Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korcula

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zejnowski
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zejnowski » 07.08.2011 17:19

Interesuję mnie twoja droga od Splitu i... nie znajduję tych miejscowości w maps.google.com
stąd mój problem z odczytaniem wcześniejszych postów, po prostu zamiast klekotać moim zdaniem o miastach gdzie jeszcze połowa z nich jest przekręcana lub spolszczana to powinno się wklejać linki np. go google.maps z zaznaczoną trasą... rozwiało by to wszelkie niedomówienia.
Mont
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mont » 28.08.2011 17:28

Napiszę jak wyglądała moja podróż.
Zaryzykowałem jazdę do końca autostradą i potem w dół, do Ploće.
Pech chciał, że spóźniliśmy się 20min na prom i godzinę czekaliśmy na kolejny (nie wiem jak długo objeżdża się Płw.Peljeśac ale była to opcja).
I to był błąd podyktowany m.in.zmęczeniem po podróży.Nic nam się nie chciało :oops:
Dojazd do Orebić przez półwysep zajął kolejne30min. skutkiem czego na kolejny prom czekaliśmy znów 1h :roll:
W stosunku do opcji z promem ze Splitu zaoszczędziliśmy na bilecie ale dotarliśmy do Vela Luka mniej więcej w tym samym czasie :evil:
Z powrotem weszliśmy w Vela Luka na prom o 6:15 i wygodnie dopłynęliśmy do Splitu skąd już tylko 1050km do domu.To jest naprostsze ale i najdroższe rozwiązanie. Trzeba tylko być w porcie 1-1.5h wcześniej bo chętnych więcej niż miejsca na promie.
ZoltaN
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZoltaN » 30.08.2011 12:55

Mam pytanko do szanownych cromaniaków :)

Planujemy promy teleport na Korculę z Drvenika...

Jaką trasę polecacie na dojazd do Drvenika? Odbijać z autostrady już w okolicach Zagvozdu czy też jechać do końca autostradą (Vrgorac) ? W obu przypadkach czas dojazdu to plus/minus 1h... oczywiście tak twierdzi "mądrala" google maps :)
zejnowski
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zejnowski » 30.08.2011 14:30

Ja jadę za 1,5 tyg. i jadę autostradą ile się da... zwiedzać widoki będę na miejscu lub ew. na powrót.
bobemce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobemce » 31.08.2011 11:59

ZoltaN napisał(a):Odbijać z autostrady już w okolicach Zagvozdu czy też jechać do końca autostradą (Vrgorac) ? W obu przypadkach czas dojazdu to plus/minus 1h... oczywiście tak twierdzi "mądrala" google maps :)

Nie zjeżdżaj na wysokości Zagvozda, bo nic Ci to nie da. Będziesz musiał albo dojechać do Ploce (czyli wyszło by na to samo, jakbyś jechał do Vrgorac) i nawijać na północ do Drvenika, albo wracać z Zagvozda do Sestanovac.

I teraz tak: albo zjeżdżasz w Sestanovac i jedziesz przez Brelę, Makarską itd. do Drvenika i tam wsiadasz na prom, albo jedziesz do Vrgorac i dojeżdżasz do Ploce i tu też wsiadasz na prom do Trpanj i potem kolejnym promem Orebić - Korcula.

Po co z Ploce jeszcze wracać do Drvenika? To już lepiej przejechać się przez cały Peljesac 8) Jeśli jednak bardzo zależy Ci na promie Drvenik - Korcula, no to sugerowałbym zjazd w Sestanovac.

pzdr
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 07.09.2011 09:05

zejnowski napisał(a):Ja jadę za 1,5 tyg. i jadę autostradą ile się da... zwiedzać widoki będę na miejscu lub ew. na powrót.

Najpierw upewnij się, że ten prom będzie jeszcze kursował...zdaje się, że lada dzień zawiesza kursy na rok 2011.
Darekwawa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darekwawa » 07.09.2011 20:54

Jadranska kursuje ale bardzo ciężko może być z miejscem na promie bo mają o 50% kursów.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 07.09.2011 21:09

Darekwawa napisał(a):Jadranska kursuje ale bardzo ciężko może być z miejscem na promie bo mają o 50% kursów.

...miejsce na promie? czy masz na myśli górny, czy może dolny pokład?

...ostatnio, czego nie zdarzało nam się uprzednio, siedzieliśmy na podłodze, albowiem na górnym pokładzie niestety zabrakło miejsc, :wink: na dolnym pomimo klimatyzacji niestety nie było fantastycznych widoków... :cry:

...w ciągu dwóch i pół godzin przemieszczaliśmy się wdłuż i w poprzek promu, byle do celu... :D
Darekwawa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darekwawa » 07.09.2011 22:01

Moje obserwacje co do promu.
Na trasie Orebic-Korcula:
1. Na Korcule Jadranska pływa do godz. 20.20
2. Do Orebica odpływa o godz. 20.00
Chętnych do powrotu z Korculi jest bardzo dużo. Taksówek szczególnie w niedzielę praktycznie nie uświadczysz a te co są życzą sobie ok 40-50 kun od osoby.

Na trasie Trpanj-Ploce
1. Dużo mniej kursów niż w sezonie i bodajże ostatni przypływa do Tranja o godz. 20.30.
Byłem w Trpanj w sobotę i dużo więcej osób odpływało do Ploce niż przypłynęło.
Ruch pieszych był niewielki a samochodów sporo.
Wszyscy się zabrali ale widać było, że jest ciasno.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 07.09.2011 22:25

...ogólnie mówiąc z roku na rok jakość świadczonych usług niestety jest coraz gorsza :cry:
Darekwawa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darekwawa » 07.09.2011 22:28

Nie wypowiem się ponieważ nie mam porównania bo w Chorwacji byłem poprzednio lat temu 15 ale nie spotkała mnie żadna nieprzyjemna przygoda w tym roku. Wszystko było ok a nawet lepiej.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 09.09.2011 13:53

Darekwawa napisał(a):Moje obserwacje co do promu.
Na trasie Orebic-Korcula:
1. Na Korcule Jadranska pływa do godz. 20.20
2. Do Orebica odpływa o godz. 20.00
Chętnych do powrotu z Korculi jest bardzo dużo. Taksówek szczególnie w niedzielę praktycznie nie uświadczysz a te co są życzą sobie ok 40-50 kun od osoby.

:?: Ten prom pływa 24h na dobę, średnio co godzinę.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 09.09.2011 15:15

Zależy o którym połaczeniu jest mowa... Bo chyba wkradł się tutaj jakiś bałagan
Medplov- Mediteranska plovidba - przeprawa dla pieszych czy Jadrolinija - prom

Nie ma przewoźnika promowego o nazwie Jadranska...

P.S. ...a może chodziło o połączenie DRVENIK - DOMINČE, które obsługuje Linijska nacionalna plovidba lub PLOČE -TRPANJ Jadroliniji
Pozdrawiam
Darekwawa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darekwawa » 09.09.2011 17:07

Przepraszam faktycznie popierniczyłem nazwę, chodziło mi Jadrolinie.
Ostatni prom do Orebića wypływa z Korculi o 20.00
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 22.09.2011 10:46

Darekwawa napisał(a):Przepraszam faktycznie popierniczyłem nazwę, chodziło mi Jadrolinie.
Ostatni prom do Orebića wypływa z Korculi o 20.00

No to chyba w dalszym ciągu coś Ci nie gra - promy kursują całą noc.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone