Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korcula

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bobemce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobemce » 29.05.2010 10:23

To stracisz najfajniejszą część trasy. Autostrada tylko przez pierwsze kilkaset kilometrów jest egzotyczna i fajna. Później robi się monotonna jak cholera i wjazd na magistralę to dopiero przeżycia :) Dojazd z Mikulova do Wiednia, tunel Sv.Rok i zjazd z autostrady to moje ulubione części drogi na wakacje :)
binkowskig
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) binkowskig » 29.05.2010 11:47

Paolo27 napisał(a):to faktycznie troche czasu sie plynie:)Chyba jednak wybiore opcje z promem Split-Korcula

W 2002 roku wybrałem tą opcję...trochę podróż przez to zdrożała ale 3 godzinny rejsik można było potraktować wycieczkowo. Pamiętaj o zniżkach na dzeci...bo takow są. Trochę informacji znajdziesz na stronie http://www.korcula.republika.pl/index.html Niestety może trochę zdezaktualizoawanych . Sama Korcula jest bardzo interesująca.
zybog
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zybog » 29.05.2010 13:27

Paolo27 napisał(a):to faktycznie troche czasu sie plynie:)Chyba jednak wybiore opcje z promem Split-Korcula

prom płynie nocą- wypływa o godz. 20 z Rijeki, rano ok. 7 jest w Splicie i ok 10 jest w Korculi/ dokładny rozkład promu na stronie jadrolinii/.
bobemce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobemce » 29.05.2010 16:17

zybog napisał(a):prom płynie nocą- wypływa o godz. 20 z Rijeki, rano ok. 7 jest w Splicie i ok 10 jest w Korculi/ dokładny rozkład promu na stronie jadrolinii/.

wg tej strony prom dopływa o 12:40 ;-)
zybog
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zybog » 30.05.2010 05:46

http://www.jadrolinija.hr/default.aspx?dpid=1503 strona jest ok, sprawdż trase Rijeka-Split-Korcula-Hvar-Bari
Paolo27
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paolo27 » 01.06.2010 03:32

Dzieki serdeczne:)
Juz zdecydowalem i kieruje sie do Splitu skad przeprawie sie do Korculi.Mozliwe,ze wroce przez Peljesac.
jck_o
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jck_o » 06.06.2010 20:20

Witam!
Może się ktoś orientuje(?),
- mam pytanko: czy kupując bilet na prom split-korcula na samochód osobowy muszę również płacić (czyli kupować dodatkowe bilety dla całej rodziny) za korzystanie z kajuty?
Jakie jeszcze i czy wogóle trzeba ponieść koszty w związku z tego rodzaju transportem na korculę oprócz opłaty za samochód?
Z GÓRY DZIĘKI ZA POMOC!
bobemce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobemce » 06.06.2010 22:24

jck_o napisał(a):Witam!
Może się ktoś orientuje(?),
- mam pytanko: czy kupując bilet na prom split-korcula na samochód osobowy muszę również płacić (czyli kupować dodatkowe bilety dla całej rodziny) za korzystanie z kajuty?
Jakie jeszcze i czy wogóle trzeba ponieść koszty w związku z tego rodzaju transportem na korculę oprócz opłaty za samochód?
Z GÓRY DZIĘKI ZA POMOC!

Płacisz za auto i każdą osobę z samochodu. Kajut, jeśli dobrze pamiętam, to raczej tam nie ma. Przeprawa może trochę trwa, ale nie całą dobę ;-)
Paolo27
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paolo27 » 09.06.2010 15:31

WItam!
Placisz za samochod i kazda osobe.Dzieci do lat 3 plyna gratis,a starsze maja znizke.Czas rejsu Split-Korcula,to ok.4 godzin.
Mont
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mont » 13.04.2011 13:13

A jak długo płynie się z Dvernika ?
Próbowałem ustalić koszty na Jadrolinji ale znajduję jedynie koszt dla połączenia Rijeka Korcula.
Za auto ok.81EUR. a za 1os./66EUR ?!?!
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 13.04.2011 13:21

Mont napisał(a):A jak długo płynie się z Dvernika ?
Próbowałem ustalić koszty na Jadrolinji ale znajduję jedynie koszt dla połączenia Rijeka Korcula.
Za auto ok.81EUR. a za 1os./66EUR ?!?!

Przecież równie dobrze możesz wsiąść w Splicie na ten prom z Rijeki ...
tu cennik... (zawsze sprawdzaj na stronie przewoźnika!; tylko tam masz pewność, że informacje są rzetelne)

tu cennik i rozkład rejsów z zeszłego roku na relacji Drvenik - Korčula (i tu cennik w szczycie sezonu) .. jeśli i w tym roku linia będzie istniała pewnie i rozkład i cennik wyglądać będą podobnie.
Pozdrawiam
twister07
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) twister07 » 13.04.2011 14:26

ja bym wybrałą opcję Split- Vela Luka, płyniesz ponad 3 godziny, masz zaoszczędzony czas - a to jest najecnniejsze :) policz ile wyjdą autostrady, dolicz paliwo do Orebicza, dolicz prom (nie zapomnij uwzględnić czas jaki potrzebujesz) i wyjdzie, że ten prom wychodzi niewiele drożej :)

oto cennik z zeszłego roku. Zdjęcie robione w Vela Luka

Obrazek

Obrazek

tu masz link do albumu z dużymi zdjęciami ;)
Ostatnio edytowano 13.04.2011 14:30 przez twister07, łącznie edytowano 1 raz
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 13.04.2011 14:28

Czytelniej chyba na stronie Jadrolinji...
rozkład
cennik

P.S. dopisane:
póki co nie ma jeszcze cennika letniego (plus jakieś 20 % najprawdopodobniej).
Ostatnio edytowano 13.04.2011 14:35 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
twister07
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) twister07 » 13.04.2011 14:34

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Czytelniej chyba na stronie Jadrolinji...
rozkład
cennik

:) to na pewno, ale wiesz ja dla niedowiarków wrzuciłam ;)

poza tym moje są z 2010r. :P
Mont
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mont » 13.04.2011 15:01

Opcja Split-Vela Luka rzeczywiście wydaje się rozsądniejsza :)
Dzięki, chciałem się zorientować przed decyzja o rezerwacji apartamentu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone