Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki na przejściu w Macelj?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
samotnik
Globtroter
Korki na przejściu w Macelj?

Nieprzeczytany postnapisał(a) samotnik » 12.06.2011 11:06

Słuchajcie, na początku wrzesnia 2009 o świcie przed przejściem w Macejl było kilka samochodów. W połowie sierpnia 2010 o świcie było tam stania na kilkanaście samochodów, kilka minut.

11. czerwca 2011 roku korek zaczął się od węzła 'autostradowego' za Ptujem i kończył na chorwackich celnikach. Stałem z półtorej godziny jak nic. Co się stało? Służby na granicach pracowały normalnie, machały przepuszczając kolejne serie samochodów, nie było żadnego wypadku, remontu drogi... W korku natomiast stało sporo Niemców w ładnych, nowych Mercedesach. Nie sądzę, żeby to była klientela objazdu Mureck-Lenart-Ptuj. Co się stało, Słoweńcy przekierowali do Macejl ruch z innego przejścia, czy co? Wygląda na to, że to nie jest jednorazowy problem, bo były na stałe zamontowane znaki ostrzegające o korku.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.06.2011 13:16

Po prostu zaczyna się sezon :wink: Czyli normalka na tym przejściu :lol:
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 12.06.2011 13:20

Nigdy nie jeżdżę w weekend, więc nie dane mi było w takim korku uczestniczyć, ale w tym roku poważnie myślę o trasie przez Węgry.
kuchtal
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuchtal » 12.06.2011 15:15

Jak sądziecie ja chcę być na tym przejściu rano w piątek 1lipca. Będzie czy nie będzie korka. To już weekend, czy weekend w chorwacji zaczyna się od soboty ?? :-)
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 12.06.2011 17:26

Rano to jeszcze nie weekend, ale dobrze by było do 12:00 odjechać za Zagrzeb, Bo mieszkańcy stolicy też chyba kombinują, jak tu się wcześniej z roboty urwać i wio nad morze:)
kuchtal
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuchtal » 12.06.2011 17:54

Tak kombinuję, żeby wyjechać z Poznania w czwartek o 19-20stej, to wg google maps będę na granicy ok 7-8mej. Tak więc powinienem się wyrobić.
Powrót, też wymyśliłem sobie nie w sobotę, ale w niedzielę. Jak wyglądają drogi powrotne w tym dniu? Każdy narzeka na sobotę, a nikt nie pisze o niedzieli :-)
samotnik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) samotnik » 12.06.2011 17:55

szaki17 napisał(a):Po prostu zaczyna się sezon :wink: Czyli normalka na tym przejściu :lol:

No właśnie chciałem powiedzieć, że nie jestem pewny, czy normalka, bo rok i dwa lata temu (rok temu w środku sierpnia!) w nocy z piątku na sobotę przejście było puste. Czy coś się zmieniło do zeszłego roku, czy tez miałem wcześniej jakieś ogromne szczęście?
justaczek84
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) justaczek84 » 12.06.2011 18:01

dziś przekroczyliśmy granicę w Letenye o 3 nad ranem - przy odprawie pustki, nawet śmieliśmy się, że przez pierwszych parę km nie było żadnych aut :lol:
a turystów troszke już się zjechało, zresztą pogoda jest idealna bez upałów za to świeci piękne słońce :hut:
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 12.06.2011 18:18

justaczek84 napisał(a):dziś przekroczyliśmy granicę w Letenye o 3 nad ranem - przy odprawie pustki, nawet śmieliśmy się, że przez pierwszych parę km nie było żadnych aut :lol:
a turystów troszke już się zjechało, zresztą pogoda jest idealna bez upałów za to świeci piękne słońce :hut:

Mam do Ciebie pytanie : Jechaliście drogą 86 czy autostradą? Są roboty drogowe lub inne utrudnienia? Życzę udanego wypoczynku!
Jacek 206
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek 206 » 12.06.2011 18:48

Aktualnie pusto na granicy, chcecie to zobaczcie. :lol:
http://www2.hak.hr/rmt/default.asp?l=16&ttt=1307900511
justaczek84
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) justaczek84 » 12.06.2011 20:03

Leszek W napisał(a):
justaczek84 napisał(a):dziś przekroczyliśmy granicę w Letenye o 3 nad ranem - przy odprawie pustki, nawet śmieliśmy się, że przez pierwszych parę km nie było żadnych aut :lol:

Mam do Ciebie pytanie : Jechaliście drogą 86 czy autostradą? Są roboty drogowe lub inne utrudnienia? Życzę udanego wypoczynku!

Słowację pokonaliśmy bez większych przeszkód, tylko w żółwim tempie... omijając płatny odc. za Bańska Bystrzycą :) za to na Węgrzech postawiliśmy na autostradę, co było bardzo dobrym posunięciem bo ruszając z Balatonu o 12 w nocy na Riwierze Makarskiej byliśmy ok 9 rano :D
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 12.06.2011 20:07

justaczek84 napisał(a):
Leszek W napisał(a):

Słowację pokonaliśmy bez większych przeszkód, tylko w żółwim tempie... omijając płatny odc. za Bańska Bystrzycą :) za to na Węgrzech postawiliśmy na autostradę, co było bardzo dobrym posunięciem bo ruszając z Balatonu o 12 w nocy na Riwierze Makarskiej byliśmy ok 9 rano :D

dziękuję za informację! :papa:
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 13.06.2011 09:21

samotnik napisał(a): W połowie sierpnia 2010 o świcie było tam stania na kilkanaście samochodów, kilka minut.

Taaak? Naprawdę? A może byś tak doprecyzował w jaki dzień tygodnia, bo na pewno nie w sobotę. Akurat rok temu w połowie sierpnia w sobotę o świcie była kolejka do granicy zaczynająca się gdzieś między Ptujem a Trzecem (nie wiem dokładnie, bo jechałem bokiem) z czasem przejazdu odcinka Trzec - Gorni Macelj ok. 2-4h (zależnie od wyboru pasa i tupetu kierowcy).

W soboty w sezonie korek tam jest zawsze, bez wyjątków.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.06.2011 09:35

W dwóch południowych landach Niemiec 11.06 zaczynały się wakacje. No i cała Austria i Niemcy miały długi weekend przez "Zielone Świątki"
Polecam tę stronę automobilklubu Austriackiego:
http://www.oeamtc.at/?id=2500,,,10033&page=juni

Można tam sprawdzić terminy wakacji w okolicznych krajach i prognozy zwiększonego ruchu.
gosciak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosciak » 13.06.2011 09:55

w poniedziałek ok. 14 tej stałem ok. 20 minut, oczywiście celnicy sprawdzali mi paska czy aby nie kradziony :(
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone