Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korcula, w te i nazad - gdzie planować nocleg

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
paranormalny
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) paranormalny » 31.03.2010 22:47

Drodzy forumowicze, w tym roku wakacje na Korculi. W związku z tym mam pytanie, gdzie planować nocleg w drodze powrotnej z Korculi. Nie mam pojęcia jaki jest rzeczywisty czas podróży (prom, drogi, autostrady) i nie wiem gdzie będę po 8-9 godzinach jazdy. Z Priżby chciałbym wyjechać miedzy 11-13. Proszę o radę.
Ps. Faqa przeczytałem :wink:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 01.04.2010 09:25

paranormalny napisał(a):Drodzy forumowicze, w tym roku wakacje na Korculi. W związku z tym mam pytanie, gdzie planować nocleg w drodze powrotnej z Korculi. Nie mam pojęcia jaki jest rzeczywisty czas podróży (prom, drogi, autostrady) i nie wiem gdzie będę po 8-9 godzinach jazdy. Z Priżby chciałbym wyjechać miedzy 11-13. Proszę o radę.
Ps. Faqa przeczytałem :wink:

Nie piszesz skąd jesteś.. podejrzewam, że to bardzo pomogłoby "podpowiadaczom"..
Ale przede wszystkim przejrzyj istniejące już tematy...
forum/viewtopic.php?t=17806
a potem przejrzeć dział z relacjami...
forum/viewforum.php?f=22

Poza tym nie mówsz, skąd planujesz płynąć..? (bo to wcale nie jest takie oczywiste, preferencje są różne)
Pozdrawiam
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 01.04.2010 10:23

Z Korculi czy na Korculę to najlepiej wsiąść na prom w Rijece albo tam z niego schodzić i spać przemieszczając się jednocześnie :lol:

Przerobione w 2007
Ziku
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ziku » 10.04.2010 16:54

No to i ja sie podlacze pod temat. Przede wszystkim witam serdecznie - to moj pierwszy post na forum. W drugiej polowie sierpnia wybieramy sie na Korcule. Jedziemy w 3 samochody, lacznie 12 osob w tym trojka malych dzieci (2-3 latka). Jeden z kierowcow nie prowadzi po ciemku wiec opcja z jazda na noc odpada. Wyjazd z Lodzi planowany na sobote rano. Dom na Korculi zarezerwowany od 15.08 (niedziela). No i pytania:
1. Która trasa z Lodzi bedzie lepsza: przez Wegry czy Austrie i Slowenie?
2. Jak z promem na Korcule? Dom mamy mniej wiecej na obrzezach samej Korculi wiec interesuje nas opcja tylko do tej miejscowosci. Rozumiem wiec ze w gre wchodzi albo Drvenik (tutaj problem bo tylko 3 promy dziennie i w zasadzie tylko jeden o sensownej porze - 13.30) albo Orebic. Pytanie wiec czy od razu odpuscic Drvenik i leciec prosto do Orebica?
3. Czy ma ktos doswiadczenia z jazdy w tyle aut no i z dzieciakami. Pytam glownie o to ile bedziemy w stanie pokonac z trasy w sobote w dzien. Ja po cichu licze na okolo 1000km. Czy to realne zalozenie? Od tego bedzie zalezalo miejsce miedzyladowania ktore w wypadku tylu osob mysle ze trzeba wczesniej zarezerwowac.
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 10.04.2010 21:00

W zeszłym roku, w drodze z Katowic do Korculi - spaliśmy w Lenti na Węgrzech. W drodze powrotnej w Letenye (obok Lenti) na Wegrzech.
Wyjazd Katowice piątek 10:00 - dojazd Lenti 18:00 (z przerwami)
Wyjazd Lenti 08:00 - dojazd Korcula 17:00

Do samej Korculi jechaliśmy przez cały Plejesac i płynęliśmy z Orebica. można płynąć wcześniej z Ploce (mało promów) lub Splitu (wysoki koszt)
Ziku
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ziku » 11.04.2010 08:57

Wlasnie w miedzyczasie zauwazylem ze prom z Drvenika zostal zdjety i ze jest jeszcze opcja z Ploce do Trpanj. A powiedz ile zajmuje przejazd ladem z Ploce do Orebica? Co do przejazdu przez Wegry nadal nie moge sie przekonac...zawsze jezdzilismy przez Austrie i Slowenie tylko ze niestety wjezdzalismy do Chorwacji w sobote czyli najwieksze korki. Tym razem mamy rezerwacje od niedzieli, wiec czesc trasy po Chorwacji bedziemy pokonywac wlasnie w ten dzien. Jak wyglada sytuacja na drochach w Chorwacji w niedziele?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.04.2010 09:00

W sobotę po poludniu już jest luzik w tamtą stronę. W niedzielę raczej w kierunku Zagrzebia może być ciasno...
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 11.04.2010 10:01

Ziku napisał(a):Własnie w miedzyczasie zauwazylem że prom z Drvenika zostal zdjety

w jakim sensie zdjęty? Nas tronie przewoźnika, co prawda, nie ma jeszcze letniego rozkładu, ale nic nie słychać o tym, by linia miała zniknąć...
Pozdrawiam
Alek70
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alek70 » 11.04.2010 10:02

zonatyfacet1 napisał(a):W zeszłym roku, w drodze z Katowic do Korculi - spaliśmy w Lenti na Węgrzech. W drodze powrotnej w Letenye (obok Lenti) na Wegrzech.
Wyjazd Katowice piątek 10:00 - dojazd Lenti 18:00 (z przerwami)
Wyjazd Lenti 08:00 - dojazd Korcula 17:00

Do samej Korculi jechaliśmy przez cały Plejesac i płynęliśmy z Orebica. można płynąć wcześniej z Ploce (mało promów) lub Splitu (wysoki koszt)

Nocleg załatwialiście wcześniej na Węgrzech? Gdzie nocowaliście, w jakimś motelu czy kwatera?
irko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) irko » 11.04.2010 11:33

http://ir.travel.pl/wyprawy/wyprawa_kor ... rcula.html

byłem jakis czas temu i powyższy link przedstawia opis wyjazdu.
pozdr.
IR
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 11.04.2010 18:03

ALek70, podaję Ci link http://www.letenyepanzio.hu/
W tym roku zarezerwowałem już w styczniu nocleg do i z powrotem. Napisz do nich może mają jeszcze wolne miejsca?
Spanie w Letenye jest super, ponieważ wstajesz rano, jesz śniadanie, ruszasz w drogę i od razu wjeżdżasz na chorwackie autostrady
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 11.04.2010 18:15

Ziku napisał(a):Wlasnie w miedzyczasie zauwazylem ze prom z Drvenika zostal zdjety i ze jest jeszcze opcja z Ploce do Trpanj. A powiedz ile zajmuje przejazd ladem z Ploce do Orebica? Co do przejazdu przez Wegry nadal nie moge sie przekonac...zawsze jezdzilismy przez Austrie i Slowenie tylko ze niestety wjezdzalismy do Chorwacji w sobote czyli najwieksze korki. Tym razem mamy rezerwacje od niedzieli, wiec czesc trasy po Chorwacji bedziemy pokonywac wlasnie w ten dzien. Jak wyglada sytuacja na drochach w Chorwacji w niedziele?

Sam również jeździłem przez Czechy, Austrię, Słowenię, ponieważ jest najwygodniej, najszybciej, ale kiedy policzyłem sobie ile wydaję na winiety (a nigdy się nie śpieszę), to stwierdziłem, że będę jeździł przez Słowację, Węgry, a kasę na winiety wydam na spanie. Teraz kupuję winietę tylko na Słowację, a na Węgrzech jadę drogą 86 bezpłatną.
Teraz, od sezonu 2010 podobno Słowenia już obniżyła koszt winiet (wcześniej przeginali z tą półroczną), więc trasa jaką zawsze jeździsz nie jest, aż tak bardzo droga, ale i tak przez Hungary jest spooooooro taniej. Poza tym noclegi na Węgrzech są dużo tańsze niż w Chorwacji, a standard na Węgrzech jest wyższy (bynajmniej w tym rejonie).

Tak, jak napisałem wcześniej..... kiedyś zależało mi na jak najszybszym dotarciu na miejsce za wszelką cenę... Po paru wyjazdach (może wydoroślałem? :roll: nie zależy mi na czasie, a na przyjemności z podróży.
Zawsze jeździmy w dwa samochody, dwie rodzinki. Na spokojnie dojeżdżamy do Letenye w okolicach godz. 17-18. Odświeżamy się, jemy coś, a potem robimy sobie wieczorną nasiadówę przy grillu i odrobinie zimnego lokalnego piwka :) Kładziemy się spać ok. 22:00 - 23:00, wysypiamy się do godz. 07:00 rano, jemy śniadanko w kulturalnej atmosferze, bez pośpiechu i ruszamy max. 08:00, co pozwala nam dotrzeć do Południowej Dalmacji w godzinach wczesnych popołudniowych. Potem wiadomo....promy itd (zawsze jesteśmy na wyspach) więc czas leci. Do max 18:00 jesteśmy u celu.
Pozdrawiam. Jeśli pomogłem w czymkolwiek, to wspaniale :)
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 11.04.2010 18:23

Ziku napisał(a):Wlaśnie w międzyczasie zauważyłem ze prom z Drvenika został zdjęty

Ziku - możesz wyjaśnić skąd masz informację o zawieszeniu kursowania promu Drvenik-Korcula-Drvenik.

Na stronie internetowej przewoźnika nie ma takiej informacji.
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 11.04.2010 18:30

Artur68 napisał(a):
Ziku napisał(a):Wlaśnie w międzyczasie zauważyłem ze prom z Drvenika został zdjęty

Ziku - możesz wyjaśnić skąd masz informację o zawieszeniu kursowania promu Drvenik-Korcula-Drvenik.

Na stronie internetowej przewoźnika nie ma takiej informacji.

A gdzie Ty jedziesz na Korcule?
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 11.04.2010 18:39

Do miasta Korćula na wycieczkę i jestem całkowicie uzależniony o połączenia promowego.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone