Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korek na 24 km!!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marcineq
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcineq » 03.08.2005 07:35

W tym temacie ja mam takie pytanko: Niestety musze jechać w piętek, bo od Soboty mam rezerwacje w Hotelu, w Sibeniku (tak ustalone są turnusy i nic na to nie poradze) - czy może mi ktoś powiedzieć o której godzinie jest największe nasilenie tych korków na autostradzie. i o której najlepiej wjechać do Cro. Woleł bym wyjechać wcześniej i stać choćby pod hotelem, niż gotować sie na środku autostrady. Ja myśle żeby wyjechać z Polski wcześnie rano, jechać przez austrie, wieczorem wjechać do Słoweni, 3 godzinny postój na drzemke w okolicach granicy SLO-CRO, i wczesnym rankiem (godz.2-3) jechać w strone Zagrzebia. Co o tym myślicie ??
qqryq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qqryq » 03.08.2005 08:02

Ja Ci odpowiem tak: Wyjeżdżałem z Polski w piątek 22 lipca po południu. Pierwszy postój miałem już na granicy czesko-austriackiej w Mikulovie (około godziny 21) strata 1h. Przejazd przez Austrię jak zawsze bez emocji i niespodzianek. Później niewielkie stanie na granicy austriacko-słoweńskiej. Do Cro wjechałem około 3 nad ranem :evil: a wszystko przez korek na granicy słoweńsko-chorwackiej (też minimum 1h). Co do tej granicy to chyba nie ma reguły kiedy wiedziesz bo i tak będzie korek (wracałem do Polski przez nią około 18 i był jeszcze większy). Kolejne 20 minut straciłem na bramkach na autostradzie w Cro. I dramat kolejkowy na sv. Rok (pamiętny korek 24 km) ale był wtedy wypadek, to było około godziny 7-8 (mogę się mylić). Mam wrażenie, że gdyby nie ta kraksa to bym dosyć sprawnie przejechał.
conewka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) conewka » 03.08.2005 08:04

kopaj napisał(a):Czy ktoś napisze jak jest z korkami w nocy z soboty na niedzielę na austryjackiej autostradzie i jak przedstawia sie niedzielny ranek w Chorwacji?
Czy też korki?

Zawsze wyjeżdżmy w sobotę bardzo późnym popołudniem z Warszawy.
Trasę Wa-wa, Cieszyn, Brno, Wiedeń, Graz, Maribor, Zagrzeb... pokonujemy w nocy, z soboty na niedzielę, nigdy nie staliśmy w żadnym korku.
W Polsce, wszyscy balują, wiadomo sobota wieczór :)
Czechy puste, w Austrii wiecej aut, ale jedzie się bardzo przyzwoicie, Słowenia - cóż tu zawsze jest jakoś wolniej, W Chorwacji w niedzielę nad ranem - przyjemnie.... :)

Za to wszystkie dotychczasowe powroty były w sobotę.... czas przejazdu "z" w porównaniu do czasu przejazdu "do", wydłuża się o jakieś 5-6 godzin.... czyli w naszym przypadku z 15, robi się 20 godzin...

Tym razem będziemy wracać w poniedziałek :)))
kopaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kopaj » 03.08.2005 09:20

Dzięki conewka, ale chyba wyjadę z domu w niedzielę rano - moja żona się boi i chyba odpuszczę ten sobotni wyjazd.
agasiax
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agasiax » 03.08.2005 18:57

my tez sie wybieramy 5.08 do chorwacji na krk.Wyjezdzamy okolo 20 ze szczecina ,do zobaczenia na trasie(czarne bmw)
limonka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) limonka » 03.08.2005 19:00

Dlaczego wszyscy upieraja sie na jazde w weekend autostradami? Lubicie placic i stac w korkach? My jechalismy z Bielska przez Slowacje, Wegry, kawaleczek Slowenii i stara droga w Chorwacji i jedyny korek na trasie byl w... Zywcu. Droga luzna, spokojna i tylko pozornie wolniejsza.
Gosiek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosiek » 03.08.2005 20:36

limonka napisał(a):Dlaczego wszyscy upieraja sie na jazde w weekend autostradami? Lubicie placic i stac w korkach? My jechalismy z Bielska przez Slowacje, Wegry, kawaleczek Slowenii i stara droga w Chorwacji i jedyny korek na trasie byl w... Zywcu. Droga luzna, spokojna i tylko pozornie wolniejsza.

Popieram trase zwlaszcza przez Wegry po ostatnim wyjezdzie.Nie chodzi nawet o placenie za autostrade w Austrii ale nie zdarzylo mi sie dotad zeby nie wlec sie Slowenia przez Maribor i Ptuj i nie skorkowac sie przed Krapina.A kawaleczek Slowenii od Wegier przelatuje sie w chwile, na granicy spokoj i szybciej i bez korkow mozna dostac sie na autostrade chorwacka od poludniowej strony Zagrzebia.I to w sobote w godzinach przedpoludniowych.Zywiec-koszmar to fakt.
Bartus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartus » 03.08.2005 22:07

ufff... Dopiero po pracy!
Trzeba nadrobić czas urlopu, bo jak powiada mój znajomy na urlopie to się traci dwa razy.. :D
Agasiax
Pewnie spotkamy się na drodze, bo my wyruszamy około 18.00 - 19.00 też ze Szczecina. Którędy jedziecie? My przez Monachium, Salzburg, Villach, Lubljanę, Rijekę. Nie będziemy szaleć z prędkością, bo jak zwykle tobołów po dach + box. Jedziemy zielonym mondeo oczywiście oznakowanym.
Pozdr.
agasiax
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agasiax » 04.08.2005 08:52

Witaj BARTUS.My jedziemy ta sama trasa co ty,jak sie zbierzemy to wyjedziemy 19-20 (czarne BMW oczywiscie oznakowane na tylnej szybie).Do zobaczenia na trasie.
mickyd
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mickyd » 04.08.2005 23:23

Limonka i Gosiek czy możecie napisac jaką trasa dokladnie jechaliście przez Węgry. Z mapy wybrałem skręt na południe od Bratysławy przez Szombately i Kormend. Jaka droga? ja z polocją (lubię trochę się rozpędzić), i jak na tej trasie z LPG? :P
Janqes
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janqes » 05.08.2005 05:39

Bartus napisał(a):ufff... Dopiero po pracy!
Trzeba nadrobić czas urlopu, bo jak powiada mój znajomy na urlopie to się traci dwa razy.. :D
Agasiax
Pewnie spotkamy się na drodze, bo my wyruszamy około 18.00 - 19.00 też ze Szczecina. Którędy jedziecie? My przez Monachium, Salzburg, Villach, Lubljanę, Rijekę. Nie będziemy szaleć z prędkością, bo jak zwykle tobołów po dach + box. Jedziemy zielonym mondeo oczywiście oznakowanym.
Pozdr.

Brutus i agasiax

Heh. My również jedziemy dzisiaj. Z Gostynia, ale przez Gorzów Wlkp (koło 18 ) i dalej Drezno, Monachium itd. W Dreznie dołacza do nas drugie auto. Także będzie nas 4 w sumie :D

Grafit Punto II & Mazda 323f.

Pozdro!
Gosiek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosiek » 05.08.2005 06:43

mickyd napisał(a):Limonka i Gosiek czy możecie napisac jaką trasa dokladnie jechaliście przez Węgry. Z mapy wybrałem skręt na południe od Bratysławy przez Szombately i Kormend. Jaka droga? ja z polocją (lubię trochę się rozpędzić), i jak na tej trasie z LPG? :P

Dokladnie taka jak piszesz tylko pamietaj, ze zaraz za granica ok 400m jest skret na Rajke i jedz tamtedy do nie wjedziesz na autostrade.Jest po drodze kilka miasteczek ale sa dluzsze kawalki i mozna sie rozpedzic.Policji nie spotkalam.Jechalam w piatek ok 16-17tej.O lpg nie mam pojecia, nie zwracalam uwagi jezdze na 95.Jest to najkrotsza droga przez Wegry na Chorwacje,przy okazji omijasz Budapeszt i Balaton.Jesli chcesz sobie zrobic przerwe w drodze,polecam hotelik Kastell w Egyhazasradoc,34 euro za 2 osoby ze sniadaniem.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone