać. Mogę nawet jechać lokalnymi drogami chorwackimi. Z góry dziękuję za odpowiedz.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 31.07.2020 18:47

nieproszony-gosc napisał(a):Witam mam pytanie jako świeżak jak ominąć korek na granicy słoweńsko-chorwackiej w sobotę nad ranem. Nawigacja kieruje mnie do Dragonja ,jadę do Umag. Tam są mega korki podpowiedzcie gdzie wcześniej skręcić i z którego przejscia skorzystać. Mogę nawet jechać lokalnymi drogami chorwackimi. Z góry dziękuję za odpowiedz.

W sobotę rano wszystkie przejścia wiodące na Istrię są z reguły zakorkowane: Dragonia, Plovanija, Buzet i Rupa. Jedyna opcja to małe lokalne przejście graniczne Brezovica - ktoś tu na forum kiedyś pisał i polecał. Jest czynne od 6 rano i najczęsciej nie ma tam kolejek.
nieproszony-gosc
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nieproszony-gosc » 31.07.2020 20:22

marekkowalak dziękuję za szybką odpowiedź. Możesz napisać czy to przejcie w Brezovicy jest dla wszystkich czy tylko dla miejscowych.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 31.07.2020 21:50

nieproszony-gosc napisał(a):marekkowalak dziękuję za szybką odpowiedź. Możesz napisać czy to przejcie w Brezovicy jest dla wszystkich czy tylko dla miejscowych.

Zawsze było dla wszystkich.

Na zdrowy rozum w tym roku też tak powinno być, ale nie mam 100% pewności, czy rząd Słowenii czegoś tam nie wymyślił.
biokd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) biokd » 01.08.2020 07:50

A tu co się dzieje na granicy A/SLO? Czy tu są też kontrole?
Załączniki:
Screenshot_20200801-084810_Maps.jpg
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 01.08.2020 08:07

biokd napisał(a):A tu co się dzieje na granicy A/SLO? Czy tu są też kontrole?

Pewnie sobota się dzieje :)
biokd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) biokd » 01.08.2020 08:09

toomas napisał(a):
biokd napisał(a):A tu co się dzieje na granicy A/SLO? Czy tu są też kontrole?

Pewnie sobota się dzieje :)

No ok ale to jest Schengen więc skąd ten korek..
djremo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) djremo » 01.08.2020 08:54

Jak sobie wyznaczysz trasę tym odcinkiem to ci pokaże, że zgłoszono wypadek
biokd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) biokd » 01.08.2020 09:18

Aha, czyli jest nadzieja, że to tak normalnie nie wygląda w weekendy (w nocy w dodatku) bo jedziemy dzis i Austrie powinnismy opuszczac jakos w srodku nocy.
A czy przed Lucko zjazd na Jankomir, aby objechac Luckowy wezeł i wjechac na autostrade w Klinca Sela dziala nadal normalnie, bez żadnych robót i zamknietych dróg?
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 01.08.2020 09:33

biokd napisał(a):Aha, czyli jest nadzieja, że to tak normalnie nie wygląda w weekendy (w nocy w dodatku) bo jedziemy dzis i Austrie powinnismy opuszczac jakos w srodku nocy.
A czy przed Lucko zjazd na Jankomir, aby objechac Luckowy wezeł i wjechac na autostrade w Klinca Sela dziala nadal normalnie, bez żadnych robót i zamknietych dróg?

Przeglądaj komunikaty https://www.hak.hr/info/stanje-na-cestama/# (w prawym górnym narożniku strzałeczkami zmienia się listę komunikatów)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 01.08.2020 09:33

biokd napisał(a):Aha, czyli jest nadzieja, że to tak normalnie nie wygląda w weekendy (w nocy w dodatku) bo jedziemy dzis i Austrie powinnismy opuszczac jakos w srodku nocy.

Po co chcesz omijać wjazd na Lučko??

To tylko teraz tak wygląda, bo jest sobota rano. Do wieczora się uspokoi, a w nocy powinniśmy spokojnie przejechać bez żadnego przestoju.
Ja też jadę na noc, planuję być na Lučko ok. 5-5.30 (tylko że od A4) i nie zamierzam kombinować.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 683
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone