Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
alpin
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) alpin » 29.07.2020 09:50

Jadąc 17.07(piątek)do Chorwacji Przez przejście Macejl około godz. 14 w stronę Chorwacji kolejka na 10 min. Natomiast Dla wyjeżdzających z Chorwacji to korek miał parę dobrych kilometrów, jeszcze sporo przed tunelem stali. 8O
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 29.07.2020 10:09

Koniec sierpnia to głównie powroty. Przeważnie wracamy w drugiej połowie sierpnia (bliżej konca miesiąca) i w strone Cro, zauważalnie mniejszy ruch
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 29.07.2020 11:09

PWojtek napisał(a):
dids76 napisał(a):
PWojtek napisał(a):
Dids Ty z tego co wiem obserwujesz weekendowo przejścia, czy w tym roku w sobotę w godzinach po 14-15 są korki w Macelj czy już się rozluźnia?

W ubiegłą sobotę jeszcze o tej porze korki były

A czy jeździłeś może ostatnimi czasy pod konie sierpnia i wiesz może jak to wygląda w ostatnim tygodniu ? Planuję pojechać 22.08 w sobotę, a wracać 30 lub 31 i tak się zastanawiam czy przez CZ i AUT czy spróbować na Węgry.

W ubiegłym roku wracałem w ostatni weekend sierpnia ale przez HU i był spokój. W tym roku też bedę wracał w ostatni weekend sierpnia i też przez HU. Jeśli chodzi o korki na granicach to jednak trasa przez Węgry jest bardziej bezpieczna.
Tomik01
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomik01 » 29.07.2020 13:32

A czy przejście graniczne AUT - SLO w Murcek jest teraz otwarte dla Polaków ? można tamtędy przejechać przez granicę ?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 29.07.2020 13:56

Tomik01 napisał(a):A czy przejście graniczne AUT - SLO w Murcek jest teraz otwarte dla Polaków ? można tamtędy przejechać przez granicę ?

Teoretycznie otwarte tylko dla obywateli Słowenii i Austrii, praktycznie wszyscy jeżdżą :wink:
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 29.07.2020 14:58

Ktoś wie jak wygląda objazd remontowy grobli przed granicą aut-czech ? Długo sie czeka na mijance ?
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 29.07.2020 15:37

Venom555 napisał(a):Ktoś wie jak wygląda objazd remontowy grobli przed granicą aut-czech ? Długo sie czeka na mijance ?

Tam nie ma mijanki tylko objazd. Wg mnie lepiej jechac przez Lednice albo Brzeclaw.
Bob
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bob » 29.07.2020 15:42

W niedzielę wjazd w Letenye, około 14, może dwadzieścia aut, ale czekania prawie pół godziny, węgierski celnik szeryfował, zaglądanie do bagażnika i szukanie zwady, atmosfera jak za komuny. Chorwat długo coś wstukiwał, aż znalazł wpis w entercroatia i tak z każdym autem.
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 29.07.2020 16:13

toomas napisał(a):Tam nie ma mijanki tylko objazd.

Jest mijanka. Miałem na myśli ruch wahadłowy. Tak było z poczatkiem lipca.
biokd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) biokd » 29.07.2020 22:16

Zbierając informacje o przejściach granicznych SLO-HR...
Juz nawet nie chodzi o ominięcie płatnej autostrady, a po prostu o przejechanie granicy w jak najkrótszym czasie.
Jadę przez Austrię, więc przejścia bliżej Węgier i Varażdina mnie nie interesują. Zaczynając więc od wschodu:
- droga 228 (SLO) -> droga 2 (HR), przejście w okolicach Dubrava Krizovljanska - czy ono jest otwarte dla osobówek/przejezdne?
- droga 691 (SLO) -> droga na Gornja Voca - czy to jest otwarte/przejezdne?
- droga 692 (SLO) -> droga na Zlogonje - j.w?
- droga 690 (SLO) -> droga na Cvetlin - to wiem, że jest popularne i przejezdne i chyba w weekend nad ranem powinien być nieco mniejszy ruch niż na Macelj czy to jedynie moje złudne nadzieje?
- przejście "główne" w Macelj - tu wszystko jasne, w weekendy masakra
- droga 107 (SLO) przejście w Dobovec pri Rogatku - wiem że też alternatywa dla Macelj, jak to tu wygląda w porównaniu z Cvetlin w weekendowy świt?
- zjazd ze 107 w Gmina Rogatec - czy może to to jest alternatywne? Jak to tu wygląda?
- droga bez numeru -> na Mali Tabor - przejezdne/czynne?
- droga 683 (miejscowość Imeno) -> na Miljane - tu jak?
- kilka podobnych drobnych przejść aż do Bregany - są w ogóle te drogi przejezdne na granicach dla ruchu kołowego w COVIDowej rzewczywistości?
- przejście w Breganie - chyba tez się korkuje jak w Macelj? Czy może jest lepiej w weekendowe poranki?

Czy może oprócz Macelj są tylko i wyłącznie czynne w Cvetlin, Rogatku i Breganie? I tylko na tych się skupiać śledząc obraz z kamer z aplikacji HAC i bieżące informacje w mapach google, odpowiednio dostosowując drogę do sytuacji?

Z góry dzięki i przepraszam jeśli było w wielu innych wątkach, mea culpa za lenistwo w szukaniu, ale pracy ogrom przed wywczasem, więc czasu mniej :]
sstoks
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sstoks » 30.07.2020 11:44

Ja startuje w poniedziałek w nocy z Poznania, w zeszłym roku były tez bardzo duże korki na Macelj, nawigacja google poprowadziła mnie na przejście Dobovec, w tym roku chyba tez tam ucieknę jak będą duże korki
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 30.07.2020 13:01

biokd napisał(a):Zbierając informacje o przejściach granicznych SLO-HR...
Juz nawet nie chodzi o ominięcie płatnej autostrady, a po prostu o przejechanie granicy w jak najkrótszym czasie.
Jadę przez Austrię, więc przejścia bliżej Węgier i Varażdina mnie nie interesują. Zaczynając więc od wschodu:
- droga 228 (SLO) -> droga 2 (HR), przejście w okolicach Dubrava Krizovljanska - czy ono jest otwarte dla osobówek/przejezdne?
- droga 691 (SLO) -> droga na Gornja Voca - czy to jest otwarte/przejezdne?
- droga 692 (SLO) -> droga na Zlogonje - j.w?
- droga 690 (SLO) -> droga na Cvetlin - to wiem, że jest popularne i przejezdne i chyba w weekend nad ranem powinien być nieco mniejszy ruch niż na Macelj czy to jedynie moje złudne nadzieje?
- przejście "główne" w Macelj - tu wszystko jasne, w weekendy masakra
- droga 107 (SLO) przejście w Dobovec pri Rogatku - wiem że też alternatywa dla Macelj, jak to tu wygląda w porównaniu z Cvetlin w weekendowy świt?
- zjazd ze 107 w Gmina Rogatec - czy może to to jest alternatywne? Jak to tu wygląda?
- droga bez numeru -> na Mali Tabor - przejezdne/czynne?
- droga 683 (miejscowość Imeno) -> na Miljane - tu jak?
- kilka podobnych drobnych przejść aż do Bregany - są w ogóle te drogi przejezdne na granicach dla ruchu kołowego w COVIDowej rzewczywistości?
- przejście w Breganie - chyba tez się korkuje jak w Macelj? Czy może jest lepiej w weekendowe poranki?

Czy może oprócz Macelj są tylko i wyłącznie czynne w Cvetlin, Rogatku i Breganie? I tylko na tych się skupiać śledząc obraz z kamer z aplikacji HAC i bieżące informacje w mapach google, odpowiednio dostosowując drogę do sytuacji?

Z góry dzięki i przepraszam jeśli było w wielu innych wątkach, mea culpa za lenistwo w szukaniu, ale pracy ogrom przed wywczasem, więc czasu mniej :]

W weekendy na przejściach Rogatec i Cvetlin też tworzą se korki, możne nie takie jak w Macelj. Oprócz HAK sprawdzaj też na Promet.si
Pozostałe przejścia o których piszesz (co najmniej te do Rogatec) są otwarte tylko jadąc autostradą przez Słowenię czy nawet z austriackiej A9 trzeba dużo drogi nadłożyć. Już lepszym rozwiązaniem jest Ilz - Bad Radkersburg - Ormož

Ps. Dwa lata temu z powodu korka w Ptuj i wpisanego w GM "Cvetlin" i "omijaj płatne" GM poprowadziło mnie przez przejście przez które nie miałem prawa jechać. Na szczęście nie było żadnej kontroli bo możliwe że dostałbym jakiś mandat :wink:
biokd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) biokd » 30.07.2020 13:18

dids76 napisał(a):W weekendy na przejściach Rogatec i Cvetlin też tworzą se korki, możne nie takie jak w Macelj. Oprócz HAK sprawdzaj też na Promet.si
Pozostałe przejścia o których piszesz (co najmniej te do Rogatec) są otwarte tylko jadąc autostradą przez Słowenię czy nawet z austriackiej A9 trzeba dużo drogi nadłożyć. Już lepszym rozwiązaniem jest Ilz - Bad Radkersburg - Ormož

Ps. Dwa lata temu z powodu korka w Ptuj i wpisanego w GM "Cvetlin" i "omijaj płatne" GM poprowadziło mnie przez przejście przez które nie miałem prawa jechać. Na szczęście nie było żadnej kontroli bo możliwe że dostałbym jakiś mandat :wink:

Dzięki dids! To powiedzmy, ze skupiam się tylko na tych od Macelj w stronę Ormoża, czyli te, do których można dojechać z Ptuja (jadąc objazdem autostrady przez Mureck - zakładając, że to przejście jest otwarte w nocy w weekend), zjeżdżając gdzieś po drodze z drogi nr 2 na trasie Ptuj - Ormoz do któregoś z tych przejśc (chyba, że droga nr 2 jest płatna...). Da się tak? Oczywiscie przejazd przez granice SLO/HR bylby tez gdzies w okolicach 2-5 rano w niedziele.

PS. Czy te miejsca oznaczone na mapie że strony promet.si oznaczają zamknięta granicę?
Załączniki:
Screenshot_20200730-142245_Samsung Internet.jpg
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 30.07.2020 13:48

Tutaj masz wykaz przejść https://www.policija.si/eng/areas-of-wo ... -crossings Wraz z godzinami otwarcia
A tutaj mapę przejść https://www.policija.si/images/stories/ ... ljevid.pdf
tomassi07
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomassi07 » 31.07.2020 08:37

Czy mogę prosić o poradę gdzie można kupić winietę austriacką jadąc przez Brzecław z soboty na niedzielę w nocy?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 682
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone