Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 26.07.2020 09:27

marciajn napisał(a):Dzięki dids76 za to zestawienie.
Ja jadę w piątek w południe. Analizując sytuację, pierwszy raz pojadę przez Słowację i Węgry. Aby zminimalizować ryzyko stania na granicy HR chyba zdecyduję się na Mursko Sredisce. Na granicy będziemy pewnie ok.22-23 w piątek.

Czy może o tej godzinie to w Leteneye powinien być spokój?

Ja będę nocował w Lenti więc zdecyduję rano. Najgorsze że będzie to sobotni ranek i wszędzie może być pełno :roll:
biokd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) biokd » 26.07.2020 10:32

dids76 napisał(a):Ja będę nocował w Lenti więc zdecyduję rano. Najgorsze że będzie to sobotni ranek i wszędzie może być pełno :roll:

Dids, a z Twojego doświadczenia, gorzej jest z piątku na sobotę (i sobotni ranek), czy z soboty na niedzielę (i niedzielny ranek)? Przejście w Macelj. My tą drugą opcją za tydz będziemy jechać.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 26.07.2020 11:17

Piątek, sobota, niedziela. MUSIMY brać pod uwagę korek w Macieju.
Jeżeli się uda bez to trafiliśmy w totka.
Aplikacja HAK i tam na żywo śledzimy.
Nie widziałem w weekend przejścia Macelj bez korka. Nie ważne która godzina.
W tygodniu to norma, w nocy wręcz ZAWSZE luz.
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 26.07.2020 11:25

Piątek liczysz od rana, pytam bo co prawda inne przejście bo albo stare w Letenye albo Redics, ale będę wjeżdżał do CRO po noclegu i śniadanku w Lenti ?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 26.07.2020 12:17

biokd napisał(a):Dids, a z Twojego doświadczenia, gorzej jest z piątku na sobotę (i sobotni ranek), czy z soboty na niedzielę (i niedzielny ranek)? Przejście w Macelj. My tą drugą opcją za tydz będziemy jechać.

W tym roku trochę na przejściach jest inaczej, tzn mniejszy ruch a korki i tak duże. Można zobaczyć np na kamerach w Lučko, tutaj prawie korków nie ma (w porównaniu do lat ubiegłych) a granice się korkują bo jednak odprawa trwa dłużej. Gdybym jechał przz Słowenię to raczej ominąłbym Macelj, przez Cvetlin lub Ormož. Dano temu zawsze jeździłem na noc z soboty na niedzielę i był luz.
Kiedyś zdarzyło mi się z domu wyjechać w sobotę rano i w Macelj byłem około 16 było praktycznie pusto.
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 26.07.2020 13:21

W piątek 24-VII około 14 w Letenye na starym przejściu 4 samochody. W Zagrzebiu byliśmy po 15 i do bramek w Lućko już korek 15 minut. Do rozjazdu na Rijekę bardzo ciasno i jeszcze ten deszcz, i te samochody na dziennych światłach... Ciężko było.
Na gierkówce podczas wyprzedzania tira najechałem na słupek rozdzielający pasy, który był przesunięty i przekręcony o 90 stopni.
2 opony i 2 godziny w plecy.
lakizak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lakizak » 26.07.2020 13:28

ja na granicy słoweńsko chorwackiej będę 14 sierpnia w piatek około 9:00(jak będzie bez niespodzianek), chyba w Mureck na postoju zdecyduje czy Macelj czy Cvetlin.
czesiu1976
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) czesiu1976 » 28.07.2020 22:31

Czy może ktoś się orientuje czy na przejściu w Cvetlin jest też podgląd z kamerki ?
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 28.07.2020 22:55

czesiu1976 napisał(a):Czy może ktoś się orientuje czy na przejściu w Cvetlin jest też podgląd z kamerki ?

Niestety. Nie ma.
czesiu1976
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) czesiu1976 » 28.07.2020 23:14

Dzięki tak myślałem więc można próbować ale to też loteria
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.07.2020 06:42

dids76 napisał(a):
mariusz29 napisał(a):https://www.promet.si/portal/sl/razmere.aspx
W jaki sposób na tej stronce sprawdzacie czas oczekiwania na wjazd do HR?

Powiększasz sobie mapę na przejściu i jeżeli jest korek podają jaki jest czas oczekiwania. Np teraz w Macelj jest 30minut na wjeździe i 30 minut na wyjeździe.

Z tym powiększanie mapy to jest różnie. W zeszłym roku wracałem w piątek i byłem około 9 przed Macelj wtedy GM pokazywało opóźnienie na 1/2 h, ale zadzwoniłem do znajomych, którzy wyjechali godzinę przede mną i powiedzieli mi, że stoją już ponad pół godziny i szacują, że zejdzie im jeszcze około godziny, żeby przejechać granicę. Pojechałem przez Cvetlin i tam było pusto. Tylko na policję trzeba uważać na tych bokach. Jak tylko zjechałem z autostrady to zaraz był patrol z suszarką.

Dids Ty z tego co wiem obserwujesz weekendowo przejścia, czy w tym roku w sobotę w godzinach po 14-15 są korki w Macelj czy już się rozluźnia?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.07.2020 07:25

Z mapą i ruchem na niej jest jeszcze tak, że czas aktualizacji robi swoje - po jadąc tam, na przejściu Mursko pokazało mi pół godziny stania w niedzielne przedpołudnie a na miejscu - jedno auto przede mną...
czlowiek_bigos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) czlowiek_bigos » 29.07.2020 08:23

Ubiegły piątek okolice godz. 13tej - 14tej - przejście w kierunku Chorwacji w Mursko - jedno auto przed nami. W Lućko 450m korka (ok. 5 min oczekiwania)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 29.07.2020 08:32

PWojtek napisał(a):
Dids Ty z tego co wiem obserwujesz weekendowo przejścia, czy w tym roku w sobotę w godzinach po 14-15 są korki w Macelj czy już się rozluźnia?

W ubiegłą sobotę jeszcze o tej porze korki były
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.07.2020 09:17

dids76 napisał(a):
PWojtek napisał(a):

W ubiegłą sobotę jeszcze o tej porze korki były

A czy jeździłeś może ostatnimi czasy pod konie sierpnia i wiesz może jak to wygląda w ostatnim tygodniu ? Planuję pojechać 22.08 w sobotę, a wracać 30 lub 31 i tak się zastanawiam czy przez CZ i AUT czy spróbować na Węgry.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 681
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone