Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki na przejściu w Macelj?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
arb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arb » 13.06.2011 11:50

Marsallah napisał(a):W soboty w sezonie korek tam jest zawsze, bez wyjątków.

A jak to wygląda z niedzieli na poniedziałek?
Krzysiekm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiekm » 13.06.2011 12:11

Luzik, nie raz tak właśnie jechałem.Każdy dzień oprócz piątku i soboty!
Krisku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krisku » 13.06.2011 12:22

Krzysiekm napisał(a):Luzik, nie raz tak właśnie jechałem.Każdy dzień oprócz piątku i soboty!

Nie żebym się spierał, ale w piątki to chyba po południu. Zawsze jestem na tym przejściu w piątek ok. 5 rano i jest OK. W zeszłym roku byłem ok. 10.30 i stania, a właściwie powolnej jazdy było na ok. 15 min.
Taki to już urok tego przejścia. Pozdrawiam i życzę wszystkim pustych granic
:D
Krzysiekm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiekm » 13.06.2011 12:41

Miałem na myśli wyjazd z Polski,wiadomo,że jak wyjechałeś w czwartek wieczorem to piątek na przejściu był luz,ja też tak jeżdzę bo to najlepszy termin.
r00x
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) r00x » 13.06.2011 13:19

Ja dzisiaj jechałem rano około 5:00 i miałem przed sobą może trzy samochody. Wszystko sprawnie, okazywałem tylko dowody osobiste rodziny.
kuchtal
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuchtal » 13.06.2011 15:32

Po waszych opisach to chyba będę się trzymał jednak drogi przez Austię i Słowenię. Chcę być na granicy w piątek rano. A jak postaję 20min. to mi korona z głowy nie spadnie :-)
marytka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marytka » 13.06.2011 16:35

Marsallah napisał(a):
samotnik napisał(a): W połowie sierpnia 2010 o świcie było tam stania na kilkanaście samochodów, kilka minut.

Taaak? Naprawdę? A może byś tak doprecyzował w jaki dzień tygodnia, bo na pewno nie w sobotę. Akurat rok temu w połowie sierpnia w sobotę o świcie była kolejka do granicy zaczynająca się gdzieś między Ptujem a Trzecem (nie wiem dokładnie, bo jechałem bokiem) z czasem przejazdu odcinka Trzec - Gorni Macelj ok. 2-4h (zależnie od wyboru pasa i tupetu kierowcy).

W soboty w sezonie korek tam jest zawsze, bez wyjątków.

a ja własnie w sobotę-sorryy :wink: druga połowa sierpnia 2010
sobota ,blady świt-jakieś 3-do 4 aut przed nami
pozdrawiam :papa:
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 14.06.2011 10:44

marytka napisał(a):
Marsallah napisał(a):
samotnik napisał(a): W połowie sierpnia 2010 o świcie było tam stania na kilkanaście samochodów, kilka minut.

Taaak? Naprawdę? A może byś tak doprecyzował w jaki dzień tygodnia, bo na pewno nie w sobotę. Akurat rok temu w połowie sierpnia w sobotę o świcie była kolejka do granicy zaczynająca się gdzieś między Ptujem a Trzecem (nie wiem dokładnie, bo jechałem bokiem) z czasem przejazdu odcinka Trzec - Gorni Macelj ok. 2-4h (zależnie od wyboru pasa i tupetu kierowcy).

W soboty w sezonie korek tam jest zawsze, bez wyjątków.

a ja własnie w sobotę-sorryy :wink: druga połowa sierpnia 2010
sobota ,blady świt-jakieś 3-do 4 aut przed nami

Z niektórymi jak z dziećmi...

Jechałaś w drugiej połowie sierpnia 2010 w sobotę, a więc 21.08 lub 28.08, a nie 14.08 jak ja; napisałem wyraźnie, że jechałem w połowie sierpnia, a nie w drugiej połowie sierpnia.

Twój turnus haczył o wrzesień, a więc o rok szkolny w PL, AUT, D, itd. Stąd dużo mniejszy ruch w kierunku HR. Ostatnim "gorącym" weekendem na przejściu w Macelj jest sobota 2 tygodnie (+ ew. aprę dni) przed końcem sierpnia.
Grzesiek21
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzesiek21 » 28.06.2011 08:11

Cały czas myślałem żeby jechać do przejścia w Macelj. Myślę że na przejściu będę około godziny 2-3 rano (16 lipiec sobota), myślicie że duże będą korki ? Ewentualnie na jakie inne przejście się kierować żeby nie było tak zatłoczone? Będę jechał objazdem autostrady w Słowenii.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 28.06.2011 08:31

Długość korka jest bardzo różna - w 2005 w weekend we wrześniu od Mariboru jazda 20..40km/h, samego stania na około godzinę (sobota po południu). W innych latach od kilku do kilkunastu samochodów przed przejściem (też w sobotę, lipiec i sierpień).
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 28.06.2011 13:10

W niedzielę po południu korek na wyjeździe z Chorwacji miał 5 km
arb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arb » 28.06.2011 13:22

Grzesiek21 napisał(a):Cały czas myślałem żeby jechać do przejścia w Macelj. Myślę że na przejściu będę około godziny 2-3 rano (16 lipiec sobota), myślicie że duże będą korki ? Ewentualnie na jakie inne przejście się kierować żeby nie było tak zatłoczone? Będę jechał objazdem autostrady w Słowenii.

moja propozycja - są kamerki z granicy, zobacz sobie jak to wygląda w odpowiedni dzień tygodnia i godzinie która Ciebie interesuje.
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 28.06.2011 13:58

Mosqito napisał(a):W niedzielę po południu korek na wyjeździe z Chorwacji miał 5 km

To samo było w sobotę 27.06. Stałem od 12.30 ok. 1.20 h. Korek zaczynał się przy ostatniej stacji INA przed granicą.
K
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki na przejściu w Macelj? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone