campy Korcula -rejon RACISTE
napisał(a) Gajus.ems » 08.02.2011 18:10
Z PRIZBY poprzez BLATO wyruszyłem do PRIGRADICY, gdzie miałem nadzieje znaleźć nocleg na campie. Po ok 3-4 godzinach doszedłem do PRIGRADICY. Campu niestety nie znalazłem, pytałem w sklepie, nikt o takim nie słyszał. Wyruszyłem dalej wzdłuż wybrzeża w kierunku RACISTE (droga opisana, ze wspaniałymi zdjęciami przez formułowicza KULKĘ,.... można przejechać samochodem do samego RACISTE, chociaż na mapach kończy się za BABINĄ. (na tej drodze nie spotkałem ani jednego człowieka) Kolejnego dnia a była to niedziela dotarłem do RACISTE. Wcześniej zabraklo mi wody i kilka ładnych godzin nic nie piłem. Na szczęście okazało się że za kilka minut będzie otwarty STUDENAC ( wypiłem odrazu 3 Karlovacko-miejscowi, którzy zebrali sie na poranne ploty przed mszą nie mogli wyjść "z podziwu", mimo że pytali skąd jestem wolałem nie robić wątpliwej reklamy.Miałem dobry ubaw jak zgadywali skąd jestem, stanęło że Francuz...)
A tak w ogóle to początek czerwca na prowincji w CRO to całkiem inne klimaty niż na wybrzeżu dalmatyńskim. W RACISTE tacy turyści "znikąd" z plecakiem to ciekawostka. Bardzo podobał mi się klimat tej miejscowości, ale niestety i tam nie było campu. Kolega który mi towarzyszł, powiedział że mam rozpoznanie do niczego i więcej poza campem juz nigdzie nie będzie nocował. Byłem przekonany, że w pobliskiej KNEŻY, OSKURICY ewentualnie TRI ŻALA będzie w końcu jakiś camp. I tym razem już się nie pomyliłem. Campy te (bardzo skrótowo) opiszę w następnym poście. Podsumowując - W mjsc.PRIGRADICA, BABINA i RACISTE NIE MA AKTUALNIE ŻADNYCH CAMPÓW, może nie potrafiłem ich znaleźć, co jednak jest mało prawdopodobne.
Pozdrawiam GAJUS[/b]