Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korcula

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
grzenka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzenka » 15.05.2011 18:11

bobemce napisał(a):Jedziesz do końca autostrady, kierujesz się na Dubrovnik i dojeżdżasz do miejscowości Ploce. Tu masz możliwość wskoczyć na pierwszy prom, który teleportuje na półwysep Peljesac, do Trpanj. Tu już rzut kamieniem do Orebicia, jakieś pół godzinki jazdy max.

Jeśli jest zbyt długa kolejka do promu w Ploce, czytaj: na tyle długa, że nie zmieścisz się na pierwszy prom - nie czekaj. Następny wyruszy, jak już będziesz na Peljescu. Jedź dalej drogą na Dubrovnik, miń Bośnię i Hercegowinę, a jak już ją ominiesz (pamiętaj o zielonej karcie do samochodu!), skręć w prawo na Ston i Orebić. Tam już trzeba jechać cały czas prosto, czasem w dół i w górę... no i oszukałbym Ciebie, gdybym powiedział, że nie ma zakrętów :D Ale generalnie przed siebie ;)
pzdr

To ja się "podepnę" pod temat.Jedziemy końcem lipca na Korculę i trochę mnie przeraża droga.Ponieważ nie chcemy korzystać z promu ze Splitu szukam na forum najlepszej drogi dojazdu.Ciężko się przekopać.Czyli wedle powyższego opisu - reasumując:
Dojeżdża sie do końca autostrady - do RAVĆY i kierując na Dubrovnik dojeżdża do Ploce.Tu prom z Ploce na Peljesac (Trpanj), potem dojazd z Trpanj do Orebić i stąd prom na Korćulę.Dobrze zrozumiałam? :wink:
Paolo27
Podróżnik
dojazd

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paolo27 » 15.05.2011 20:58

Osobiscie dojezdzalem do Drvenika skad bezposrednio doplywasz na Korcule.
Jarek999
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek999 » 16.05.2011 10:01

Zastanawiam się skąd ten wielki strach przed jazdą płw. Peljesac do Orebica. Kiedy 2 lata temu jechałem pierwszy raz do Orebica, naczytałem się na forum o strasznej drodze i przyznam się, że jechałem trochę z duszą na ramieniu. Od tego czasu byłem tam dwa razy i mogę powiedzieć, że jest to normalna chorwacka droga, trochę zakrętów i wiele przepięknych widoków. Po drodze wiele winiarni gdzie można kupić wspaniałe wino i inne doskonałe napitki. Na pewno warto popłynąć sobie promem traktując to jako wycieczkę, ale warto też przejechać płw. Peljesac.
grzenka
Podróżnik
Re: dojazd

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzenka » 16.05.2011 21:08

Paolo27 napisał(a):Osobiscie dojezdzalem do Drvenika skad bezposrednio doplywasz na Korcule.

Podobno w tym roku nie ma już tego połączenia.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 16.05.2011 21:34

grzenka napisał(a):
Paolo27 napisał(a):Osobiscie dojezdzalem do Drvenika skad bezposrednio doplywasz na Korcule.

Podobno w tym roku nie ma już tego połączenia.

Pisaliśmy o tym nie jednokrotnie.. w zeszłym roku połączenie uruchomiono w połowie czerwca... być może i w roku bieżącym tak będzie. Trzeba śledzić...
irk
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) irk » 17.05.2011 14:14

Jarek999 napisał(a):Zastanawiam się skąd ten wielki strach przed jazdą płw. Peljesac do Orebica.....ale warto też przejechać płw. Peljesac.

Podobnie jak Jarek polecam drogę lądową: taniej, szybciej, ciekawiej. Trzeba tylko pamiętać, że przjeżdża się przez kawałek BiH i potrzebne paszporty i zielona karta (choć raz udało mi się przejechać awaryjnie bez paszportu bo nie sprawdzali).
scrapp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scrapp » 17.05.2011 14:29

irk napisał(a):
Jarek999 napisał(a):Zastanawiam się skąd ten wielki strach przed jazdą płw. Peljesac do Orebica.....ale warto też przejechać płw. Peljesac.

Podobnie jak Jarek polecam drogę lądową: taniej, szybciej, ciekawiej. Trzeba tylko pamiętać, że przjeżdża się przez kawałek BiH i potrzebne paszporty i zielona karta (choć raz udało mi się przejechać awaryjnie bez paszportu bo nie sprawdzali).

Z tym szybciej to nie tak do końca.
Jak trafisz na weekend to stoisz w korku do BiH. Ja rzucam monetą i raz wyjdzie prom a raz dookoła. Zawsze jakieś urozmaicenie.

Kiedyś tez wybrałem prom ze Splitu na Korculę. Długo sie płynie (a dłuży sie po nocce strasznie) ale koło 12 byłem na Korculi.
Jak będziesz jechał dookoła czyli przez płw. to polecam postuj na farmie muli. Za 55KUN miska muli dla 2 osób. Pycha!!
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 17.05.2011 14:33

irk napisał(a):Podobnie jak Jarek polecam drogę lądową: taniej, szybciej, ciekawiej. Trzeba tylko pamiętać, że przjeżdża się przez kawałek BiH i potrzebne paszporty i zielona karta (choć raz udało mi się przejechać awaryjnie bez paszportu bo nie sprawdzali).

Już od kilku lat obywatele krajów U.E. do BiH wjeżdżają na dowód osobisty...
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 17.05.2011 14:34

irk napisał(a):Trzeba tylko pamiętać, że przjeżdża się przez kawałek BiH i potrzebne paszporty i zielona karta (choć raz udało mi się przejechać awaryjnie bez paszportu bo nie sprawdzali).

Zieloną kartę i owszem, paszport niekonieczny, tranzytowym wystarczy dowód osobisty.
irk
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) irk » 17.05.2011 21:30

Aldonka napisał(a):Zieloną kartę i owszem, paszport niekonieczny, tranzytowym wystarczy dowód osobisty.

A ja miałem "pietra", że mnie zawrócą bo nie miałem paszportu - jakiś głupi taki byłem :D
Paolo27
Podróżnik
jw.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paolo27 » 17.05.2011 21:56

Szybciej to raczej nie jest przez Peljesac.Rowniez sie martwilem,ze nie bedzie tego polaczenia z Drvenika,ale jak pisala kolezanka z forum,polaczenie uruchomiono i z pewnoscia w tym roku bedzie.Wiec bez obaw.Ja na Korcule jak juz pisalem plynalem w zeszlym roku z Drvenika,a wracalem przez Peljesac.
Pozdrawiam i zycze przyjemnego odpoczynku.
PS. calkiem z innej beczki,ale moze ktos z odwiedzajacych ten watek poleci mi jakies ciekawe miejsce na Istri,gdzie zamierzam w tym roku sie wybrac.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 18.05.2011 08:14

Podlinkujcie mi info co do tej zielonej karty (nie mogę znaleźć gdzie, a pewnie było to już parę razy wałkowane) na BiH. Co prawda jadąc w tym roku na Korcule planuję wziąć prom ze Splitu, ale wszystkie 4 opcje dojazdu biorę na wsiaki sluczaj pod uwagę.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 18.05.2011 08:28

Marsallah napisał(a):Podlinkujcie mi info co do tej zielonej karty (nie mogę znaleźć gdzie, a pewnie było to już parę razy wałkowane) na BiH. Co prawda jadąc w tym roku na Korcule planuję wziąć prom ze Splitu, ale wszystkie 4 opcje dojazdu biorę na wsiaki sluczaj pod uwagę.

Na przejazd przez BiH Zielona Karta jest wymagana. Wiadomo, może Ci się udać przejechać bez (na granicy raz sprawdzają, raz nie), ale w przypadku kontroli, albo nie daj Boże kolizji czy wypadku można mieć przechlapane.
ZK zazwyczaj wydawana jest przez ubezpieczyciela pojazdu free. Można ją kupić oczywiście na granicy z BiH ale po co przepłacać.

forum/viewtopic.php?p=225811
grzenka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzenka » 18.05.2011 10:20

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Pisaliśmy o tym nie jednokrotnie.. w zeszłym roku połączenie uruchomiono w połowie czerwca... być może i w roku bieżącym tak będzie. Trzeba śledzić...

Pewnie jest gdzieś na forum- ale gdyby nie sprawiło kłopotu- czy ktoś może wrzucić link -gdzie można sledzić temat połączeń i ich ew. uruchomienia?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 18.05.2011 10:25

grzenka napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Pisaliśmy o tym nie jednokrotnie.. w zeszłym roku połączenie uruchomiono w połowie czerwca... być może i w roku bieżącym tak będzie. Trzeba śledzić...

Pewnie jest gdzieś na forum- ale gdyby nie sprawiło kłopotu- czy ktoś może wrzucić link -gdzie można sledzić temat połączeń i ich ew. uruchomienia?

Agencija za obalni linijski pomorski promet
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone