Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korek na 24 km!!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maratik
Plażowicz
Re: korek

Nieprzeczytany postnapisał(a) maratik » 30.07.2005 17:31

Macios75 napisał(a):Witam wszystkich.
Tydzień temu wracałem z Chorwacji, była to sobota i były strasznie długie korki( na szczęście w drugą stronę) -bramki Chorwacja, Ljubljana zakorkowana - remonty dróg i ta pie.....Austria. Korek 24-kilometrowy to mały pikuś z tym co działo się na autostradach austryjackich. Poza tym w jedną jak i w drugą stronę w tunelach też jest niezła maniana. Więcej tamtędy nie pojadę. Za to w Niemczech- coś pięknego!!!! Jakby ktoś chciał informacji odnośnie noclegów w rejonie Zatoki Kwarneńskiej, a dokładnie okolic Selce, Crkwenicy czy Novi Vinodolski to niech wali jak w dym. Pozdrawiam.

hej jade w sierpniu i bardzo by mi sie przydały jakieś namiary na nocleg. dzieki
Bartus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartus » 30.07.2005 22:06

Witaj Macios75!
THX za dobre rady. Faktycznie autko mam na gaz, ale się nie martwię, że będę jeździł na benzynie. W zeszłym roku byłem w Innsbrucku i i wszystko na gazie. Grunt to przygotowanie do trasy :) . Na nocleg w trasie zabieramy namiot i cały osprzęt (box na dachu). Na miejscu poszukamy kwatery, a jak nie wypali to kamp. Ty byles w na wyspie Hvar? Nie moge wyszukac miejscowosci Selce. Jedzemy w 3 osoby.
Pozdr.
Janqes
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janqes » 30.07.2005 22:48

Bartus napisał(a):Macios 75
Witaj Ziomalu
Jechałeś może przez Monachium, Salzburg, Villach, Lubljanę, Rijekę?
Właśnie tą trasą wybieram się do Splitu w piątek 5.08. Wyruszamy około 19.00. Ile czasu jechałeś do Rijeki? Ja planuję nocleg właśnie w okolicy Crkvenicy. Myślisz, że jest to do zrobienia? NIe mam jeszcze namiarów na noclegi. Może podrzucisz jakoweś? Dlaczego austiackie autostrady to kicha? Przecież to tylko ok 200 km.
Pozdr

To moze sie miniemy po drodze bo ja z Gorzowa wyjezdzam koło 17, 18 :D

A Crkvenica + Selce fajne. Byłem tam tydzien w zeszłym roku :P
Bartus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartus » 31.07.2005 16:49

Witaj Janqes!
Pewnie lecisz przez Słubice do ringu. Jedziesz tą samą drogą co my?
Jakim autkiem? Będziesz oznakowany?
Pozdr
agi72
Podróżnik
korki

Nieprzeczytany postnapisał(a) agi72 » 31.07.2005 19:25

wyjezdzam w nocy z 5 na 6 nocuje w Brnie i w sobote wczesnie rano dalej do Zagrzebia co myslicie o korkach??nie chcialaby stac w ty co tu widzialam 8O
Macios75
Podróżnik
Selce

Nieprzeczytany postnapisał(a) Macios75 » 31.07.2005 19:37

Witaj Bartuś! Selce to mała , fajna, czysta, spokojna miejscowośc 55 km na południe od Rijeki między Crkvenicą a Novi Vinodolski. Jest super!!!
Bartus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartus » 01.08.2005 21:00

Agi 72 nie pękaj ! Zabierz dużo wody w razie jakby co. :) A tak poza tym to trzeba być dobrej myśli. Zresztą jak się korki trafią to przecierz ich nie przeskoczymy. swoje trzeba odstać.
Pozdrow. :)
Bartus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartus » 01.08.2005 21:04

Macios 75
Thx, zanalazłem Selce. myślę, że uda nam się tam "dociągnąć" bez noclegu.

Podobno w Postojnej jest ciekawa jaskinie do zwiedzenia. Właśnie dzisiaj się o niej dowiedziałem. Był ktoś tam może?
agi72
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) agi72 » 01.08.2005 23:08

Bartus napisał(a):Agi 72 nie pękaj ! Zabierz dużo wody w razie jakby co. :) A tak poza tym to trzeba być dobrej myśli. Zresztą jak się korki trafią to przecierz ich nie przeskoczymy. swoje trzeba odstać.
Pozdrow. :)

Dzieki za posieszenie 8O Pewnie,ze wody duzo zabiore :D jade pierwszy raz i to samochdem i chcialabym wiedziec jak najwiecej..jeszcze nie wiem co do winet w Sloweni czy trzeba?jede tylko kawalek ale?no i nie wiem czego mozna sie spodziewac po samochodzie :D ..pozdrawiam Agi :papa:
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 02.08.2005 07:44

Krzysiekm napisał(a):W sobotę rano do plitwic dojedziesz.Jedz z Zagrzebia starą drogą nie autostradą,przynajmniej ja bym tak zrobił.

A ja tak zrobiłem i uważam że to zły pomysł. Odnalezienie równoległej trasy w samym Zagrzebiu jest trudne. Jeśli chodzi o potencjalny korek na wjeździe na autostradę w Zagrzebiu jest z reguły niewielki. Musisz tylko odebrać bilet a nie trzeba płacić...
Jeśli już masz zjechać z autostrady to w Jastrebarsko lub w Karlovcu (większość ludzi wybiera dalszą podróż autostradą.

Pzdr
Tomek
qqryq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qqryq » 02.08.2005 07:46

Krzysiekm napisał(a):Niestety ale to prawda, padł kolejny rekord na nowej autostradzie Zagrzeb-Split.Kolejny przykład by nie jeżdzić w piątek wieczorem do Cro.Ale co mają zrobić Ci,którzy nie mogą inaczej???
Zródło : http://slobodnadalmacija.hr/20050724/novosti02.asp

W zeszłym tygodniu o tej samej porze padł rekord 13km teraz jest 24km!

Jeżeli tu jest mowa o korku z 23 lipca z rana w kierunku południowym, to miałem "przyjemność" stanie w nim. Normalne korki przy Sv. Roku nie przekraczają 7-8 km jadąc na pn i 5-6 km na południe. Tylko, że akurat w tą sobotę nad ranem wydarzył się tam wypadek i zatrzymano ruch na około 2 godziny co spowodowało taki a nie inny korek.
Ja wszystkim wyjeżdżającym do Cro zalecam słuchanie drugiego programu radia chorwackiego podają tam bardzo często wiadomości dla zmotoryzowanych o sytuacji na drogach.
Trebor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trebor » 02.08.2005 08:19

Gaz w okolicach Rijeki znajduje się w następującym miejscu: wjeżdżacie do miasta od strony północnej i wyjeżdżacie z niego Jadranką w kierunku na Krk. Z Rijeką (kilka kilometrów) jest drogowskaz na zjazd do rafinerii, w prawo (droga wiedzie nieco w dół). Tam trzeba skręcić, jechać jeszcze ze 2 km i traficie na stację LPG. Pozdrawiam.
robi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robi » 02.08.2005 08:25

qqryq napisał(a):
Krzysiekm napisał(a):Niestety ale to prawda, padł kolejny rekord na nowej autostradzie Zagrzeb-Split.Kolejny przykład by nie jeżdzić w piątek wieczorem do Cro.Ale co mają zrobić Ci,którzy nie mogą inaczej???
Zródło : http://slobodnadalmacija.hr/20050724/novosti02.asp

W zeszłym tygodniu o tej samej porze padł rekord 13km teraz jest 24km!

Jeżeli tu jest mowa o korku z 23 lipca z rana w kierunku południowym, to miałem "przyjemność" stanie w nim. Normalne korki przy Sv. Roku nie przekraczają 7-8 km jadąc na pn i 5-6 km na południe. Tylko, że akurat w tą sobotę nad ranem wydarzył się tam wypadek i zatrzymano ruch na około 2 godziny co spowodowało taki a nie inny korek.
Ja wszystkim wyjeżdżającym do Cro zalecam słuchanie drugiego programu radia chorwackiego podają tam bardzo często wiadomości dla zmotoryzowanych o sytuacji na drogach.

a jak z korkami w niedziele???
Pozdrawiam
kopaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kopaj » 02.08.2005 13:19

Czy ktoś napisze jak jest z korkami w nocy z soboty na niedzielę na austryjackiej autostradzie i jak przedstawia sie niedzielny ranek w Chorwacji?
Czy też korki?
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 02.08.2005 21:29

W A w nocy nie ma korków,choć ruch w weekend może być bardzo żywy.Są prawdopodobne rano na kierunku Maribor.Dlatego lepiej jechać przed Przełęcz Ljubelj.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone