PWojtek napisał(a):dids76 napisał(a):PWojtek napisał(a):
Dids Ty z tego co wiem obserwujesz weekendowo przejścia, czy w tym roku w sobotę w godzinach po 14-15 są korki w Macelj czy już się rozluźnia?
W ubiegłą sobotę jeszcze o tej porze korki były
A czy jeździłeś może ostatnimi czasy pod konie sierpnia i wiesz może jak to wygląda w ostatnim tygodniu ? Planuję pojechać 22.08 w sobotę, a wracać 30 lub 31 i tak się zastanawiam czy przez CZ i AUT czy spróbować na Węgry.
biokd napisał(a):Zbierając informacje o przejściach granicznych SLO-HR...
Juz nawet nie chodzi o ominięcie płatnej autostrady, a po prostu o przejechanie granicy w jak najkrótszym czasie.
Jadę przez Austrię, więc przejścia bliżej Węgier i Varażdina mnie nie interesują. Zaczynając więc od wschodu:
- droga 228 (SLO) -> droga 2 (HR), przejście w okolicach Dubrava Krizovljanska - czy ono jest otwarte dla osobówek/przejezdne?
- droga 691 (SLO) -> droga na Gornja Voca - czy to jest otwarte/przejezdne?
- droga 692 (SLO) -> droga na Zlogonje - j.w?
- droga 690 (SLO) -> droga na Cvetlin - to wiem, że jest popularne i przejezdne i chyba w weekend nad ranem powinien być nieco mniejszy ruch niż na Macelj czy to jedynie moje złudne nadzieje?
- przejście "główne" w Macelj - tu wszystko jasne, w weekendy masakra
- droga 107 (SLO) przejście w Dobovec pri Rogatku - wiem że też alternatywa dla Macelj, jak to tu wygląda w porównaniu z Cvetlin w weekendowy świt?
- zjazd ze 107 w Gmina Rogatec - czy może to to jest alternatywne? Jak to tu wygląda?
- droga bez numeru -> na Mali Tabor - przejezdne/czynne?
- droga 683 (miejscowość Imeno) -> na Miljane - tu jak?
- kilka podobnych drobnych przejść aż do Bregany - są w ogóle te drogi przejezdne na granicach dla ruchu kołowego w COVIDowej rzewczywistości?
- przejście w Breganie - chyba tez się korkuje jak w Macelj? Czy może jest lepiej w weekendowe poranki?
Czy może oprócz Macelj są tylko i wyłącznie czynne w Cvetlin, Rogatku i Breganie? I tylko na tych się skupiać śledząc obraz z kamer z aplikacji HAC i bieżące informacje w mapach google, odpowiednio dostosowując drogę do sytuacji?
Z góry dzięki i przepraszam jeśli było w wielu innych wątkach, mea culpa za lenistwo w szukaniu, ale pracy ogrom przed wywczasem, więc czasu mniej :]
dids76 napisał(a):W weekendy na przejściach Rogatec i Cvetlin też tworzą se korki, możne nie takie jak w Macelj. Oprócz HAK sprawdzaj też na Promet.si
Pozostałe przejścia o których piszesz (co najmniej te do Rogatec) są otwarte tylko jadąc autostradą przez Słowenię czy nawet z austriackiej A9 trzeba dużo drogi nadłożyć. Już lepszym rozwiązaniem jest Ilz - Bad Radkersburg - Ormož
Ps. Dwa lata temu z powodu korka w Ptuj i wpisanego w GM "Cvetlin" i "omijaj płatne" GM poprowadziło mnie przez przejście przez które nie miałem prawa jechać. Na szczęście nie było żadnej kontroli bo możliwe że dostałbym jakiś mandat
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi