Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korcula

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
grzenka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzenka » 18.05.2011 12:30

Dziękuję :-), będę śledzić rozkład.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 18.05.2011 18:37

Aldonka napisał(a):ZK zazwyczaj wydawana jest przez ubezpieczyciela pojazdu free. Można ją kupić oczywiście na granicy z BiH ale po co przepłacać.

Dzięki, w międzyczasie zagadnąłem o to moejgo ubezpieczyciela i zamówiłem Zk, faktycznie wysyłają za free.
grzenka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzenka » 13.06.2011 13:45

Ponieważ zastanawiamy się jednak nad opcją: Split- Vela Luka-
czy dobrze rozumuję - wedle podanego linku:
http://www.jadrolinija.hr/pdfs/604.2011.ljeto.hr.pdf
Prom: Split - Korcula (Vela Luka) jest dwa razy dziennie: 10.15 i 16.30?
Mam jeszcze taki rozkład ale zupełnie nie mogę go rozszyfrować:
http://www.korculainfo.com/ferries/rije ... ummer.html
Kto pomoże???
Znalazłam jeszcze info o promie z Dvernika, wygląda na to, że uruchomione zostaną promy na Korculę w tym roku:
http://www.agencija-zolpp.hr/Portals/12 ... 6.2011.pdf
Adam Sz.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Sz. » 13.06.2011 13:57

Jest dokładnie tak, jak napisali (strzałeczka wskazuje kierunek, dni tygodnia również podano):

Ze Splitu we wtorek i sobotę o o 7.00, na miejscu (Korcula - nie Vela Luka) jest się o 13.30.

Powrót - czwartek i niedziela - Korcula 12.40 i Split 18.40.

Ogólnie lepiej popatrzec u źródła: http://www.jadrolinija.hr/ :D
grzenka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzenka » 13.06.2011 21:15

Dzięki, ale właśnie wedle rozkładu wg podanego źródła jest inaczej.W sobotę kiedy planujemy płynąc piszą o 2 kursach: o 10.15 i 17.30 :-(
ketivv
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ketivv » 13.06.2011 21:31

grzenka napisał(a):Dzięki, ale właśnie wedle rozkładu wg podanego źródła jest inaczej.W sobotę kiedy planujemy płynąc piszą o 2 kursach: o 10.15 i 17.30 :-(

tego się trzymaj po co zaprzątać sobie głowę promem z linii międzynarodowej płynącym z Rijeki do Bari

rok temu płynąłem do Vela Luka ze Splitu mniej więcej około godz 10:00

wracałem linią do Drvenika, chyba lepiej jest przeprawiać się na Orebic a potem na Korcule jak na raz z Drvenika

ale jak by nie było warto się na tą wyspę wybrać ;-)

pozdrowienia

ketiw
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 13.06.2011 21:40

grzenka napisał(a):Dzięki, ale właśnie wedle rozkładu wg podanego źródła jest inaczej.W sobotę kiedy planujemy płynąc piszą o 2 kursach: o 10.15 i 17.30 :-(

Przeczytaj dokładnie post Adam Sz.....Jedno to linia wzdłuż wybrzeża (dužobalna linija Rijeka -Split - St.Grad- Korčula- Dubrovnik - 2 promy w tygodniu), a drugie to Split - Vela Luka (połączenia codziennie).

ketivv napisał(a):tego się trzymaj po co zaprzątać sobie głowę promem z linii międzynarodowej płynącym z Rijeki do Bari

Nie ma już takowego. Do Bari Jadrolinija płynie z Dubrovnika, do Ancony z Zadaru i ze Splitu przez St.Grad...
grzenka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzenka » 14.06.2011 08:00

Bardzo dziękuję :-) Teraz już wszystko jasne. Nie miałam pojęcia że są dwie linie i codzienny prom ze Splitu + drugi z Rijeki przez Split dwa razy w tygodniu. Dla laika to nie takie proste ;-)
Dziekuję raz jeszcze, mam nadzieję, że sobie poradzimy :-)
Mont
Globtroter
Re: dojazd

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mont » 03.08.2011 19:21

grzenka napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Pisaliśmy o tym nie jednokrotnie.. w zeszłym roku połączenie uruchomiono w połowie czerwca... być może i w roku bieżącym tak będzie. Trzeba śledzić...

Pewnie jest gdzieś na forum- ale gdyby nie sprawiło kłopotu- czy ktoś może wrzucić link -gdzie można sledzić temat połączeń i ich ew. uruchomienia?

znalazłem takie info :
DRŽAVNA SEZONSKA TRAJEKTNA LINIJA br. 641
DRVENIK - DOMINČE (Korčula) i obratno
17.06. – 14.07.
&
29.08. – 11.09

RED PLOVIDBE ZA 2011. GODINU
4:30 I 7:30
10:30 II 13:30
15.07. – 28.08.
DOMINČE Putovanje DRVENIK
5:15 I 8:30
14:30 II 17:30

czyli w sierpniu nie jeździ
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 03.08.2011 22:07

Mont napisał(a):znalazłem takie info :
DRŽAVNA SEZONSKA TRAJEKTNA LINIJA br. 641
DRVENIK - DOMINČE (Korčula) i obratno
17.06. - 14.07.
& 29.08. - 11.09

RED PLOVIDBE ZA 2011. GODINU
4:30 I 7:30
10:30 II 13:30
15.07.- 28.08.
DOMINČE Putovanje DRVENIK
5:15 I 8:30
14:30 II 17:30

czyli w sierpniu nie jeździ
Jeździć nie jeździ, ale pływa..i to ze wzmożoną częstotliwością, jak na szczyt sezonu przystało.
Z Twojego postu też to zresztą wynika...(kopiowanie tabelek nie zawsze się udaje...bałagan straszny wyszedł w tym wypadku).
rozkład rejsów
Przeczytaj go dokładnie.
Pozdrawiam
Mont
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mont » 04.08.2011 09:59

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Jeździć nie jeździ, ale pływa..i to ze wzmożoną częstotliwością, jak na szczyt sezonu przystało.

Oj ! czepiasz się :roll: to z pośpiechu, na wszystko brakuje czasu :(
Czyli są następujące warianty :
1.Split - Vela Luka (chyba najdroższy)
2. Drvenik - Korćula (Domince)
3. Orebić-Korćula
dwa ostatnie przypadku oznaczają jeszcze dojazd do Vela Luka ok.1h.
Który wybrać ?? :lol:
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 04.08.2011 13:04

Mont napisał(a):Czyli są następujące warianty :
1.Split - Vela Luka (chyba najdroższy)
2. Drvenik - Korćula (Domince)
3. Orebić-Korćula
dwa ostatnie przypadku oznaczają jeszcze dojazd do Vela Luka ok.1h.
Który wybrać ?? :lol:

Nie napisałeś na czym ci zależy. Różne ludzie mają priorytety. Jeśli nie jechałeś nigdy przez Peljesac i będziesz się czuł na siłach, wybierz opcję nr 3.

Myśmy tak pojechali wte i nie załujemy. Grunt tylko potraktować ostatnie parę h (po zjeździe z autostrady) jako relaks z obserwowaniem widoków. No i - jeśli jedziesz w sezonie - nie jedź autostradą do końca, zjedź w Ravcy. We Vrgorac możesz napotkać na korki przed bramkami.

Połączenie promowe ze Splitem jest b. wygodne - te 3h warto przeznaczyć na drzemkę lub chociaż odpoczynek (mówię o kierowcy). Choć z drugiej strony, jak tu nie zachwycać się daleką perspektywą Lastova i Visu, a znacznie bliższą Hvaru i Bracu? ;)

Wybór należy do Ciebie :>
zejnowski
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zejnowski » 04.08.2011 19:14

Witajcie, we wrześniu zamierzamy się wybrać na Korcule i tutaj moje pytanie... bo dużo piszecie, ale żadnych konkretów... jak w końcu najlepiej dojechać na wyspę?
Najpierw pomysł był jechać aż na półwysep i tylko promikiem na wyspę i już.
Teraz przez BiH średnio nam się widzi jechać tym bardziej, że to jednak będzie już kupa km i tak myślimy czy nie wyruszyć ze Splitu promem i po prostu się przespać przez te 6h?
Co myślicie?
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 05.08.2011 10:41

zejnowski napisał(a):Co myślicie?

Nie wiem jak inni, ale ja myślę, że jesteś bezczelnie leniwy.
leoligot

Nieprzeczytany postnapisał(a) leoligot » 06.08.2011 11:14

Marsallah ma rację,niemniej odpowiem. Byłem w Orebici kilka razy. Przedstawię swój punkt widzenia. Nocleg w rejonie Karlovac-Prijeboj.Potem A1 lub stara (PIĘKNA)droga przez Knin do Splitu i dalej Jadranką z pięknymi widoczkami do Ston,nast.Peljesac do Orebici-prom (15minut} na Korculę. Ta trasa jest raczej z południa Polski i na 2dni,ale ładniutka. Węgry i Słowacja,czy Czechy i Austria tego chyba nikt nigdy nie rozstrzygnie. Czytaj o różnych trasach,bo prawie wszystkie relacje na tym forum są życzliwe i kompetentne. Wiem,co mówię, bo w Cro byłem kilkanaście razy różnymi drogami łącznie z tą przez Bośnię i Hercegowinę (na pierwszy raz nie polecam,chociaż jest super widokowa)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone