Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Witam,
Wybieramy się w 4 samochody do Cro. Prosze o ocenę szansy, że startując w sobotę 12.Vlll z Wiednia albo Mikulova (dalej Maribor, Zagrzeb, Istria) wpakujemy się w jakieś koszmarne korki i gdzie.
Na dojazd na Istrię w tym terminie (jak mniemam jazda od rana 12 sierpnia z Austrii) zaowocuje niemal pewnymi korkami. Każde przewężenie na trasie bramki wjazdowe i wyjazdowe. Pewniejsze są tylko podatki i śmierć. Ja jadę 12 od rana z Karlovaca do Splitu ale omijam autoceste dalekim łukiem - jadę starą drogą.
W ubiegłym roku jechałem 27 sierpnia autostradą około godz 7 rano od granicy austriackiej w kierunku Zagrzebia i ruch był wyjątkowo intensywny do rozjazdu Rijeka - Split. Potem już luźniej - masa Czechów i Austriaków jedzie na Istrię i na Krk.
też będę 12VIII startował po noclegu z Karlovac do Splitu mam ten sam dylemat autostrada czy stara droga. Może gdy wyjade pozniej to na autostradzie nie trafie na korki - ma ktos doświadczenie?
w sobotę 12 SIERPNIA korki na trasie są gwarantowane ( i to nie małe). Przyczyna jest jasna- wystarczy spojrzeć na kalendarz .Po pierwsze jest to prawie połowa miesiąca , a więc zmiana turnusów i po drugie 15 SIERPNIA w Austrii , Chorwacji , w Polsce również, jest dniem wolnym a zatem do całego tłumu wczasowiczów dojdą jeszcze "przedłużeni" weekendowicze.