Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
RadamiaN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadamiaN » 29.09.2012 14:51

28 /09 godzina 12:15 powrót z CRO Moscenicka Draga -na granicy HR - SLO kilka samochodów i jakieś 7 minut stania. Pozostałe bez zastrzeżeń- bardzo płynnie.
Katka68
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katka68 » 16.10.2012 11:46

taaak... i to byłoby na tyle o korkach w 2012, mam nadzieję, że wiosną 2013 wrócimy do tematu. My wybieramy się w połowie sierpnia i mam nadzieję na pełny zestaw infromacji od wcześniej odpoczywających Cromaniaków.
Pozdrav
czarli
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) czarli » 01.03.2013 00:39

Ja już wracam do naszego ulubionego wątku.... :-P
Niestety w tym roku granicę będę przekraczal 20 lipca (sobota) - czyli high season.
Zazwyczaj prezkraczam w Gruskovje (Macejl).
Jako, że pierwszy raz przekraczać muszę w weekend i to w lipcu kilka konkretnych pytań.

Do granicy mam około 6,5 godzn jazdy, za granicą (okolice Krapiny) mam nocleg, ze względu na nocleg układa mi się niestety tak, że na granicę dotrę w okolicach 13:00 albo ew. później - ale nie nocą bo muszę zameldować się na nocleg w normalnej porze.
Tutaj pytanie 1: o której Waszym zdaniem można spodziewać się mniejszego korka? W południe (13:00 czy może około 17:00, czy też celować najpóźniej jak się da - czyli pewnie by prezjechać granicę maks. o 19:00, a może jednak wstać skoro świt i dotrzeć na granicę o 10:00)?

2. Jeśli objeżdżać tę granicę, to czy przez Dobovec czy gornji leskovec byście jechali? Ja zastanawiam się czy od razu nie jechać na któryś z tych alternatywnych traktów, bo czuje w kościach, że inaczej grozi mi stanie w gigantycznym korku....
Niestety wbrew pozorm mału tu wpisów osób które w tym czasie w sobotę pchały się rzez granicę i kombinowały, stąd pytam.... Na domair złego jakoś wówczas podobno ruszają Niemcy czesto na wakacje...

3. Sądzicie, że akcesja do UE od razu wyeliminuje korki na granicach na start?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.03.2013 07:15

Wjeżdżałem kiedyś w sobotę koło południa z marszu.
Wejście ew. Cro do UE nie oznacza, że nie ma kontroli na granicy. Mylisz akcesje z Schengen.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 01.03.2013 07:28

Moim zdaniem im później tym korki będą mniejsze. Jeśli masz zarezerwowany nocleg, to napisz że później żeby rezerwacja nie przepadła.
Co do przejścia, umów się z kimś na telefon, jak będziesz w Słowenii to sprawdzi Ci kamerkę z granicy i wtedy zdecydujesz czy jechać na Macelj czy na Dobovec.
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 01.03.2013 10:26

hej
podziwiam... Sprawdzanie kamerek... Dzwonienie... Wybieranie ktore przejscie jest mniej zatłoczone... Byle szybciej dotrzec do celu... Byle moc sie kiedys pochwalic najkrotszym czasem przejazdu do Cro. Naprawde podziwiam następcow Kubicy ;)

my jednak nalezymy do osob ktore nie jada do celu jak najszybciej ale tak by jak najwiecej po drodze zobaczyc. Rok temu jadac do Trogiru (mieszkamy kolo Katowic) jechalismy przez Niemcy Monachium i Neuchwanstein a cała droga do celu trwała... 3 dni. ;) dla wielu to niepojete jak mozna do Cro jechac tak dlugo.
Dwa lata temu podroz do Breli tez trwała 3 dni...

Zeby było ciekawiej w tym roku podroz do celu w Rovinj zaplanowalismy na dni 5. Po drodze zatrzymujemy sie na klka dni w Salzburgu.

A wracajac do korkow na granicach.. Hmm mysle ze rozwiazaniem problemu przy wyjezdzie z Cro by nie stac w korku na bramkach jest wybranie opcji płacenia kartą.. Szybko i łatwo. I bez dodatkowych opłat... Choc to zalezy w ktorym banku macie konto. A co do granicy... Pozstaje czekac az Chirwacja wejdzie do strefy Schengen a to pewnie nie predko sie zdarzy chicby majac nauwadze dziurawą jak sito granice z Bosnia i Hercegowiną.

Przy dojezdzaniu do granicy słowensko chorwackiej CB Radio załatwiało sprawe. Pamietajcie.. Za granica rozmawiamy na kanale 28.

Pozdrawiam
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 01.03.2013 11:13

Ja właśnie wolę coś po drodze zobaczyć i pozwiedzać. Dlatego kilka godzin które mogę stracić w korku na granicy wole przeznaczyć na zwiedzanie.
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 01.03.2013 11:22

czarli napisał(a):... za granicą (okolice Krapiny) mam nocleg ...

Wybierz inne małe przejścia graniczne - nadrobisz może kilkanaście km, ale czasu zyskasz wiele.
czarli napisał(a):3. Sądzicie, że akcesja do UE od razu wyeliminuje korki na granicach na start?

Nic się nie zmienia. O włączeniu HR do strefy "schengen" jeszcze nie słyszałem :oczko_usmiech:
Adam66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam66 » 02.03.2013 20:50

Hmm mysle ze rozwiazaniem problemu przy wyjezdzie z Cro by nie stac w korku na bramkach jest wybranie opcji płacenia kartą.. Szybko i łatwo.

Tak jeżeli korki nie są zbyt duże. W ubiegłym roku korki na Lucko w sobotę potrafiły mieć 10 km. Przy takim korku do bramek na kartę dostaniesz się tylko helikopterem.
Najlepszym rozwiązaniem jazdy w sobotę (przetestowanym wielokrotnie) jest słuchanie komunikatów dla kierowców w HR2, czytanie info na tablicach świetlnych i odpowiednie reagowanie.
Pozdrawiam
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 02.03.2013 21:10

Adam66 napisał(a):
Hmm mysle ze rozwiazaniem problemu przy wyjezdzie z Cro by nie stac w korku na bramkach jest wybranie opcji płacenia kartą.. Szybko i łatwo.

Tak jeżeli korki nie są zbyt duże. W ubiegłym roku korki na Lucko w sobotę potrafiły mieć 10 km. Przy takim korku do bramek na kartę dostaniesz się tylko helikopterem.
Najlepszym rozwiązaniem jazdy w sobotę (przetestowanym wielokrotnie) jest słuchanie komunikatów dla kierowców w HR2, czytanie info na tablicach świetlnych i odpowiednie reagowanie.
Pozdrawiam

trzeba wcześniej zjechać,przed barierkami rozdzielającymi pasy.Byłem w zeszłym roku pierwszy raz i dzięki takim radom uniknąłem stania
Pozdrawiam
Adam66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam66 » 02.03.2013 21:16

Ale nie 10 km. Zjazd na bramki do płacenia kartą jest tylko 4km wcześniej.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 02.03.2013 21:19

Adam66 napisał(a):Ale nie 10 km. Zjazd na bramki do płacenia kartą jest tylko 4km wcześniej.

no to trzeba odstać albo objechać
legs
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) legs » 04.03.2013 09:38

Pytanko:
Czy jest luźniej w Lucko jak dojeżdżamy od strony Varazdin czy nie ma to znaczenia i jest tak samo tłoczno jak byśmy wjechali do węzła od strony Ptuja?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 04.03.2013 09:46

legs napisał(a):Pytanko:
Czy jest luźniej w Lucko jak dojeżdżamy od strony Varazdin czy nie ma to znaczenia i jest tak samo tłoczno jak byśmy wjechali do węzła od strony Ptuja?

Nie ma znaczenia.
arek71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek71 » 10.03.2013 09:13

Ja z domu wyjerzdzam o 13tej na granicy będziemy oko 24tej zero korków czy koleje na bramkach.
Na autostradzie w cro były odcinki że jechaliśmy sami.
Dodam że w tym roku będzie to13.07. sobota
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 69
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone