Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korfu 2021

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 04.08.2021 14:44

piekara114 napisał(a):
wiola2012 napisał(a):PS. Auto wypożyczasz zawsze z pełnym ubezpieczeniem? My tak do tej pory robiliśmy. Ostatnio jednak u Warty zobaczyłam opcję wykupienia wkładu własnego od wypożyczonego samochodu. Może to byłaby lepsza opcja? :idea:
Ciekawa jestem jaka opcje wybiera Tony....
My ubezpieczenie w wypożyczalni, dzięki temu nie mam blokady na karcie, nawet jej nie pokazuję (w Atenach tylko miała być blokada, ale jej nie zrobili, ale niska 100 eur, a nie zwyczajowe 500 i więcej...). Wiem, że mało ekonomiczne rozwiązanie, bo można mieć roczne ubezpieczenie w niewiele większej kwocie, ale dla mnie spokój i w razie W nie muszę się bawić w żadną papierologię i czekać na uznanie zwrotu kasy....

To najlepsza opcja i taką preferuję, o ile na Krecie znalazlam bez problemu, to na Santorini nie mogę nic znaleźć ( może dlatego, że chcę tylko 2 dni)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.08.2021 14:46

Czyli Santorini jeszcze w planie.... Coś jeszcze? I kiedy wyjazd.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.08.2021 15:07

wiola2012 napisał(a):
piekara114 napisał(a):
wiola2012 napisał(a):PS. Auto wypożyczasz zawsze z pełnym ubezpieczeniem? My tak do tej pory robiliśmy. Ostatnio jednak u Warty zobaczyłam opcję wykupienia wkładu własnego od wypożyczonego samochodu. Może to byłaby lepsza opcja? :idea:
Ciekawa jestem jaka opcje wybiera Tony....
My ubezpieczenie w wypożyczalni, dzięki temu nie mam blokady na karcie, nawet jej nie pokazuję (w Atenach tylko miała być blokada, ale jej nie zrobili, ale niska 100 eur, a nie zwyczajowe 500 i więcej...). Wiem, że mało ekonomiczne rozwiązanie, bo można mieć roczne ubezpieczenie w niewiele większej kwocie, ale dla mnie spokój i w razie W nie muszę się bawić w żadną papierologię i czekać na uznanie zwrotu kasy....

To najlepsza opcja i taką preferuję, o ile na Krecie znalazlam bez problemu, to na Santorini nie mogę nic znaleźć ( może dlatego, że chcę tylko 2 dni)

My na Santo mieliśmy auto z pełnym ubezpieczeniem, bez nijakiej blokady na karcie (jakby co mogę podać :wink: )
Na 4 dni braliśmy, ale myślę, że to bez znaczenia.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 04.08.2021 18:06

piekara114 napisał(a):Czyli Santorini jeszcze w planie.... Coś jeszcze? I kiedy wyjazd.

Siostra przyjeżdża do mnie "z zagramanicy" i chcemy z nią polecieć na Kretę, ale Ona marzy o widoczkach na Santorini, dlatego z Krety promik na 2 dni na Santorini i stamtąd powrót. Koniec września. W ubiegłym roku był taki plan, ale skończyliśmy na Majorce :D
mysza73 napisał(a):My na Santo mieliśmy auto z pełnym ubezpieczeniem, bez nijakiej blokady na karcie (jakby co mogę podać :wink: )
Na 4 dni braliśmy, ale myślę, że to bez znaczenia.

Poproszę :) (wysłałam na priv)
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 04.08.2021 20:39

Ładne te poranne pustki i widoczki na zamgloną Albanię :).
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 05.08.2021 07:44

mysza73 napisał(a):
tony montana napisał(a):
mysza73 napisał(a):
tony montana napisał(a):Za radą Koleżanki Myszy ...
Wisisz mi chyba jakąś kawę ... najlepiej w Rzymie :smo:

Już mnie nie stać... 8O :x :x

Jak się co tydzień lata na Cypry ... :lol:

Nie co tydzień. Tylko zdarzyło się, że polecieliśmy dwa razy w odstępie miesiąca, ale tylko na 4 noce noooo...

wiola2012 napisał(a):Tu Cypr, tu Korfu 8O , a podobno to ja jestem "powsinoga" :wink: (cytuję moją rodzicielkę). Będę zatem, czytając Twoje relacje , przeskakiwać z jednej wyspy na drugą :lol:
PS. Auto wypożyczasz zawsze z pełnym ubezpieczeniem? My tak do tej pory robiliśmy. Ostatnio jednak u Warty zobaczyłam opcję wykupienia wkładu własnego od wypożyczonego samochodu. Może to byłaby lepsza opcja? :idea:

Różnie to bywa z tymi ubezpieczeniami. Za pierwszym razem na Cyprze w czerwcu dałem się namówić na dodatkowe, za drugim juz nie.

Na Korfu to w sumie nie wiem jak było, pierwotnie Panda za 230 euro miała byc z SuperCover, jak było z tym Matrixem to nie wiem do końca.... ;)

kmichal napisał(a):
... od takiej się zaczynały, ale jakościowo nie zachęcały ... :wink: ... wizualnie spoko zaczynały się od 100 Euro ... :roll: ...

No tak, skoro za 100 Euro to już sporo kasy, ale w sumie to taka nasza ostatnimi czasy bałtycka cena za domek ;)

8)

piekara114 napisał(a): Ciekawa jestem jaka opcje wybiera Tony....

Odpowiedź powyżej, różnie, nie ma reguły, zależy gdzie..

Nefer napisał(a):Ładne te poranne pustki i widoczki na zamgloną Albanię :).

Tak, ta Albania była fajnym bonusem :)
shaman72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) shaman72 » 05.08.2021 07:53

Jest Tony będzie wesoło - zasiadam z tyłkiem :D :papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 05.08.2021 08:01

W sumie to cały pierwszy dzień przeleżeliśmy na naszej plaży z dostawą drinków i jedzenia do leżaczków
Fajnie tam było w tym naszym Acharavi, bo podobnie jak na większości plaż na Krecie, jeśli jesteś Klientem restauracji, leżaki i parasol są za darmo.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zjedliśmy obiad wieczorem w restauracji Navigator
Obrazek

Kolejnego dnia po śniadaniu jedziemy zobaczyć Paleokatritsa....i to byłoby na tyle, bo ludzi było tam tyle, nie było nawet gdzie zaparkować, że zdecydowaliśmy się pojechać na oddaloną o 3 km plaże Lapiades, o tutaj
Obrazek

Okolica pełna jest fajnych zatoczek, do niektórych można dopłynąć tylko łodzią

Ludzi niby trochę jest, ale tragedii nie było
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Woda czyściutka
Obrazek

Tutaj pierwszy i ostatni raz płacimy za leżaki i parasol (8 Euro za komplet, bierzemy dwa komplety), zaletą miejsca jest: zestaw: pita gyros i małe piwo za UWAGA: 2,50 Euro

Woda bliżej skałek ma cudny kolor
Obrazek

Moi na skałkach
Obrazek

RAJ
Obrazek

Aj, woda nie była aż taka ciepła jak u nas
Obrazek

Poszliśmy z Młodym na skałki
Obrazek

Obrazek

:papa:
Ostatnio edytowano 05.08.2021 13:36 przez tony montana, łącznie edytowano 1 raz
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 05.08.2021 09:43

tony montana napisał(a):Kolejnego dnia po śniadaniu jedziemy zobaczyć Paleokatritsa....i to byłoby na tyle, bo ludzi było tam tyle, nie było nawet gdzie zaparkować, że zdecydowaliśmy się pojechać na oddaloną o 3 km plaże Lapiades

Widokowo / plażowo ta strona wyspy jest bajeczna... :) No ale ludzie o tym wiedzą...
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 05.08.2021 12:58

shaman72 napisał(a):Jest Tony będzie wesoło - zasiadam z tyłkiem :D :papa:

Czy ja wiem, czy tak wesoło? hihih ;)

Mikromir napisał(a):
tony montana napisał(a):Kolejnego dnia po śniadaniu jedziemy zobaczyć Paleokatritsa....i to byłoby na tyle, bo ludzi było tam tyle, nie było nawet gdzie zaparkować, że zdecydowaliśmy się pojechać na oddaloną o 3 km plaże Lapiades

Widokowo / plażowo ta strona wyspy jest bajeczna... :) No ale ludzie o tym wiedzą...

Podchodziliśmy do plażowania na Paleo dwukrotnie. Bez skutku, ale to dlatego, że chcemy mieć parasol i leżaki. Ale z miejscem parkingowym też był problem. Za to widzieliśmy zatoczki z punktu widokowego w Lakones oraz zwiedziliśmy Monastyr na górze.

:)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.08.2021 13:26

tony montana napisał(a):Fajnie tam było w tym naszym Acharavi, bo podobnie jak na większości plaż na Krecie, jeśli jesteś Klientem restauracji, leżaki i parasol są za darmo.
To jest ogromny puls Grecji. Na większości plaż tak jest, choć oczywyście na mega popularnych jak Atoniego Q na Rodos ceny są stałe z góry.....

Nie wyświetla się fotka z plaży Lapiades (czy tam mapka).... 5 fotka
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 05.08.2021 14:12

piekara114 napisał(a):
tony montana napisał(a):Fajnie tam było w tym naszym Acharavi, bo podobnie jak na większości plaż na Krecie, jeśli jesteś Klientem restauracji, leżaki i parasol są za darmo.
To jest ogromny puls Grecji. Na większości plaż tak jest, choć oczywyście na mega popularnych jak Atoniego Q na Rodos ceny są stałe z góry.....

Nie wyświetla się fotka z plaży Lapiades (czy tam mapka).... 5 fotka

+ Darmowe parkingi :)

Teraz widać tę mapkę?

:papa:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 05.08.2021 14:21

Tak. :)
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 05.08.2021 14:26

Cześć Tony! Tak to się mogę nudzić 8) Widzę, że taniocha w tej Grecji :wink:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 05.08.2021 19:52

ruzica napisał(a):Cześć Tony! Tak to się mogę nudzić 8) Widzę, że taniocha w tej Grecji :wink:

Właśnie :mrgreen: , ale prawdę pisząc - wszędzie potaniało :wink:

Całkiem miła plaża , ale mnie to chyba na stare lata dopadło ADHD i do przodu pcha :oczko_usmiech:

Czekam na to , co dalej

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα