Ziku napisał(a):Wlasnie w miedzyczasie zauwazylem ze prom z Drvenika zostal zdjety i ze jest jeszcze opcja z Ploce do Trpanj. A powiedz ile zajmuje przejazd ladem z Ploce do Orebica? Co do przejazdu przez Wegry nadal nie moge sie przekonac...zawsze jezdzilismy przez Austrie i Slowenie tylko ze niestety wjezdzalismy do Chorwacji w sobote czyli najwieksze korki. Tym razem mamy rezerwacje od niedzieli, wiec czesc trasy po Chorwacji bedziemy pokonywac wlasnie w ten dzien. Jak wyglada sytuacja na drochach w Chorwacji w niedziele?
Sam również jeździłem przez Czechy, Austrię, Słowenię, ponieważ jest najwygodniej, najszybciej, ale kiedy policzyłem sobie ile wydaję na winiety (a nigdy się nie śpieszę), to stwierdziłem, że będę jeździł przez Słowację, Węgry, a kasę na winiety wydam na spanie. Teraz kupuję winietę tylko na Słowację, a na Węgrzech jadę drogą 86 bezpłatną.
Teraz, od sezonu 2010 podobno Słowenia już obniżyła koszt winiet (wcześniej przeginali z tą półroczną), więc trasa jaką zawsze jeździsz nie jest, aż tak bardzo droga, ale i tak przez Hungary jest spooooooro taniej. Poza tym noclegi na Węgrzech są dużo tańsze niż w Chorwacji, a standard na Węgrzech jest wyższy (bynajmniej w tym rejonie).
Tak, jak napisałem wcześniej..... kiedyś zależało mi na jak najszybszym dotarciu na miejsce za wszelką cenę... Po paru wyjazdach (może wydoroślałem?
nie zależy mi na czasie, a na przyjemności z podróży.
Zawsze jeździmy w dwa samochody, dwie rodzinki. Na spokojnie dojeżdżamy do Letenye w okolicach godz. 17-18. Odświeżamy się, jemy coś, a potem robimy sobie wieczorną nasiadówę przy grillu i odrobinie zimnego lokalnego piwka
Kładziemy się spać ok. 22:00 - 23:00, wysypiamy się do godz. 07:00 rano, jemy śniadanko w kulturalnej atmosferze, bez pośpiechu i ruszamy max. 08:00, co pozwala nam dotrzeć do Południowej Dalmacji w godzinach wczesnych popołudniowych. Potem wiadomo....promy itd (zawsze jesteśmy na wyspach) więc czas leci. Do max 18:00 jesteśmy u celu.
Pozdrawiam. Jeśli pomogłem w czymkolwiek, to wspaniale