Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 08.09.2012 18:21

Jak masz dostęp do sieci,to sprawdź na kamerkach.Ja tak robiłem.

Pozdrav

http://www.hak.hr/info/kamere/#A1B
masterros
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) masterros » 09.09.2012 21:15

kamerki nie są do końca wiarygodne. sprawdzałem przed wyjazdem - kory jak diabli, natomiast na szczęście ! na drodze luz, generalnie wiadomo że sobota masakra i nie wraca się w dniach kiedy wracają Austriacy, Niemcy i Włosi, czyli przed 20 sierpnia
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 09.09.2012 21:28

ja do Chorwacji wjechałem w niedzielę (05.08.) po południu - luz.
Wyjeżdżałem w czwartek (16.08.) kolo 14-ej.Zagrzeb-uciekłem na karty,granica 30 min.
A apartament zadatkowałem w lutym,więc pozostawało mi już tylko biernie obserwować Forum w temacie korków.Ale jakoś się udało.Dlatego nigdy nie wynajmę apartmanu z rygorem przyjazdu lub wyjazdu w sobotę.
Pozdrav
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 13.09.2012 12:11

Wracałem z Rogoznicy, w piątek 14.07. przed Zagrzebiem zjechałem z autocesty w Jastrebarsko, chcąc ominąc Lucko i dodrze zrobiłem bo w Lucko był duży korek, potem jazda przez Varazdin - Ormoż - G.Radgona - Bad Radkersburg - Ilz... super trasa, bez korków, mały ruch...
pozdrav
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 13.09.2012 18:47

slavko.v napisał(a):Wracałem z Rogoznicy, w piątek 14.07. przed Zagrzebiem zjechałem z autocesty w Jastrebarsko, chcąc ominąc Lucko i dodrze zrobiłem bo w Lucko był duży korek, potem jazda przez Varazdin - Ormoż - G.Radgona - Bad Radkersburg - Ilz... super trasa, bez korków, mały ruch...
pozdrav

W piątek był 13 :lol:
marc
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marc » 15.09.2012 23:09

sorki, ale naprawdę nie ma co omijać lućko, wystarczy mieć tylko kartę, a przejazd szybki i płacenie bardzo łatwe. traćmy czas na ine przyjemności.
infoludek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) infoludek » 20.09.2012 18:07

Witam informuje ze w dniu wczorajszym tuż za granica jest objazd autostraddy jakieś 20km.

Nie jest problemem o w miare szybko idzie.

Większym problemem jest objazd tunelu św. RoKa. Zajęło mi to wczoraj jakieś 2h a tak naprawdę wróciłem na autostradę 20km za miejscem z ktorego zjechalem. Nadmienie ze jechałem w nocy ok 3 gdzie kompletnie niema ruchu , poprosi ciężka droga jest i tak naprawdę to ok 60km po krytycy górskich drogach

Możliwe ze objazd byl spowodowany silnymi ulewami jakie wczoraj były... Bo to objazd był nie planowy tzn był tylko wyświetlone komunikat XXX na tablicach nad autostrada i strzałki kierującego na zjazd.... Teoretycznie mozna było by prosto jechać żadnejj blokady oprócz oznacżen nie bylo
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.09.2012 18:17

Prawdopodobnie skopciły się tablice zmiennej treści; trzeba było jechać...
infoludek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) infoludek » 20.09.2012 18:20

FUX napisał(a):Prawdopodobnie skopciły się tablice zmiennej treści; trzeba było jechać...

Były 3 czerwone X nad 3 pasami prowadzącymi prosto oraz strzałki prowadząca do zjazdy z autostrady więc nie wygladalo na uszkodzone tablice....
machoony
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) machoony » 20.09.2012 18:37

Bora
ziutex
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziutex » 23.09.2012 15:19

Wracając tydzień temu (piątek koło południa) tunel był zamknięty, a przed nim (patrząc od Zadaru) kilkukilometrowy korek, który prawie się nie poruszał. 3 godziny stania, a potem objazd przez Gracac itp. Ogólnie strata 4-5 godzin. Udało nam się jedynie ostrzec znajomych, żeby zjechali przed ostatnim zjazdem i im się udało.

Przyczyna korka jest prozaiczna. Jak zamykają tunel, to wszystkie samochody - setki!! - muszą jechać objazdem i trafiają na zjazd z autostrady, na którym są zaledwie dwie bramki do płacenia. Ten zjazd jest zupełnie nieprzystosowany do takich sytuacji, a Chorwaci oczywiście nie odpuszczają opłaty. Tak więc jeżeli zobaczy się na autostradzie wyświetlacz z informacją, że tunel jest zamknięty - trzeba jak najszybciej zjeżdżać, bo potem może być za późno.

PS. A propos wiatru - to chyba nie bora, o ile zaglądałem do definicji tego wiatru (tak jak w Polsce nie każdy wiatr w górach to halny), ale mniejsza o to - nie jestem pewnien, żaden ze mnie meteorolog.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 23.09.2012 17:43

9 września na obwodnicy Budapesztu w stronę Balatonu ok. 10-15 minut "przymulenia" z racji zamkniętego pasa-wjazdy na "zakładkę"...
przejazd przez Budapeszt w stronę Słowacji 20 września po godz. 14.00 zajął jakieś 30-40 minut...tylko do dwóch świateł było małe "zatwardzenie"...

większe korki zdarzyły mi się dwukrotnie w środku tygodnia na autostradzie słoweńskiej w okolicach Ljubljany...w stron Bled-u...
trochę korka (a raczej wolnej jazdy) było we Włoszech na drodze SS14 z Duino do Triestu w niedzielne popołudnie 16 września...

granica do Chorwacji ze Słowenii (droga nr 111)-prosto pod okienko...(niedzielne popołudnie 16 września)
z drugiej strony oceniam na kilkadziesiąt samochodów...

granica Chorwacko-Węgierska (Gorican-Letenye) w środę 19 września popołudniu-kilkanaście samochodów...
infoludek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) infoludek » 24.09.2012 23:03

Witam

Mam pytanie w tym tyg będziemy wracać (planujemy czw/piatek)w gradac do polski podróż od 20 wieczorem na noc przez Chorwacja czytam sobie poprzednie posty i trochę mnie martwią informacje z przed tyg o ogromnych korkach które sie robią w weekend .... Czy sie tym przejmować? Bo jak wjezdzalem domchorwacji w nocy to totalne pustkibyly tylko nieplanowane objazdy...... Ale to nie do uniknięcia....

Ps. Zauważyłem w dniu dzisiejszym chyba tzw koniec sezonu ponieważ na płazy dzisiaj było o jakieś 60-70% mniej ludzi ńiz w ostatnich dniach ( zarowa oczywiscie byla:) a i z połowa lokali sie zamknęła wczoraj. Czyżby to oznaczało ze fala wyjechala w ostani weekend? Wracamy z 3 miesieczna cora więc wolał bym uniknąć korków a co ważniejsze żaden termin nas nie trzyma możemy wyjechać kiedy chcemy....
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.09.2012 06:13

Chyba „przyjemność" stania w korku Was ominie. :papa:
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 25.09.2012 08:25

Infoludek, jeżeli nie wydarzy się coś nieprzewidywalnego np. wypadek drogowy i droga zostanie zablokowana, to tak jak wcześniej napisał FUX, "przyjemność" stania w korku nie będzie Wam dana.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 68
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone